Direktlänk till inlägg 13 november 2015

Fredag den trettonde...

Av Göran - 13 november 2015 20:45

Inte så mycket kvar nu av fredagen den trettonde. Snart kanske man vågar ta av sig hjälmen, gasmasken och skyddsglasögonen och säkra hagelbrakaren igen och kliva ut ur skyddsrummet. Ut i världen, ut i det okända, ut ur mörkret. För faran borde väl vara över nu... Eller?

Tänk att denna dag är så mytomspunnen. Fredag den 13;e är säkert inte värre än tisdag den 25;e eller lördag den nionde? Nån som vet varifrån det där med fredag den trettonde och dess förbannelse kommer ifrån?
Oturen kring siffran tretton har jag hört kommer ifrån sagan om Törnrosa där man bjöd in 12 féer till barndopet eftersom man bara hade tolv gyllene tallrikar. Då blev den trettonde féen förstås attans förilskad och nedkallade en förbannelse över den stackars nyfödda prinsessan.

Tänk bara så onödigt! Jag menar... kungen och drottningen måste väl ha vetat att det fanns 13 féer som förväntade sig en inbjudan så varför inte bara ta vardagsporslinet eller ännu hellre papptalltikar och bjuda in alla. En mer eller mindre som käkar snittar, sushi,smörgåstårta eller vad de nu bjöd på kan väl inte spela nån större roll.

Och då hade vi sluppit all denna vidskepelse kring detta tal.

Denna fredag var åtminstone slutet på mina plikter under den långa ledigheten. Nu har jag vikarierat färdigt i portvakt, reception och telefonväxel för denna gång. Och är ledig till nästa fredag då arbetsköparen kallat till lytdonsutbildning på undertid. D.v.s de där av arbetsgivaren så hatade timmarna som vi egentligen jobbar för lite och som de har rätt att tvinga oss att göra fyra gånger fyra timmar per år utan någon som helst ersättning.

Nu har de dock dealat med facket att de får tvinga ut oss i åtta timmar nästa fredag eftersom de visst glömt bort att använda den där tiden under hela det år som nästan gått.

SÅ för oss gräsrötter är det bara att bita i det sura äpplet och åka dit för att lära oss att man aldrig får göra traverslyft med trasiga vajrar eller kättingar samt att man alltid måste kolla att kroken från nämnda travers sitter som den ska innan man lyfter. Efter det får vi alla köra traverserna i några år igen utan att fråga om lov.

Som alltid är det förstås bara att "gilla läget". Att vara lika glad FAST man måste tillbringa åtta timmar på sin arbetplats utan lön. Men det är ju den deal vi har gjort och skrivit under på så varför gnälla?
Jag har kommit fram till att man aldrig vinner nåt på att gnälla och beklaga sig. Så varje gång jag handlat något och kassören/kassörskan säger summan de vill pungslå mig på säger jag numera; "Som hittat!" elller "Oförskämt billigt!"

Jamen... Varför inte ha den inställningen redan från början när man handlar? Det hjälper ju inte ett smack om vi står där i kassan och tycker att det är dyrt med 199 kr för den där treliters boxen med rött vin eller 1575 kr för den rågade kundvagnen med mat från Willys eller Maxi. Så varför inte göra människan i kassan lite gladare med lite käcka tillrop om hur billigt det blev? Pröjsa måste vi ju hur som helst! Pröva själva så får ni se hur glada de blir, de där människorna som räknat ihop våra skjortor/vinflaskor/falukorvar och vitkålshuvuden.

Ledig helg stundar och jag har inte så mycket planer mer än att passa på att äta en massa såna där saker som jag inte kommer att äta från och men måndag då tävlingen börjar. Idag blev det pasta carbonara med färsk pasta och imorgon lutar det åt hemlagat potatismos och ugnsgratinerad falukorv.

Lillflickan (yngsta dotra) fyller 22 på torsdag, vilket betyder att då är det tre veckor till jag själv fyller år (dock inte 22 utan 58...) och fem veckor till julafton då jag jobbar sista natten inför nästa 14-dagarsledighet.

Men än finns tid att njuta av den innevarande. En hel vecka kvar innan jag ska sprätta upp ur sängen med ett lyckligt; "ÄNTLIGEN!" och åka för att jobba mina två dagskift.

Så ha det gott, kära ordbrukare! Sköt om er i Moningssand, Örkelljunga, Hargshamn och Vedevåg!

 
 
Gubbfan

Gubbfan

14 november 2015 11:23

Personen i kassan blir glad av all vänlighet. Alla behöver vi vänliga ord i vår väg mot den där förfärliga enrummaren utan kök och med dörröppning uppåt. En dörröppning som blockeras med en massa grus och jord dessutom.

Men angående din stundande födelsedag:
Du skall se på siffrorna 58 som 5 + 8 = 13.
Mycket roligare att ha en anledning att bete sig som en oansvarig tonåring

Ha en fortsatt bra helg.

http://Gubbfan.bloggplatsen.se

Göran

14 november 2015 11:28

Nja, tretton minns jag inte som någon särskilt rolig ålder. Man skulle verka så tuff och säker utåt fast man var skitskraj inuti. Femton, sexton var roligare!
Och visst ska man ta vara på åren/månaderna eller vad man nu kan tänkas ha kvar innan det är dags att flytta till en trång enrummare.
Men, du... Den har ju i alla fall jordvärme!

 
Gubbfan

Gubbfan

14 november 2015 13:18

Kan väl vara att man var förfärligt osäker då, men det var inte så som jag försökte tänka.
Vid den åldern (ungefär) ombildas en massa i hjärnan och människan kan inte se konsekvenser av sitt handlande. Du vet uttrycket fjortis. Enligt dotra, som är neurolog, är det biologiskt omöjligt att ta massor av ansvar för sitt görande vid den åldern. Det är så mycket som ombildas.
Man lever bara i nuet.
Men eftersom du nu har en massa erfarenheter så kan du ju kosta på dig att leva i nuet och bara försöka njuta av alla de synder och dumheter du inte har hunnit innan.
Ansvar och sådant är inget för en "tonåring".

http://gubbfan.bloggplatsen.se

 
skogsnuvan

skogsnuvan

15 november 2015 10:29

Iår blev den 13-de verkligen en otursdag åtminstone för dom som befann sig i Paris. Det är hemska tider vi lever i. Här kom första snön och som tur var så har den smält bort. Hoppas det blir uppehåll idag för jag måste ligga på marken och byta till vinterdäck. Skulle få hjälp med det men för vissa tar det flera veckor innan något blir gjort så jag får göra det själv. Hoppas bara jag lyckas lossa muttrarna. Det brukar var problemet

http://skogsnuvan.bloggagratis.se

Göran

15 november 2015 10:40

Leta upp nån rörbit eller något du kan använda som förlängare på fälgkorset för att öka hävstångseffekten. Då brukar det släppa ganska enkelt. Och innan nästa gång kan du ju kolla upp vad man får ge för en stark elektrisk mutterdragare så går det ännu lättare och snabbare.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Göran - Onsdag 24 april 13:19

Onsdag. Mitt i veckan. Lill-lördag. Eller pig-lördag som några kallar det. Och äntligen har vi fått lite mer än enstaka plusgrader här på Sveriges midja. Efter 3-4 frostnätter och bara en eller två grader över noll om dagarna känns det skönt att slip...

Av Göran - Måndag 22 april 14:07

Idag blir det recykling i min blogg. Eller återvinning som det heter på svenska. Varför ska man skriva en ny blogg när det finns några gamla som jag är så nöjd med. Och varför ska inte jag få använda repriser när alla TV-kanaler gör det idelign?  Det...

Av Göran - Lördag 20 april 12:47

Nä, inte fanken blev det nån miljardvinst igår heller! Det blev som det nästan alltid blir. D.v.s noll rätt. En gång kändes det som jag varit nära storvinsten. För 4-5 år sen så var alla fem dragna nummer talgrannar med mina nummer. T.ex om jag had...

Av Göran - Fredag 19 april 17:57

Jaha! Så var det fredag igen då! Till glädje för alla skolbarn och vuxna med dagtidsjobb. För skiftarbetare och pensionärer spelar ju dagarnas namn inte så stor roll. Numera är det ju inget som hindrar att man åker och storhandlar på en söndag hell...

Av Göran - Onsdag 17 april 10:45


Mitt lilla barnbarn slutar inte att fascinera mig. Igår var jag hemma hos exet på middag med dotter och mågämnet samt vår yngste son. När vi hade ätit klart satt lille Luis i sin pappas famn mitt emot mig vid bordet. Då plötlsigt fick vi ögonkontak...

Presentation

Fråga mig

10 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3
4
5
6 7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17 18
19
20
21
22
23
24 25
26
27
28
29
30
<<< November 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards