Direktlänk till inlägg 17 mars 2021

Kollektivavtalens dag...

Av Göran - 17 mars 2021 22:03

... är det idag. Och jag kan liksom tycka att den är lite mer värd att fira än många andra av de där nya bemärkelsedagarna som någon har hittat på. Men frågan är hur länge till de kommer att ha samma betydelse. Högerkrlafterna (M, KD och SD framför allt) gör ju sitt bästa för att urholka de anställdas rättigheter gentemot arbetsgivarna. Därför ska jag i fortsättningen försöka komma ihåg den här dagen nästa och andra kommande år. Alldeles för många tar dessa rättigheter för givna och tror kanske att de tillkommit av arbetsköparnas godhet. När man pratar med många unga idag så inser de inte alls den historia som jag personligen anser gör det till min skyldighet att vara med i facket. "Varför ska jag betala hundratals kronor i månaden til de där?" , säger många.

Då brukar jag lite stillsamt räkna upp lite av vad arbetarrörelsen åstadkommit under åren som vi idag tar för givna. En hel del av våra rättigheter grundlades ju t.o.m innan jag själv började arbeta. Ytterligare några har tillkommit under mitt vuxna liv och några har byggts ut och förbättrats.

Men inget av det är självklarheter. Inga kor är så heliga att de undgår slakt den dag vi släpper fram högern till makten igen. Under Reinfeldt-åren genomfördes en hel massa försämringar som nästan ingen känner till och mer kommer om M, KD och SD ska regera ihop om 1½ år när det är val nästa gång.

T.ex så sänkte man arbetsgivaravgifterna och ändrade i trygghetsförsäkringarna för LO-kollektivet. Det fick jag själv märka då jag bröt benet för elva år sedan. Jag trodde att det skulle klassas som fritidsskada eller möjligen färdolycksfall, där man tidigare var försäkrad genom arbetsgivaren. Men det var min egen trafikförskring på bilen som betalade ut. "Eftersom ett trafikförsäkringsplliktigt fordon var inblandat i händelsen" stod det i avslaget från försäkringskassan. Och då ska man veta att jag ramlade framför bilen när jag skulle dra ur kabeln till motorvärmaren. Jag hade alltså inte startat bilen, faktiskt inte ens låst upp dörren. Men åndå var det min trafikförskring som skulle betala ut min ersättning. Som jag alltså själv betalar premien för...

Då jag senare läste avslaget från "Försämringskassan" mindes jag genast chockhöjningen av premien för trafikförsäkringen som vi fick redan några veckor efter att Reinfeldt & c:o hade tillträtt. Det som arbetsgivaren tidigare varit skyldig att betala fick vi alltså stå för själva och därav höjningen av premien. Det finns ett otal exempel men nästan ingen känner till dem.

Så folk får skälla hur mycket de vill på Stefan Löfvén och hans regering, jag kommer ändå aldrig att medverka till att högerpartierna får makten igen. Inte för att heller jag tillhör Löfvéns fanclub men hellre dem än Kristersson, Åkesson och Busch.

Farmen fortsätter att överraska. Snubblande nära att Philip klarade sig kvar på Farmen ikväll men till sist var det ändå Erik som hade lite mer jävlaranamma och högg av stocken först. Philip stretade dock emot på ett imponerande sätt och det måste jag väl ge honom cred för. Det hade jag aldrig trott att han hade det i sig. Jag har ju knappt sett honom arbeta överhuvudtaget. Men det kan ju vara teamet som vinklar det så när man klipper ihop avsnitten.

Trodde nog inte under första veckorna att jag skulle säga det men nu håller jag faktiskt en tumme för Daniel som slutsegrare. Han har vunnit min sympati i längden, kan man säga. Gillade honom inget vidare alls i början men nu har jag ändrat mig. Tror han kommer att möta någon av tjejerna i final och då hoppas jag att det handlar om kunskap på riktigt och inte vägning och mätning. Som ju mest handlar om tur. Nej, frågor om djur, växter, odling och annat som de kan lära ur bondepraktikan samt kunskaper de fått genom arbetet längs vägen till finalen vill jag se.

Då blir det också en mer värdig vinnare, vem det nu än blir.

Vilovecka för Timrå IK, vilket känns lite synd eftersom jag är ledig till fredag kväll. Då börjar min nattvända med tre nätter. Därefter ledigt måndag till fredag och DÅ drar det ju igång igen. Ikväll började kampen om de två sista slutspelsplatserna och Västerås vann mot Almtuna medan AIK slog Tingsryd borta. Något av de två lag som vinner i bäst av tre matcher där tror jag Timrå väljer som motståndare i kvartsfinalspelet. Som börjar nästa måndag (22/3)

Då vet vi också vem som blev årets farmare. 

Vad kommer förresten när Farmen är slut? Blir det något VIP-Farmen i år eller kommer "Halv åtta hos mig" tillbaka? Eller nåt annat...?

Nåja, den som lever får se! Så det hoppas jag att både jag och ni gör då, kära ordbrukare i Höganäs, Morjärv, Åbyggeby och Rättvik. Samt alla andra metropoler och bondhålor världen över!

Vi ses!

 
 
skogsnuvan

skogsnuvan

21 mars 2021 09:18

Jag tycker att politiker rent allmänt bara pratar skit och lovar och inte har så mycket med verkligheten att göra men precis som du så bävar jag inför att sverigedemokraterna ska få mera makt för dom är farligare än vi tror. Resten av gänget vill nog bara få mer makt och pengar till dom redan rika. En framtid som inte alls ser bra ut för oss fattigpensionärer. Nåja ikväll får vi se hur det går på farmen. Så börjar ju robinsson och dom är långt upp i norrland den här gången så dom lär väl bli både myggbitna och frusna skulle jag tro.

http://skogsnuvan.bloggagratis.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Göran - Fredag 19 april 17:57

Jaha! Så var det fredag igen då! Till glädje för alla skolbarn och vuxna med dagtidsjobb. För skiftarbetare och pensionärer spelar ju dagarnas namn inte så stor roll. Numera är det ju inget som hindrar att man åker och storhandlar på en söndag hell...

Av Göran - Onsdag 17 april 10:45


Mitt lilla barnbarn slutar inte att fascinera mig. Igår var jag hemma hos exet på middag med dotter och mågämnet samt vår yngste son. När vi hade ätit klart satt lille Luis i sin pappas famn mitt emot mig vid bordet. Då plötlsigt fick vi ögonkontak...

Av Göran - Tisdag 16 april 12:28

Har ni tänkt på att kungen har namnsdag idag igen?  Nej det är varken Carl, Gustaf, Folke eller Hubertus i almanackan. Men det är... DEN SEXTONDE!!! Jodå, jag vet att jag skrivit den förut en gång men eftersom jag kom på det så återanvänder jag d...

Av Göran - Måndag 15 april 18:46

  Så har jag då äntligen fått träffa mitt allra första barnbarn. Min vackre dotterson Luis i sin bilbarnstol på golvet i mitt kök. De anlände i eftermiddags, de nyblivna föräldrarna med sitt lilla underverk. Och nu har jag fått hålla honom, snif...

Av Göran - Lördag 13 april 08:50

Facebook kan vara roligt ibland och har jag inget bättre för mig kan jag ju alltid fördriva tiden med att spela Quiz Planet, frågesportspelet där man kan spela med sina nätvänner och tävla i kunskap. Eller kanske snarare en blandning av tur och kunsk...

Presentation

Fråga mig

10 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23 24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2021 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards