Direktlänk till inlägg 27 december 2014

Julen över

Av Göran - 27 december 2014 22:10

Jag har överlevt ännu en jul. Min femtioåttonde. Och om man får tro envisa rykten också den sista med TV-klassikern "Kalle Anka och hans vänner önskar God Jul".

Men... vi kanske överlever det också. Fast vad ska vi medelålders och äldre män istället göra klockan tre på julaftons eftermiddag, kan man ju undra. Jo, för jag har hört att den typiske tittaren för detta program är man och 45 år eller äldre.

De som är unga idag skiter väl i Snövit, Lady & Lufsen, Robin Hood, Askungen eller att se när Kalle Anka tvättar rumpan i en finurligt ritad husvagn. De kan ju se tecknat dygnet runt året om ifall de skulle vilja det.

Men min generation hade inte så mycket av den varan i den enda och svartvita TV-kanalen som fanns i min spädaste barndom. Det var väl barnprogram en liten stund per dag men nästan aldrig tecknad film. Istället visades ofta ryska, östtyska och polska dockfilmer som åtminstone jag inte tyckte var speciellt intressanta. Därför såg man fram emot den där timmen på julafton mellan tre och fyra. Man hade ju ändå inget att göra då mer än att vänta på att maten skulle serveras så mannen i huset kunde gå och köpa Expressen nån gång.

När mannen sedan kom tillbaka var det undantagslöst UTAN kvällstidning. Däremot hade han ALLTID träffat tomten på vägen hem.

Men... vem brydde sig om det! Så dags hade man väl fullt upp att slita papper och snören av paketen för att se om åtminstone något innehöll den där bandspelaren som jag önskade mig från sju års ålder men aldrig fick förrän jag sparat ihop till den själv strax efter konfirmationen.

Ett år (jag var kanske åtta, nio eller möjligen tio) var jag grymt besviken att jag inte det året heller hade fått någon bandspelare. Min ena moster sa då att hon hade en "band-upptagare" som jag kunde få...

Jag blev förstås jättelycklig! För i mitt barnsliga, naiva oförstånd trodde jag att det bara var ett annat ord för bandspelare. Vuxna sa ju hela tiden andra ord för saker än de jag och jämnåriga använde. Lemonad om läsk t.ex

Och min mormor sa ibland att hon skulle titta på radio när hon menade TV.

Mostern bodde i huset bredvid och knallade hem till sig för att lite senare återvända med en skokartong i händerna. Inget konstigt med det eftersom hennes man hade skoaffär och man fick ofta sina presenter i skokartonger.

Men...

Inuti kartongen hade hon lagt ett antal små stumpar av tygband, antagligen kantband av något slag. Samt en klädnypa. Denna klädnypa var själva "band-upptagaren" för man kunde ta upp banden ur kartongen med den.

Detta är ett av många barndomstrauman som fortfarande svider litegrann i mig, om jag ska vara ärlig. Jag har förlåtit min moster för länge sen och hon är dessutom död och begraven sen länge. Men jag tycker ändå att det är ganska grymt att göra ett litet barn (som redan är jättebesviken) först full av hopp och förväntan och sedan ännu mer besviken än han var innan. Och det på självaste julafton dessutom!

Så, kära ordbrukare, tänk er för innan ni skämtar med barn så ni inte sårar dem för livet så de måste beklaga sig nästan femtio år senare i nån blogg på internet.

Annars gläds jag idag åt uppgörelsen mellan regeringen och alliansen.

Jag kan tänka mig att det på SD;s partikansl gråts det floder över att extravalet är inställt. De hoppades nog på att öka lika mycket eller mer än de gjorde i september.

Men nu har alltså regeringen och alliansen tagit sitt ansvar för Sverige (kom ihåg, alla ni som INTE sympatiserar med SD att använda orden: Sverige, svensk och svenskar ofta så att de inte blir slagord som nynassarna har ensamrätt på) och sett till att landet kan regeras även med minoritetsstyre. Och UTAN Sverigedemokraterna. Heder åt samtliga inblandade partier och deras företrädare.

Jag visste att Stefan Löfvén är en skicklig förhandlare men kanske är han ännu mer slipad än jag trodde!

Och jag tror att uppgörelsen är bra för Sverige. Vi väljare vet ju att alliansen och regeringen inte för samma politik men det känns ju tryggt att även veta att den sida som är i opposition lägger ner rösterna istället för att rösta emot som SD kommer att fortsätta att göra. Och på det sättet kanske man kan marginalisera SD innan 2018 då vi åter ska gå till valurnorna.

Därmed ska jag ta en liten kontrollrunda i lägenheten och kolla så inga glödloppor hoppat ut ur öppna spisen och att alla värmeljus slocknat innan jag kryper i säng. Sov gott i slott och koja i Karesuando, Åkers Styckebruk, Flen och Helenelund. I´ll be back! Some day...

 
 
Anna

Anna

28 december 2014 10:15

Nae, vad grymt! Först tyckte jag väna mostern var jättesöt där i sitt oförstånd - men visste hon verkligen vad en bandspelare/bandupptagare var på riktigt - var skämtet apgrymt! Inte undra på att etern därav, 50 år senare, behöver få sig en släng - av sleven. . . . Jag pratar ibland med mina barn om vad där var för slags barnprogram när jag var liten. Staffan Westerberg är skuld till min barndoms trauma, om jorden är platt som en pannkaka - kan "man" ju faktiskt trilla ned/av - och slå ihjäl sig, för hur veta var "slutet" är - liksom. Svårt för mina barn att förstå som lärt sig en massa bra av "Hjärnkontoret" och "Myror i brallan" - deras erfarenhet av barnprogram. . . En god fortsättning Göran! Är det slut på jobbarnätterna nu? Vänligen/Anna

http://kanintevaratyst.bloggo.nu

Göran

28 december 2014 10:19

Jo, jag är ledig idag och imorgon. Sen börjas det igen. Mostern hann få höra vad jag tyckte om hennes skämt även sen jag blev vuxen. Men hon tyckte själv inte annat än att skämtet var kul.
Själv skulle jag aldrig lura ett barn på det sättet!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Göran - Onsdag 24 april 13:19

Onsdag. Mitt i veckan. Lill-lördag. Eller pig-lördag som några kallar det. Och äntligen har vi fått lite mer än enstaka plusgrader här på Sveriges midja. Efter 3-4 frostnätter och bara en eller två grader över noll om dagarna känns det skönt att slip...

Av Göran - Måndag 22 april 14:07

Idag blir det recykling i min blogg. Eller återvinning som det heter på svenska. Varför ska man skriva en ny blogg när det finns några gamla som jag är så nöjd med. Och varför ska inte jag få använda repriser när alla TV-kanaler gör det idelign?  Det...

Av Göran - Lördag 20 april 12:47

Nä, inte fanken blev det nån miljardvinst igår heller! Det blev som det nästan alltid blir. D.v.s noll rätt. En gång kändes det som jag varit nära storvinsten. För 4-5 år sen så var alla fem dragna nummer talgrannar med mina nummer. T.ex om jag had...

Av Göran - Fredag 19 april 17:57

Jaha! Så var det fredag igen då! Till glädje för alla skolbarn och vuxna med dagtidsjobb. För skiftarbetare och pensionärer spelar ju dagarnas namn inte så stor roll. Numera är det ju inget som hindrar att man åker och storhandlar på en söndag hell...

Av Göran - Onsdag 17 april 10:45


Mitt lilla barnbarn slutar inte att fascinera mig. Igår var jag hemma hos exet på middag med dotter och mågämnet samt vår yngste son. När vi hade ätit klart satt lille Luis i sin pappas famn mitt emot mig vid bordet. Då plötlsigt fick vi ögonkontak...

Presentation

Fråga mig

10 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18 19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards