Alla inlägg under februari 2009

Av Göran - 1 februari 2009 17:25

Har nästan bara softat idag! Vilket ord, föresten! Det, och många andra fanns minsann inte när jag växte upp. Det var petigare med språket på den tiden. Hur det användes och vilka ord man valde.

På gott och ont, skulle jag vilja säga!

Jag är ju dessutom så gammal att jag minns den legendariske finansministern Gunnar Sträng. Mannen som knäckte sina politiska motståndre i debatter med att använda ord som ingen annan förstod. Och mannen som också lär ha sagt ungefär... "Jag förstår inte varför man ska ta in en massa komplicerade främmande ord när vi har en adekvat inhemsk vokabulär!"

Sug på den en stund!

Annars kan man ju lätt konstatera att idag behöver inte ens journalister, reportrar i radio eller TV kunna använda språket rätt.

Särskilt gäller detta sportreportrar! Hur ofta hur man inte t.ex "Han tillhör en av de bästa i Sverige!"

Jaså, och VEM tillhör han då? Vad man säger då är ju att någon annan ÄGER den personen. Endera ÄR man EN av de bästa eller också TILLHÖR man DE bästa (d.v.s den skara som räknas som bäst).

Det finns hur många exempel som helst men jag ska inte leka språkpolis mer nu. Jag har ju själv låtit dessa låneord invadera mitt språk ganska mycket. På 60-talet var det ingen som softade - då LATADE man sig!

Det var bättrigare förrare! Ju förrigare desto bättrare! Sådetså!!!

Av Göran - 1 februari 2009 08:42

Brrr... vad kallt det var ute idag! Hämtade in tidningen nyss och kvicksilvret visade -15. Egentligen ingen extrem temperatur men man är ju inte van.

Undrar hur de gör med skid-SM idag. Det körs ju c:a 5 km från mig och om jag vore hemfallen åt såna laster som skidåkning kunde jag lätt diagonala upp dit och titta på. Men varför slita ut sig? Det finns ju TV och det är mycket varmare i min soffa än däruppe!

Den gamle TV-ikonen från 70- och 80-talet, Gunnar Arvidsson, hade på sin tid en skylt på sitt arbetsrum där det stod "Att springa utan att ha polisen efter sig tyder på själslig obalans!" På nåt sätt känner jag att det gäller även skidåkning så jag stannar nog hemma. Idag blir det "cocooning"!

Av Göran - 1 februari 2009 00:54

Nu är det "miss-i-nassen"! Ja, gissa ni vad det kan betyda!

Jag skrev om min kära mormor här förut, det där är hennes uttryck och betyder helt enkelt "Mitt i natten". En del av er har säkert hört det förut, mormor var säkert inte ensam om att säga så!

Dagen fick mig att minnas en massa annat som hon sa.... Hon älskade att förvränga ordspråk och gamla talesätt. Typ... "Bränt barn luktar illa" eller "Den som gräver en grop åt andra får oftast ont i ryggen och dåligt betalt".

Ett av hennes paradnummer var "En god avföring är bästa huvudkudden" men det jag minns allra tydligast är uttrycket: "Vi ska ju alla dö en dag bara vi får leva och ha hälsan!"

Roligt och tänkvärt på samma gång!

Nu ska jag snart krypa ner i bingen och drömma nåt vackert och fantasifullt. Lördagen flöt på ganska lugnt, severade tacos till middag! En av mycket få maträtter som kan serveras här utan att NÅGON klagar!

Annars finns det nästan alltid nån som är missnöjd med maten vad än man bjuder dem på. Imorgon söndag (idag egentligen) ska jag ugnssteka kyckling och strips med chili-creme-fraiche till och det brukar de OCKSÅ tycka om, de små liven....

Så nu, såhär "missinassen" önskar jag er alla en god natts sömn så kanske vi ses igen imorgon!


PS. Föresten... Kan man kalla en möbelhandlare för byrådirektör???

Presentation

Fråga mig

10 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19
20
21 22
23 24 25 26 27 28
<<< Februari 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards