Direktlänk till inlägg 15 augusti 2020

Gamla bilar och godisparadis

Av Göran - 15 augusti 2020 20:08

Titta vilken syn som mötte mig på parkeringen utanför jobbet igår morse då jag kom dit. En riktigt klassisk gammal  raggarbil med gangsterkeps på framrutan och allt. Kanske inte i nyskick men uppenbarligen körbar för när jag, senare på eftermiddagen, körde mot stan för att åka och handla mötte jag den på gamla E4 här ovanför och jag tror att jag kände igen föraren. Senare på kvällen var jag ute och övningskörde med sonen och vi åkte mot syrrans stuga på vinst och förlust eftersom vi inte visste om de var där ens. Men det var de inte så vi tog en liten sight-seeing-runda på grusvägen genom stugområdet för att se vad som förändrats och hur mycket. Då fick jag syn på samma bil för tredje gången. Den stod parkerad utanför ett sommarhus alldeles vid sjön.

   

Såvitt jag minns har jag aldrig sett en sån bil och det krävdes lite forskning för att ta reda på vad det var. Att det var en Pontiac kunde jag läsa mig till på bakluckan men nu vet jag att det rör sig om en Pontiac Chieftain från 1952.

Kul att det finns folk som håller dessa gamla klassiska  bilar rullande. Några ställer den ju till och med i nyskick eller närapå, i alla fall. Hoppas nuvarande ägare hör till den kategorin. Att han/hon planerar att få den lika fin som då den lämnade fabriken i USA fem år innan jag föddes.

I eftermiddags såg jag ännu en bil som fick mig att lyfta på ögonbrynen. Utanför Circle K-macken här i närheten stod en Volvo 242 fråm 1975 eller möjligen -76, Det blev ingen bild på den även om den hade förtjänat det. 

Den var blå och sådär ritkigt högblank i lacken och all krom glänste i solen. Inte en rostfläck eller rispa, inte en skråma på hela bilen. Den såg ut att komma direkt från det löpande bandet i Torslanda

Jag satt i min bil och väntade på sonen som var inne och köpte en cocacola då ett äldre par, troligen 80-plus kom ut och gick fram till den fina gamla Volvon. Farbrorn gick med käpp och det gick inte fort. Sakta och fint gick det också när han så körde iväg med sin välskötta bil. Och då lade jag märke till en sak. Den där genomskinliga plasten som tillverkarna lade över bilsätena på nya bilar på den tiden låg kvar i deras baksäte.

Fömodligen har han ägt bilen sedan den lämnade första bilfirman och skött om den som ett barn. Om jag minns rätt om priser så betalade han väl kanske 30 - 35 tusenlappar för den. Då, på 70-talet.

Om han skulle lägga ut den till försäljning idag kan jag lova att han skulle få minst det dubbla. Troligen mer om motor och växellåda är i samma goda skick som karossen.

Sen var vi iväg och fyllde på snusförrådet hos Candy World i Birsta. Och som ni säkerligen förstår av namnet så är snusförsäljningen bara ett litet sidospår för det företaget. Tog mig friheten att ta ett par bilder som kanske ger en liten vink om hur stort det är.

     

Karameller så långt ögat når, alltså! Tänk att det finns så mycket godis. Vi unnade oss varsin liten påse, grabben och jag. Och allt var färskt och fräscht. Om man köper lösgodis på Willys, Ica eller så är ofta en del av det halvgammalt och mycket mer "al dente" än man vill ha det. Tuggmotstånd, alltså, beroende på att det börjat torka ut. Men Candy world måste ju vara ett himmelrike för alla gottegrisar!

Granne med Willys är de också och det är säkert bra för båda parter. 

Nu är det lördag kväll och jag har slagit upp en liten whisky av märket Tamnavaulin, en singelmalt för under 300 kr  som jag rekommenderar varmt. Tvättat har jag gjort idag också så jag känner liksom att jag förtjänar det ännu lite mer. Imorgon tänkte jag göra årets första besök i mina svampskogar. Om det inte är lika kvalmigt varmt som idag. 

Klockan närmar sig nio men det är fortfarande 21 grader utanför mina fönster. En skön sensommarkväll alltså.

Det tillönskar jag också er, mina kära ordbrukare i Molkom, Kävlinge, Åbyggeby och Lillpite. Ha det!


 
 
wiper

wiper

16 augusti 2020 12:17

Jag som gillar veteranbilar njöt av dina bilder. Det är toppen att det finns folk som sköter om dessa bilar så vi andra får njuta av dom. Jag är i alla fall äldre än bilen tyvärr ;)

Jag har haft en gammal Volvo 145 som hade varit polisbil och många funktioner fanns kvar med larm, extra ljus och annat. Då var jag ca 23 år. Jag betalade 500 i månaden på bilen och jag arbetade som kontorist då

Vilken stor godisbutik dom har i Birsta. Sista gången jag var till Sundsvall och Birsta var ca 2006

Ja du det är viktigt att lösgodiset är färskt. Tack för whiskeytipset

Ha en skön söndag i svampskogen
Hälsning Malin



http://wiper.bloggplatsen.se

 
wiolettan

wiolettan

16 augusti 2020 17:08

Härligt med dessa bilar som en del är så duktiga i att vårda. Så roligt att få se denna pärla.
Jag älskar gamla fina rariteter. Har jobbat på Volkswagen bilfirma i 37 år så bilintresset sitter lite i blodet.
Häromdagen kom mysingen och jag i samspråk med en äldre man som hade en Citroen 1966, tror jag det var. Han saknade en lampa och mysingen hade en som han fick. Skulle bila upp till Härnösand med den gamla fina bilen.
Vilket gottebord. Fint att det var fräscht och gott.
Ha det fint.

http://wiolettan.bloggplatsen.se

 
skogsnuvan

skogsnuvan

18 augusti 2020 09:52

Vilken fin bil. Gamla bilar kan man inte se nog på om dom är i fint skick. Förr for det omkring massor med amacon. Alla nya körkortskillar hade sådana men nu ser man sällan någon. Min brorsa har en gammal pv som han kör bakctävlingar med men den är så väldigt matt och ful men går bra.

http://skogsnuvan.bloggagratis.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Göran - Onsdag 17 april 10:45


Mitt lilla barnbarn slutar inte att fascinera mig. Igår var jag hemma hos exet på middag med dotter och mågämnet samt vår yngste son. När vi hade ätit klart satt lille Luis i sin pappas famn mitt emot mig vid bordet. Då plötlsigt fick vi ögonkontak...

Av Göran - Tisdag 16 april 12:28

Har ni tänkt på att kungen har namnsdag idag igen?  Nej det är varken Carl, Gustaf, Folke eller Hubertus i almanackan. Men det är... DEN SEXTONDE!!! Jodå, jag vet att jag skrivit den förut en gång men eftersom jag kom på det så återanvänder jag d...

Av Göran - Måndag 15 april 18:46

  Så har jag då äntligen fått träffa mitt allra första barnbarn. Min vackre dotterson Luis i sin bilbarnstol på golvet i mitt kök. De anlände i eftermiddags, de nyblivna föräldrarna med sitt lilla underverk. Och nu har jag fått hålla honom, snif...

Av Göran - Lördag 13 april 08:50

Facebook kan vara roligt ibland och har jag inget bättre för mig kan jag ju alltid fördriva tiden med att spela Quiz Planet, frågesportspelet där man kan spela med sina nätvänner och tävla i kunskap. Eller kanske snarare en blandning av tur och kunsk...

Av Göran - Torsdag 11 april 11:59

Det här blir mitt  sista inlägg som tar upp religioner. För den här gången, åtminstone! Möjligen återkommer jag till ämnet nån gång i framtiden, det får vi se. Jag vill vara tydlig med att jag inte missunnar någon deras tro. Eller att jag tycker ...

Presentation

Fråga mig

10 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5 6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28 29 30
31
<<< Augusti 2020 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards