Direktlänk till inlägg 14 december 2014

Extraval och jul-likgiltighet

Av Göran - 14 december 2014 19:47

Så har då min namne Persson, f.d sosseledare och statsminister insett och även offentligt sagt detsamma som jag också sagt. Fast jag sa det redan före förra valet. Alltså att Löfvén inte ska söka samarbete med C och FP eftersom dessa idag är mera högerpartier än moderaterna. 

En gång i tiden var politiken enkel. Det var vänsterpartiet och sossarna till vänster och moderaterna till höger. Centern och folkpartiet kallades mittenpartier och Göran Persson, Ingvar Carlsson och även Palme gjorde uppgörelser med dem för att få bredare riksdagsmajoritet för sin politik.

Men det var då och nu är nu...

Sen den tiden har KD gjort entré i riksdagen och är, enligt mitt synsätt, det verkliga högerpartiet inom alliansen. Folkpartiet och centern har gått åt höger medan moderaterna framför allt under Reinfeldt-åren gått mot mitten. Det är på det sättet som de blivit största borgerliga parti. Så jag anser att M av idag är det parti som ligger närmast S av allianspartierna. Idag är det inget konstigt för en fabriksarbetare att rösta på dem vilket icke var fallet på 70- eller 80-talet. Ett samarbete mellan Olof Palme och Gösta Bohman på den tiden det begav sig hade varit fullständigt otänkbart.

På den tiden var moderaterna ett parti för blåblodiga, för företagare och rika i största allmänhet medan arbetare och lägre tjänstemän röstade på socialdemokraterna. Idag börjar gränserna mellan arbetare och tjänstemän allt mer att suddas ut så det är inte längre lika självklart att rösta efter gammaldags klasstillhörigheter.

Världen liksom Sverige och dess politiska karta har ritats om rätt ordentligt sen dess. Och jag ser betydligt hellre denna oheliga allians än att någon av sidorna släpper in rasisterna. Jag tror nämligen inte att nyvalet kommer att ändra så mycket på riksdagsmajoriterna. Och om svenska folket än en gång säger samma sak i ett val så är det ju de etablerade partiernas förbannade skyldighet att finna nya sätt att styra Sverige. Då går det inte längre att gömma sig bakom historien och den gamla blockpolitiken.

Det är dock fortfarande väldigt osäkert vad som händer efter extravalet i mars. Jag tror t.ex inte att varken Hägglund eller Björklund är så glada över det eftersom båda ligger farligt nära spärren på fyra procent. Jag tror också, tyvärr, att om något händer med SD så kommer de i så fall att växa ännu mer. 

Det kan ju också bli så att M och C blir de enda av allianspartierna som stannar kvar i riksdagen medan kanske Fi kommer in istället. Men utan att bli tillräckligt stora för att ge S majoritet ens tillsammans med V och MP. Hur blir det då?

I våra grannländer Norge och Danmark har de borgerliga partierna valt att samarbeta med deras motsvarighet till Sverigedemokraterna, jag hoppas innerligt att så inte sker hos oss.

Därför tycker jag att det är klokt av Löfvén att säga att de går till val själva utan att ange miljöpartiet som självklar regeringspartner om de vinner. Håll dörrarna öppna åt alla håll utom mot SD!

Annars så... närmar sig julen med stormsteg. Vissa längtar efter den men dit hör inte jag. Inte nu längre. Jag längtar i så fall mer tills den är över och saker och ting blir som vanligt igen. För varje år som går amerikaniseras julen mer och mer av krämare och reklammakare. Folk köper rosa plastgranar och hänger dem så proppfulla med ljus och tingel-tangel att det knappt ens syns att granen inte har rätt färg. Och i reklamfilmer sätts utvändig julbelysning upp på fina villor så att det liknar en villaförort i USA.

Hemma hos mig står två elektriska adventsstakar i köksfönstret och en stjärna hänger och lyser i ett av vardagsrummets fönster. En vanlig adventsstake med stearinljus har jag också stående på bordet men sen är det bra för min del. Som det ser ut nu kommer mina två yngsta att fira jul här och i så fall plockar jag väl fram några tomtar, juldukar och lite annat strax före julafton, annars får det duga som det är. Jag slipper jobba på jul i år, om man inte räknar natten mot julafton. Och skulle mina barn välja att vara nån annanstans då så är det ingen big deal för min del. I så fall är det mycket möjligt att jag avnjuter kvällen som vilken kväll som helst. I soffan framför TV;n. NÅN av alla kanalerna borde väl sända nån bra film, tycker man. Och det stör mig inte det minsta.

Kanske kommer den där förväntansfulla glädjekänslan tillbaka nån gång, vi får se. Om eller när jag begåvas med barnbarn kanske det blir roligt igen med julfirande. Men just nu känner jag mer att.... fuck julen!

Det enda positiva med den är väl just det där med alla extra ljuspunkter i alla fönster, på husfasader (om det inte blir för mycket) samt de där ljusgirlangerna som hänger över centrala stadens alla gator.

För mörkt är det ju nu så att det räcker...

Men jag vet ju att det finns de i Sverige som har det ännu värre. Norr om polcirkeln i t.ex Kiruna, Gällivare eller Pajala där min bror bodde i rätt många år ser de väl inte solen alls förrän i början av februari nån gång. Där blir det som bäst lite gryning/skymning nån timme mitt på dagen medan vi ju ändå har några timmars dagsljus.

Men det vänder ju snart nu! Snart går vi mot ljusare tider igen. Härda ut till dess, kära ordbrukare i Veberöd, Alsike, Storuman och Skokloster. Det kommer en vår även om det dröjer. Och en sommar. Så härda ut!

 
ANNONS
 
Anna

Anna

14 december 2014 23:29

Jag hade den stora äran att få tillbringa ett antal jular i Schweiz. Där - måste man/kvinna/barn ingenting - på julen och inför julen. Där fanns varken julmat eller adventsljusstakar. Det var verkligen befriande. Vi tog med oss den traditionen till Sverige. Tyvärr tycker inte dom som gärna vill fira jul med oss att denna brist på tradition - är av godo. Tyvärr, fast inte för oss - håller vi fast vid vår tradition, alltså - brist på tradition. På julafton kommer vi till allas förtret utom våran - fira jul med picknick i skogen med våra hästar. Några ostmackor till oss och hö till hästarna - blir kanon. I övrigt, får vi verkligen se hur det går där i Mars. Mina barn tycker numer att val av Riksdag är kanonspännande, dom är mer engagerade och insatta än jag, sannolikheten är därmed stor att jag kommer rösta som dom föreslår. Dessutom - tillhör dom ju framtiden mer än jag gör. . . Väl mött/Anna

http://kanintevaratyst.bloggo.nu

Göran

15 december 2014 06:54

Whatever så länge de inte föreslår SD. Men eftersom de har en förståndig mamma så är de säkert mer förståndiga än så. Läste nyss att deras partisekreterare sagt i in DN-intervju att "judar cch samer är inte svenskar".
Så... du är väl svensk och därmed lite bättre än andra?

 
skogsnuvan

skogsnuvan

15 december 2014 10:00

Huvudsaken är att inte SD får mer makt för då är vi väl illa ute för egentligen så finns det inte just några äkta svenskar, alla härstammar vi från olika håll (jag från Spanien på 1700-talet). Börja man rota bakåt så skulle jag tro att till och med såna kommer från andra länder. Usch jag tycker att det känns lite kymigt.
Julgalen är jag och mina bröder likaså. Nu är det ju så att den där riktigt julkänslan som man hade när man var liten finns inte längre. Det är för mycket pengar och handla handla bakom allt. Allt för lite av äkta känslor bakom. Här hos oss tog alltid farmor hem alla som inte hade familj så vi var många på jul och det var så fint fast man mest fick mjuka paket med hemstickade sockar i. Desto mer minns man de julklappar som man fick. Skulle tro att ingen unge minns några julklappar längre knappt till degen därpå för dom får så många. En konstig värld vi lever i faktiskt. Idag blir det städa för mig och det gillar jag inte.

http://skogsnuvan.bloggagratis.se

Göran

15 december 2014 10:32

SD behöver 51 procent av rösterna för att få nån makt så länge övriga står för vad de lovat. Det allra mest skrämmande är att det finns så många som håller med dem. I Aftonbladet idag står det om deras partisekreterare Björn Söder som tycker att judar och samer inte är riktiga svenskar. Nånstans tycker jag mig höra trampet av läderkängor och fraset från bruna skjortor...

 
Anna

Anna

15 december 2014 10:49

Svensk - och inte det minsta lilla bättre. . . Mitt minstingbarn fick i skolan lov att argumentera för SD. Det stackars lilla barnet försökte slingra sig ur uppgiften eftersom hon avskyr SD och dessutom, genom att vara utlandsfödd och dubbel medborgare - då även skulle önska ur sig själv - ur landet. Läraren tyckte inte det var skäl nog. Det enda barnet kunde komma på som var positivt med SD var typ att deras partiledare har/hade välputsade skor, och just det - är inte skäl nog att rösta in ett parti i beslutsfattande ställning, ett parti som anser att vissa människoliv är mer värda - än andra. Kommer inte längre ihåg hur flickebarnet löste uppgiften (toaletten - månde), kommer dock ihåg att när skolan "gick till val", blev valresultatet ganska exakt detsamma - som i det riktiga valet. Barnet och hennes kompisar var mycket upprörda! Personligen kan jag tycka att skolledningen verkligen borde tänkt igenom det kloka i att ha ett sådant val i skolan, för verkligen, hur känns det månde för dom utlandsfödda barnen i skolan att veta att 13% av klasskamraterna önskar dom - dit pepparn - växer. . . Nä, min avkomma håller på FI - stenhårt. . . Och tack för komplimangen, det känns ju skönt att veta att någon - håller mig för en smula - förståndig :-) . . /Anna

http://kanintevaratyst.bloggo.nu

Göran

15 december 2014 10:51

Amen!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Göran - Söndag 15 dec 20:59

Bara en dryg vecka kvar nu. Till det där som man längtade så vansinnigt till i barndomen. Idag ser jag mer fram emot att det ska vara över än mot själva julen. Hur det blir i år vete gudarna. Möjligen sitter vi här och ugglar för oss själva, yngsting...

Av Göran - Lördag 14 dec 21:31

Jag tycks vara inne i ett stim just nu. Från att ha haft 8-20 besökare per dag får jag pllötsligt 50-60 och t.o.m mer vissa dagar. Man undrar ju om det är någon slumpgenerator i det stora högkvarteret som hängt sig och skickar alla som slumpar runt j...

Av Göran - Fredag 13 dec 21:14

Fredag den trettonde går mot sitt slut utan att några allvarliga incidenter inträffat. Åtminstone inte för mig. Tvärtom skulle jag väl snarare säga eftersom Timrå spelade ut Karlskrona på hemmaisen ikväll och vann med klara 5-1. Siffrorna kan ju lj...

Av Göran - Torsdag 12 dec 21:49

Bromsade in och mellanlandade här ett slag innan sängdags. Kanske blir det ett inlägg, kanske inte. Beslöt mig för att låta fingrarna dansa på tangentbordet för att se om de kan skapa något värt att publicera eller inte. Arbetsveckan lider mot sitt...

Av Göran - Måndag 9 dec 20:11

När jag går och lägger mig ikväll, om någon timme eller så, är det ett helt år tills jag vaknar. Eller? Jo, men det måste det ju vara för då jag lägger mig är jag sextioett och imorgon bitti blir jag sextiotvå. Och det är ju en skillnad på ett år. ...

Presentation

Fråga mig

7 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18 19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Tankar och betraktelser från en amatörfilosof med Blogkeen
Följ Tankar och betraktelser från en amatörfilosof med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se