Direktlänk till inlägg 1 mars 2017

Frivecka, renskav och hockeyfunderingar

Av Göran - 1 mars 2017 16:38

Så var jag där igen då. I inledningen av en två veckor lång ledighet. Jag har räknat ut att vi får 7-8 stycken såna per år och under perioderna mellan dem har vi tre sexdagars ledigheter varje gång. Alltså, av 48 kalenderdagar jobbar vi 16 och har 32 lediga. Det är priset företaget fick betala för att få oss att ge upp vår rätt till fyra veckors sommarsemester.

När man ser det i de termerna känner man sig lite mer som en vinnare.

Dagen är på väg mot kväll, det skymmer på utanför fönstren och jag sitter med kaffekoppen efter en middag som blev rätt god. För kanske 40 år sedan hörde jag Jokkmokksjokke berätta i radio om hur han brukade laga renskav.

Så det har jag lagat idag. Renskav på Jokkes vis. Den gången skrev jag ner receptet men den lappen finns inte kvar. Jag har lagat det så många gånger genom åren att det sitter i ryggraden. Kanske har jag också förändrat det lite men grunden till dagens middag var ämdå Jokkmokksjokkes egna recept.

Hackad lök som steks och läggs över i en gryta dit också renskaven hamnar när den brynts i smör med lite salt och peppar. Därefter rör man ner lite vetemjöl med kött och lök innan man kokar ur stekpannan med ett par deciliter vatten som också hälls i grytan. Sedan rejält med grädde och smaksätt därefter med 1-2 msk messmör, 10-12 torkade enbär som smulas sönder eller krossas i mortel. En buljongtärning, lite timjan samt en msk svartvinbärsgelé rörs också ner och sedan får allt puttra i 7-8 minuter. Smaka av med salt och peppar.

Jokke själv ville till detta ha kokt mandelpotatis eller hemmagjort potatismos så det var de första tillbehören jag prövade också.Men åren har lärt mig att det går fint både med ris eller tagliatelle som tilltugg.

Rätten går också precis lika bra att laga av det billigare kronhjortsskavet eller viltskav som också är billigare än ren. Varsågoda att sno receptet och pröva själv!

Mängder? Tja, räkna ett paket skav (240 g) för två vuxna och räkna sen ut resten själv. Smaka dig fram!

Som vanligt efter nattskift är jag inte helt på topp. Därför gör jag heller aldrig några storvulna planer för denna dag utan avsätter den till bara rekreation och återhämtning. Det blir hockey framför datorn ikväll - vinterns sista surströmmingsderby mot Modo i hemmahallen i Timrå. Dessvärre har jag onda aningar, det känns som om Ö-vikarna är mer på G än Timrå. Men i så fall så får jag väl gratulera dem och hoppas att poängen räcker för att slippa kvalet nedåt åtminstone. Och glädjas med dem över det.

För övrigt... så anser jag att Donald Trump borde avsättas!

 
 
gun

gun

1 mars 2017 20:55

Låter som du är en vinnare med dina ledigheter.
Renskav har jag aldrig ätit... finns nog inte här nere i frysdiskarna att köpa. Håller med dig om att Trump borde avsättas...
Undrar hur länge han kan sitta kvar och hur mycket elände har han hunnit ställa till med!?! Jag fattar inte än hur han kunde vinna det är obegripligt!
gun

http://anthilias.bloggplatsen.se

Göran

1 mars 2017 21:51

Titta noga så tror jag att du hittar åtminstone kronhjortsskav. Älgskav och renskav kanske är mer det norrländska köket men viltskav och kronhjortsskav tror jag att du kan hitta. Och det är värt besväret när du gör det, vågar jag påstå! Fråga his din lokala handlare, vetja!

 
Mike

Mike

10 mars 2017 17:38

Renskav åt vi ofta när vi bodde i Västerbotten men även älgtuggummi på utflykter.
Trump borde äta mer renskav och hjälper inte det så kan jag erbjuda honom en gratis guidning på Kungsleden med vedeldad bastu vid Tärnasjön.
Nej,han är en gigantisk katastrof för världens demokratier och en lyckoträff för världens diktaturer.

http://www.mikewaxman.se

Göran

11 mars 2017 11:04

Ja, frågan är väl om världen riktigt fattar hur farlig han kan bli.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Göran - Onsdag 24 april 13:19

Onsdag. Mitt i veckan. Lill-lördag. Eller pig-lördag som några kallar det. Och äntligen har vi fått lite mer än enstaka plusgrader här på Sveriges midja. Efter 3-4 frostnätter och bara en eller två grader över noll om dagarna känns det skönt att slip...

Av Göran - Måndag 22 april 14:07

Idag blir det recykling i min blogg. Eller återvinning som det heter på svenska. Varför ska man skriva en ny blogg när det finns några gamla som jag är så nöjd med. Och varför ska inte jag få använda repriser när alla TV-kanaler gör det idelign?  Det...

Av Göran - Lördag 20 april 12:47

Nä, inte fanken blev det nån miljardvinst igår heller! Det blev som det nästan alltid blir. D.v.s noll rätt. En gång kändes det som jag varit nära storvinsten. För 4-5 år sen så var alla fem dragna nummer talgrannar med mina nummer. T.ex om jag had...

Av Göran - Fredag 19 april 17:57

Jaha! Så var det fredag igen då! Till glädje för alla skolbarn och vuxna med dagtidsjobb. För skiftarbetare och pensionärer spelar ju dagarnas namn inte så stor roll. Numera är det ju inget som hindrar att man åker och storhandlar på en söndag hell...

Av Göran - Onsdag 17 april 10:45


Mitt lilla barnbarn slutar inte att fascinera mig. Igår var jag hemma hos exet på middag med dotter och mågämnet samt vår yngste son. När vi hade ätit klart satt lille Luis i sin pappas famn mitt emot mig vid bordet. Då plötlsigt fick vi ögonkontak...

Presentation

Fråga mig

10 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11 12
13
14
15
16
17
18
19
20
21 22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2017 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards