Direktlänk till inlägg 12 september 2015

Det var bättre förr! Eller...?

Av Göran - 12 september 2015 11:47

Tiderna förändras. Hela tiden och oupphörligen. Det har tiderna gjort i evärderlig tid och det kommer tiderna att fortsätta med så länge någon bryr sig om att hålla koll på dem. 

Jag är ju numera en distingerad mogen gentleman, eller som unga människor föredrar att uttrycka det; En gammal gubbjävel. Och då jag ser tillbaka på min levnadsvandring, såhär långt, kan jag ju lätt konstatera att tiderna sannerligen har förändrats otroligt mycket bara på de snart 58 år jag andats jordens luft.

Det mesta förstås till det bättre även om min generation och äldre gärna knarrar att "det var bättre förr"! Medellivslängden ökar hela tiden och vi har fler TV-kanaler än jag som barn ens kunde drömma om. Som späd yngling tror jag att jag kanske tyckte att tre var en bra siffra för antalet kanaler i framtiden. Så många var ju kanalerna i radion då och jag tänkte nog aldrig tanken att det kunde behövas fler i TV heller.

Men nu är det ju inte behoven som styr utan vad man kan tjäna pengar på och därför finns det fler än någon kan hålla reda på. De flesta helt i onödan om ni frågar mig. En av dem sänder Simpsons och Family guy, flera avsnitt varenda dag, andra skildrar auktioner av övergivna förrådslokaler i Kalifornien, Texas eller New York eller en exklusiv pantbank i Las Vegas. För att inte tala om alla program om matlagning, heminredning, arga kockar, snickare eller svenska hemmafruar i Holllywood.

Därför betalar jag utan att gnälla det minsta de 590 kronor som radio/TV-avgiften kostar för att SVT ska upprätthålla någon sorts seriositet som motvikt till all denna flärd i de reklamfinansierade konkurrentkanalerna.

De har föresten just höjt den avgiften. Tidigare kostade det 519 kronor, vilket var oerhört lätt för mig att komma ihåg. Av en alldeles speciell anledning.

Roten till detta hämtas från 60-talet då jag gick i lågstadiet (1964-67) och varje skoldag inleddes med morgonbön och psalmsång. Inför påsken, varje år, sjöng vi bland annat psalm 519 som etsat sig fast i min hjärnas rymliga centrum för värdelöst vetande. "Jesus för världen givit sitt liv...", så började den och jag minns att jag tyckte att de orden var så hjärtskärande sorgliga att jag nästan grät. Dessutom påminde de mig om den fruktansvärda grymheten i att spika fast en levande människa på ett träkors och låta honom plågas ihjäl.

Tiderna förändras, som sagt, och idag har man gjort om psalmboken så nr 519 är numera en helt annan låt. Inte ens psalmboken får alltså komma undan tidernas obändiga förändring.

Men, å andra sidan, varför skulle de? Man anpassar ju hela tiden även religionerna till rådande tidsanda och drar ifrån och lägger till som det passar.

Jag har tidigare skrivit om kvällstidningarnas förändring (Läs; Förfall). Att de från att vara sensationsmakare i nyhetsbranschen gått över till att bli skvallerblaskor i klass med Se & Hör och allt vad de heter.

Men nu tycker jag mig märka en annan trend som präglar Aftonbladet och Expressen.

I den barndom jag nämnde nyss, om än kanske lite längre fram i samma barndom, dök det upp en tidning i kiosker och butiker med namnet "En ding, ding värld".

I denna skrevs om sensationella händelser i hela världen. Saker som ingen trodde kunde hända eller knäppiga rekord från Guiness rekordbok. Det mesta troligen uppdiktat eller i alla fall vinklat och tillspetsat.

Jag tänkte på den när jag läste för en tid sen om det märkliga djuret som spolats upp på land nånstans i världen, om mannen som fått ett gigantiskt horn i pannan (finns ute just nu) och många, många andra "nyheter". Gamla tiders kvällsdrakar höll inte på med sånt. De hade dåligt rykte ändå.

Jag ogillade förändringen till skvallermagasin och slutade köpa dem för många år sen. Om den senaste trenden håller i sig kommer jag antagligen snart att sluta läsa dem på nätet också.

Kanske ger de bara folk vad folk vill ha. Men i så fall skulle jag vilja ha ett allvarligt snack med "folk". För om DET är vad "folk" är mest intresserade av så är det nåt fel på "folk"!

Därför betalar jag utan minsta knorr gärna min avgift och håller SR och SVT under armarna för att de ska fortsätta att producera åtminstone LITE seriösa saker. Samt förhoppningsvis någorlunda opartiskt rapportera nyheter.

Riktiga nyheter, alltså! Inte om vad vem hade på sig på kändispartyt och med vem de kom eller gick.

Därmed avslutas detta fullkomligt meningslösa inlägg och jag tar en tur till skogs för att inventera och förhoppningsvis skörda några av mina svampställen.

Ha en fin lördag och helg, kära ordbrukare i Gnarp, Gånghester, Örsundsbro och Lidhult

 
ANNONS
 
skogsnuvan

skogsnuvan

14 september 2015 11:39

Ge dig du ut i skogen men här finns det dåligt med svamp. Har ni inga älgjägare som står och passar där hos er. Här törs man inte gå ut i skogen för man vet aldrig vad kulorna styr sin väg av misstag. Dessutom hänger regnet i luften idag så man får väl skynda sig ut om man vill vara ute en stund

http://skogsnuvan.bloggagratis.se

Göran

14 september 2015 11:59

Jo, men.... älgjägare står helst på hyggen eller andra ställen där de har någorlunda fri sikt. Där jag jagar svamp skulle det handla om närstrid med älgarna i så fall. Dessutom ser man jägarnas bilar och då vet man att man ska passa sig.

 
Gubbfan

Gubbfan

14 september 2015 16:17

Klart att man skall hålla radion och TV-n under armarna.
Visserligen var jag utan TV några år efter digitaliseringen, men jag hade ju radio. Nu mer står ett sådant där TV-åbäke framför en bokhylla. En pryl som jag nog nyttjar alla dagar. Om inte annat så åtminstone Kunskapskanalen.
Fast jag måste erkänna att jag hoppade till när du skrev vad du betalade. Jag var tvungen att titta efter vad jag betalade och först då fattade att du betalar för varje kvartal och jag en gång om året.
Det gör ju lika ont varje gång man betalar något så det känns bättre att fixa det i november för nästa år när räkningen kommer.

Du har nog hört historien med gumman som kom till veterinären med sin hund på vilken svansen skulle kuperas.
" Snälla veterinären, ta tunna skivor så det inte gör så ont!"

http://Gubbfan.bloggplatsen.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Göran - Tisdag 3 dec 21:50

Har just lämnat TV-soffan efter att ha svettats och lidit i tre perioder. Det skilde nio poäng mellan Timrå och Vita Hästen från Norrköping inför kvällens drabbning, nu skiljer det tolv. Men skillnaderna på isen var marginella och om något lag stundt...

Av Göran - Söndag 1 dec 18:43

Nu har skåningarna runt Kristianstad bevisat att det finns lika dumt folk där som här. Efter förra matchen, lagen emellan, utsattes ju deras buss för stenkastning av någon eller några inteligensbefriade individer. Idag har lagen mötts igen nere i S...

Av Göran - Fredag 29 nov 21:40

Idag har jag, på min arbetsgivares bekostnad, käkat tapas för första gången i mitt liv. En intressant upplevelse! För dig som kanske inte har en aning om vad tapas är så kan jag berätta att det är en spansk företeelse där man beställer flera olika ...

Av Göran - Torsdag 28 nov 20:59

Idag har vi äntligen fått lite snö här på Sveriges midja. Marken är vit och det blev genast mycket ljusare ute. Jag var till mitt närmaste Willys för några timmar sedan och det var en helt annan sak att köra dit jämfört med förra gången då jag fick k...

Av Göran - Tisdag 26 nov 18:32

Eftersom jag var ledig igår hade jag liksom måndag i huvudet hela förmiddagen idag. Vi niokaffet kommenterade jag att det var besynnerligt att ingen av de stora produktonsavdelningarna kört ner sin grå låda till oss. De har varsin gigantisk plastback...

Presentation

Fråga mig

7 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3 4 5 6
7
8
9
10
11
12 13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29 30
<<< September 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Tankar och betraktelser från en amatörfilosof med Blogkeen
Följ Tankar och betraktelser från en amatörfilosof med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se