Direktlänk till inlägg 6 december 2016

Vardagsrasism nu och då

Av Göran - 6 december 2016 19:57

Såg att SD har uteslutit Anna Hagwall efter hennes antisemitiska uttalanden. Undrar hur det går med Ekeroth den här gången då...? Men han tillhör ju innersta kretsen, eliten i partiet, så jag gissar på att toleransen är större mot honom.

Frågan är väl bara hur många gånger han kan kliva över gränsen utan att det får konsekvenser. Järnrörsskandalen var ju några år sedan och jag har sett bloggar där Sverigedemokrater förnekar att det ens har inträffat. Hur de förklarar alla filmer av det som finns på "tuben" (Youtube) har jag ingen aning om. Säger de att det är trickfilmat, photo-shoppat eller att nån annan, utklädd till ledande SD;are figurerar där för att smutskasta partiet vars sanningar av dem anses sannare än alla andra? Vore intressant att få veta...

Vad som vore ännu mer intressant att få veta är hur det kan komma sig att ju fler uppenbart rasistiska människor de utesluter och ju fler skandaler som inträffar rörande SD och rasism så verkar ju fler och fler gilla dem.

Vad skulle hända om de gick ut i talarstolarna med en öppet rasistisk, invandrarfientlig approach? Skulle de få 30-40 % av valmanskåren bakom sig då?

Att det funnits och finns mycket mer smygrasism i Sverige är inget nytt för mig. Det är mer än tjugo år sedan jag började ta debatter med folk i alla möjliga sammanhang när jag märkte att dessa åsikter stadigt ökade i antal.

Då, på 90-talet, var jag dels orolig över hur det skulle komma att drabba mina två äldsta barn. Som alltså varken är blonda eller blåögda som de två yngre.

Resultatet är nästan värre än min farhågor då. De drabbas varenda dag men är tack och lov starka nog att inte låta sig nedslås av det. Båda är födda i Sydkorea och det syns på dem. Men båda har varit här sedan tre månaders ålder och känner alltså inget annat hemland än Sverige. De är svenskar och känner sig som svenskar. Precis som jag tycker att det ska vara. Men fler och fler slänger glåpord efter dem. På stan. På bussen eller var som helst.

På 90-talet var det oftast en skinnskalle, en omogen tonårskille som försökte hävda sig inför kompisarna genom att skrika "svartskalle" eller "blatte" och liknande. Idag kan det vara vem som helst från ungdom till pensionärer.

Vet inte om jag har berättat förut om min första kontakt med den mogna rasismen, d.v.s den som kommer från folk som verkligen borde ha bättre förstånd. Så jag gör det ändå....

Vi ska tillbaka till senhösten 1987...

Jag och exfrun hade äntligen fått hem vårt efterlängtade första barn och var stolta förälder till en dotter. Vi åkte till närmaste stora ICA för att handla och jag satte dottern med bilbarnstol och allt i en kundvagn medan vi plockade varorna i en korg. Då får jag syn på en svensk stereotyp av modellen; Gammal barnkär tant som särksilt älskar bebisar. Tanten, som väl var nånstans runt 75-80, hade sett barnstolen och möjligen dotras lilla mössa som kanske stack upp. Jag såg på flera meters håll hur hon laddade upp för att få gulla med en obekant liten unge och hon satte fart mot oss. Hon log med hela kroppen och lyfte armarna som om hon tänkte kasta sig över mitt barn.

DÅ... hade hon kommit förbi såpass att hon fick se korpsvart hår runt ett litet ansikte med mandelformade ögon och ett stort skratt. Då fick "gammal-barnkär-tant-som-särskilt-älskar-bebisar" en chock och satte händerna för ansiktet först. Sedan tittade hon väldigt föraktfullt på mig innan hon tvärvände och skyndade därifrån. För att ni riktigt ska förstå föraktet hon utstrålade kan jag säga att jag inte hade blivit förvånad om hon hade spottat mig i ansiktet.

Jag är en i grunden fridsam man. Jag slåss inte. Har aldrig gett mig på en annan människa med våld. Men ilskan jag kände över denna kränkning mot mitt barn liknar inte många andra ilskor jag upplevt.

Jag blev alldeles stum. Trodde inte mina ögon och öron. Tanten sa inte ett ord men hon visade med hela sin uppenbarelse hur besviken hon blev att det inte satt en blåögd lintott i vagnen. Och det var nog bra att hon hade vett att hålla käften för endast VH (vår herre) vet väl hur det slutat annars. "Småbarnspappa misshandlade åldring på ICA" kanske det hade stått i tidningen dagen efter, vem vet?

Jag vet i alla fall att i den stunden insåg jag att min dotter skulle få en del att fightas mot genom sitt liv. Och det har funnits stunder då man undrar om man kanske gjorde dem en otjänst genom att ta dem till Sverige.

En annan äldre dam i exets släkt hade en annan reaktion när hon fick höra att vi tänkte adoptera. Hon sa; "Är det inte bättre att hjälpa dem där de är?" Hon menade som ett fadderbarn som man skickar pengar till

Jag vet andra adoptivföräldrar som blivit ganska upprörda över även sådana uttalanden. Av nån anledning tror visst en del att folk adopterar barn för att göra en insats, att rädda en liten stackare från nöd och fattigdom.

Men jag skulle nog våga påstå att ingen adopterar av det skälet. Utan av lika egoistiska skäl som när folk skaffar biologiska barn. Man vill ha barn för att liksom fullfölja varje människas livsuppgift. För att få bilda familj "på riktigt"! Nästan ingen tänker i välgörenhetstermer. Och det är väl tur det! Varje barn borde ha rätten att vara väntat, efterlängtat och älskat. Och kan inte den biologiska familjen ge dem det så är det väl bara bra om någon annan ger dem det istället.

Annars... så har jag varit duktig idag. Har flängt omkring som en lusig gris och bytt gardiner, strukit dukar och tvättat fyra maskiner som nu är uppburet och inlagt i skåp och lådor.

Därför tyckte jag att jag förtjänade ett glas vin nu när allt var färdigt. Och när det var urdrucket var det inte alls svårt att övertyga mig själv om att jag förtjänade minst ett till. Det smuttar jag på nu och det är en mycket trevlig bekantskap. LEVA heter det och är rödvin på BiB (bag-in-box). Jag har köpt det vita Leva-vinet några gånger och tycker om det men när jag för ett tag sedan besökte systembutiken i centrum upptäckte jag att det fanns en röd variant också. Rekommenderas varmt. Inte så dyrt heller, jag är nåstan säker på att det kostade under 200 kr för en trelitersbox. Tyvärr har jag inte kommit mig iväg till det där gårdsmejeriet som sålde så härliga ostar när jag var på marknad i augusti men kanske kan det bli en tur under nästa frivecka.

Min långa ledighet börjar rinna ut nu, börjar jobba igen på fredag.

Och... om det beror på vitaminerna jag köpte eller nåt annat vet jag inte men jag tycker nog att jag börjar bli en liten aning piggare. Jag somnar fortfarande sittande då och då men inte alls lika ofta eller lika länge som förut.

Och inatt borde jag väl sova extra gott med både gott samvete efter att ha jobbat ikapp lite med hushållssysslorna samt några glas rödtjut i kroppen. 

Så imorgon! Då jävlar, då tar vi dom! 

(Vilka som är vi och dom vet jag inte riktigt men det kändes bra med en liten pepp-ramsa!)

All positiv pepp som finns skickar jag också till er, kära ordbrukare i Hamburgsund, Klockestrand, Skogstibble och Kolåsen. Eller var ni nu finns...

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Göran - Fredag 19 april 17:57

Jaha! Så var det fredag igen då! Till glädje för alla skolbarn och vuxna med dagtidsjobb. För skiftarbetare och pensionärer spelar ju dagarnas namn inte så stor roll. Numera är det ju inget som hindrar att man åker och storhandlar på en söndag hell...

Av Göran - Onsdag 17 april 10:45


Mitt lilla barnbarn slutar inte att fascinera mig. Igår var jag hemma hos exet på middag med dotter och mågämnet samt vår yngste son. När vi hade ätit klart satt lille Luis i sin pappas famn mitt emot mig vid bordet. Då plötlsigt fick vi ögonkontak...

Av Göran - Tisdag 16 april 12:28

Har ni tänkt på att kungen har namnsdag idag igen?  Nej det är varken Carl, Gustaf, Folke eller Hubertus i almanackan. Men det är... DEN SEXTONDE!!! Jodå, jag vet att jag skrivit den förut en gång men eftersom jag kom på det så återanvänder jag d...

Av Göran - Måndag 15 april 18:46

  Så har jag då äntligen fått träffa mitt allra första barnbarn. Min vackre dotterson Luis i sin bilbarnstol på golvet i mitt kök. De anlände i eftermiddags, de nyblivna föräldrarna med sitt lilla underverk. Och nu har jag fått hålla honom, snif...

Av Göran - Lördag 13 april 08:50

Facebook kan vara roligt ibland och har jag inget bättre för mig kan jag ju alltid fördriva tiden med att spela Quiz Planet, frågesportspelet där man kan spela med sina nätvänner och tävla i kunskap. Eller kanske snarare en blandning av tur och kunsk...

Presentation

Fråga mig

10 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5 6
7
8 9
10
11
12
13
14
15
16
17 18
19
20
21
22 23 24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards