Direktlänk till inlägg 6 augusti 2013

Seriemördare eller rättshaverist?

Av Göran - 6 augusti 2013 13:04

Har läst lite i lokala media om att Tomas Quick/Sture Bergwall nu frikänts från det sista av de åtta mord han dömts för. Frågan är då; Blev han utsatt för ett justitiemord eller är han en bestialisk massmördare?

Personligen tror jag på det förstnämnda. För visst vore det väl egendomligt om någon kunde ta livet av åtta människor utan att i något av fallen lämna någon som helst teknisk bevisning som stödde hans erkännanden, vilka sägs ha tillkommit under influensen av starka mediciner.

Och i de fall där ingen kropp hittats har man inte i något av fallen hittat det minsta lilla spår på de platser där han sa sig ha gjort sig av med liken. Benrester man fann på en påstådd fyndplats visade sig härröra från djur istället.

I ett eller kanske möjligen två fall kanske en mördare kan ha turen att inte lämna några spår men knappast åtta gånger om. Ett av de påstådda offren visad sig ju dessutom leva i högönskelig välmåga i Kanada, om jag minns rätt!

Nu får man bara hoppas att vederbörande rättsinstanser och regeringen ser till att fallet utreds ordentligt. Att man tar reda på hur i herrans namn detta kunde ske. Men indicierna pekar nog mot karriärlystna poliser och en åklagare (samma åklagare i samtliga fall) som ville bli historiska genom att sätta dit landets värsta seriemördare.

Quick/Bergwall själv har beskrivit hur man pumpade honom full med de mediciner han var så beroende av att han gladeligen erkände allt de föreslog för honom. Och vallningarna på de påstådda mordplatserna blev bara ett välkommet avbrott i den tristess som var hans vardag på mentalsjukhuset.

Uppenbara felaktigheter har förbisetts eller viftats bort under utredningarna och rättegångarna och samtliga domar grundar sig på mannens egna erkännanden.

Varje polis vet att då det begåtts ett mord, och särskilt om det är extra uppmärksammat p.g.a råhet eller att offret är en känd person, så finns det ett antal människor som genast hör av sig och erkänner. Så om det räckte med ett erkännande så fanns det inge olösta mord.

Nej, en rejäl offentlig utredning krävs nu samt att ansvar måste utkrävas i de fall där det är möjligt om Sverige vill fortsätta att kalla sig en rättsstat.

Sen kommer nästa fråga; Är Quick/Bergwall farlig? Ska han stanna kvar bakom sjukhusmurarna?

Det är inte jag mannen att bedöma men jag hoppas, för hans skull, att man låter oberoende experter utvärdera honom för läkarna som gjort det fram till idag vill kanske hålla varandra om ryggen och visa utåt att inga fel begåtts. Bergwall tror jag knappast att de bryr sig särskilt mycket om utan deras egna karriärer går nog före. Därför skulle knappast en läkare med någon som helst anknytning till Säters sjukhus friskförklara honom.

Och OM han både är oskyldig och dessutom frisk och ingen fara för sig själv eller andra... Vart i herrans namn ska karln kunna ta vägen utan att utsättas för allmänhetens dom? Staten får nog köpa honom en ö nånstans på andra sidan jorden i så fall och ta ansvar för hans välbefinnande för resten av livet.

Vi slår oss gärna för bröstet i Sverige och tycker att vi bor i världens bästa land eller åtminstone ett av de bästa. Men ändå kryllar det av löss i vår fana också, vi är inte så helylle som många vill tro.

Därför är det en säkerhet för demokratins överlevnad att det fortfarande finns reportrar som inte bara söker sensationer utan faktiskt sanningen (som ju, för all del, kan vara sensationell så att det räcker). Han som sökte sanningen i detta fall, Hannes Råstam, gick ju tyvärr bort för en tid sen och fick inte uppleva frikännandet.

Så det är bara att hoppas att det dyker upp fler som han. Folk som vågar sparka täckelsen av alla smusslare, fuskare och bedragare i samhället. Både vad gäller den privata och den offentliga delen av det.

Sommaren rullar på och även dess goda vana att servera sol och blå himmel under mina fridagar och lite mer moln de dagar jag arbetar. Så om detta fortsätter blir det fint imorgon och i övermorgon också. På fredag börjar jag min sista skiftcykel innan 14-dagars ledigheten så då får ni räkna med lite mer ostadigt.

Men tisdag morgon nästa vecka återkommer högsommaren i minst två veckor till.

Tror jag, i alla fall...

Annars hörde jag på radion häromdagen att Pakistan fått sin tolfte president. Genast tänkte jag; Vad ska de med så många till? Det är väl tillräckligt med en!?

Jahaaaaa, nu fattar jag - den tolfte i historien, menade de! I så fall får det väl gå för den här gången då...

Ha nu en fortsatt härlig sommartisdag i slott och koja i Vissetofta, Örsundsbruk, Obbola och Markaryd.

Jag kommer tillbaka. Förr eller senare! Lev väl, kära ordbrukare!

 
ANNONS
 
Gubbfan

Gubbfan

7 augusti 2013 08:01

En otäck historia.
Jag undrar hur många oskyldiga som suttit i våra fängelser.
Jag kom att läsa Jonas Sjöstedts blogg häromdagen. Han tog upp Enbomsaffären. Också där en ett antal människor som fått lida oskyldiga.
IB, rådmannen Lundkvist, Keyne, Haijby... massor av stora affärer som visade sig ha gått snett.
Allt för att journalister, jurister, politiker, åklagare och vanliga poliser inte gjort sitt jobb utan haft egna intressen som de ansett viktigare.
Lössen har varit och är alldeles för många.

Men annars är här fint.
Vi fick lite regn i natt.
Mycket välkommet.
Naturen törstar efter vatten. Det är inte bara björkarna som står gula här, utan även en massa tallar som gulnar.

http://Gubbfan.bloggplatsen.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Göran - Måndag 13 jan 21:21

En lite omtumlande måndag har det varit men nu har lugnet lägrat sig igen. Ringde ju vårdcentralen igen imorse eftersom antibiotikakuren jag fick inte  gav någon nämnvärd effekt. Fick tid kl 14 så av rehabgympan blev intet. Idag heller. En dusch och ...

Av Göran - Söndag 12 jan 17:01

Nu lider min långa härliga ledighet mot sitt slut. Från och med imorgon stundar två stycken fulla arbetsveckor (40 tim/vecka) och därefter en tvådagarsvecka innan jag får fem dagar ledigt igen. Hur det blir sedan står ju skrivet i stjärnorna. Vet t.e...

Av Göran - Lördag 11 jan 21:52

En tredjedel av januari är avklarad och "bara" c:a 60 % återstår. Men det är ju inte vinter på det sätt det borde vara så här års. Gräsmattor (grå visserligen) och vägar är snöfria och temperaturen håller sig omkring eller över nollan. Var ute och ...

Av Göran - Fredag 10 jan 21:15

Så har det börjat igen då. Ett av mina favoritprogram på TV - Talang i TV4. Programmet där precis vad som helst kan komma in på scenen och vad som helst kan hända. Ikväll fick vi t.ex se en grönmålad häxa sjunga skiten ur hela juryn, en kemist som le...

Av Göran - Onsdag 8 jan 10:35

11 år! Så gammal har den här klena ursäkten till blogg hunnit bli nu. Mestadels har det varit roligt och i  de perioder då det inte varit det har jag heller inte skrivit något under några veckor. Så kommer det, med all sannolikhet, att fortsätta så l...

Presentation

Fråga mig

7 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Tankar och betraktelser från en amatörfilosof med Blogkeen
Följ Tankar och betraktelser från en amatörfilosof med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se