Direktlänk till inlägg 24 december 2016

"Fred och lugn inatt, i männskoland!"

Av Göran - 24 december 2016 20:44


EGENTIGEN... ska väl den här låten spelas kvällen innan eller på julaftons morgon eftersom den handlar om förväntan inför julen. Men jag tycker det går lika bra nu när julafton liksom är på upphällningen. 

Just denna sång är nästan magisk för mig personligen. Och det av en alldeles särskild anledning.

Det var så att den 23 oktober 1987 satt jag och exfrun på Arlanda i Adoptionscentrums s.k lejonbur, en avskärmad plats där adoptivföräldrar i Sverige fick möta sitt efterlängtade barn för allra första gången.

Vi hade kommit dit i god tid men planet från Köpenhamn var lite försenat hade vi just fått höra i högtalarna. Och precis då rösten tystnat hördes från någon annan högtalare (som antagligen sände någon radiokanal) just denna sång.

Och jag tänkte att aldrig har väl en låt passat så bra som den här gjorde just då för oss fem par från olika delar av landet.

"Snart kommer änglarna att landa"

Jamen de tvar ju precis så vi alla kände! Snart skulle ett plan landa med en liten ängel åt oss var. Ett litet knyte som var så efterlängtat. Och varje gång efteråt som jag hör den tänker jag på den oktobermorgonen.

Ängeln som landade fyller trettio år till sommaren och tyvärr fick jag inte hem henne den här julen eftersom hon måste jobba och bara hade två dagar ledigt. Men vi har pratat på telefon ett tag.

Inte heller yngstingebarnet kom hit idag, han är dunderförkyld med feber och orkade inte. 

Men mina två mellanbarn och deras mor har ätit mitt inte alltför avancerade julbord. (Döm själva!)    


Visst kunde man kanske ha haft många fler saker på julbordet men ingen gick hungrig härifrån  och massor finns kvar i kylen. Lilla dottern fick med sig julmat hem och jag skickade även yngstingens favoriter till honom med hans mor.

Ändå kommer Rickard (äldste sonen) och jag att få äta Jansson, gravlax, skinka och annat i flera dagar.

Nejdå, jag gnäller inte alls! Det kunde ju faktiskt ha varit så att vi inte hade nåt alls att äta, varken idag eller under resten av helgen. Men jag vet liksom av erfarenhet att senast framåt annandag jul börjar gommen ropa efter andra smaker. Typ pizza eller spagetti med köttfärssås.

En kall starköl blev det till maten och givetvis var OP Andersson gäst på mitt julbord som oftast. En rejäl snaps till sill och Jansson men sen fick det vara nog.

Sonen var snäll och diskade hela middagsdisken medan jag och dottern hjälptes åt att duka av och plasta in allt som skulle plastas in. Kalle Anka missade jag det mesta av men såg istället hela Karl-Bertil Jonssons jul.

Dottern och hennes mamma åkte hem för en timme sen och då blev det mjukisbrallor på och soffmys ett tag innan jag landade här på datastolen.

Och här konstaterar jag att jag behöver en ny. Datastol, alltså.

Den jag har är förmodligen dyrare än någon annan datastol jag någonsin kommer att äga. Den är nämligen betald av min arbetsgivare. Det var så att våren 1997 stod den i hytten på en travers på jobbet. Men då jag satte mig och skulle börja köra traversen fungerade inte bromsen på stolen. En absolut nödvändighet där.

Det slumpade sig så att min tama husmekaniker också jobbade samma helg och då jag konsulterade honom sa han ganska fort att de inte kunde laga den så han hämtade en ny på förrådet.

När jag frågade vad de skulle göra med den trasiga stolen sa han att den skulle kasseras. SÅ jag frågade om han inte kunde fixa en utförselsedel så jag kunde få den till just datastol. Jag visste nämligen att den var nästan ny.

Sen dess har den tjänstgjort under mitt arsle som stöd för detsamma och gjort det riktigt bra i närapå tjugo år.

Men nu är den slut och får bytas mot nåt nytt men billigt.

Den sortens traverser som den stod i finns inte längre hos oss så att hoppas på en likadan är ingen idé. Det blir att slanta upp själv och se glad ut.

Nu ska jag ta mig en whisky i varje ben för att skaffa mig en ursäkt att inte stiga upp och gå på julotta. Det är nog tjugo är sedan sist och före det var det någon gång i barndomen. 

Jag är ju hedning av födsel och gammal vana men julotta är något speciellt även för oss gudsförnekare. Sist det hände var det äldsta dottern som var nyfiken på det och jag sa på julafton att bara hon ville stiga upp vid pass halv sex på juldagens morgon så nog skulle jag frakta henne till en julotta. 

Och vi gjorde det! Steg upp och åkte till Galtströms kyrka långt ut på landet och njöt av skönsång och massor av ljus i kyrkan. Vackert och stämningsfullt även för en som inte är troende.

Men i år blir det alltså inte av. Om inte annat för att jag kanske kan ha lite alkohol kvar i blodet efter whiskyn som snart ska passera min strupe. 

Skål och god fortsättning på er, kära ordbrukare i Harads, Åkers styckebruk, Vavd och Hälsingtuna! Sen lånar jag slutklämmen från Lundells änglalåt...

"Fred och lugn inatt i männskoland!"

 
 
gun

gun

27 december 2016 16:53

God fortsättning.
Ditt julbord såg gott ut och lagom mycket i mitt tycke.
Hoppas du hittar en ny datorstol finns säkert bra på Ikea som har vettiga priser.
gun

http://anthilias.bloggplatsen.se

 
skogsnuvan

skogsnuvan

28 december 2016 13:26

Nog tycker jag att det julbordet hade allt som ska vara på ett julbord. Vi har sådan tur här så vi kan gå i mässa klockan 11 på kvällen och för det mesta brukar vi gå dit eller åka spark men iår blev det bil för det var så oplogat och subbigt på vägen och det är så där 3 km att gå i snö och nuförtiden är jag för lat.

http://skogsnuvan.bloggagratis.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Göran - Onsdag 24 april 13:19

Onsdag. Mitt i veckan. Lill-lördag. Eller pig-lördag som några kallar det. Och äntligen har vi fått lite mer än enstaka plusgrader här på Sveriges midja. Efter 3-4 frostnätter och bara en eller två grader över noll om dagarna känns det skönt att slip...

Av Göran - Måndag 22 april 14:07

Idag blir det recykling i min blogg. Eller återvinning som det heter på svenska. Varför ska man skriva en ny blogg när det finns några gamla som jag är så nöjd med. Och varför ska inte jag få använda repriser när alla TV-kanaler gör det idelign?  Det...

Av Göran - Lördag 20 april 12:47

Nä, inte fanken blev det nån miljardvinst igår heller! Det blev som det nästan alltid blir. D.v.s noll rätt. En gång kändes det som jag varit nära storvinsten. För 4-5 år sen så var alla fem dragna nummer talgrannar med mina nummer. T.ex om jag had...

Av Göran - Fredag 19 april 17:57

Jaha! Så var det fredag igen då! Till glädje för alla skolbarn och vuxna med dagtidsjobb. För skiftarbetare och pensionärer spelar ju dagarnas namn inte så stor roll. Numera är det ju inget som hindrar att man åker och storhandlar på en söndag hell...

Av Göran - Onsdag 17 april 10:45


Mitt lilla barnbarn slutar inte att fascinera mig. Igår var jag hemma hos exet på middag med dotter och mågämnet samt vår yngste son. När vi hade ätit klart satt lille Luis i sin pappas famn mitt emot mig vid bordet. Då plötlsigt fick vi ögonkontak...

Presentation

Fråga mig

10 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5 6
7
8 9
10
11
12
13
14
15
16
17 18
19
20
21
22 23 24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards