Direktlänk till inlägg 20 juli 2014

Ganska nöjd

Av Göran - 20 juli 2014 20:13

Jo, jag känner mig faktiskt, för ovanlighetens skull, tämligen nöjd med mig själv. Jag är sex dagar in i 14 dagars ledighet (ett klent substitut för riktig semester om ni frågar mig).

Men ändå har jag jobbat både idag och igår. 24 timmar övertid med helgtillägg och extra inställelseersättning eftersom jag jobbat två helgdagar i rad kommer att sitta som en fläskläpp då augustilönen kommer.

Och jag har ändå hela åtta dagar kvar att vila och lata mig. Livet kanske inte är så dumt ändå...

I lokalblaskan Dagbladet stod igår att läsa om stadens f.d fastighetskung, mångmiljonär med ett fastighetsimperium både inom och utom Sveriges gränser som numera är uteliggare och lever av att samla pantflaskor och burkar.

Efter att ha både läst och sett det web-TV-inslag som gjorts om honom känner jag mig lite kluven.

Jag har stött ihop med mannen ifråga några gånger och mötena har varit positiva, jag fick ett gott intryck av honom, så självklart tyckte jag lite synd om honom när jag såg att han numera brukar övernatta på järnvägsstationen eller i nån trappuppgång.

Men... efteråt blev det lite dubbla känslor. När jag läst och lyssnat på hans historia.

Han berättade att då det gick som bäst skrev han över allt han ägde på sin fru och upprättade ett äktenskapsförord. Allt i syfte att undgå så mycket skatt som möjligt. Och nu hade hon alltså begärt skilsmässa och skinnat honom totalt. Inte snällt, eller hur?

Men jag kan liksom inte riktigt komma förbi tanken att det ju faktiskt är hans egen girighet som satt honom i den sits han sitter i. Personligen tycker jag förstås att det är ynkligt att måsta smita från skatt om man äger värden för mångmiljonbelopp, då tycker jag att man har råd att ta sitt ansvar och hjälpa till att sockra den gemensamma kakan. Ge tillbaka lite för det vi fått som skolgång, sjukvård, fri tandvård i barndomen m.m

Jag har jobbat i en skitig fabrik en 18 års ålder och slitit som ett djur rent fysiskt under en stor del av den tiden. Inte f-n har jag nån möjlighet att finta bort skattmasen och gnida åt mig så mycket som en krona mer.

Men de som har pengar och makt kan fixa och trixa nästan hur mycket som helst.

Och jag ger mig f-n på att då de sitter och skryter för varann, de där knösarna, så är inte högst status att tjäna mest utan att betala minst skatt.

Säkert finns det en och annan som flinar skadeglatt åt att åtminstone EN av maktens män kastats ut från toppen och rutschat nedför hela kanan till botten. Men så tänker jag inte alls, jag vill varken honom eller nån annan nåt illa.

Dock tror jag att han och hans gelikar kostar samhället betydligt mer än några stackars flyktingar från krigshärdar runt om i världen. Och det spelar ingen roll hur mycket skatterna sänks för höginkomsttagarna heller, så länge samhället vill ha en enda krona av dem kommer de att göra allt för att slippa betala.

Så ur den synvinkeln får han egentligen bara vad han förtjänar. Men från ett medmänskligt perspektiv är det förstås lika tragiskt som att det kryllar av rumänska tiggare denna sommar. Om alla i alla länder betalade sina skatter och avgifter kanske det inte skulle behöva finnas varken tiggare eller uteliggare.

Så ni ordbrukare som, liksom jag, har arbete, inkomst, tak över huvudet och nån eller några som bryr sig om er - ägna en stund åt att bara vara tacksamma för det. För att ni bor i ett land där det, åtminstone relativt sett, är hyfsat jämställt och där den stora majoriteten faktiskt har det ganska bra.

Mot den bakgrunden tänker jag faktiskt inte ens gnälla över svettdropparna som rullar nedför min rygg just nu, jag kunde ha varit uteliggare och legat och frusit i nån kall cykelbod eller källare utan mat eller pengar. Värmen avhandlade jag ju dessutom i föregående inlägg.

Sköt om er, kära ordbrukare, i Västanfors, Utanede, Oskarshamn och Strömstad. Och nästa gång ni ser den där rumänska tiggaren utanför ICA/COOP/Lidl/Willys m.fl - lägg en tia eller två i hans/hennes McDonaldsmugg. För dig betyder den slanten nästan inget men för tiggaren kanske den betyder massor!


 
ANNONS
 
Gubbfan

Gubbfan

22 juli 2014 18:45

En sak som gör mig extra ledsen, när det gäller tiggarna, är att de som mest ylar om att tiggarna skall kastas ut är de som tjänar mest i samhället. En riksdagsman från KrisDemokraterna, tillika advokat, for ut i tidningarna för en liten tid sedan med en massa argument för att kasta ut dem.
Karln var den som tjänade mest i hela riksdagen och borde ha råd att visa sig som en sann kristen medmänniska.
Fast jag, som är hedning, har kanske missförstått det där med att vara kristen.

http://Gubbfan.bloggplatsen.se

Göran

22 juli 2014 20:39

Ja, det är ju som jag också skrev; Så länge staten kräver en enda krona av deras astronomiska inkoster så kommer de att leta sätt att slippa. För dem finns inget som heter "Att tjäna tillräckligt med pengar"

 
gun

gun

25 juli 2014 00:09

Tyvärr Göran så kan man inte vara säker på att bilen kom i goda avsikter även att det var en Porsche!
Vi har haft massor med villainbrott här nere.... inga är uppklarade.
Undrar vad du ska göra med din augusti lön:)?
Resa? vad jag förstår så har du ännu inte haft semester?!?
gun

http://anthilias.bloggplatsen.se

Göran

25 juli 2014 14:00

Nej, tyvärr inte! Det mesta av överskottet går åt till att hjälpa min inkomstlöse son med hans hyra och andra omkostnader för hans lägenhet. Men fr.o.m september får han studiemedel igen och klarar sig själv. Hoppas jag...
Och vad semester beträffar så har jag nog haft min sista semester. För oss 6-skiftare är den liksom inbakad i schemat över hela året.
Jag jobbar fyra 12-timmars skift (två dagskift och två nätter) och är ledig sex dagar och efter fyra såna cykler eller var 34;e dag har vi en 14-dagars ledighet.
Jag är alltså ledig mycket mer än daggående.

 
skogsnuvan

skogsnuvan

25 juli 2014 09:13

Vad jag gillar dig. Precis som du tänkt har jag också tänkt. Alla dessa människor som lyckas lura sig undan skatt och dessutom har mage att skryta med det och tycka att dom är duktiga. Precis som om skatten var från någon hög makt men faktiskt är det ju vi som inte kan komma undan som betalar till dom rika som kommer undan. Jag betalar gärna skatt till barn och sjukvård och dom som behöver men har man mycket bör man väl dela på kakan och inte försöka sno åt sig så mycket som möjligt Jag ger alltid till dom som sitter och tigger. Lite kan det väl hjälpa i alla fall.

http://skogsnuvan.bloggagratis.se

Göran

25 juli 2014 15:11

En till som fattat vad livet handlar om. Redan på den tiden befolkningen var indelade i "hattar och mössor" fanns ett uttryck som beskrev detta. "Gånge hatt till och mössa ifrån" viket väl ungefär betydde att den rike alltid hade rätten på sin sida.
Inget nytt under solen alltså!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Göran - Tisdag 3 dec 21:50

Har just lämnat TV-soffan efter att ha svettats och lidit i tre perioder. Det skilde nio poäng mellan Timrå och Vita Hästen från Norrköping inför kvällens drabbning, nu skiljer det tolv. Men skillnaderna på isen var marginella och om något lag stundt...

Av Göran - Söndag 1 dec 18:43

Nu har skåningarna runt Kristianstad bevisat att det finns lika dumt folk där som här. Efter förra matchen, lagen emellan, utsattes ju deras buss för stenkastning av någon eller några inteligensbefriade individer. Idag har lagen mötts igen nere i S...

Av Göran - Fredag 29 nov 21:40

Idag har jag, på min arbetsgivares bekostnad, käkat tapas för första gången i mitt liv. En intressant upplevelse! För dig som kanske inte har en aning om vad tapas är så kan jag berätta att det är en spansk företeelse där man beställer flera olika ...

Av Göran - Torsdag 28 nov 20:59

Idag har vi äntligen fått lite snö här på Sveriges midja. Marken är vit och det blev genast mycket ljusare ute. Jag var till mitt närmaste Willys för några timmar sedan och det var en helt annan sak att köra dit jämfört med förra gången då jag fick k...

Av Göran - Tisdag 26 nov 18:32

Eftersom jag var ledig igår hade jag liksom måndag i huvudet hela förmiddagen idag. Vi niokaffet kommenterade jag att det var besynnerligt att ingen av de stora produktonsavdelningarna kört ner sin grå låda till oss. De har varsin gigantisk plastback...

Presentation

Fråga mig

7 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Tankar och betraktelser från en amatörfilosof med Blogkeen
Följ Tankar och betraktelser från en amatörfilosof med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se