Direktlänk till inlägg 25 juli 2021

Dagtur till Härnösand

Av Göran - 25 juli 2021 19:04

Så länge vi har pratat om det men det har inte blivit av. Men idag gjorde vi slag i saken och gjorde oss en lite utflykt, min överårige gökunge och jag. Sonen fick övningsköra de cirka fem milen norrut till Härnösand, grannstaden i norr. Vi hade egentligen inga planer med besöket utan åkte mest på vinst och förlust. För sådär 15 år sen och lite till gjorde vi såna små tripper lite då och då och gick på Technicus som är ett slags teknikmuseum för barn och ungdomar. Men vid fyllda 25 är han ju liksom överårig för det. Så vi stannade till på en skuggig palts och googlade efter sevärdheter på platsen. Och då mindes jag ju också att jag hört att det ska finnas ett bilmuseum där. Efter viss hjälp av Google-Maps (min gratis-GPS) hittade vi till sist dit och parkerade för att gå in. Det första objektet stod utanför i form av en gammal postbil från tidigt 70-tal. Kommer ni ihåg "Tjorven"? Nej, jag menade inte den frågvisa men charmiga glada lilla flickan i Saltkråkan utan postbilen. Om inte så får ni en liten påminnelse via bild här.

 

Nu kanske det ringde någon lite klocka hos er som är gamla nog att minnas denna bil med tvåcylindrig motor som brevbärarna ganska motvilligt använde under några år. Den blev dock ingen större succé. Tillverkades i Kalmar om jag minns rätt och lades väl ner i början av 70-talet.

Sen fick jag också se ett gammalt ånglok med en tredjeklassvagn bakom och sedan också en amerikansk 50-talsbil (Ser ut som en Chevrolet från mitten av 50-talet). Den vet jag inte om den hör till muséet eller om den tillhörde någon annan besökare.

   

Därefter fick jag en association till den första sällskapsresanfilmen med Lasse Åberg m.fl När de just kommit ner och Lottie Ejebrandts rollfigur (som jobbar som P-vakt hemma i Sverige) utbrister; "Här parkerar de visst hur som helst!"

Den frasen utbrast också jag i till sonen och pekade.  

På entrétaket har man, som synes, parkerat en vit Volvo P1800 av samma modell som Roger Moores TV-deckare, Helgonet, körde omkring med. Volvo P1800 är i mitt tycke, i viss konkurrens med Amazonen den vackraste bil Volvo någonsin skapat.

Så jag slantade upp för inträdet, 120 kr/pers. och grymtade väl lite inombords över det. Men innan vi gick ut därifrån hade jag ändrat mig och tyckte att besöket var väl värt pengarna. För där fanns så vansinnigt mycket att se och många bilar som väckte olika minnen. Eller bara var en fröjd att titta på ändå. Jag tog säkert 150 bilder och det låter sig ju liksom inte göras att dela med mig av alla. Men ni ska få ett litet axplock av de vackraste, häftigaste, fulaste och ovanligaste ändå. Håll till godo!Vi börjar med en lite äldre Volvo än den på taket. Nämligen den allra första Volvon som hade tillnamnet Jacob.

 

         

Bild nr 2 är en Morris följd av en pampig Packard och en något mindre pampig Trabant från gamla fina Östtyskland. De två sista har jag inte full koll på märke eller årtal men visst är det imponerande med allt krom i fronten på nedersta bilden?

Där fanns en särskild liten avdelning för utryckningsfordon, brandbilar mest, och även en ganska stor lokal med bilar från de gamla öststaterna med märken som Volga, Vaz, Lada och IFA Wartburg m.fl Dessutom fanns en liten bilkyrkogård med vrak också och där flyttade man till amerikanska landsbygden med en s.k hillbilly i form av en skyltdocka med stort skägg och ett gevär i knäet. På väggen satt en varningsskylt där det stod "Out here we don´t call 911" och sen en bild på ett gevär. Måste ju visa lite av det också... Först verandan med "hillbillyn"

           


Eventuellt sätter jag ihop ett litet kollage och visar fler bilder därifrån nån dag om någon är intresserad. 

Som jag sa så muttrade jag lite irriterat över entrépengen men såhär efteråt tycker jag att det var värt det för det var oerhört intressant att gå runt bland pärlor och vrak. Och det var så ofantligt mycket mer att se än man tror då man först kommer in. Så bor du inom åkavstånd och gillar bilar av alla de slag så kan jag varmt rekommendera ett besök. Vi var i alla fall väldigt nöjda! Dagen avrundades sedan på pizzeria Napoli vid E4;s södra utfart innan vi vände hemåt igen via Willys och Candy World för att fylla på snusförråden.

Slut för idag, tack för idag!



 
 
skogsnuvan

skogsnuvan

26 juli 2021 07:00

Det är ett rent otroligt fint museum även om jag inte är speciellt intresserad av bilar men det där var i alla fall riktigt roligt att titta på.

http://skogsnuvan.bloggplatsen.se

Göran

26 juli 2021 07:38

Det ser inte så mkt ut för världen från ingången men när man kommer in bara häpnar man över hur stor det är och hur mycket det finns att se. Tror jag tog 150 bilder minst.

 
wiper

wiper

26 juli 2021 07:31

Nu har du gjort min dag, vilket ställe Wow! Dit vill jag åka ;). Kul att du var dit med din son. Så snygga postbilarna var på 1970-talet. Du har tagit toppenbilder på allt. Gillar att dom har satt en bil ovanpå ingången till stället. Sen att det är en Helognet bil gör inte saken sämre

Vilken blandning av bilar och kul att dom smyckat ut lite med tidsenliga saker. Gillar även kristallkronan som hamnat på rätt plats. Kul även med figuren på verandan ;) man vill ju bli lite överraskad och det verkar man bli där

Vad man önskade att nån hade rustat upp dom gamla bilarna på slutet av ditt inlägg. Sen var det rätt kul med "Vilar i frid". Det gäller att vara påhittig och ha fantasi.

Jag är väldigt intresserad av att få se fler bilder. Tack för ett härligt inlägg som piggade upp en tråkig måndag. Dit skulle jag verkligen vilja åka och man vet aldrig

Ha en skön början på veckan
Hälsning från Malin

http://wiper.bloggplatsen.se

Göran

26 juli 2021 07:40

Kul att du gillade det! Vet ju att du har rötter här men inte om du har några anhöriga eller släkt som är kvar här uppe. Men om du har och hälsar på dem nån gång så ska du absolut åka upp till H-sand och titta själv. Hundratals bilar av alla möjliga slag!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Göran - Måndag 22 april 14:07

Idag blir det recykling i min blogg. Eller återvinning som det heter på svenska. Varför ska man skriva en ny blogg när det finns några gamla som jag är så nöjd med. Och varför ska inte jag få använda repriser när alla TV-kanaler gör det idelign?  Det...

Av Göran - Lördag 20 april 12:47

Nä, inte fanken blev det nån miljardvinst igår heller! Det blev som det nästan alltid blir. D.v.s noll rätt. En gång kändes det som jag varit nära storvinsten. För 4-5 år sen så var alla fem dragna nummer talgrannar med mina nummer. T.ex om jag had...

Av Göran - Fredag 19 april 17:57

Jaha! Så var det fredag igen då! Till glädje för alla skolbarn och vuxna med dagtidsjobb. För skiftarbetare och pensionärer spelar ju dagarnas namn inte så stor roll. Numera är det ju inget som hindrar att man åker och storhandlar på en söndag hell...

Av Göran - Onsdag 17 april 10:45


Mitt lilla barnbarn slutar inte att fascinera mig. Igår var jag hemma hos exet på middag med dotter och mågämnet samt vår yngste son. När vi hade ätit klart satt lille Luis i sin pappas famn mitt emot mig vid bordet. Då plötlsigt fick vi ögonkontak...

Av Göran - Tisdag 16 april 12:28

Har ni tänkt på att kungen har namnsdag idag igen?  Nej det är varken Carl, Gustaf, Folke eller Hubertus i almanackan. Men det är... DEN SEXTONDE!!! Jodå, jag vet att jag skrivit den förut en gång men eftersom jag kom på det så återanvänder jag d...

Presentation

Fråga mig

10 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19 20
21
22
23
24
25
26 27
28
29
30
31
<<< Juli 2021 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards