Direktlänk till inlägg 18 oktober 2011

Är ålder alltid en ursäkt och kan hundar vara rasister?

Av Göran - 18 oktober 2011 19:11

Det där med åldern som ursäkt var jag inne på härom dagen när jag skrev om Harold Camping och domedagen. (Har ni börjat festa ännu, föresten?)

Det är svåra grejer det där. Idag läser jag i Aftonbladet att "Ganna, 91 år får stanna i Sverige". Åtmnstone nån vecka till. Och då tänker jag spontant; Vad skönt! Det vore väl grymt att utvisa en så gammal och därtill sjuk och dement människa till kanske osäkra förhållanden i hemlandet, Ukraina. Likaså när jag läste om Farbror Harold skrev jag ju i bloggen ungefär att han må väl vara ursäktad om det slår fel igen för han är ju trots allt 90 plus och kanske inte helt klar i kapsylen.

Jag har alltså empati med dessa två men när jag häromdagen läste i Sundsvalls Tidning om 83-årige Helmer Ljus (Han framträdde frivilligt med namn så därför skriver jag det också), Sveriges äldsta livstidsfånge som vill bli utsläppt med motiveringen att han är för gammal för att återfalla i brott. När jag läste det tänkte jag inte alls likadant.

Mannen ifråga sitter på Saltvik i Härnösand för mord.

För andra gången!

Då känner jag liksom att han fick sin chans då han släpptes efter förra fängelsevistelsen. Men han tog den inte utan mördade igen. Och visst kan jag känna empati och förståelse även för honom men jag tycker inte att hans ålder ska ge honom fördelar när det gäller att släppa ut honom. Jag är abslout ingen starffivrare, tror ingen blir bättre av att vara inlåst men vissa människor måste vi ju helt enkelt få skydda oss emot.

Men jag är alltså inte konsekvent utan gör skillnad på folk och det bekymrar mig en aning. Jag VILL inte vara en sån som gör skillnad på folk och folk.

Men så är det ändå, vare sig jag gillar det eller ej. Och jag tror att det är så för oss alla mer eller mindre. Jag är alltså inte ensam.

T.o.m den hund jag är hundvakt åt denna vecka tycks göra skillnad på folk och folk. Idag under långpromenaden mötte vi en hel massa folk och även andra hundar och hon visade bara normal hund-nyfikenhet inför alla. Ända tills vi var nästan hemma.

C.a 100 meter hemifrån möter vi två afrikanska kvinnor i vackert mönstrade kläder och hucklen på huvudena. Då sätter sig byrackan på ändan och glor på dem.

Och MORRAR! Givetvis sa jag genast åt henne att vara tyst samt markerade att de inte hade något att frukta genom att förflytta oss till andra sidan vägen vi gick på samt hålla kopplet kort.

Men jag skämdes faktiskt. För min första tanke var att tänk om de tror att jag har lärt henne att morra åt mörkhyade! De har jag förstås inte och fast jag har grunnat en hel del förstår jag fortfarande inte varför hon bar sig åt som hon gjorde. Hon är inte aggressiv ett enda dugg annars utan hur snäll som helst. Enda problemet jag har haft är (som vanligt) att det tar ett par dagar för henne att inse att det inte är hon som är flockledaren. Men vi är i stort sett klara med den biten nu - hon börjar underkasta sig precis som jag kräver av henne. Mot slutet av veckan har hon förhoppningsvis också insett att här lönar det sig inte att tigga vid bordet.

Men för säkerhets skull ska jag titta på "Mannen som talar med hundar" i sjuan sen så kanske jag får ytterligare några tips i hur man är tydlig med vem som bestämmer.

Därmed önskar jag en fortsatt skön kväll till mina ordbrukare i Frånö, Studsvik, Kråkemåla och Åtvidaberg (From Island, Bounce Bay, Craw Paint och Ate wide mountain för de internationella ordbrukarna).

Grattis föresten till just Åtvidaberg som med en nio man stark backlinje och en defensiv mittfältare gnetade till sig tre poäng mot Giffarna Sundsvall igår kväll på Norrporten Arena. Vi ses i allsvenskan för GIF grejar minst en poäng borta mot Jönköping södra i bibelbältet på lördag. Om Gud vill... Men det vill han säkert.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Göran - Torsdag 28 mars 13:42

Det moderna bondfångeriet börjar ta sig nya skepnader! Bara idag har jag anmält fyra annonser på FB där den ena utgav sig för att vara Youtubern och infuensern Joakim Lundell, alias Jockiboy, i en intervju hos Bianca Ingrosso. Man hör att det är ha...

Av Göran - Onsdag 27 mars 19:23

Måndagen och tisdagen liksom bara försvann. Och snart har väl även onsdagen följt i deras spår. Det grämer mig en aning att när jag nu äntligen hittade ett sätt att se all ishockey i hela Europa och även i Nordamerika helt gratis så är favortlaget ut...

Av Göran - Tisdag 26 mars 09:50

God Tisdagförmiddag på er, kära ordbrukare! Den här dagen började  tidigt. Redan halv fem vaknade jag utan att kunna somna om. Låg dock kvar ändå i en halvtimme innan naturen krävde uppstigning. En dusch och en kopp kaffe och sen byta lakan i sänge...

Av Göran - Fredag 22 mars 11:29

Nu är han äntligen här, mitt allra första barnbarn! Han skulle ju ha kommit igår egentligen men han tog sån tid på sig att det hann bli fredag. Lik sin pappa är han och givevis det mest fantastiska barn som någonsin fötts! Precis som ALLA barn både f...

Av Göran - Torsdag 21 mars 11:42

Jamen, det har ju liksom bllvit lite av en tradition att jag lägger ut "21/3" av och med Dan Hylander och Raj Montana Band när datumet infaller. Den har passerat 40-stecket och Dan själv fyller sjuttio i år om jag inte minns fel. Men både han och låt...

Presentation

Fråga mig

10 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13 14
15
16
17
18
19
20
21
22 23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards