Alla inlägg under augusti 2018

Av Göran - 13 augusti 2018 12:55

Sonen var bilsugen på förmiddagen. Sugen på att övningsköra, alltså. Sagt och gjort så satte vi oss tillrätta i Madame Citroens mjuka famn och skulle precis till att rulla iväg då vi kom ihåg den gröna skylten som ska sitta på. Men... den gröna skylten (Dock icke att förväxla med systembolagets) hade tydligen fått en smäll för mycket för det hade blivit flera veck på den och magneten ville inte hålla den fäst mot bakluckan. 

SÅ vi åkte mot närmaste mack för att se om de hade skyltar så vi kunde köpa en ny. Det hade de och det gjorde vi. Eller rättare sagt jag. För när saker ska betalas så brukar det vara jag som får slanta upp.

Och tur var väl det att de hade skyltar för då vi kollade så hade den gamla fallit av någonstans mellan parkeringen här utanför och macken. Och utan den hade det inte blivit mer övninskörning idag.

Nåväl, vi kom iväg med skylt och allt och körningen gick ännu lite bättre än senast. Eftersom vi närmade oss stadens västra utkanter erbjöd jag mig att bjuda på lunch på Bite Line West. Det amerikanska pizzahaket där man även har en buffé med husmanskost som brukar vara god. Just idag hade de stuvade makaroner och falukorv samt klassikern från 70-talet - Flygande Jacob! Vilket namn på en maträtt, förresten! Fågeln i den har ju definitivt flugit färdigt. I den mån nu svenska höns och kycklingar flyger alls. Inte mer än någon meter, i alla fall, och aldrig högre upp än att de kan sätta fötterna i marken när som helst. Så eftersom jag inte mindes när jag senast smakade dennna rätt valde jag den till lunch. Stuvade makaroner gör jag godare själv om jag vill ha det så valet blev lätt. Och visst var det helt okej men medan jag åt funderade jag på om det inte brukade vara både bananbitar och jordnötter i F.J

Bananerna saknade jag kanske inte så mycket eftersom jag har lite svårt för frukt i mat men jordnötterna fattades, tyckte jag. Var det förresten inte tärnat bacon i rätten också, då när det begav sig? Har en vag känsla av det men jag kanske blandar ihop med någon annan 70-talsmat.

Det var vanligare då med frukt i maten. Minns att jag någon gång fick ungsgratinerad falukorv med äppelbitar mellan korvskivorna. Till helgdags serverades då och då en rätt med fläskfile i currysås som också innehöll bananer. Eller min styvmorsas gratinerade kassler där hon varvade kasslerskivor med ananasditon och hällde grädde med någon sorts tomat-touch över innan den kördes in i ugnen.

Den sistnämnda lagade jag själv en gång för några år sedan men den fick så svalt mottagande från arvingarna att jag avlägsnade den från menyn efter den första gången.

Fläskfilé hade jag redan tagit fram ur frysen för att ha till middag. Men den blir inte till någon currygryta med varken bananer eller annan frukt utan ska få svettas i grillpannan bara och ätas med potatissallad.

Märkligt egentligen hur mycket ocoh hur snabbt våra matvanor förändras. Bara under min livstid har det hänt massor på det området. Jag var femton år gammal innan jag smakade min första pizzeria-pizza. Hemmagjord hade jag ätit eftersom brorsan varit till Italien och testade att göra själv hemma. Jag hade säkerligen fyllt 18 innan mitt första besök på en Kinakrog och femtio med råge innan jag testade sushi.

Å andra sidan har jag inte ätit pölsa sedan jag senast låg på sjukhus. Den pölsan var vedervärdig, inte alls som den mormor serverade hemma i min barndom. Leverstuvning och stångkorv likadant. Inte sedan barndomen.

Det är väl på gott och ont, det där. Jag välkomnar influenser från andra delar av världen och försöker hela tiden lära mig göra afrikanska, asiatiska eller sydamerikanska specialiteter. Men jag står också upp för den genuina svenska husmanskosten och storkokar både ärtsoppa och kalops några gånger per år. Samt försöker få barnen att inse att isterband och pepparrotskött också är delikatesser lika väl som allt det där nya.

Ikväll är det fotboll på TV igen. GIF spelar borta mot Trelleborg och borde väl ha sn hyfsad segerchans. Särskilt som de båda spanka härförarna på mittfltet (Ciercoles och Batanero) är tillbaka efter avstängningar. TFF är nykomlingar i serien och ligger ganska långt efter GIF poängmässigt men är givetvis fullt kapabla att vinna om Giffarna inte tar dem på fullaste allvar. Ingen underskattning, tack!

Nästa hemmamatch är till helgen mot Häcken från Hisingen i Göteborg och jag har fått två friplåtar. Så om det inte är åska, hagel och drivis ser jag den matchen på plats i NP3 Arena, som gamla Idrottsparken numera heter.

Bara lite mer än en månad nu innan hockeysäsongen drar igång på allvar. I fotbollen är det ju bara en match i veckan, de flesta veckor medan hockeyn har två eller tre. Och t.o.m fyra någon enstaka vecka.

Se där, ännu ett inlägg utan större värde. Men skitsamma, jag publicerar ändå! Tänk bara på allla de där filmerna och böckerna man inte fattat ett smack av. Då får det väl finnas bloggar också även om ingen begriper varför de finns!

Ingen tvingar er ju att läsa...

Av Göran - 11 augusti 2018 12:38

Idag är det den där dagen då jag liksom aldrig riktigt blir människa utom möjligen sent på kvällen. Men då krävs det gynnsamma förutsättningar som väldigt glada vänners lag eller nåt annat riktigt roligt. Gick av sista natten imorse och det är alltid med en lättnadens suck man drar sin lilla "tag" över tidsterminalens läsplatta och väljer "UT" från displayen. Imorse var lättnadens suck ännu djupare efter två extremt stressiga nätter. P.g.a arbete som legat efter en längre tid hade min arbetsgivare till slut insett att vi knappast kommer ikapp utan att man tillsätter resurser i form av extrapersonal. Därför har man "sockrat" övertidsersättningen för alla som kan, orkar och vill under en tid.

Själv var jag en av två truckförare för dagen (natten). Normalt servar vi varsitt arbetslag och kör fram det de behöver men inatt och igår natt fick vi lov att serva tre arbetslag. Alltså 50% mer jobb än normalt! Som om inte det normala skulle räcka...

Men lojala som vi är så ställde vi självklart upp och gjorde vårt yttersta för att klara av det. Och faktiskt så fick vi lite uppskattning imorse innan vi gick hem. Både från dem vi servat och från chefen.

Tjugo minuter över fem stämplade jag ut och tjuvlånade därefter en av våra Clubcars (golfbilar) för att slippa gå den där förhatliga kilometern till den efterlängtade duschen och mina egna privata kläder.

Hemma välkomnades jag översvallande av sonens svarta kattoxe som jamande kom emot mig så fort jag stigit innanför dörren. Strax därpå hittades en överbliven burk Mariestads starköl i kylen. Denna avnjöt jag medan jag skummade genom nyhetsflödet framför datorn. Märkligt att en iskall öl aldrig smakar så gott som efter sista nattskiftet. Under mer än femtio år hade jag aldrig ens tänkt tanken på att bära mig åt på det sättet förrän en f.d arbetskompis berättade att han älskade att ta en sista-natten-pilsner då han gick på frivecka. Min första reaktion var väl att det kändes lite som alkoholistvarning att ta en starköl före klockan sju på morgonen.

Men då sa kamraten att han tyckte att det inte spelade någon roll vad klockan var. Att inte heller han skulle dricka öl eller annat alkoholhaltigt på morgonen efter att ha sovit på natten. Men att komma hem från sista nattskiftet menade han var jämförbart med fredag kväll för en dagtidare. Och vem skulle neka en dagtidare en kall pilsner efter avslutad arbetsvecka?

Nu är det ju heller inte varje frivecka som påbörjas på det sättet. Men när det sker är det en härlig njutning.

Förhoppningsvis har jag sovit av mig den nu. För jag lär väl bli tvungen att åka en sväng med bilen för att skaffa hem något att äta till middag.

Stressigt nattskift, som sagt. Men vid halvtvåtiden hade jag ändå ett par minuters lugn och ro då jag passade på att köra ut trucken ur fabriken och ner till områdets sydligaste punkt. Där satt jag en stund på ett vägräcke och njöt av stillheten från vågskvalp i havet plus en underbar sammetsblå augustinatt med stjärnor ovanför. Varmt och skönt ute fortfarande men utan att vara sådär vidrigt svettigt hett. Tärnorna som alltid har bon längs med havet och ilsket jagar alla inkräktare, (såväl folk som lastmaskiner och truckar som kommer för nära deras ungar) har lugnat ner sig nu och jag antar att de också sov precis som de flesta på campingen som ligger ett stenkast från fabriksområdets södra delar. Det lyste svagt ur fönstren på någon enstaka husvagn och campingstuga liksom ur några fönster i Ankarsvik på Alnön mitt emot.

En sådan liten paus är guld värd då man sedan återvänder till dimmorna och röken inne i verket och ska fortsätta att kuska fram och tillbaka i de 700 meter långa fabrikshallarna. Då orkar man en liten stund till!

14 dagars ledighet har alltså inletts här och jag vet inte riktigt vad jag ska göra av den. Nästa helg är det Selånger marknad men min tama husmekaniker, som jag brukar sällskapa med där, jobbar natt då så jag får väl se om jag går dit ensam, skiter i det eller helt enkelt raggar upp annat sällskap.Jag är väl egentligen ingen marknadsfantast men jag måste medge att det lockar att få chansen att köpa en bit "Rocka fett" som är en fantastisk mögelost från Åsbergets gårdsmejeri i Jämtland plus lite torkat renkött och älgkorven som sonen älskar.

Med stor sannolikhet ses vi igen. Men när? 

Tja, det vet ju varken ni eller jag så vi låter det komma som en överraskning! Ha det, kära ordbrukare!

Av Göran - 6 augusti 2018 21:32

Frågan är om jag någonsin sett GIF Sundsvall ta poäng i en match där de förtjänade det så lite som mot IFK Norrköping ikväll. Framför allt i första halvlek blev GIF utspelade, ifrånsprungna, förnedrade gång på gång av ett mycket, mycket bättre lag. Vore jag Norrköpingssupporter vore jag nog halvt vansinnig av ilska vid det här laget.

MEN.. (och det är ett ganska stort "men") Norrköping gör ju inga mål på oss. Och då vinner man inte hur jävla överlägsna man än är på planen. De två mål som föll gjordes av GIF-spelare. Norrköpings 1-0 var ett självmål av en olycklig Myrestam. Giffarnas kvittering däremot var en riktig delikatess och en av bara två bra målchanser de skapade denna afton. Förhoppningsvis gladde det även en eller annan jämte eftersom IFK krigar i toppen av tabellen bl.a annat mot Östersunds FK. Bara trevligt om vi kan hjälpa våra grannar i väster! Även om en del av dem kallar oss klyktattare.

Det ni, sörlänningar från söder om Dalälven, vet ni väl inte vad det är? Klyktattare har ni väl aldrig hört talas om?
Epitetet kommer från en tid då bilarnas nummerplåt talade om från vilket län bilen kom ifrån. Och Västernorrlands länsbokstav var Y. Bokstaven som ser ut som en klyka. Eller som en slagruta om man så vill.

Åter till matchen... så är det ju inte så lätt för ett lag som GIF att vinna mot ett topplag som "Peking". Man ska ju också komma ihåg att båda våra ordinarie innermittfältare var avstängda efter att ha fått tre varningar. Och utan Ciercoles och Batanero är Sundsvallsgiffarna ett mycket mer beskedligt lag att tampas mot. Spanjorerna har burit upp laget på ett så bra sätt att vi inser att de snart är förlorade. Att det bara är en tidsfråga innan någon storklubb nere i Europa får ögonen på dem och slantar upp de miljoner som behövs för att få snålvattnet att rinna till på ansvariga i GIF Sundsvall.

Det är ju litegrand småklubbarnas förbannelse, det där. Att de bästa spelarna drar vidare till större klubbar där de får chansen att spela internationella cuper och kanske, framför allt, tjäna mycket mer pengar.

Och vem kan klandra dem? Vem skulle tacka nej om någon erbjuder en mångdubbelt högre lön på samma gång som man får spela med ännu bättre lagkamrater och på det viset få chansen att utvecklas och bli bättre?

Summa sumarum så är jag väldigt nöjd över poängen mot IFK ikväll. Men också lite imponerad över lagmoralen hos giffarna. TROTS att man är utspelade i hela första och halva andra halvlek så ger man inte upp utan fortsätter att kriga så gott man kan och det betalar sig ju till sist.

Annars... så är det strax dags för en dejt med kudden. Arbetsdag imorgon! Då jag kollar termometern säger den att just nu är det 14 grader ute. När var det så "kallt" senast???

Hoppas det håller i sig imorgon och gärna tre dagar och nätter till innan jag åter går på ledighet!

Av Göran - 4 augusti 2018 12:52

Jag har tänkt mig att bli miljonär idag. Helst mångmiljonär förstås! Ni vet, sådär snuskigt rik så att man kan kosta på sig att gå in på direktörens kontor och snyta sig i gardinen. V75;an är inlämnad och som alltid tror jag stenhårt på de hästar jag valt. Likaså har jag kostat på mig en s.k Lördagsgodis-påse hos Svenska Spel.

Stryk- och måltips, Keno och Lotto med joker för 150 kronor. Drömvinsten är uppe i 188 miljoner så den skulle ju sitta som en fläskläpp!

Men det dröjer ju några timmar innan slantarna rullar in så jag får väl hitta på något att göra innan dess. För första gången på evigheter är det inte grisvarmt ute. Imorse vid 8 regnade det och termometern visade 15 grader.

Verkligen jätteskönt med lite paus i hettan! Så länge det nu varar... Det ser redan ut som om det skiner upp igen.

En tur till mitt närmaste Willys ska det bli i alla fall. Lovade sonen tacos till middag så jag måste köpa hem tortillas, tacosås och tacokrydda plus lite grönsaker. De har extrapris på avocado också så jag ska röra ihop min värdlsberömda guacamole också för att riktigt få njuta. 2 st för bara 12 kronor så jag köper nog fyra så det blir mycket guacamole.

De har extrapris även på sån där färdig potatisgratäng i påse också. Egentligen föredrar jag att göra den själv men dels blir det inte lika bra på färskpotatis och dels kan man "hotta till" den köpta så den blir nästan lika god som hemlagad. Lite extra salt och peppar samt lite granulerad vitlök från kryddburk brukar göra susen. Så det blir det imorgon tillsammans med fläskfilé och en god sallad.

Sen återstår bara en dag av min frivecka. På tisdag är det arbetsdag igen. Men nästa lördag morgon går jag av sista nattskiftet och in i en två veckor lång ledighet igen.

Så man får väl bita ihop och tvinga sig. Fastän det tar emot mer än det gjort på alla mina 42½ år i den fabriken. Sett till värme och arbetsmiljön totalt så har det varit mycket, mycket sämre men när det kommer till ledarskapet från våra överordnade så är det värre än någonsin. Hade jag varit 20 år yngre så vete tusan om jag inte hade sagt upp mig och tagit den där karensmånaden hos A-kassan som man får om man slutar på egen beegäran utan att ha skaffat nytt jobb. Hade jag varit 20 år yngre hade jag säkerligen kunnat hitta något annat som åtminstone inte var sämre.

Jag ångrar inte att jag klev av mitt fackliga uppdrag i våras men någonstans i bakhuvudet bor det ju ännu ett litet ilsket skyddsombud som då och då grämer sig över att han inte längre har mandatet att agera i skydds- och miljöfrågor. Särskilt som luften tycks ha gått ur ganska många av mina forna kolleger i den branschen.

Och jag klandrar dem ju inte det minsta. Tvärtom beundrar jag dem som krigar vidare och åtminstone försöker göra nåt vettigt mot en ledning som hela tiden slår undan benen för oss.

Se där, än en gång lyckades jag kräkas fram ett inlägg som väl knappast gör någon människa gladare. Inte idag kanske, men om ett, två eller fler år kommer jag själv säkert att le igenkännande när jag kollar av bloggens backspegel.

Och bara nu den där Fru Fortuna sköter sig idag så blir det ju bra, allting. Då pensionerar jag mig med omedelbar verkan redan på måndag morgon.

Nu blir det Willys! Hej på er, ordbrukare i Vattlång, Hammerdal, Siljansnäs och Arboga.

Av Göran - 1 augusti 2018 14:03

Augusti är här. Första riktiga svampmånaden även om jag hittat både kantarell, soppar och blek taggsvamp även i juli vissa år. Så dock icke detta år. Kanske mest beroende på att jag inte har letat.

Det bär mig liksom emot att tvinga på mig långbyxor och gummistövlar i denna hetta. Ja, mot ormarna, alltså, för någon blöta i marken behöver man ju inte akta sig för i den temperatur som råder sen länge. 29 grader idag fastän det är ganska molnigt på himlen. Ska det aldrig ta slut nån gång?

Samtidigt är jag glad för alla skolbarns skull. De får ju ett härligt sommalov, åtminstone de som har möjligheten att svalka sig i havet, insjöar eller åtminstone en bassäng.

I deras minne kommer dock barndomens somrar att vara mycket soligare och varmare än de somrar de får som vuxna. Det beror förstås på att det är i vackert väder vi skaffar oss fler minnen. Gör mer roliga saker som är värda att komma ihåg.

För... om jag verkligen rannsakar mitt eget minne så visst upplevde man regn perioder även på -60 och -70-talen. Liksom dagar och veckor då inga av mina jämnåriga bebodde sina familjers stugor av olika orsaker. Då man hade mördande tråkigt i evigheters evighet innan någon kompis dök upp ett slag.

Hur fördrev vi tiden, kan man undra? Datorer hade vi ju inga. Och inga mobiltelefoner heller! Om jag rannsakar minnet lite mer så kommer jag ihåg hur syrran och jag och vår kusin Eva kunde spela kort en hel dag om det regnade. Vändåtta, Skitgubbe, Canasta, Plump, Bluffstopp och Femhundra hette några. Femhundra minns jag att jag gillade för jag vann väldigt ofta där. Men jag kan för mitt liv inte minnas hur det gick till. Vet bara att det är det enda spel jag prövat där jokrarna används. Om jag minns rätt fick man 50 extra poäng för jokern. Och det gick ut på att först ta sig till 500 poäng. Det är allt jag minns!

Nu är det säkert 30-40 år sedan jag spelade kort med andra människor. Däremot kan dte bli en patience på datorn ibland om jag är riktigt "göra-lös".

Inte vill man laga mat heller i värmen. Knappt ens äta den. I barndomen drabbade förstås samma lättja min mormor, som jag växte upp hos till största delen. Och då fick man nöja sig med nödprovianten hon alltid hade i skafferiet i stugan. Norrlandspölsa eller köttbullar på burk med potatis eller pulvermos kunde det bli. Eller sån där skinka på burk som var så populärt på den tiden. Serverades oftast med kokt potatis och legymsallad hemma hon mig.

Picnicbog står det nuförtiden på de ovala burkarna. Det var säkert inte skinka på den tiden heller...

Och var mormor riktigt ordentligt oinspirerad kunde hon vispa ihop lite kräm från ett Blå-band-paket. Den åt man sedan kall med mjölk förstås och en smörgås eller två för att fylla ut tarmfickorna, som hon brukade säga.

Sonen skulle knappast uppskatta att få en middag bestående av pulverkräm och ostmacka så lite bättre får jag väl försöka hitta på n'är det blir så dags.

Stugan vi bodde i om somrarna var primitiv så någon avanceerad matlagning blev det sällan. Och en del av den där nödprovianten tyckte jag ju faktiskt om att få. Bullens pilsnerkorv till exempel var lika god då som nu. Men det var inte så ofta man fick den eftersom den var lite dyrare än både "nattkorv" och "Kumlakorv" på burk. De två sistnämnda konserverna har jag heller inte sett på decennier men Bullens är still going strong. Lite lös i konsistensen kanske men väldigt smakrik. Nu som då! Kostar inte ens en tjuga på mitt närmaste Willys så det händer att jag köper en burk nån gång ibland. Bra att ha hemma om man behöver en snabb lunch nån gång. Det slår mig förresten att jag aldrig någonsin druckit pilsner till den. Namnet antyder ju att passar bra så det ska väl testas någon gång.

Den finns ju även på stor burk om man är sådär 25-30 pers som ska käka. Då är den mer än dubbelt så lång och heter varmkorv istället för pilsnerkorv. Men smeten inuti är densamma.

En gång köpte vi två såna burkar till sista natten på jobbet. Plus korvbröd och diverse andra goda tillbehör. Istället för att beställa pizza eller kinamat sista nattskiftet. Vi öppnade burkarna och ställde dem direkt på varsin spisplatta och hela skiftlaget käkade korv av hjärtans lust. Mycket uppskattat som omväxling.

Nu är det dock slut på den traditionen efter att vår arbetsgivare tvingat igenom sin jävla schemaläggning av våra jobb. Vi har inte rast i schemat samtidigt som vi kunde ha förut. Och skapa lite socialt liv på jobbet för trevnadens skull. Men det skiter de där lökarna totalt i. De har bara kronor och ören och sina egna idéer framför ögonen.

Därför är jag glad att jag är ledig i nästan en hel vecka. På tisdag morgon i nästa vecka börjar sista skiftsvängen före vår 14-dagars ledighet. Som i år infaller över Selånger marknad, bland annat. Och då om inte förr lär väl regnet komma. Det brukar ösa ner och blåsa småspik om jag går på marknaden.

Får se hur jag gör i år. Min tama husmekaniker jobbar hela den helgen i år så jag måste endera hitta annat sällskap eller också gå dit själv. Nå, vi får se, som sagt. Hur vädret är och hur sugen jag är på ren- och älgkorv, de där maffiga oliverna jag köpte alldeles för mkt av ifjol eller Åsbergets ostar.

Nja, det ska nog vara ett jävla skitväder om det ska stoppa mig från att handla Åsbergets ostar, när jag tänker efter. 

Nu ska jag dock ge mig ut i hettan en sväng. Åka och handla hem mjölk och juice och kanske en bit kassler och potatissallad som man kan äta utan tillagning. Eller något färdiggrillat från deras grill...

Svalka er så gott ni förmår, kära ordbrukare i världens alla hörn. Vi ses!

Presentation

Fråga mig

10 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20 21 22 23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2018 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards