Direktlänk till inlägg 21 oktober 2014

U-båtsjakt

Av Göran - 21 oktober 2014 12:40

Försvaret jagar u-båtar igen! Denna gång i Stockholms skärgård. Det var inte igår, minsann!
Annat var det på det glada åttiotalet! Då spanades det efter främmande undervattenverksamet (som det så vackert heter) i minsta vassrugge i varenda havsvik längs Östersjökusten så snart nån mer eller mindre sinnessvag person trodde att de sett nåt misstänkt. Det skojades också friskt om fenomenet både på revyscener och i filmer som Jönssonligan och Lasse Åbergs "Segel-sällskapsresa".

Allt detta började förstås med grundstötningen av U137 utanför Karlskrona hösten 1981. Den officiella förklaringen från maktens korridorer efteråt var felnavigering men samtidigt pratades det "off the record" om fylleslag ombord som ledde till att varken kaptenen eller besättningen hade minsta aning varken om var de befann sig eller vart de var på väg. Alltså inget uppsåt att spionera eller att kränka svenskt terrirorium. Bara en vanlig rejäl gammaldags hederlig sjöfylla, alltså!

Hur det slutar denna gång återstår ju att se men jag hoppas att det inte visar sig vara minkar eller sälar i alla fall.

Möjligen har jag en alldeles egen erfarenhet av u-båtsincidenter men det lär jag väl aldrig få veta säkert.

Sommaren 1980 var jag nybliven förmansersättare på fabriken där jag fortfarande jobbar. Som ung och oprövad fick jag förstås stöd och hjälp av en mer erfaren man som hette Folke. Det var ett nattskift framåt morgonkulan och det var väl varken ljust eller mörkt utan typ gryning/skymning. Jag och Folke hade gjort vår sedvanliga komtrollrunda i fabriken och diverse anläggningar omkring den och bestämde oss för att ta lite luft på en balkong som vetter mot Sundsvallsfjärden. På en bänk där satt vi och småpratade då vi plötsligt fick se något i vattnet mellan oss och Alnön som ligger kanske 2 km bort på andra sidan viken. Vad det nu än var såå rörde det sig utåt öppet vatten och Folke rynkade bekymrat pannan och undrade vad i himlens namn det var.

-Tja, det är väl nån fiskare som är på väg ut till jobbet, föreslog jag.

Folke invände då att då skulle vi ha hört motorljud. Det var också tillräckligt mörkt för att vi inte skulle kunna urskilja tydliga konturer av "vad-det-nu-var". Då föreslog jag att det kanske kunde vara en större roddbåt men måste ju hålla med Folke då han sa att i så fall borde man kunnat se rörelser vid varje årtag. 

Det var också för stort för att kunna vara en simmande älg och om så varit borde den simmat mot land och inte utåt mot öppet hav. 

Så jag tog min tjänstecykel och åkte utför rampen, ut i friska luften. Det blåste från nordost så vattnet mellan oss och Alnön låg spegelblankt i lä från ön. Men från Alnöns sydostspets gick som en linje mellan lä och svag vind som gav vågor på vattnet. Och då föremålet nådde den linjen och vågorna försvann det bara, helt och hållet.

Jag vet att jag stod stilla ett slag och väntade för att se om det skulle synas igen men det var borta. Än i denna dag har jag ingen aning om vad vi såg. Att det skulle kunnat vara en u-båt föll oss aldrig in överhuvudtaget. Inte då. Men året därpå då U137 gick på grund föddes såklart den tanken.

Och om så vore så finns det ju inget som säger att den inte var svensk. Innan U137 tänkte väl ingen på att främmande makt kunde vara här och sniffa av havsbottnarna utanför vår kust.

Vad jag upplevde den där natten får jag förstås aldrig veta säkert men jag hoppas att det inte blir fallet med det som händer i detta nu i vattnen utaför Sthlm. Tror inte det vore så bra för försvarets trovärdighet om allt bara slutar i ett "jaså" och man inte hittar något.

Å andra sidan... Vad skulle Putin (som misstankarna kastats på) ha för intresse av att smyga omkring våra kuster? Eller är han kanske galnare än jag gett honom credd för? Är han kanske igång och planerar för världsherravälde? Att skapa en ny Sovjetstat som innefattar inte bara de forna staterna utan även oss och kanske några till?

Vem vet, om ett år kanske vi räknas som ryssar allihop. Såvida det inte är nån kapten med besättning som gett efter för lusten att ta sig en redig bläcka ombord igen och förirrat sig in mellan Saltkråkan och andra öar.

Nåväl, den som lever får se! Se upp för u-båtar, kära ordbrukare, i Hårsfjärden, Karlskrona, Hanöbukten och runt Ölands södra udde. Och alla andra små kobbar och skär...

 
 
Gubbfan

Gubbfan

22 oktober 2014 08:45

1980 kanske det fortfarande fans någon levande tumlare i Östersjön?
På 40-50taletdå jag var ung kunde man se dem ibland.
Men å andra sidan har det ju varit öppna dörrar till svenska vatten sedan 40-talet, så varför inte en svensk eller utländsk ubåt?
Så länge främmande makter vet var de har svenska militärer och politiker har vi inte så mycket att frukta.

http://Gubbfan.bloggplatsen.se

Göran

22 oktober 2014 12:19

Möjligheten finns liksom att en val kan ha förirrat sig ända hit upp. Det HAR hänt men är sällsynt.
Det märkliga är dock att "vad-det-nu-var" såg ut att ligga likadant i vattnet ända tills det försvann i vågorna.
Kanhända var det Storjöodjuret som tagit sig en simtur genom Ljungan och var på väg tillbaka hem till Jämtland, vad vet jag?
Fast... hur skulle hon/han i så fall ta sig förbi de kraftverk som finns i älven?

 
Gubbfan

Gubbfan

22 oktober 2014 15:45

Nä, det skulle inte gå.
Det brukar vara fullt av fiskfärs vid turbinerna i kraftverken.
Ett storsjöodjur hade nog märkts som osedvanligt mycket färs.
Så din idé om undervattensfarkost är nog inte så tokig.

http://Gubbfan.bloggplatsen.se

 
Zeunertz

Zeunertz

22 oktober 2014 16:04

Jag tror knappast att de lagt ner sitt "u-båtande" efter det kalla kriget. Men vad kan svenska försmakten göra om man verkligen fångar in en rysk u-båt på svenskt farvatten? Höja ett varningens finger och sedan godta ännu en rysk bortförklaring? Precis som efter Palme-mordet följer vi media med rubriker som "nytt spår", "troligt fynd som visar bla bla bla". Men så mycket mer än så blir det inte. Jag tror inte att nåt kommer fastna i de svenska fiskenäten. Mer U-båtssnack på min blogg imorrn. :)

/M

http://zeunertz.bloggplatsen.se

Göran

22 oktober 2014 18:12

Det var ju just det... Hur galen är Putin egentligen? Något säger mig att den mannen är bland de farligaste som finns på jorden just nu.
Skulle bli väldigt lite förvånad om han skulle ställa till det på fler fronter än i Ukraina...

 
skogsnuvan

skogsnuvan

22 oktober 2014 22:42

Om det hade varit i Storsjön så kunde man tro att det var storsjöodjuret som var ute på en simtur men sådana har ni väl inte i Sundsvall även om ni har färggranna drakar lite överallt i stan. Jag kan inte låta bli att få en liten ful tanke. Kan det vara så att man vill ha mer pengar till försvaret nu när vi fått ny regering? Inte lär väl ryssarna vilja ha Sverige för vi sägs ju vara fattiga enligt nya ministern som sköter ekonomin.

http://skogsnuvan.bloggagratis.se

Göran

23 oktober 2014 10:17

Tja, det gäller ju att hålla sinnena öppna för alla möjligheter. Angående din undran om det kan ha med budgettiderna att göra och att man vill ha mer anslag till försvaret kommer jag osökt att tänka på en ständigt återkommande kommentar från Stellan Sundahl i 80-talsprogrammet "Helt apropå"....
"Kan di va´ så jävvli´a?

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Göran - Fredag 19 april 17:57

Jaha! Så var det fredag igen då! Till glädje för alla skolbarn och vuxna med dagtidsjobb. För skiftarbetare och pensionärer spelar ju dagarnas namn inte så stor roll. Numera är det ju inget som hindrar att man åker och storhandlar på en söndag hell...

Av Göran - Onsdag 17 april 10:45


Mitt lilla barnbarn slutar inte att fascinera mig. Igår var jag hemma hos exet på middag med dotter och mågämnet samt vår yngste son. När vi hade ätit klart satt lille Luis i sin pappas famn mitt emot mig vid bordet. Då plötlsigt fick vi ögonkontak...

Av Göran - Tisdag 16 april 12:28

Har ni tänkt på att kungen har namnsdag idag igen?  Nej det är varken Carl, Gustaf, Folke eller Hubertus i almanackan. Men det är... DEN SEXTONDE!!! Jodå, jag vet att jag skrivit den förut en gång men eftersom jag kom på det så återanvänder jag d...

Av Göran - Måndag 15 april 18:46

  Så har jag då äntligen fått träffa mitt allra första barnbarn. Min vackre dotterson Luis i sin bilbarnstol på golvet i mitt kök. De anlände i eftermiddags, de nyblivna föräldrarna med sitt lilla underverk. Och nu har jag fått hålla honom, snif...

Av Göran - Lördag 13 april 08:50

Facebook kan vara roligt ibland och har jag inget bättre för mig kan jag ju alltid fördriva tiden med att spela Quiz Planet, frågesportspelet där man kan spela med sina nätvänner och tävla i kunskap. Eller kanske snarare en blandning av tur och kunsk...

Presentation

Fråga mig

10 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20 21
22
23
24 25
26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards