Direktlänk till inlägg 23 november 2021

Black week? Nja, jag är skeptisk...

Av Göran - 23 november 2021 12:59

För x antal år sedan kom handeln på att vi skulle börja med "Black firday" för att de skulle kunna lura på oss änni mer skräp som vi kanske inte behöver men handlar som galningar för att de satte lockpriser. Men det räckte liksom inte til för dem utan numera heter det visst "Black week". Man kör fredag hela veckan, med andra ord.

Så nu undrar jag.... Om tio år, då jag är nästan 74 om jag lever, är det "Black month" som gäller då?

Jag misstänker att det kommer från USA som alla  andra liknande påfund. Och handeln i vårt land ser förstås sin chans att tjäna ännu mer pengar på svenskarnas köplust. Det enda jag har köpt den här veckan, hittills, är en full tank bensin till Madame Citroen och två mjölkpaket eftersom det var nästan slut här hemma.

Däremot åkte vi förbi Norrlands shopping-Mekka (Birsta strax norr om satn) igår på övningskörnngsturen och nog tyckte jag i alla fall att det såg ut att vara bra mycket mer folk där än det brukar en måndagkväll.

Och på nätet bombas vi också av reklam och får veta att priserna är helt galet låga och aldrig återkommer. Men inte får jag någon köplust för det! Tycker mest bara att det är galet hur många lättrogna, lättlurade människor det finns.

Sen... hinner ju den veckan i pricip bara ta slut innan de sätter igång den riktigt aggressiva julskyltningen på allvar. Som ytterligare kommer att berika de redan rikaste och sätta massor ur fotfolket i skuld.

Nej, jag känner mer och mer att jag nog egentligen skulle passa bättre ute på landet. I ett ensligt hus med tillgång till egen ved att hålla värmen med. Där jag kunde odla åtminstone en del av matbehövet och på så sätt även hålla kroppen i rörelse för välmåendets skull. 

Det finns en youtubare som jag följer lite smått som gjort just det. Lämnat storstadslivet och köpt ett litet torpställe där han odlar lite av varje. På sin mark har han även en liten bäck och i den har han grävt ut en liten damm där han odlar kräftor. Kanske inget större bidrag till kosthållningen men roligt och dessutom gott när det blir säsong att fiska upp dem. När jag ser det så tänker jag att så skulle nog jag med kunna tänka mig att leva så fort jag fått ut sonen och bara har mig själv att ta hand om.

Kanske skulle jag inte klara av det men i så fall är det väl inte värre än att man får skaffa sig en lägenhet igen då. 

Men jag tror nog att det skulle kunna passa mig rätt bra. Vad skulle jag sakna? Inte mycket. Jag har ju inga dyra vanor eller större socialt nätverk utan trivs rätt bra i mitt eget sällskap. Med åren har jag ju blivit väldigt självständig även om jag, för all del, är en social människa som trivs med släkt och vänner också. Men jag måste ju inte flytta så långt att det blir så stor grej heller. Det dyker upp tänkbara objekt inom några mils radie från stan med jämna mellanrum. Får nog ta mig en allvarlig funderare.

Jag inser förstås att det blir fysiskt slitsammare än att titta ut genom fönstren och se på när vaktmstarna klipper gräs eller skottar snö. Men skulle jag fara så illa av det då? Tror kanske t.o.m att det vore bra för mig.

Nåja, vi får se vad framtiden bär med sig. Merparten av framtiden har jag ju bakom mig så det gäller att försöka ta vara på vad som nu kan tänkas vara kvar av den.

Just den här dagen kommer jag nog att tillbringa mest här hemma utan att shoppa det allra minsta. Såhär två dagar före lön är ju kassan också en aning begränsad Som för flesta tycker jag att det är alldeles för mycket månad kvar i slutet på pengarna. Och värre blir det...

Ha det gott, kära ordbrukare i slott och koja i vårt avlånga land. Och, för all del, i alla andra länder också!

Vi ses! Om Gud vill och pjäxer´n håll´!

 
 
skogsnuvan

skogsnuvan

24 november 2021 09:41

Jag bor ju precis som du tänkt dig göra och holländarna har ju inte ens vatten och slask. Tänk dig för. Att odla och stöka är ju bara roligt men det är det här med vintrarna. Visst, jag har frysen fullt med bär som jag plockat och lite älgkött har jag fått tag i av brorsan och Dansbritt men snön. Jo du den förbannade snön häll på att knäcka mig igår. Jag skottade hela dagen och idag värker kroppen överallt. För att inte tala om vedbärandet uppför backen i snön. Vet då inte om jag ville byta med dig i alla fall men visst vore det kul att gå och titta i affärerna ibland. Det är för långt och dyrt att åka iväg till städer och kolla men det blir billigt när man inte kommer iväg någonstans. Så är det med oss människor, vi vill ha det andra har och dom andra vill ha vad jag har.

http://skogsnuvan.bloggplatsen.se

Göran

24 november 2021 11:16

Jo, du har absolut en poäng. Det är inte så att jag romantiserar lantlivet o inte förstår att det är slitsamt. Och riktigt så långt bakom arslet på vår herre som du bor tänkte jag mig nog inte heller. Troligen vinner väl latmasken i mig o övertalar mitt mer äventyrliga jag att vi har det bra som vi har det. :-)

 
Pinkozzy

Pinkozzy

25 november 2021 09:51

En undersökning visar att I snitt ca 25% av de nedsatta priserna har höjts under hösten med ca 10% gör att sedan sänkas något under Black Week. Det säger ju en del.
Vad framtiden anbelangar blir det nog ett ständigt mörker.

http://www.pinkozzy.bloggplatsen

Göran

25 november 2021 10:00

Jodå, handeln ser till att kompensera sig men de vill att vi ska tro att det är av omsorg om kunderna som de välvilligt tar ner priserna. En elektronikkedja körde en gång med kvällsrea. D.v.s de stängde butiken kl. 18 o öppnade igen två timmar senare med "galna" priser. Jag åkte dit o köpte en nedsatt TV åt dotra som fyllde år dagen därpå. Men en vecka senare hade de sänkt samma TV med 500 kr till. Så nog har de marginaler.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Göran - Onsdag 24 april 13:19

Onsdag. Mitt i veckan. Lill-lördag. Eller pig-lördag som några kallar det. Och äntligen har vi fått lite mer än enstaka plusgrader här på Sveriges midja. Efter 3-4 frostnätter och bara en eller två grader över noll om dagarna känns det skönt att slip...

Av Göran - Måndag 22 april 14:07

Idag blir det recykling i min blogg. Eller återvinning som det heter på svenska. Varför ska man skriva en ny blogg när det finns några gamla som jag är så nöjd med. Och varför ska inte jag få använda repriser när alla TV-kanaler gör det idelign?  Det...

Av Göran - Lördag 20 april 12:47

Nä, inte fanken blev det nån miljardvinst igår heller! Det blev som det nästan alltid blir. D.v.s noll rätt. En gång kändes det som jag varit nära storvinsten. För 4-5 år sen så var alla fem dragna nummer talgrannar med mina nummer. T.ex om jag had...

Av Göran - Fredag 19 april 17:57

Jaha! Så var det fredag igen då! Till glädje för alla skolbarn och vuxna med dagtidsjobb. För skiftarbetare och pensionärer spelar ju dagarnas namn inte så stor roll. Numera är det ju inget som hindrar att man åker och storhandlar på en söndag hell...

Av Göran - Onsdag 17 april 10:45


Mitt lilla barnbarn slutar inte att fascinera mig. Igår var jag hemma hos exet på middag med dotter och mågämnet samt vår yngste son. När vi hade ätit klart satt lille Luis i sin pappas famn mitt emot mig vid bordet. Då plötlsigt fick vi ögonkontak...

Presentation

Fråga mig

10 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2 3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19 20
21
22 23 24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2021 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards