Direktlänk till inlägg 16 december 2012

Så mycket... SLUT!

Av Göran - 16 december 2012 09:04

Jag har skrivit om "Så mycket bättre" alla säsongerna som gått hittills och gör inget undantag i år. Nu är det slut på en av årets TV-höjdpunkter för denna gång. Och det märkliga upprepades precis som under tidigare upplagor! Det märkliga i att jag fått en ny och helt annan respekt för flera artister. Sylvia Vrethammar, för att ta ett exempel. Olle Ljungström betraktade jag som en väldigt udda fågel innan årets serie startade och gör väl så än idag. Men nu med mer respekt för hans artistskap.

Men nu är det över. Det enda som återstår är ett specialprogram med intervjuer och lite saker man klippte bort. Det kommer i julhelgen och jag ska nog försöka se det. Sen får man väl hoppas att TV4 är smarta nog att låta programmet leva vidare. Men med de tittarsiffrorna är det nog ingen fara att de lägger ner. För deltagare lär ju inte saknas. Jag skulle nog kunna räkna upp 50-60 namn på artister som vore intressanta att ha med. Viktigast är dock att blandningen blir rätt. Att åldersspannet fortsätter att vara nära 50 år och att man blandar rock, jazz, svensktopp, progg i en enda röra. Det är det som skapar magin. Det och de små antydda romanser som äger rum under inspelningarna.

För att fortsätta lite på ämnet TV och "heliga kor" så läste jag igår att DIsney nu klipper bort några figurer ur "Tomtens verkstad" i julaftonsprogrammet. Det handlar om en svart docka samt en som kan uppfattas som en judisk figur om jag fattat rätt. Och visst, när jag ser dem på bild så håller jag med om att figurerna gränsar till rasism men jag kan ärligt säga att under de dryga femtio jular som jag sett på Kalle Ankas jul har jag aldrig reflekterat över dem annat än att jag uppfattat filmen som gammal. Och den som tecknade kanske hade ett gammalmodigt tänkesätt men behöver inte nödvändigtvis ha varit rasist för det. En liknande debatt hade vi ju om Tintin för ett tag sen när en biblotekarie ville ta bort böckerna ur sitt bibliotek eftersom teckningarna i dem förlöjligade svarta människor.

Vi lägger så mycket vikt vid detlajer nuförtiden och letar saker att racka ner på där de ibland finns och ibland inte. Vem i min generation har till exempel inte stått/suttit i skolan i lågstadiet och sjungit om Herr och fru Krokodil? Texten börjar.... "I niggerland händer ibland att man får se....". Jag tvivlar på att någon lärare idag använder den sången. Ordet niggerland är ju ett rejält övertramp men den tanken tänkte jag aldrig då som sju- eller åttaåring utan man bara sjöng.

Men även i skolorna överarbetar man och ser faror och fel där inget finns. Det störde mig enormt när jag för ett par år sen hörde att barnen i en låg- och mellanstdieskola ville sjunga nationalsången på skolavslutningen men rektorn förbjöd det för hon/han ansåg att det kunde uppfattas som rasistiskt.

Jag förstår inte det alls - det finns inte ett enda rasisitiskt ord eller ens förtecken i "Du gamla, du fria"! Däremot vet också jag att vissa främlingsfientliga grupper flitigt använt nationalsången vid sina möten och demonstrationer. Men desto större anledning att låta barn sjunga den i skolan eller i kyrkan eller var man nu har avslutningen! Det är dags att ta tillbaka sången! Den är en symbol för vårt land, inte för främlingsfientlighet eller rasism.

Och från dessa funderingar är steget inte långt till en annan sak som jag kanske också skrivit om förut. Men det ska ni bara skita i - det här är MIN blogg och jag gör som jag vill. Bara så ni vet!

Alltså... sportjournalister och TV-kommentatorer... Kan ingen ge dem en lektion i svenska språket? När blev finsk eller finska fula ord? Jo, för så måste det väl vara eftersom de inte längre används då man talar om vårt broderfolk i öster! De är inte finska landslagsmän längre utan finländska! Varför? Ok att man kanske säger finländare istället för finne som kanske fått en lite negativ klang men varför kan man inte kalla dem för "finska" spelare? Nån som vet och kan förklara för mig?

Eller är detta bara första steget i en språkutveckling som fortsätter? Kommer vi att säga t.ex ryssländsk och engländsk istället för rysk och engelsk om några år också?

Frågor, frågor som kanske kan besvaras eller kanske inte! Det börjar bli dags för frukost, känner jag. Kanske lite tyskländsk schwarzwaldsskinka med äggröra av sverigeländska ägg och colombialändskt kaffe. Nåja, vi får se vad kylskåpet har att erbjuda av kulinariska sensationer - det kanske bara blir en ostmacka också.

Sen ska väl bilen sopas ren efter senaste snöstormen. Jag garanterar vit jul för alla som bor i Sundsvall för nu har ni nog närmare en halvmeter snö. Eventuellt blir det en liten shoppingtur sen om jag orkar. Mådde o-bra igår, så o-bra att jag tvingades ställa in mitt framträdande i fabriken under den gångna natten. Gissningsvis till skiftlagets stora besvikelse.

Men det gäller samma där som här - jag kommer tillbaka. Jag kommer alltid tillbaka! Till "Gruvan" blir det senast den 30;e eftersom vi nu har påbörjat 14-dagarsledigt. När jag dyker upp här igen vet endast vår herre. Men tillbaka kommer jag. Förr eller senare. Så härda ut, kära ordbrukare!

Och utifall det skulle dröja så önskar jag mina ordbrukar inte bara en härlig söndag utan en riktigt god jul och gott nytt år också! För säkerhets skull, liksom! Sköt om er så ingen annan måste göra det!

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Göran - Lördag 4 april 21:17

Det behövdes visst en lördag för att få mig tillbaka till någorlunda normala gängor igen. Jag vet att gårdagens inlägg var både ilsket och bittert och jag har inte bytt åsikt om det jag skrev om då. Men hur ska vi orka med att ta oss igenom "pesten...

Av Göran - Fredag 3 april 16:45

Det är när det bränner till och blir allvar som de flesta visar sitt rätta jag. Och jag hoppas innerligt på en total bojkott av det svenska företag som tillverkade och sålde handsprit för mindre än sju kronor per flaska. Fram till Coronakrisen! Då ...

Av Göran - Onsdag 25 mars 20:56

Ur led är tiden. Så har domedagsprofeter ropat åtskilliga gånger genom världshistorien. Och nu skallar de ropen igen i spåren av pandemin över världen. Ännu har ingen mig närstående drabbats såvitt jag vet men det kanske bara är en tidsfråga. Satt en...

Av Göran - Måndag 23 mars 22:13

"Fina pengar på Bergsåker" skrev jag som rubrik här i lördags inför V75-tävlingarna. Och det kanske det blev men inte för mig. Så jag hoppas ingen kopierade min rad. För den gav bara fyra rätt och det har aldrig nånsin gett en enda kroba tillbaka på ...

Av Göran - Lördag 21 mars 09:04

I Norge har man stängt travbanorna till följd av pandemin i världen. Detta gjorde att man fick flytta dagens V75 till min närmaste bana, Bergsåker. Den ligger på andra sidan stan sett från var jag bor. Egentligen har jag slutat lägga ut travtips efte...

Presentation

Fråga mig

8 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Tankar och betraktelser från en amatörfilosof med Blogkeen
Följ Tankar och betraktelser från en amatörfilosof med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se