Direktlänk till inlägg 24 oktober 2014

Rätten till lättja

Av Göran - 24 oktober 2014 08:09

Idag ska jag, efter att ha skjutit upp saken länge, ta upp ett ämne som ligger mig mycket varmt om hjärtat, nämligen försvaret av lättjan.

Jag anser att lättjan har ett oförtjänt dåligt rykte. Lättjan är klart underskattad som samhällskraft.

Hade vi människor inte haft latmasken som drivkraft är det tveksamt om vi ens brytt oss om att uppfinna hjulet. Eller allt det där andra som gjort vår tillvaro bekvämare och bekvämare genom århundraden. Vår obändiga längtan efter att få vila, att få lata oss är alltså huvudorsaken till de flesta av de uppfinningar som gör våra liv enklare och mindre ansträngande.

På många arbetsplatser har man som tradition att göra chefer av de mest energiska medarbetarna. Helt obegripligt, anser jag! De där arbetsmyrorna som älskar att slita hund varje dag ska ju göra det de är bra på - fortsätta slita hund, alltså. Chefer ska man rekrytera bland latmaskarna!

Varför? Jo, därför att de för länge sen räknat ut alla kryphål, alla sätt att komma undan med en mindre arbetsinsats än kamraterna och därför inte går att lura lika lätt som de där robotarna som strävar efter att vara den som sliter hårdast. De kommer dessutom att fortsätta vara så upptagna av sina egna arbetsinsatser att de ofta inte hinner ha någon koll på medarbetarna. Och vara urkassa på att delegera eftersom de så gärna vill jobba mest själva.

Men också därför att eftersom de lataste hela tiden söker sätt att göra sin egen tillvaro så lätt som det går och därför även gärna delegerar arbetsuppgifter (som de alltså slipper göra själva) och därmed får sina underställda att känna att de får mer ansvar och därmed ett mer intressant arbete.

Det är de lata som har utvecklat världen. De lataste är de som är mest inovativa när det gäller att hitta den enklaste och snabbaste vägen att göra saker. Eller rättare sagt att få saker gjorda, för bäst är ju om nån annan gör det!

Det är lättjan som varit drivkraften för all högteknologi. Så från och med nu tycker jag att vi alla ska ändra inställning till den.

Så nästa gång du säger att någon är lat ska du säga det med beundran och respekt. För den late (som dessutom kommer undan med det) får ju ungefär samma pengar för en mindre arbetsinsats än sina kolleger som sliter skiten ur sig för arbetsgivare som inte visar minsta tacksamhet.

Det har slöfockarna insett och ger därmed sina arbetsgivare bara vad de betalar för och inte ett dugg mer.

Och där går du och sliter som ett djur utan att få ett öre mer i lön för mödan. När man kan tjäna lika mycket och ibland mer på att bara göra det absolut nödvändigaste. (Läs: Det som syns.)

Så vem är det som är smart? Du eller dom?

Jag skulle kunna utveckla detta in i oändlighet men jag känner nu att det orkar jag inte. I alla fall inte just nu. Kanske sen. Eller imorgon. Eller nån annan dag. Vi får se...

Så... skit i att gå till jobbet/skolan idag, eller vilka "måsten" du nu kan tänkas ha! Ta det lugnt istället! Varför stå när man kan sitta? Varför sitta när man kan ligga? Varför vara vaken när man kan sova?

Nej, skit i "måstena och förläng helgen med en extra dag, vetja! Och gör det i tron på att en dag ska de lata styra jorden i kraft av sin överlägsna intelligens och inovationsförmåga. Och ju latare du är, desto större är chansen att du är en av de styrande då!

Ta det alltså lugnt i Angered, Torekov, Lövstabruk och Gäddede. Och ha en skön och vilsam fredag!

 
ANNONS
 
Mikael

Mikael

24 oktober 2014 09:56

Jag välkomnar lättjan så här på fredagen. De lataste må kunna hitta den enklaste vägen, men den är i regel detsamma som att låta någon annan göra grovjobbet.
/M

http://zeunertz.bloggplatsen.se

Göran

24 oktober 2014 10:03

Exakt! Du har redan fattat, märker jag så... "Varför ödsla energi på att predika för den som redan är frälst?"

 
Gubbfan

Gubbfan

24 oktober 2014 13:02

Vill bara rekommendera en liten bok skriven av Paul Lafargue.
Den heter: Rätten till Lättja Vederläggning av Rätten till arbete
Lafargue var visst svärson till Marx om jag inte minns fel, så boken är inte helt ny, men den finns säkert på biblioteket.

http://Gubbfan.bloggplatsen.se

Göran

24 oktober 2014 13:32

Den har jag hört talas om och blivit lovad att få låna av en arbetskamrat. Jag ska nog påminna honom framåt månadsskiftet då vi börjar jobba igen.

 
skogsnuvan

skogsnuvan

24 oktober 2014 18:05

Jag min tok har farit fram som en galning med dammsugare och skurborste med god hjälp av sonen men nu ska jag vila mig i form.

http://skogsnuvan.bloggagratis.se

Göran

24 oktober 2014 21:53

Ja, det är bra att du lär dig av mina "klokheter". Ta varje chans att lata dig!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Göran - Tisdag 3 dec 21:50

Har just lämnat TV-soffan efter att ha svettats och lidit i tre perioder. Det skilde nio poäng mellan Timrå och Vita Hästen från Norrköping inför kvällens drabbning, nu skiljer det tolv. Men skillnaderna på isen var marginella och om något lag stundt...

Av Göran - Söndag 1 dec 18:43

Nu har skåningarna runt Kristianstad bevisat att det finns lika dumt folk där som här. Efter förra matchen, lagen emellan, utsattes ju deras buss för stenkastning av någon eller några inteligensbefriade individer. Idag har lagen mötts igen nere i S...

Av Göran - Fredag 29 nov 21:40

Idag har jag, på min arbetsgivares bekostnad, käkat tapas för första gången i mitt liv. En intressant upplevelse! För dig som kanske inte har en aning om vad tapas är så kan jag berätta att det är en spansk företeelse där man beställer flera olika ...

Av Göran - Torsdag 28 nov 20:59

Idag har vi äntligen fått lite snö här på Sveriges midja. Marken är vit och det blev genast mycket ljusare ute. Jag var till mitt närmaste Willys för några timmar sedan och det var en helt annan sak att köra dit jämfört med förra gången då jag fick k...

Av Göran - Tisdag 26 nov 18:32

Eftersom jag var ledig igår hade jag liksom måndag i huvudet hela förmiddagen idag. Vi niokaffet kommenterade jag att det var besynnerligt att ingen av de stora produktonsavdelningarna kört ner sin grå låda till oss. De har varsin gigantisk plastback...

Presentation

Fråga mig

7 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20 21
22
23
24 25
26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Tankar och betraktelser från en amatörfilosof med Blogkeen
Följ Tankar och betraktelser från en amatörfilosof med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se