Direktlänk till inlägg 3 april 2018

Dubbla dödsbud

Av Göran - 3 april 2018 21:26

Jag har ofta sagt att jag förlorade min mor två gånger under uppväxten. Mamma gick bort tre veckor före min sexårsdag och jag och min bror togs om hand av vår mormor som blev ställföreträdande mamma åt oss.

När jag var fjorton dog också hon och det var kanske ännu svårare för mig än att mista mamma eftersom jag då var såpass mycket äldre och förståndigare att jag fattade lite mer om vad döden innebär.

Vill man vinkla till det kan man säga att jag idag förlorade min  tredje och sista morsa då pappas andra fru, Eva, lämnade jordelivet. Känslomässigt är det inte riktigt så även om jag känner någon sorts sorg även över henne.

Men den där riktigt tighta relationen fanns aldrig mellan oss.

Hon var 27 då hon träffade min pappa som var 15 år äldre än hon. Sex år senare ar de gifta och hade tre små barn mellan 3 år och 2 månader då plötsligt jag stoppades in i den familjen. Som vuxen har jag ibland tänkt att det måste ha varit ganska tufft för henne som hemmafru och mamma till tre små plötsligt få en tonårskille på halsen också.

Men vi anpassade oss, både Eva och jag, och hittade så småningom fram till en relation som funkade. Jag försökte att vara hjälpsam så gott jag kunde men 15-åriga grabbar har ju så mycket annat som drar än att diska och passa småsyskon.

Det var egentligen långt senare, långt efter pappas bortgång, som vi hittade en vänskap som jag och (tror jag) också hon satte värde på. Men igår gick hon alltså ur tiden, 77 år gammal.

Beskedet kom på sms från min äldre bror som fått veta av Evas och pappas äldsta dotter, vår halvsyster.

Bara en halvtimme senare satt jag i den 7-tons gaffeltruck som var min arbetsplats idag och nåddes av nyheten om Lill-Babs död. Henne kände jag ju inte personligen men precis som de flesta svenskar hade jag ändå någon sorts relation till henne.

Jag tror att jag nån gång sagt att hennes artistgärning inte saatt några djupare spår i mig men idag då dödsbudet kom insäg jag att det har nog varenda svensk som passerat åtminstone 40-strecket. Herregud, hon har ju funnits med t.o.m längre än Jerry Williams. Hon hördes och sågs i radio och TV från mina spädaste år och fram till idag.

Och jag kände ofta att det där är en sån där människa som man liksom inte får tycka illa om. Hon verkade ha ett så starkt engagemang för alla omkring sig. Säkert också en insppirationskälla för många. En tjej/kvinna som tog för sig av livet och gjorde det med all rätt också eftersom hon själv gav så oändligt mycket mer än hon fick.

Jag ska uttrycka det så fint jag kan; "Barbro Svensson, Lill-Babs, jag är stolt över att i dryga sextio år fått leva i samma land som du! Tack för all glädje du spred!"

Första arbetsdagen är avklarad. Men imorgon bitti klockan sex kommer det en ny. Därför avslutar jag här och hoppas att mina kära ordbrukare ska sova gott i Hova, Mehedeby, Flurkmark och Väckelsång! Vi ses!

 
ANNONS
 
Mike

Mike

4 april 2018 16:41

Hej Göran.
Jo,jag känner igen din beskrivning och beklagar dödsbudet i din familj.

När det gäller Lill-Babs så tror jag nog att hon var unik på många sätt.Beskedet om hennes död grep då tag i mig rejält! Känns väl lite som att ytterligare en del av ens barndom,ungdom försvann, hon har ju trots allt funnits där hela tiden i alla sammanhang även om man inte alltid tittat,lyssnat på henne.

PS:Det gick dåligt för mitt älskade BIF men dom kommer igen.
Allt Gott.

http://www.mikewaxman.se

Göran

4 april 2018 21:59

Du uttrycker det väldigt bra! Om Lill-Babs, menar jag. Hon personifierade kanske den svenska folksjälen bättre än någon annan. Jag menar... Hon var ju inte den allra bästa sångerskan, dansösen eller whatever. Men hon var sig själv och älskade livet och människorna. Det tror jag var hemligheten!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Göran - Onsdag 16 jan 22:12

"Det ordnar sig alltid... om man tar´t som det kommer..." Så sjöng någon för längesedan, troligen är det  en revykuplett eller så är det filmmusik. Och det ser ju ut att ordna sig på flera plan just nu, Framför allt så har senaten i USA ikväll fatt...

Av Göran - Tisdag 15 jan 22:43

Politiker måste vara det barnsligaste som finns. Stafettpinnen har kastats mellan M och S  sedan valet och ännu finns ingen lösning i sikte. Jag kan inte tro annat än att det blir nyval framåt våren. Och sedan lär väl virvelvinden vara igång igen. ...

Av Göran - Söndag 13 jan 12:36

Tjugondag Knut! Eller om man bor i norra Uppland - Knutsmasso. För de ordbrukare som inte känner till Knutsmasso kan jag berätta från mina år i Gimo på sjuttiotalet att det är en av årets verkliga höjdare för många rospiggar. Det är lite som en karne...

Av Göran - Torsdag 10 jan 22:37

Trött! Det känner ni igen, eller hur? Åtskilliga gånger har jag skrivit om den trötthet som varit väldigt påfrestande de senaste 3-4 åren. Men egentligen har problemet funnits längre än så. Det är mer än 14 år sedan jag och exfrun separeradeoch sed...

Av Göran - Tisdag 8 jan 16:17

Idag, just idag, på dagen för tio år sedan startade jag denna textsamling. En ung pojkspoling på bara femtioett år - vad visste väl han om livet och världen? Det slog mig också att visningsbilden är densamma fortfarande. Den är faktiskt ännu äldre,...

Presentation

Fråga mig

7 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2 3 4
5
6
7 8
9
10
11
12
13 14
15
16
17
18
19
20
21 22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2018 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Tankar och betraktelser från en amatörfilosof med Blogkeen
Följ Tankar och betraktelser från en amatörfilosof med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se