Direktlänk till inlägg 23 oktober 2016

Sjukdag

Av Göran - 23 oktober 2016 12:19

Söndag råder. Över hela landet. Ja, över hela världen. Med allt vad det innebär. För de flesta i den här delen av världen innebär det vilodag enligt gammal kristen tradition. 

För mig har egentligen veckodagarnas namn tappat sin betydelse eftersom jag har haft skiftarbete under större delen av mitt liv som vuxen och självförsörjande. Jag kan alltså äta blodpudding en söndag likaväl som det kan bli oxfilé och ett par glas vin på en onsdag.

Fast just idag grämer det mig lite att det är just söndag. För när jag väcktes av mobilens larm imorse kände jag per omgående att jag hade feber. Och där drar jag gränsen för att jobba eller inte. Det var bara att sjukskriva sig och stanna hemma från 12 timmars helgtillägg. Snacka om karensavdrag!

Men det är ju inte annat att göra när man svettas och fryser om vartannat. Tiden är förbi när jag bet ihop och åkte till jobbet fast jag inte mådde bra. Det är bara dumt. Risken är stor att man blir ännu sämre och kanske tvingas till ännu längre frånvaro om man tjurar på och arbetar trots att man är sjuk.

Så det är bara att bita i det sura äpplet och ta den ekonmiska smällen. Det är ju så det har blivit sedan karensdagens införande på 90-talet.

Visst var det Bildt-regeringen som införde den? 

Men... har då samhället, företagen eller någon annan egentligen tjänat något på den? Jag tvivlar starkt på det.

Innan så medger jag att det förekom en del okynnesfrånvaro, att några säkert lät latmasken bestämma när det tog emot på morgonen. D.v.s sjukanmälde sig fast man inte var sjuk.

Sedan karensen infördes har korttidsfrånvaron minskat oerhört mycket. Bra, kan man kanske tycka. Om man då inte tänker tanken hela vägen igenom. För istället har långtidsfrånvaron ökat istället och den är mycket dyrare för alla parter. Plus att karensdagen gav oss ett annat bekymmer. Det som jag brukar kalla sjuk-närvaro.

Med det menar jag att de allra flesta går och jobbar ÄVEN när de borde stannat hemma. Detta påverkar både produktion och kvalitet hos företag och myndigheter.

PLUS att man riskerar att smitta andra så att ännu fler går och mår halvtaskigt på jobbet för att man inte anser sig ha råd att stanna hemma.

Och för en skiftarbetare som jag blir alltså förlusten ännu större eftersom jag får avdrag för 12 timmar istället för åtta som vanligt folk. 

Märkligt att ingen kläckt DEN afförsidén ännu, förresten! Att sällja privata sjukförskringar åt oss och tjäna pengar på folks förkylningar och flunsor. Allt ska ju konkurensutsättas nuförtiden...

Eller... Nåja, kanske inte allt. Hade en arbetskompis för lite mer än tjugo år sedan som tvingades ta två månader tjänstledigt för att låsas in. På grund av SIN affärsidé. Han hade på eget bevåg konkurensutsatt Systembolaget.

Bara för eget bruk, dock (det kunde inte bevisas att han sålt något) men rätten tyckte ändå att det var olaglig konkurens.

När han var tillbaka var egentligen det enda han var irriterad över det faktum att han måste bygga en ny apparat samt hitta ett säkrare ställe för att fortsätta sina fruktansvärda gärningar.

Undrar just om han använde den här sången som inspiration...



En ännu tidigare arbetskamrat påstod envist att denna visa räcker som instruktion för hur man lurar staten på skatt för den alkohol man eventuellt vill ha. Jag rekommenderar dock ingen att försöka!

 
 
gun

gun

23 oktober 2016 16:44

Det är många som går till jobbet fast de skulle behöva vara hemma
och krya på sig.... så blev det när karlensdagen infördes.
Du får krya på dig och jag förstår att det svider surt.
gun

http://anthilias.bloggplatsen.se

 
skogsnuvan

skogsnuvan

25 oktober 2016 08:46

Nog blev det tokigt på sitt sätt. Folk går och jobbar fast man är sjuk och smittar andra. Dessutom finns risken att man blir sjuk länge. Det gäller att lägga sig ner genast. Man ska lyssna till kroppen så det gjorde ju du och förhoppningsvis så blir du fort frisk. Krya på dig

http://skogsnuvan.bloggagratis.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Göran - Måndag 22 april 14:07

Idag blir det recykling i min blogg. Eller återvinning som det heter på svenska. Varför ska man skriva en ny blogg när det finns några gamla som jag är så nöjd med. Och varför ska inte jag få använda repriser när alla TV-kanaler gör det idelign?  Det...

Av Göran - Lördag 20 april 12:47

Nä, inte fanken blev det nån miljardvinst igår heller! Det blev som det nästan alltid blir. D.v.s noll rätt. En gång kändes det som jag varit nära storvinsten. För 4-5 år sen så var alla fem dragna nummer talgrannar med mina nummer. T.ex om jag had...

Av Göran - Fredag 19 april 17:57

Jaha! Så var det fredag igen då! Till glädje för alla skolbarn och vuxna med dagtidsjobb. För skiftarbetare och pensionärer spelar ju dagarnas namn inte så stor roll. Numera är det ju inget som hindrar att man åker och storhandlar på en söndag hell...

Av Göran - Onsdag 17 april 10:45


Mitt lilla barnbarn slutar inte att fascinera mig. Igår var jag hemma hos exet på middag med dotter och mågämnet samt vår yngste son. När vi hade ätit klart satt lille Luis i sin pappas famn mitt emot mig vid bordet. Då plötlsigt fick vi ögonkontak...

Av Göran - Tisdag 16 april 12:28

Har ni tänkt på att kungen har namnsdag idag igen?  Nej det är varken Carl, Gustaf, Folke eller Hubertus i almanackan. Men det är... DEN SEXTONDE!!! Jodå, jag vet att jag skrivit den förut en gång men eftersom jag kom på det så återanvänder jag d...

Presentation

Fråga mig

10 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1
2
3
4
5 6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards