Direktlänk till inlägg 18 november 2022

Känslosam gala - En hyllning till en legend

Av Göran - 18 november 2022 08:07

Hur många såg hockeygalan igår? Och hur många behövde torka ögonen efter de otroligt vördnadsfulla hyllningarna till den ännu levande legenden, Börje Salming?

Svensk ishockey firade sin 100-årsdag igår och många av våra största hyllades. Både på herr- och damsidan. Men eftersom damhockeyn är såpass ny jämfört med herrarnas så låg väl tyngdpunkten mer på den. Vi har ju fler legender där eftersom de hållit på så länge. Men jag tycker att SVT balanserade det bra och de som gått i framkant på tjejsidan hyllades ju också välförtjänt.

Det blev också Sveriges hyllning till den man som banade vägen för fler svenskar i världens bästa liga, NHL. Börje Salming, Kirunapojken som i början av 70-talet åkte till Toronto för att spela hela 17 säsonger i rad.

Innan fanns det ett talesätt där om "Chicken Swedes". D.v.s man ansåg svenskarna lite fega eftersom de hellre spelade hockey än att slåss. Men det ändrade Börje på. Många försökte skrämma honom i början men lärde sig snart att om man smällde på Salming så fick man ångra det. Han stod upp mot dem allihop och var samtidigt så skicklig och snabb att han blev en ännu större legend i Tornto och Kanada än de flesta av oss kan förstå.

Sen många år står han staty utanför Maple Leafs Gardens som är Torontos hemmahall och han var den första europé att väljas in i Hockey Hall Of Fame som är NHL;s yppersta finrum. Där hamnar bara de allra största.

Så när han stapplade in på scenen för att ta emot hyllningarna var det inte utan att det blev lite fuktigt i ögonvrårna. Att han är svårt märkt av den obarmhärtiga sjukdomen ALS syntes tydligt. Börje hare förlorat talförmågan och man såg tydligt att han även hade svårt att gå eller ens hålla sig upprätt.

Men han hade familjen med sig och de stöttade honom hela vägen. Hans fru höll tacktalet åt honom och det rann många tårar både i TV-sofforna och i Globen under den stunden. Även hos Börje själv.

Han fick flera priser, samtliga välförtjänta. Men det jag tror berörde honom allra mest var nog priset för "Tidernas hockeyögonblick". Det svenska folket tycker är det starkaste minnet förknippat med sporten ishockey..

1976 spelades turneringen Canada Cup för första gången. Då speakerna presenterade de svenska spelarna i just Maple Leafs Gardens och hans namn lästes upp reste sig hela publiken och gav honom stående ovationer som aldrig ville ta slut. Då hade han bara spelat i några år för Toronto och var alltså redan då en legend  hos dem.

Minns att jag satt uppe den natten och tittade och jag var väldigt förvånad för jag hade ingen aning om hur stor han var i deras ögon. Men jag förstod det framför TV;n.

Och nu är han alltså dömd till döden av en aggressiv form av ALS. Den kanske går att bromsa en aning men att bota den kan ännu inte vetenskapen. Därför är jag glad att han hann få uppleva dessa hyllningar och ta emot svenska hockeyfolkets kärlek inför tusentals människor i Globen i Stockholm.

Så jag instämmer bara i hyllningskören och säger ett stort tack till Börje Salming för allt han gjort för svensk hockey. Och för att han under hela sin fantastiska karriär förblev samma ödmjuka människa. Samma lite tystlåtna norrbottning som aldrig lät framgångarna stiga honom åt huvudet. Tack Börje Salming!

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Göran - Fredag 19 april 17:57

Jaha! Så var det fredag igen då! Till glädje för alla skolbarn och vuxna med dagtidsjobb. För skiftarbetare och pensionärer spelar ju dagarnas namn inte så stor roll. Numera är det ju inget som hindrar att man åker och storhandlar på en söndag hell...

Av Göran - Onsdag 17 april 10:45


Mitt lilla barnbarn slutar inte att fascinera mig. Igår var jag hemma hos exet på middag med dotter och mågämnet samt vår yngste son. När vi hade ätit klart satt lille Luis i sin pappas famn mitt emot mig vid bordet. Då plötlsigt fick vi ögonkontak...

Av Göran - Tisdag 16 april 12:28

Har ni tänkt på att kungen har namnsdag idag igen?  Nej det är varken Carl, Gustaf, Folke eller Hubertus i almanackan. Men det är... DEN SEXTONDE!!! Jodå, jag vet att jag skrivit den förut en gång men eftersom jag kom på det så återanvänder jag d...

Av Göran - Måndag 15 april 18:46

  Så har jag då äntligen fått träffa mitt allra första barnbarn. Min vackre dotterson Luis i sin bilbarnstol på golvet i mitt kök. De anlände i eftermiddags, de nyblivna föräldrarna med sitt lilla underverk. Och nu har jag fått hålla honom, snif...

Av Göran - Lördag 13 april 08:50

Facebook kan vara roligt ibland och har jag inget bättre för mig kan jag ju alltid fördriva tiden med att spela Quiz Planet, frågesportspelet där man kan spela med sina nätvänner och tävla i kunskap. Eller kanske snarare en blandning av tur och kunsk...

Presentation

Fråga mig

10 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8 9
10
11
12
13
14 15
16
17 18
19
20
21 22
23
24 25
26
27
28
29 30
<<< November 2022 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards