Direktlänk till inlägg 17 maj 2021

Vårbetraktelse från en desillusionerad gamling

Av Göran - 17 maj 2021 19:22

Det är en egendomlig vår vi har i år. Hela helgen har det varit pissväder med regn och bara 6-9 plusgrader. Fast vi passerat mitten av maj. Så nu får VH (Vår Herre) allt skärpa till sig och se till att leverera den kanonsommar vi alla förtjänar efter vinter, kall vår, corona och allt annat elände.

Det är först nu på kvällskanten som det äntligen slutat regna, annars har det smattrat på rutor och fönsterblek hela dagen idag och nästan hela helgen också.

Lillflickan min (hon som fyller 28 i november) hade bjudit mig, sina bröder och sin mamma på middag igår men det blev bara hon och jag och exfrun. Yngstingen ville inte och storebror med sambo hade fått nåt förhinder. Men det var trevlgt ändå. Hon ville fira dels sin mamma som fyllde år i förra veckan men också att hon blivit befodrad på jobbet. Mer ansvar och sen har hon även en arbetsgivare som begriper att sånt måste få synas även i lönebeskedet. Till skillnad från sin far vars slavdrivare gärna skulle sänka våra löner om de kunde.

Så nu dröjer det kanske inte så länge innan hon också, liksom storebror, går förbi sin gamle far räknat i månadsslön. Min totala inkomst kommer dock att fortsätta ligga högre tack vare skiftgången.

Men det är henne väl unt. Jag vet att när hon trivs med sitt jobb så ger hon sin arbetsgivare gott och väl vad de betalar för och säkert lite till.

Bara att konstatera, än en gång, att jag valde fel karriärväg. Jag skulle ju först bara jobba några månader, var tanken. Sen ändrade jag mig och beslutade att stanna tills jag gjort militärtjänsten.

Men efter lumpen fick jag lite nya arbetsuppgifter och det blev roligare att jobba i flera omgångar. Och när dagen kom då jag för första gången var riktigt spyless fanns det knappt någon arbetsmarknad längre. Så då fick man vara nöjd med att ha en inkomst som tryggade grötsaltet. Och nu är jag för gammal för att någon annan skulle vilja anställa mig så jag får väl kämpa på i något år till.

Kanske får jag uppleva att vi får återgå till sexskiftet som togs bort för ett drygt år sedan. Tänk, aldrig trodde jag väl för tio år sedab då det infördes att jag skulle sakna det när de tog av oss det.

Men det där med att få två hela veckor ledigt var 34;e dag var ju inte så dumt ändå.

Jag vet  att företaget har räknat på resultatet för förra sommaren och konstaterat att de förlorade stora pengar på att tvinga oss ha semester igen som vanligt folk. Då behövs ju också ett antal vikarier och man måste öka bemanningen för att ovana människor ska hinna med det vi ordinarie klarar. Men det svider förstås att erkänna att de hade fel så det lär nog dröja lite innan de börjar mumla om sexskift igen.

Men om och när de gör det så hoppas jag innerligt att vi inte godkänner något avtal som är ett enda öre sämre än det vi hade fram till februari ifjol. Snarare vill jag tvinga  dem slanta upp lite mer.

Men dessvärre finns det säkert en stor majoritet bland mina arbetskamrater som t.o.m skulle kunna vara helt utan kompensation bara de får tillbaka skifrgången vi hade förut. Och det är jag rädd att företaget också vet.

Covid 19 har ju dessutom gjort att vi blivit uppdelade från det gamla personalrummen där alla satt förut. Man har hyrt in två baracker som byggts ihop och utgör matsal för ungefär halva skiftlaget. Detta för att minska smittrisken förstås. Och jag förstår det. Men... det har också fört med sig att vi inte längre är en enhet som skiftlag utan två separata grupper som inte ses och pratar som vi gjort i alla tider. Gruppdynamiken är sönderslagen och det gynnar absolut inte trivseln på arbetet. Nu är det "vi och dom" istället för ett stort "vi"! 

Inte bra! Inte bra alls!

En dag återstår av min, lite för korta, ledighet. Onsdag morgon ska jag på´t igen. Trösten är väl att denna gång är det "bara" tre dagskift och därefter hela sex dagar ledigt istället för fem som är det vanligaste i nya schemat.

Nästa gång jag jobbar tre dagsift är det mina sista arbetdagar innan semestern. Midsommaraftonen är tredje dagskiftet då så skulle jag vilja så hinner jag ju ändå både supa och slåss och dansa. Som så många svenskar ägnar sig åt den dagen. Men det blir nog bara att åka hem och uggla framför TV och dator. Eller möjligen hälsa på syster och svåger i deras stuga. Vid det laget har vi ju alla fått båda sprutorna så kanske, kanske...

Mycket möda och lidande återstår dock innan vi är där och jag hoppas innerligt att det blivit lite varmare innan dess. Så kom igen nu, vädergudar, och ge oss en vår som är värd namnet! Det förtjänar vi!

 
 
skogsnuvan

skogsnuvan

18 maj 2021 07:39

Precis som för dig så valde jag helt fel jobb. Allt utom vårdbiträde skulle varit bättre än att sitta på kontor och få skäll hela dagarna för sånt man inte kunnat göra något åt. Nu är jag i alla fall fri till slut. Vårskriket räcket bara några dagar kanske för att vi bara var två som skrek i denna coronans tider. Får kanske försöka igen. Undrar vilket berg jag ska välja då. Ha det bra och må det bli lite varmare.

http://skogsnuvan.bloggplatsen.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Göran - Måndag 22 april 14:07

Idag blir det recykling i min blogg. Eller återvinning som det heter på svenska. Varför ska man skriva en ny blogg när det finns några gamla som jag är så nöjd med. Och varför ska inte jag få använda repriser när alla TV-kanaler gör det idelign?  Det...

Av Göran - Lördag 20 april 12:47

Nä, inte fanken blev det nån miljardvinst igår heller! Det blev som det nästan alltid blir. D.v.s noll rätt. En gång kändes det som jag varit nära storvinsten. För 4-5 år sen så var alla fem dragna nummer talgrannar med mina nummer. T.ex om jag had...

Av Göran - Fredag 19 april 17:57

Jaha! Så var det fredag igen då! Till glädje för alla skolbarn och vuxna med dagtidsjobb. För skiftarbetare och pensionärer spelar ju dagarnas namn inte så stor roll. Numera är det ju inget som hindrar att man åker och storhandlar på en söndag hell...

Av Göran - Onsdag 17 april 10:45


Mitt lilla barnbarn slutar inte att fascinera mig. Igår var jag hemma hos exet på middag med dotter och mågämnet samt vår yngste son. När vi hade ätit klart satt lille Luis i sin pappas famn mitt emot mig vid bordet. Då plötlsigt fick vi ögonkontak...

Av Göran - Tisdag 16 april 12:28

Har ni tänkt på att kungen har namnsdag idag igen?  Nej det är varken Carl, Gustaf, Folke eller Hubertus i almanackan. Men det är... DEN SEXTONDE!!! Jodå, jag vet att jag skrivit den förut en gång men eftersom jag kom på det så återanvänder jag d...

Presentation

Fråga mig

10 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2021 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards