Direktlänk till inlägg 24 november 2022

Om Black week, advent och Yellowstone

Av Göran - 24 november 2022 09:12

Kan inte riktigt låta bli att än en gång filosofera en aning kring det för mig smått obrgripliga faktum att Sverige tar till sig mer och mer av amerikanernas påfund. Jag menar... Inte fanns det nån Black Friday, Weekend eller Black week heller för den delen då jag växte upp. Inte heller under mina tonår eller då jag räknades som ung vuxen eller ens medelålders. Nu är jag gammal (Ja, jag är ju pensionär och då är man väl gammal?) och numera är det ett faktum sen kanske 15-25 år. Jag minns inte riktigt när handeln beslutade att införa detta USA-jippo för att hetsa oss till att konsumera mer.

Var det kanske så att de inte riktigt klarade av att invänta julruschen? Som ju ändå inte är så långt borta. Även den har man tidigarelagt mer och mer med åren. Och numera hinner vi ju inte ens upleva julen innan semlorna börjar dyka upp i butikerna. Som barn fick jag lära mig att det bara var nyttigt för en att få vänta på de större högtiderna. Att få gå och längta till det där som man nästan alltid ändå blev aningen besviken på.

Som julen till exempel. Startskottet för min egen längtan brukade vara sista söndagen i november då staden firade skyltsöndag och ibland första advent också. Sen kom min födelsedag och då visste jag att då var det "bara" två veckor kvar till julafton. Lucia var väl nästa hållpunkt och jag har ingen aning om hur många luciatåg jag gick stjärngosse i under min barndom. Ett av de tidigare tillfällens såg ut sååhär.  

Tror att det kan ha varit 1960 eller -61 för jag ser väl ut att vara 3 eller 4 år ungefär. Med på bilden är också mina systrar. Jag hade två på den tiden men den yngre av dem är inte med oss längre. Däremot ser jag henne ofta i ansikte och ögon hos min egen yngsta dotter som är väldigt lik henne.

Jag ser lite trumpen ut, tycker jag. Men varför vet jag inte. I den åkdern tyckte jag nog fortfarande att det där var roligt. Det var värre när jag kom upp i 9-10 års ålder ungefär. De första åren jag protesterade så blev jag halt enkelt tvingad att ta på dumstruten och nattskjortan och bara göra det. Min familj och släkt var ju organiserade nykterister och föreningsfolk så det var liksom flera åtaganden runt lucia. Plus det man hade i skolan.

Men man stod väl ut för man visste att tomtens ankomst närmade sig och det gällde ju att kunna säga att man varit snäll utan alltför dåligt samvete. "Snäll" innebar ju att äta sin spenat och att vara lydig och hjälpsam.

Är det nån mer än jag som tycker att redan dessa gamla traditioner räckte? Nån mer som tycker att avrken Halloween eller Black Week behövs?

Vad kommer härnäst? Ska vi börja fira thanksgiving också? För det gör de ju därborta i cowboylandet...

På tal om cowboys förresten.... (Och nu släpper jag det där andra för stunden) Jag är ju på många sätt väldigt kritisk mot "världens bästa land" och mot mycket i deras kutut och sedvänjor. Men trots det så måste jag erkänna att jag fortfarande gillar cowboys. Och cowboyfilmer och serier. Redan som lite älskade jag att se westernfilmer på TV. GIllade och såg upp till de där stora, starka, tysta männen som red i galopp, drack whisky, slogs och sköt ihjäl varandra i parti och minut. John Wayne var en av idolerna liksom store Hoss i Bröderna Cartwright. Jag tyckte alltid att han såg så snäll ut. Lite som min äldsta mosters man, Oskar, som var en stor förebild för barnversionen av singelfarsan. Han var lite som en cowboy tyckte jag. Stor, stark ganska tyst och med glimten i ögat.

Och allt det där gillar jag fortfarande vid närapå 65 års ålder. Lite absurt kan tyckas eftersom de där filmerna har en kvinnosyn som ligger miltals från min. Eller inför det faktum att chefen kunde sparka folk hur som helst.

Därför blev jag också så lycklig när jag förra vintern hittade serien "Yellowstone" på CMore. Hela tre säsonger tittade jag mig genom på lediga stunder under förra vintern och slogs av hur lite som egentligen hänt sen John Waynes dagar. Serien handlar om familjen Dutton i Montana, USA. De driver en jätteranch där man föder upp framför allt hästar. Patriarken i familjen, John Dutton, spelas av Kevin Kostner och jag tror at tJohn Wayne ler i sin himmel och gärna hade spelat den rollen själv.

Och de slåss fortfarande. Och dricker whisky samt skjuter skallen av varandra till både höger och vänster. Visserligen kör de även feta pick-up-trucks och bor i lyxiga jättevillor. Kvinnosynen är lätt förändrad och det finns en dotter i familjen som är beredd att gå över lik för att skydda sin och familjens egendomar. En extremt bitchig dam som älskar sin far och ena bror men avskyr den andre brodern.

Kort sagt en gammaldags hederlig westernserie för oss som gillar att se män galoppera på sina hästar och sitta runt en lägereld i skymningen.

Har du tillgång till CMore och CMore Play så rekommenderar jag dig att se den om du inte redan gjort det. Säsong fyra visas nu och det kommer nya avsnitt varje onsdag.

Börjar du från allra första avsnittet så är det långfilmslångt men från tredje eller fjärde delen är de nere i 45 min per vecka. Och trots att serien så tydligt visar så mycket av det jag är kritisk mot i dagens och det traditionella USA så älskar jag att se den. Det är välgjort och massor av makalösa naturscener över vidder och berg.

Dagen idag har ännu bara börjat för min del. Jag sov ovanligt länge imorse så jag är väl lite seg i starten. Det ska städas lite här hemma. Tänker att om jag börjar idag så kan jag slutföra det imorgon. Och därefter plocka fram adventsstjärna och ljusstakar att sätta i fönstrem. Nästan alla i husen omkring har ju redan gjort det så då måste väl jag också då. Till kvällen blir det soffhäng framför Timrås bortamatch mot Luleå.

Ha en skön torsdag, kära ordbrukare i slott och koja i vårt avlånga land.

Vi ses! Endera dagen...


 
 
wiolettan

wiolettan

24 november 2022 10:56

Håller helt med dig, de behövs inte, dessa "påhittade" dagar. Men det är väl affärerna som behöver tjäna mera. Jag "firar" ingen av dessa dagar och går inte ut och handlar speciellt på fredagen heller.
Jag tycker att ni är mycket fina på Luciakortet. Klart att du ser lite trumpen ut, man jag kan förstå dig, med dumstrut på huvudet. Dina systrar slapp ju det.
Tråkigt detta med din yngre syster. Jag hade en bror som dog då han var endast 10 år. Sådant sätter sina spår i en familj.
Du är så ung så att det fanns färgfilm då du var ung. Så det kan vara.
Ha det fint.

http://wiolettan.bloggplatsen.se

 
wiolettan

wiolettan

24 november 2022 10:58

Jo, Advent firar jag så klart, skrev fel där, men det kanske du förstod, då du nu känner mig rätt bra.

http://wiolettan.bloggplatsen.se

Göran

24 november 2022 12:54

Jo, det förstod jag faktiskt ändå.

 
wiper

wiper

24 november 2022 15:10

Jag håller med dig för vi tar till oss allt som finns i USA. Även detta med Halloween. Så mycket onödigt och man hör ju att många ungdomar sätter in engelska i sina meningar. Man blir lite full i skratt när man tänker på det du skriver om att högtider börjas med allt tidigare ;)

Jag växte ju upp med dessa cowboyfilmer så jag gillar dom också även serierna på 1970-1980-talet. Bröderna Cartwright var ju en höjdare men nu är nog alla döda. Som du säger så såg Hoss så snäll ut

Håller med dig om detta med kvinnosynen och den reagerade jag på redan som barn i och med min HSP (högkänsliga personlighet). Tur att jag hade en pappa som var jämnställd så jag växte upp med att föräldrarna delade på sysslorna och båda arbetade. Jag hade dagmamma och har inte lidit av detta

Vi var lite sent ute också med att sätta ut adventsljusstakar

Ha nu en skön torsdag
Hälsning från Malin

http://wiper.bloggplatsen.se

Göran

24 november 2022 15:47

Sen? Ingen är sen förrän på måndag. Det är ju på söndag det är första advent så än finns det tid. Här blir det imorgon eller på lördag. Men inga mängder. Två ljusstakar i köksfönstret och stjärnan i vardagsrummets största fönster. Kanske lägger på några juldukar också, vi får se. Men när julen är här så bor ju bara jag här och det känns inte viktigt med en massa krimskrams överallt. Jag HAR sett folk som julpyntar t.o.m i badrummet med hjärtan och tomtar.

 
skogsnuvan

skogsnuvan

24 november 2022 15:40

Nej några extra försäljningsdagar behövs då inte. Det är ju snart jul. Vi har slutat med julklappar Det är bara några ungar som får paket och det känns då skönt. Du såg verkligen lite sur ut på bilden men visst var det kul med luciafirande. Jag var lucia på jobbet och när det fanns grannar här så lussade jag för dom också.

http://skogsnuvan.bloggplatsen.se

 
wiper

wiper

25 november 2022 12:19

Vi har inte heller så mycket av julpynt för vi fick allt stulet i vårt förråd när vi bodde i Katrineholm. Vi har mest i fönstren och en del jular har vi varit ensamma. En jul firade vi inte ens ;)

Då är jag inte sent ute ser jag ;)

Ha en fin dag

http://wiper.bloggplatsen.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Göran - Onsdag 17 april 10:45


Mitt lilla barnbarn slutar inte att fascinera mig. Igår var jag hemma hos exet på middag med dotter och mågämnet samt vår yngste son. När vi hade ätit klart satt lille Luis i sin pappas famn mitt emot mig vid bordet. Då plötlsigt fick vi ögonkontak...

Av Göran - Tisdag 16 april 12:28

Har ni tänkt på att kungen har namnsdag idag igen?  Nej det är varken Carl, Gustaf, Folke eller Hubertus i almanackan. Men det är... DEN SEXTONDE!!! Jodå, jag vet att jag skrivit den förut en gång men eftersom jag kom på det så återanvänder jag d...

Av Göran - Måndag 15 april 18:46

  Så har jag då äntligen fått träffa mitt allra första barnbarn. Min vackre dotterson Luis i sin bilbarnstol på golvet i mitt kök. De anlände i eftermiddags, de nyblivna föräldrarna med sitt lilla underverk. Och nu har jag fått hålla honom, snif...

Av Göran - Lördag 13 april 08:50

Facebook kan vara roligt ibland och har jag inget bättre för mig kan jag ju alltid fördriva tiden med att spela Quiz Planet, frågesportspelet där man kan spela med sina nätvänner och tävla i kunskap. Eller kanske snarare en blandning av tur och kunsk...

Av Göran - Torsdag 11 april 11:59

Det här blir mitt  sista inlägg som tar upp religioner. För den här gången, åtminstone! Möjligen återkommer jag till ämnet nån gång i framtiden, det får vi se. Jag vill vara tydlig med att jag inte missunnar någon deras tro. Eller att jag tycker ...

Presentation

Fråga mig

10 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8 9
10
11
12
13
14 15
16
17 18
19
20
21 22
23
24 25
26
27
28
29 30
<<< November 2022 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards