Direktlänk till inlägg 23 augusti 2015

Va´va´re ja´sa?

Av Göran - 23 augusti 2015 20:32

Det gick precis som jag befarade. Med den s.k Hagamannen i Umeå, alltså. Han blev nedslagen med en golfklubba. 

"Det ante mig, sa han som sket en abborre!"

Ja, missförstå mig rätt - jag tillhör inte de som applåderar sådana här tilltag, tvärtom.

De har ju funnits så länge jag minns, de där som liksom inte nöjer sig med att någon har avtjänat sitt straff utan tycker sig själva ha rätten att straffa lite mer.

Än en gång: Missförstå mig rättt! Jag håller med i fördömandena av Hagamannens gärningar, tycker det är lika vidrigt som vem som helst.

MEN... (och det är ett stort "men")... Om vi vill kalla oss en rättsstat så måste vi överlåta dömandet och straffandet till vårt rättsväsende. Det är våra domstolar som ska sköta såna saker. Inte kreti och pleti.

Ska vi kalla oss rättsstat så måste det vara så. Och den dömde och straffade måste få en chans då han/hon kommer ut att visa att de lärt sig något. Att man blivit en bättre människa.

Nu tror jag, i och för sig, inte att någon blir en bättre människa av att sitta inspärrad i en cell men förhoppningsvis innehåller en fängeslevistelse lite mer än så. Eller också är det bara vad dumma, naiva jag vill tro...

Man måste, anser jag, fråga sig vad man vill att målet ska vara med ett fängelsestraff. Eller vilket straff som helst.

Ska målet vara att den straffade behandlas så illa som det går för att han/hon ska bli livrädd för att hamna där igen?

Eller kanske att få han/hon att inse att det finns andra och bättre sätt att agera på?

Dagligdags hör jag människor både ropa på dödsstraff och livstids arbetsläger i Norrbottens skogar. De menar då att om straffen vore stenhårda så skulle ingen våga stjäla, misshandla, mörda eller våldta.

Men det funkar ju inte så. Se bara på USA och andra stater där man fortfarande tillämpar dödsstraff och framför allt har mycket, mycket strängare straff än vi har hos oss. Har de lägre brottslighet? Nej, den är skyhögt större än här!

Hårdare straff avskräcker alltså inte. Och i gärningens stund står inte mördaren/våldtäktsmannen/misshandlaren och funderar över vilket straff han/hon får om han/hon åker dit. Det mesta sker i hastigt mod och jag tror inte att någon funderar över straffskalorna i det läget

Vi är alla människor. Med styrkor, fel och brister. Och att bekämpa ondska med större och starkare ondska tror jag är dömt att misslyckas. Varje gång! Överallt!

Och Hagamannen är inget undantag. Det får liksom inte finnas några undantag om vi ska kalla oss rättsstat. För i en rättsstat är alla lika inför lagen. 

Nu är ju inte ens jag så naiv att jag tror att vi är det i Sverige men jag tror att vi är ett av de länder som kommit närmast. Mycket återstår att göra innan man ärligt kan säga att vi är lika inför lagen men det är ditåt vi alla måste sträva. Och då håller det inte att själv gå ut och straffa lite till!

Alla är värda en andra chans. TIll och med Hagamannen! Hur mycket man än hatar deras gärningar!

Men man måste, anser jag, skilja på sak och person. Även brottslingen är en människa. Även den mest kallhamrade mördare har en gång varit någons lilla baby och varit sötast på jorden för någon.

Och i de allra flesta fall där grova brott begåtts kan man konstatera att gärningsmannen nästan alltid själv också är ett offer. På ett eller annat vis...

Så öppna era hjärtan och sinnen, kära ordbrukare. Och försök föreställa er t.ex Svartenbrandt som baby. Eller Breivik som liten skolpojke första dagen i ettan. Eller den tyska kvinna som tog två barns liv i Arboga för att hämnas på vad hon trodde var hennes ex-älskare.

Tänk att de har också varit små och försvarslösa. Kanske hände det något med dem just då som handikappade deras förmåga att känna empati och medlidande. Kanske utsatte någon annan dem för något hemskt och ofattbart. Kanske var det då som möjligheten skapades för dem att bli de monster som kvällspressen gärna målar upp.

Med mitt förra blogginlägg i färskt minne undrar jag vad SD tycker i just dessa frågor. De sympatisörer jag talat med tillhör de mest rabiata straffivrarna men jag vet ju inte om det gäller partiet som helhet eller bara enskilda medlemmar. Som rasismen, menar jag...

 
ANNONS
 
Gubbfan

Gubbfan

23 augusti 2015 21:43

Som jag har lärt mig har straffrätten tre sidor.
Den första är ett behov av hämnd. En helt vidrig sida tycker jag.
Den andra är den avskräckande sidan. Androm till varnagel tror jag det hette. Det fungerar inte, som du skrev, när det gäller grövre brott. Kanske hindrar det en och annan att köra lite för fort, åtminstone om det finns risk för att en hastighetskontroll finns i grannskapet.
Den tredje delen är den enda som egentligen är värdig ett civiliserat samhälle. Det är det där att brottslingen skall återföras till den rätta stigen med hjälp av vård, kriminalvård.
Tyvärr har alltför många fastnat i det där med hämnd och avskräckning när det gäller grova brott.
Hur man skall kunna ändra på mobbens agerande vet jag inte. Kanske genom att vi pratar om straffets funktion och får folk att förstå hur det fungerar egentligen. Kanske måste vi prata mer om hur hela rättsväsendet är tänkt att fungera och att det inte är civiliserat att på egen hand vara polis och domare och den som utdelar straff.
Inte ens om man är en i en stor mobb.

http://Gubbfan.bloggplatsen.se

 
Maria

Maria

24 augusti 2015 09:35

Men, kolla va lika vi tycker och skriver :) :) :)

http://mariatafvelin.bloggplatsen.se

 
Zeunertz

Zeunertz

24 augusti 2015 14:25

Avtjänat straff är avtjänat straff. Punkt. Att det finns de som inte anser att det räcker får stå för dom. Vi kanske ska lägga ner rättsväsendet och låta mobben bestämma vad som är lämpligt straff för vederbörande!?

/M

http://Zeunertz.bloggplatsen.se

Göran

24 augusti 2015 14:28

Jag brukar säga ungefär så till de där som förespråkar gatlopp och offentligt stenande. Men det vill de inte ändå.
Det finns många blodtörstiga varelser i världen . värst är Homo Sapiens även kallad människa!

 
Gubbfan

Gubbfan

25 augusti 2015 10:36

Skäll inte på människan.
Betänk att enligt bibeln skapades hon på den sjätte dagen, antagligen efter en massa övertid.
Vår Herre var helt enkelt slutkörd och så blev det ett rejält misstag.
Antagligen hade han tagit sig en rejäl sk klämtare också för att orka med det hela.
Med tanke på omständigheterna blev åtminstone det andra försöket att skapa programmet Människa inte SÅ illa.
Den första versionen (Beta-versionen även kallad Adam) orkade han antagligen inte dra in på lördagskvällen och sedan var det för sent.

http://Gubbfan.bloggplatsen.se

 
skogsnuvan

skogsnuvan

28 augusti 2015 10:39

Klart att det skulle bli så. Kan inte förstå att han inte ens tänkte tanken att komma tillbaka dit.

http://skogsnuvan.bloggagratis.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Göran - Tisdag 3 dec 21:50

Har just lämnat TV-soffan efter att ha svettats och lidit i tre perioder. Det skilde nio poäng mellan Timrå och Vita Hästen från Norrköping inför kvällens drabbning, nu skiljer det tolv. Men skillnaderna på isen var marginella och om något lag stundt...

Av Göran - Söndag 1 dec 18:43

Nu har skåningarna runt Kristianstad bevisat att det finns lika dumt folk där som här. Efter förra matchen, lagen emellan, utsattes ju deras buss för stenkastning av någon eller några inteligensbefriade individer. Idag har lagen mötts igen nere i S...

Av Göran - Fredag 29 nov 21:40

Idag har jag, på min arbetsgivares bekostnad, käkat tapas för första gången i mitt liv. En intressant upplevelse! För dig som kanske inte har en aning om vad tapas är så kan jag berätta att det är en spansk företeelse där man beställer flera olika ...

Av Göran - Torsdag 28 nov 20:59

Idag har vi äntligen fått lite snö här på Sveriges midja. Marken är vit och det blev genast mycket ljusare ute. Jag var till mitt närmaste Willys för några timmar sedan och det var en helt annan sak att köra dit jämfört med förra gången då jag fick k...

Av Göran - Tisdag 26 nov 18:32

Eftersom jag var ledig igår hade jag liksom måndag i huvudet hela förmiddagen idag. Vi niokaffet kommenterade jag att det var besynnerligt att ingen av de stora produktonsavdelningarna kört ner sin grå låda till oss. De har varsin gigantisk plastback...

Presentation

Fråga mig

7 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22 23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Tankar och betraktelser från en amatörfilosof med Blogkeen
Följ Tankar och betraktelser från en amatörfilosof med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se