Direktlänk till inlägg 5 oktober 2015

Minnesord och Nobelpris

Av Göran - 5 oktober 2015 20:01

Dagens stora nyhet måste nog sägas vara Henning Mankells bortgång. På jobbet satt jag och käkade min matlåda med bondomelett (eller korv- och skinklåda) då de sa på radion att han gått bort.

Jag har kanske inte läst alla hans böcker men ganska många ändå och är klar över att Sverige har förlorat ännu en av våra största humanister. Henning var inte bara deckarförfattaren som hittade på kommissarie Kurt Wallander utan lite av en arvtagare till 70-talets radikala författarpar Maj Sjöwall och Pehr Wahlöö (som skapade Martin Beck).

Jag tycker att det är tragiskt att han är borta. Vi behöver fler såna som han i en värld där hatet och rasismen växer sig allt starkare.

Nästa gång jag hade tid att sitta i matsalen på jobbet kungjordes namnen på de tre som får Nobelpriset i medicin. Säkert är också de fantastiska människor på sitt sätt men jag kan inte påstå att jag hört talas om någon av dem.

Men det brukar jag inte ha gjort om någon nobelpristagare annat än undantagsvis.

I 80-talets första år hade jag en arbetskamrat från Västerbottens inland som alltid hade samma kommentar då de olika Nobelprisen offentliggjordes och man sa namn som ingen av oss hade hört förut.

"Jo... ja´förstog e´, dä va hanses/honses tur i år! Ja´ ha´ vänta´på ´ne länge! Nästa år kanske dä bli ja´!"

Lite som Gert Fylkings "Äntligen!" som han alltid ropade i flera år när literaturpristagaren avslöjades.

Nåja, jag behöver ju inte bekymra mig om såna saker. Jag VET ju att jag får nobelpris varje år. Nobelpris i faderskap, broderskap och som barn även i son-skap och barbarn-skap,

Men dit är det ju mer än två månader så vi spar det ett tag. Jag önskar mina kära ordbrukare i norr, söder, öster och väster en fortsatt fin kväll och en underbar natt tillsammans eller var för sig.

"May God ride with you! Ten-four and goodbye!"

(Slutordet är knyckt från nån countryartist men jag har glömt vem)

 
 
Annika

Annika

6 oktober 2015 13:37

Men vem ä det ?...så tänker oxå jag varje gång de säger namnen på en nobelpristagare. Men de har väl gjort sig förtjänt av detta pris förstås. Men visst är det många vanliga människor som borde få ett pris eller uppmärksamhet. Vi är ju alla bra på nåt. Just idag då jag är ledig så är jag bra på att inte göra nåt vettigt alls.
Ha det gott. Höstkramen.

http://www.badtant.bloggo.nu

Göran

6 oktober 2015 13:47

Härmed nominerar jag dig för nobelpriset i tidsfördriv!

 
TantGlad

TantGlad

8 oktober 2015 19:59

Man har nog rättså dålig koll på vilka som tar nobelpriset. Men själv Tycker jag att det finns sååå otroligt många vardagshjältar som borde få ett pris. Människor till vardags som gör goda gärningar. Det behöver ju inte vara nåt stort eller märkvärdigt. Nåt litet bara.

Önskar dig en trevlig kväll!

http://tantglad.bloggo.nu

 
skogsnuvan

skogsnuvan

9 oktober 2015 21:40

Nu har dessutom varit nobelpris tror jag till en kvinna från Ryssland och henne har jag inte heller hört talas om Antingen är jag obildad eller också ges det bara pris till okända.

http://skogsnuvan.bloggagratis.ses

Göran

9 oktober 2015 22:54

Som jag skrivit förut här en gång för länge sen så får ingen inom 500 mils radie från Stockholm ha hört talas om pristagaren. Han/hon får heller inte vara utgiven på något av de 15 största språken i världen.
Och det är ju precis DET som jag ser som min chans! Min blogg är det bara en handfull människor som läser och den är inte översatt alls, såvitt jag vet.
Och en sak till...Vore det inte alldeles fantastiskt nyskapande av akademin att ge priset till någon som ännu inte tjänat en enda krona på sitt skrivande...?

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Göran - Måndag 22 april 14:07

Idag blir det recykling i min blogg. Eller återvinning som det heter på svenska. Varför ska man skriva en ny blogg när det finns några gamla som jag är så nöjd med. Och varför ska inte jag få använda repriser när alla TV-kanaler gör det idelign?  Det...

Av Göran - Lördag 20 april 12:47

Nä, inte fanken blev det nån miljardvinst igår heller! Det blev som det nästan alltid blir. D.v.s noll rätt. En gång kändes det som jag varit nära storvinsten. För 4-5 år sen så var alla fem dragna nummer talgrannar med mina nummer. T.ex om jag had...

Av Göran - Fredag 19 april 17:57

Jaha! Så var det fredag igen då! Till glädje för alla skolbarn och vuxna med dagtidsjobb. För skiftarbetare och pensionärer spelar ju dagarnas namn inte så stor roll. Numera är det ju inget som hindrar att man åker och storhandlar på en söndag hell...

Av Göran - Onsdag 17 april 10:45


Mitt lilla barnbarn slutar inte att fascinera mig. Igår var jag hemma hos exet på middag med dotter och mågämnet samt vår yngste son. När vi hade ätit klart satt lille Luis i sin pappas famn mitt emot mig vid bordet. Då plötlsigt fick vi ögonkontak...

Av Göran - Tisdag 16 april 12:28

Har ni tänkt på att kungen har namnsdag idag igen?  Nej det är varken Carl, Gustaf, Folke eller Hubertus i almanackan. Men det är... DEN SEXTONDE!!! Jodå, jag vet att jag skrivit den förut en gång men eftersom jag kom på det så återanvänder jag d...

Presentation

Fråga mig

10 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9 10 11
12
13
14
15
16
17 18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards