Senaste inläggen

Av Göran - Söndag 19 maj 20:51

Dagarna går och dåligt bloggat blir det. Tydligen har jag hamnat i en rejäl formsvacka på det området.

Men... å andra sidan jobbar jag ju dagtid och har lite färre lediga dagar än annars. Och dessutom pågår ju VM i ishockey som ju också tar sin lilla rundliga tid.

Det krävdes hårt slit av di svenske igår för att slå tillbaka de där gökurmakarna från alplandet med fyra officiella språk. Eller var det t.o.m fem...?

Nåja, det spelar mindre roll men jag måste ju säga att Schweizarnas utveckling som hockeynation är beundransvärd. Från att ha varit en "blåbärsnation" som fick storstryk av oss, finnar, ryssar, tjecker och transatlanter är de numera med och krigar om de sex första platserna i VM. Det är ju ett rikt land, det där. Och därför har man kunnat locka dit både spelare och ledare från större hockeynationer som fått hjälpa till att utbilda deras egna talanger Och nu börjar det alltså att bära frukt. Bara en tidsfråga innan de tar sitt första VM-guld!

Annars... så ringde grannen mitt emot på min dörr imorse och frågade om jag visste att jag hade punktering. Och jag svarade sanningsenligt att det visste jag inte. En snabb blick ut genom fönstret talade om att hon inte skojat med mig. Höger fram var alldeles platt.

Nu vet jag att reservhjulet som Madame Citroen har under golvet i bagagerummet är ett så kallat lättviktsdäck. D.v.s att det är både mindre och mycket tunnare än de ordinarie däcken. Man kan alltså inte köra omkring med det någon låängre tid utan det är bara tänkt som en nödlösning medan man åker till närmaste gummiberkstad.

Så att montera det på bilen var ju inget som lockade latmasken i mig. Bättre kanske att bära upp ett vinterdäck från källaren och sätta dit det tills jag fått punkan lagad.

Under tiden jag ansträngde hjärnan med att fatta beslut i detta spörsmål hade jag en gryta kalops på spisen som skulle puttra en bra stund till. SÅ jag beslöt att när min kalops kunde lämnas obevakad skulle jag hämta upp ett dubbdäck som nödlösning.

Men då.... Då dök hon plötsligt upp från ingenstans, yngre dottern som skulle hämta sin storebror och åka för att hälsa på deras mamma. Så jag frågade om hon kunde tänkas göra sin gamle far en liten tjänst och det kunde hon.

Det finns ju nämligen den där förnämliga uppfinnngen med punkteringsfix på sprayburk. Man skruvar fast en slang på däckets ventil och trycker sedan på toppen av flaskan. Som då både pumpar däcket och trycker in en sorts skum som kryper in i hålet och tätar det. För kanske 8-10 år sedan hade jag alltid en sån flaska liggande i bagagerummet. Liksom utifall att...

Någon timme senare anlände mirakelkuren mot punkteringar och jag sprayade in den i det platta däcket. Och hokus, pokus så var bilen körbar igen.

Så nu håller jag tummarna för att lagningen blir bestående så jag slipper åka buss till jobbet imorgon. För säkerhets skull ska jag nog gå ut och kolla innan jag kryper i säng. Och är det fortfarande luft i däcket kan jag nog blåsa faran över och räkna med Madamen även imorgon bitti.

Nu är kalopsen uppäten utom en portion som ligger i en matlåda och ska bli lunch till mig imorgon. Min prövotid på förrådet (för att bevisa att jag kan hålla mig vaken) gick ut i fredags men eftersom ingen sagt något så går jag dit som vanligt och jobbar på så gott jag kan. Efter den kommande veckan får jag lite andhämtning för nästa vecka jobbar jag bara måndag och fredag. Måndag och tisdag var det planerat från början men eftersom de behöver mig i portvakten på fredagen så lades schemat om en aning.

Jag protesterade först eftersom jag inte är säker på att jag kan lita på mig själv och inte nicka till när jag sitter där man syns som allra mest. Men chefen för portvakten var så angelägen att jag lovade förösöka. Och jag har pratat med den av tjejerna som jobbar ordinarie så jag kan gå undan 15-20 minuter om jag blir sådär vråltrött.

Och så får jag försöka vila lite extra under de tre dagar jag är ledig innan dess.

Kanske blir det imorgon eller om en vecka, månad eller ett kvartal men kommer tillbaka gör jag. Förr eller senare! Som en bumerang kommer jag alltid tillbaka. Vare sig ni vill det eller inte, kära ordbrukare i Väckelsång, Fjärdhundra, Lindome och Mörbylånga!

ANNONS
Av Göran - Söndag 12 maj 20:54

Ingen vinst. Eller nitlott. Då och då när jag besökt marknader, nöjesfält och andra evenemang där man säljer lotter har jag skojat med lottförsäljaren och sagt att jag köper en lott bara för att se om det står "nitlott" eller "ingen vinst" på dem. För vunnit något med större värde har jag inte gjort många gånger i livet. För all del så drog jag in 105 000 kr på travet för ett år sedan, lite drygt.

Då delade jag förstås med mig till mina ättlingar och ammorterade ner ett par skulder. Lånade också ut en hel del till två av barnen och det är väl vad som återstår av den vinsten idag. D.v.s den del av lånen som de ännu inte betalt av.

Därför tyckte jag hela förra veckan att det kunde vara dags igen. Så eftersom Eurojackpoten slog i taket och en ensam vinnare skulle få närapå en miljard pengar så totade jag förstås ihop en rad. Men jag hade inte ens ett rätt.

Jackpoten gick ut till två vinnare som alltså fick nästan femhundra mijoner vardera. Men inte hit, alltså.

Travet har jag inte spelat alls på ett tag men idag köpte jag en andel på Willys. Den sprack på en spik i första loppet men resten gick in. En sexa och 20 rader med fem rätt renderade mig 54 friska kronor. Ungefär en tredjedel av insatsen alltså! Men det är ju för all del bättre än att förlora allt...

Helgen rann undan med en väldig fart trots att det varit både fotboll med GIF-Örebro och två matcher för Sverige i hockey-VM. För Giffarna verkar det ha gått i baklås eller så har motståndarna läst deras spelidé och räknat ut hur man ska försvara sig mot den. För Örebro vann med 2-1 utan att spela särskilt bra.

Tre Kronor startade VM med att torska mot tjeckerna. Som faktiskt imnponerade på mig. Längesedan jag såg ett tjeckiskt landslag spela så bra och så disciplinerat.

Matchen idag var en helt annan historia. Nu mötte vi nykomlingarna i A-gruppen, Italien. Vars landslag troligen skulle få det svårt att klara sig i vår andraliga, hockeyalssvenska. Varje lag i svenska SHL skulle enkelt slå Italiens landslag. Mot bakgrund av det tycker jag att de som bestämmer måste fråga sig vem det egentligen gynnar att ha hela 16 nationer med i VM. Sverige vann med 7-0 utan att förta sig och med den klasskillnaden vore det kanske bättre att ha 10-12 länder i första grupp. För det är knappast utvecklande för italienarna själva heller att åka till VM och bli utklassade i varje match. Eller för Storbrittannien som också är med i A-gruppen för första gången under min levnad.

Att ha så många länder i VM innebär ju också att turneringen blir ganska lång och därmed riskerar man att intresset minskar om VM-finalen spelas när våren övergår i försommar som det är numera i NHL.

En ynka natt skiljer mig från ännu en arbetsvecka. Ska jobba 40 timmar kommande vecka och nästa men veckan efter det blir det bara måndag och tisdag. Sen får jag lite extra ledigt igen.

Därmed börjar det bli dags att gå och tala lite allvar med min kudde när tänderna är borstade. Sov gott, kära ordbrukare i slott och koja i Sotenäs, Grycksbo, Sprängsviken och Tänndalen.

Vi ses! När andan faller på...


ANNONS
Av Göran - Söndag 5 maj 11:47

Ehuru och emedan. Varför använder ingen de orden längre? Jag gör det nog inte själv heller så jag säger inte att jag är bättre än någon annan på att hålla gamla ord levande. Som t.ex dessa och orden i rubriken.

Dymedelst, yttermera, därvidlag, tillfyllest, rudimentärt, förnumstig och maliciös är andra ord som håller på att glömmas.

Ordet oomkullrunkelig känner jag faktiskt en person som tycker om att använda så det kanske får leva vidare med honom i några år till. Men alla de andra går nog sakta men säkert mot glömskans land

Frågan är kanske mer om det gör något. Vi får ju nya ord också som kanske är kortare, lättare att säga eller stava till.

Men det allra mest påtagliga är väl anglofieringen (ännu ett ord som kanske kan moderniseras) av vårt språk. Vi byter ut ord mot deras engelska motsvarigheter. Det sker hela tiden. På gott och ont, kanske.

Yrkestitlar som var så viktiga för människor under 1900-talets första hälft är väldigt vanligt att man endera förfinar eller gör om till engelska. När träffade du t.ex senast en kamrer? Eller en kanslist eller bokhållare? Och vad i hela friden användes en ammanuens till? Det var ju en vanlig titel i gamla svenska filmer från 30- och 40-talen.

Själv har jag bara haft en fin yrkestitel och då jag fick den var jag bara tretton år. Då började jag jobba som springpojke på Jonssons Livs i barndomens hemmakvarter och det ena av biträdena som arbetade där kallade mig alltid för distributionschefen. Om jag inte var "ute på skubb" som det hette att köra hem varor åt folk så var det oftast jag som svarade när telefonen ringde. Var det betsällningar av varor så skrev jag ner dem och gav dem till Snål-Ivar (ägaren och chefen), hans fru Dagmar eller något av biträdena. Ibland hann Aina, som hon hette, före mig till telefonen och om det då rörde sig om beställningar sa hon alltid; "Ett ögonblick så får ni tala med distributonschefen!"

Idag är det länge sedan det fanns springpojkar. De små kvartersbutikerna dör också en efter en eftersom de ger för dålig avkastning. Men jag ger mig f-n på att OM någon skulle anställa en tonåring för att köra hem folks matvaror åt dem så skulle de säkert kallas delivery boy/girl eller nåt annat. Om de nu skulle hitta en unge som var villig att lägga flera timmar av sin fritid efter skolan plus lördag förmiddag för att cykla hem till folk med kartonger och kassar med deras mjölk, havregryn, falukorv och annat. Det skulle ju vara tid som de förlorar vid sina datorer.

Nej, det är nog bara för gamla trötta farbröder som jag att acceptera, eller gilla läget som det heter numera, att tiderna förändras. Överallt hela tiden!

På gott och ont, som sagt!

Och det ju bra på många sätt. Kanske klarar vi oss lika bra utan ammanuenser, kamrerer och bokhållare. Vi kan säga "därför" istället för således och sålunda. Elak eller ondskefulll istället för maliciös.

Men jag kan inte låta bli att tycka att det vore lite roligt att kunna ringa till närbutiken och beställa en låda matvaror som sedan fraktades hit av någon glad springschas.

Som givetvis skulle få minst en krona i dricks. Det fick jag av nästan alla kunder. Idag skulle det nog krävas åtminsone en tjuga, skulle jag tro.

Så kan inlägg också bli när man låter hjärnan gå på tomgång och syssla med tankar man inte hinner med annars. Jag säger som jag brukar då jag producerat onödig text - Skyll dig själv om du läste ända hit! Ingen tvingade dig!

Strax ska jag sätta mig i soffan och förhoppningsvis få glädjas åt Tre kronors utspelning av grannen Finland i turneringen som ska värma upp inför VM. Därefter hoppas jag få glädjas med GIF Sundsvall som möter Häcken på bortaplan. Men där misstänker jag att det kan bli svårt, GIF brukar sällan vinna mot dem. Men vi får se!
Han en fortsatt härlig söndag, kära ordbrukare i Färjelanda, Hedemora, Långviksmon och Trollhättan!

Av Göran - Måndag 29 april 22:26

Från en skön soffa och med ett gigantiskt glas av Sveriges bästa dricksvatten framför mig på bordet har jag ikväll bevittnat GIF Sundsvalls hemmamatch mot Falkenbergs FF. "Trippel-F;arna" kan säkert ta nog många poäng under året för att klara sig kvar i allsvenskan. Men ikväll kammade de noll.

Ciercoles och Batanero men kanske framför allt Linus Hallenius såg till att gästerna fick vända hem till Halland utan poäng i bagaget. GIF är sjua i allsvenskan nu och har ungefär lika långt till topp- som bottenlag räknat i poäng.

Jag tycker dock att denna match ändå var ett fall framåt, spelmässigt sett. Man ser mer och mer av de kvaliteter de visade upp ifjol och allt fler spelare börjar hitta sina roller. Batanero, till exempel, spanjoren med den extremt känsliga vänsterfoten som i sina bästa stunder kan leverera en passning rakt på stortån hos en lagkamrat 60 meter bort.

Han gjorde sin bästa insats för året i GIF-tröjan liksom landsmannen Juanjo Ciercoles som jag inte såg göra ett enda misstag. Lägg till detta att Linus Hallenius nu lärt sig att undvika offsidefällorna som Helsingborg lyckades ställa honom i och nätade två gånger. I slutminuterna byttes Linus ut mot Peter Wilson som inte hann vara på plan i ens en minut innan också han presenterade sig i målprotokollet. Peter gick i skolan med min yngste son och har ett par gånger druckit saft och ätit bullar i mitt kök för 10-11 år sedan så till honom har jag förstås ett lite extra gott öga.

Efter matchen tänkte jag att jag skulle se på Fotbollsmåndag i C-more för att få ta del av expertisens analyser av både GIF-matchen och de övriga matcherna i samma omgång.

Shit, så fel jag hade! Fotbollsmåndag var ett program på C-more där jag trodde att de skulle prata om alla matcher som spelades iväll. Men "Fotbollsmåndag" kunde lika gärna ha hetat "AIK-måndag" för hela programtiden ägnades åt just DET laget. De förlorade ikväll med 0-3  på bortaplan mot IFK Göteborg.

Vilket föranledde TV-progarmmet "Fotbollsmåndag" att ägna hela porgramtiden åt att analyser varför AIK förlorade. Samt vad AIK måste göra för att vända trenden. IFK Göteborg, som VANN matchen nämndes bara i förbigående och resultaten i övriga matcher nämndes inte ÖVER HUVUD TAGET.

Tror de, på riktigt, på C-mores huvudkontor att hela svenska folket undrar bara över varför AIK förlorar???

Linus Hallenius, som gjorde två mål för GIF Sundsvall idag har därmed gjort sex mål totalt i årets allsvenska serie.

Medan hela klubben, laget, AIK har gjort total FYRA mål. Och ändå är de värda all denna sändningstid...

Nej, jag får inte ihop det...

Farmen VIP rullar vidare och denna vecka åkte ingen ur eftersom man skickade in två utmanare i form av rocktrummisen "Kicken" som även delar ut vinster i TV¤;s "Postkodmiljonären" och Isabell Adrian från "Svenska Hollywoodfruar".

Ondskefull som jag kan vara ibland, om än med glimten i ögat, satt jag efteråt och funderade över vilka kändisar jag tycker de ska försöka rekrytera nästa år. Gunilla Persson, en annan Hollywoodfru vore väl en dröm att få med.  Och skapar inteh hon konflikter så att det räcker kan de skicka in Kjell Bergqvist som gärna säger sitt hjärtas mening. Magnus Uggla och Jan Guillou skulle säkert också kunna röra om en hel del i grytan. Kanske några politiker också i form av Mona Sahlin och Carl Bildt.

Varör inte skicka in Bert Karlsson också. Carola och Alexander Bard vore väl intressanta deltagare liksom Filip och Fredrik från femman. Eller varför inte de svärande systrarna Gunnel och Maritta från Hofors som annars huserar i såpan om "Ullared".

Nåja, helgen är över. Måndagen likaså. Nu återstår tisdag och onsdag innan det bär till igen med arbete och slit. Jag lagade kalvstek idag i min slowcooker. Med pressad potatis och gräddsås gjrod av stekskyn blev det en måndagsmiddag värdig en söndag. Imorgon lutar det åt fiskgratäng med räksås men vi får se.

Sov gott nu, kära ordbrukare! I slott och koja från Sjugareby till Nusnäs, från Vuollerim till Oxie, från Haparandea till Bengtsfors. från Trelleborg till Treriksröset. Kort sagt: Wherever you are!

Av Göran - Fredag 26 april 20:52

April är på upphällningen. Sjunger på sista versen, kanske man kan säga. På onsdag går vi in i maj. Men först på torsdag behöver jag åka till jobbet nästa gång. Efter den tvådagarsveckan väntar 3 st där jag jobbar heltid, 40 timmar. Sedan är jag ledig igen över nästa månadsskifte. Under tiden väntar jag med spänning på vad apparaturen som satt fast på mig i onsdags natt visar för vetenskapen. D.v.s för de som kan tolka de värden de får ur den.

Jag sov alldeles ovanligt taskigt den natten, vaknade säkert tio gånger och gav upp för kaffesuget redan klockan fem igår morse. Men det var inte precis apparaternas fel, jag hade inte nämnvärt med obehag av dem. Det var väl bara den där lilla plastklykan i näsan som var lite irriterande ibland. Den hade två syften. Dels skulle den säkerställa, så långt som möjligt, att näsborrarna hölls öppna och dels mätte den hur mycket jag andades genom näsan när jag sov.

Sköterskan som lärde oss använda utrustningen gav oss flera små tips och talade också om att ifall man misslyckades med att ge dem de värden de behövde så måste man göra om det. Så nu hoppas jag att man kollade det under gårdagen och idag så räckte inte värdena borde de redan ha hört av sig, tycker jag.

Hon (sjuksyrran) förvarnade också om att det nu kunde dröja ganska länge innan vi får den eventuella utrustning vi behöver för att lösa problemen. Det var kö på de där apparaterna och antalet är begräänsat.

Därför börjar jag mer och mer ställa in mig på att stanna på förrådet ett tag till. Kanske över hela sommaren och möjligen ännu längre. Har skissat lite på hur jag, i så fall, vill lägga upp schemat och kommer att känna mig ganska nöjd med det även om vi får en varm sommar i år också.

Sommardäcken är numera också monterade och inte nog med det! Vinterdäcken är nedburna till förrådet i källaren också. Ifjol låg de kvar och skvalpade långt in i juni och sommardäcken blev också liggande i bilen i flera veckor.

Och från och med imorgon får jag min äldste som som granne i huset. Jag körde honom till Kvissleby, där hyresvärden har sitt lokala kontor, idag och han fick underteckna kontraktet och hämta nycklarna.

Han är inte helnöjd med att få så hög hyra och det fattar jag såklart. Men han sken upp betydligt då vi inspekterade den helrenoverade lägenheten på vägen tillbaka till stan. Det var verkligen jättefint. Allt nymålat och tapetserat med ekparkett i alla rum. Kombinerad tvättmaskin och torktumlare i badrummet, induktionshäll och varmluftsugn i spisen samt inbyggd mikrovågsugn och diskmaskin. Helkaklat badrum med golvvärme samt en stor klädkammare.

Så jag sa att även om han bor lite för dyrt så kan han ju trösta sig med att han bor jättefint och det höll han förstås med om.

Talade också om att jag kommer att hålla en väldigt låg profil första tiden så får han välja själv hur mycket eller lite han vill umgås. Så på det hela taget är han nog ganska nöjd.

GIF Sundsvall gjorde ännu en egendomlig match igår kväll nere i Skåne. Första delen av första halvlek blev man totalt överspelade gång på gång och det var bara tur att inte Helsinborg gjorde 2-3 mål då. Men så plötsligt hittade man tillbaka till det spel som funkade så bra mot Djurgården och framför allt mot Malmö FF för någon vecka sedan. Tog också ledningen med 1-0 genom Linus Hallenius (vem annars?). 

Tyvärr höll det inte hela vägen utan HIF kunde kvittera i slutet och knipa en poäng. Men jag säger inget om det. Det var kanske rättvist om man ser till matchen som helhet. Och nykomligarna från Sundets pärla, som Helsingborg kallas, är inget dåligt lag. Det är ju en klubb med anor och traditioner och vet vad som krävs för att stanna i allsvenskan. På måndag är det dags att möta nästa nykomling för Giffarna. Då väntar Falkenbergs FF som just nu parkerar på näst sista plats med bara Örebro bakom sig. Det tror jag kan vara en uppgift som passar oss lite bättre.

Men det finns inga enkla  segrar. Börjar man tro det så tappar man lätt den där ödmjukheten inför uppgiftenn som jag anser är så viktig, särskilt inom lagidrott. I hockeyn är SM-finalspelet i full gång och både Frölunda och Djurgården har hittills vunnit sina hemmamatcher. Jag tittar en liten stund nu och då men har inget större intresse för den serien. Det spelar mig ingen roll alls om det blir Stockholm eller Göteborg som tar hem SM-guldet.

Betydligt mer intressant är Timrås lagbygge inför nästa vinter. Men där tycks det stå i tjära för än så länge har sportchefen Kent "Nubben" Norberg bara landat en tränare, en målvakt och en forward från egna juniorled.

I lokaltidningen säger han dock att han är lugn, att han har muntliga deals med nästan tio spelare till så vi får väl lita på det då. Han brukar ju fixa det i slutänden.

Läste du ända hit så får du faktiskt skylla dig själv. För inte heller detta inlägg känns som något av mina mer spirituella. Men en halvtaskig blogg är ju också en blogg, för att travestera husguden Ulf Lundell igen. Han ska visst ha tvingat ställa in en spelning en gång, på grund av att han inte var nykter nog att ställas fram på scenen. Då ska han ha kommenterat det med orden; "Tja..., ett inställt gig är ju också ett gig..."

Men jag håller inte med!

Nej, Lundell, ett inställt gig är inte ett gig! Ett inställt gig är ett svek mot alla som tycker om dina texter och din musik. Som betalat för biljetter och kanske åkt 20-30 mil för att se/höra din konsert.

Ett inställt gig är en bra anledning att skämmas, tycker jag,  när det sker av den orsaken.

Därmed vill jag också säga att jag tycker att han borde ha ställt in sin bilkörning nyligen då han stoppades av polis och blodprovet visade 1,5 promille alkohol. Hur mycket jag än gillar hans musik och texter så försvarar jag aldrig det.

En inställd fyllestyrning är INGEN fyllestyrning! Låter du bli att köra bil när du är alkoholpåverkad så är det tvärtom så att du gör omvärlden en stor tjänst.

Jag vet inte om de där orden från längesen (ett inställt gig är också ett gig) syftade till att få betalt för en spelning han inte gjorde. Men jag hoppas verkligen att det inte var så. Men både han, du och jag och alla andra bör lägga på minnet att... "En inställd fyllekörning skadar ingen!"

Låt bli bilen när ni har alkohol i blodet, kära ordbrukare! Gäller även min husgud Ulf Lundell!

Av Göran - Onsdag 24 april 21:34

... ska jag göra om en stund. Idag kom så dagen då jag hade tid på sjukhusets sömnklinik. Där förevisades en mätutrustning som jag ska fästa på kroppen när jag lägger mig ikväll. En dosa ska sitta upptill på bröstkorgen och en annan på nedre delen av magen. Sen ska jag ha en klämma på ett finger och en liten klyka av plast i näsan. 

Bekanta som gjort samma undersökning har pratat om någon mask som man skulle ha över ansiktet och jag gruvade mig lite för att det kanske skulle bli svårt att sova med en sådan. Men de här grejorna känns som jag borde kunna stå ut med att ha på mig för en ynka natt.

Sedan ska utrustningen köras tillbaka till sjukhuset före klockan nio imorgon bitti. Så då passar jag på att ta omvägen runt Birsta och inta frukost på "Det stora blå". De öppnar ju nio så det passar ju precis. Inte är det heller någon stor omväg. Det tar inte ens tio minuter från sjukhuset till IKEA.

Priset har ju visserligen stigit med 100 % sedan jag upptäckte deras fruksot men 59 är fortfarande alldeles acceptabelt med tanke på allt som finns att välja på. För mig blir det äggröra, bacon och grönsaker. Plus ett glas juice och rejäl kopp kaffe efteråt. Möjligen slinker det med nån köttbulle eller prinskorv också.

För den som inte behöver bry sig om kolhydrater, fett, socker eller annat måste ju denna buffé vara rena paradiset. Utom de saker jag nämnde har du ju inlagd sill, flera sorters bröd och pålägg, fil eller yoghurt samt tunna pannkakor. Ibland, men inte alltid, har de t.o.m Janssons frestelse. Men den avstår jag gärna för (utan skryt) jag gör så väldigt mycket godare Janssons själv. IKEA;s tror jag är gjord på lättmjölk utspädd med vatten. Men så var han ju smålänning ända in i hjärtat också, han Kamprad.

Sommardäcken ska monteras på bilen också så det vore ju bra om jag orkade släpa upp dem från källaren och lägga i bagagerummet innan jag åker. Så kan jag skifta däcken på vägen hem.

Märkligt att jag har så svårt att komma till skott i rättan tid med det där. Annars är jag absolut inte känd för att inte passa tider. Men det är ju förstås en annan sak. Då handlar det om respekt mot andra, att ingen ska behöva stå och vänta för att jag inte ser till att komma i tid. Att inte ha skiftat däck drabbar ju ingen annan än mig själv.

Men jag ser fram emot att slippa höra dubbens sjungande mot torr asfalt.

Äldste sonen som bott i andra hand på två olika ställen i två år kommer inom kort att flytta till samma hus som jag bor i. Tvårummaren i vindsvåningen blir hans förhoppningsvis innan helgen.

Tur att det löste sig i sista minuten annars hade han varit hemlös till veckan. Han är inte så sugen på att flytta hit igen men har inte så mycket att välja på. För varken han eller jag vill att han ska flytta tillbaka till mig. Han är ändå 27 år fyllda. Det blir dock ett dyrt byte för hans blivande lägenhet är totalrenoverad och hans hyra kommer att vara c:a 500 kr mer än jag betalar för mina 91 kvardat och fyra rum.

Men han tjänar ju bra och har haft en fantastisk löneutveckling under sina få år på jobbet. Inte heller har han en massa lån så det klarar han. Antagligen har han skaffat sig en del dyra vanor som han får ge upp tills vidare bara.

Viktigt från början bara att jag håller mig på min kant och inte ringer på hans dörr stup i kvarten. Jag tror att det kanske kan ha oroat en del att inte få känna sig privat när man har farsan i samma hus. Men jag är medveten om risken så jag ska hålla lite distans, åtminstone från början.

Nu ska jag se om jag kan bli vän med all teknik jag ska sova med inatt. Men jag kommer tillbaka. Förr eller senare!

Jag kommer alltid tlllbaka. "Om Gud vill å pjäxer´n håll´!"

Av Göran - Söndag 21 april 21:12

Nu är det "efteråt". Efter besök av mina två mellanbarn, äldste sonen och yngre dottern med vidhängande sambo Jag tyckte liksom att det började bli dags att äta en middag ihop och träffas för några timmar. Yngstingen, som har något slags konflikt med storasyster som han ännu inte lyckats lägga bakom sig valde att åka till sin mamma medan syrran med sambo och storebror käkade påskmiddag här hos mig.

Skillnaden mot julbordet är marginell. Jag hoppar revbensspjällen på påskbordet men sill, köttbullar, prinskorvar och Janssons frestelse serverade jag i likhet med gravad lax, skagenröra och diverse goda ostar.

Och jag är ganska säker på att ingen av dem gick hungrig härifrån.Jag åt inte så mycket själv, man tappar liksom lite matlust när man stökat vid spisen nästan hela dagen innan. Men nu njuter jag en toat med gravlax och hovmästarsås. Till detta en kall Mariestads starköl och en liten snaps på Aalborgs Jubileums akvavit. Lax finns det mer kvar av så jag räknar med att kunna ta ytterligare någon läcker vickning med denna ädla fisk. Aalborg Jubileum finns också rätt mycket kvar av så jag kan ta mig en snaps imorgon också om jag skulle få lust.

Men ölen är slut. Ska jag dricka pilsner imorgon så får jag nöja mig med folköl från mataffären eftersom systembolaget håller stängt till tisdag morgon.

Men.... Nu ska jag ju egemtligen inte dricka öl överhuvudtaget så problemet är egentligen redan löst. Men påsk är det ju bara en gång om året så då tycker jag att man får unna sig både öl och några goda snapsar.

Minns just nu den skämtteckning av "kolingen" som jag såg för länge sedan. Där han sa i pratbubblan...; "Dricker alkohol gör jag bara vid extremt festliga tillfällen."

Då fick han genast frågan vad som var "extremt festliga tillfällen" och svarade; "Det är väl när jag har brännvin!"

Det har jag just idag så då är väl idag just ett sådant festligt tillfälle. Och mycket riktigt så mår jag ganska bra just nu, två starköl och två rejäla snapsar senare.

Dessvärre tror jag att bägge huttarna råkade gå ner i samma ben så jag tar mig en ordentlig single malt också för att inte bli låghalt.

Må Gud vara Er nådig och ge er en morgondag ni sent ska glömma. Tack för idag, kära ordbrukare!

Av Göran - Onsdag 17 april 08:53

Min vana trogen vaknade jag strax efter fem imorse. Så länge har jag alltså jobbat dagtid nu att jag "kommit in i lunken" och behöver strängt taget ingen väckarklocka. Åtminstone nio morgnar av tio vaknar jag lite innan mobilen larmar, stiger upp och slår av larmet innan det hunnit ljuda. Men idag tittade jag bara trotsigt på klockradions display, log lite i mjugg och bad den fara åt h-e. Inget larm var ju inlagt eftersom jag fr.o.m idag är ledig ända till 2/5.

Men det där med att somna om är ju inte alltid enkelt. Jag lyckades slumra till 3-4 gånger och steg inte upp förrän id sju så man kanske kan kalla det sovmorgon. Många tar inte det ordet i  sin mun om de inte sovit till åtminstone nio eller halv tio. Men andra ord får ju tolkas olika av olika människor så vaför inte ordet sovmorgon?

Det finns massor av platser, länder, städer och byggnadsverk jag skulle vilja se innan jag dör. Så idag är jag tacksam över den där Paris-resan jag gjorde med gymnasiekamrater 1975. Då fick jag nämligen se, bland mycket annat, den urgamla katedralen belägen mitt i Seinefloden, Notre Dame. Både från ut- ohc insidan. Något som numera är omöjligt efter branden som härjat kyrkan de senaste dagarna. Ett stycke kulturhistoria har gått förlorat till elden.

Möjligen bygger man så småningom upp en kopia av den klassiska katedralen som idag bara finns på film och bilder. Men det blir ju aldrig riktigt samma sak. Att gå in i denna urgamla kyrka fyllde en liksom med respekt och då menar jag inte i religiös bemärkelse, ateist som jag är. Men man blir liksom ödmjuk inför både konsten på väggar, tak och pelare men också för att man förstår vilket slit det måste ha varit att få allting på plats med de primitiva metoder som fanns att tillgå mellan 1163-1345. 52 år tog det alltså att färdigställa denna magnifika katedral!

Och nu är allt förstört. Tornen har rasat ihop och när allt är släckt kommer det bara att finnas en stor hög med tegel och aska. Sorgligt!

Så nu fattade jag beslutet att så fort den där Eurojackpoten slår in för mig så ska jag se till att komma iväg ut i världen och försöka hinna se så många som möjligt av de sevärdheter jag ännu inte fått se.

Peterskyrkan i Rom, Taj Mahal, kinesiska muren, Macho Pichu, frihetsgudinnan och Jesusstatyn i Rio för att nämna några. Konserthuset i Sydney och Niagarfallen är andra platser dit pengarna från jackpoten ska få ta mig. Så jag kanske lämnar in en rad extra på fredag då man åter lottar ut drygt en halv mijard.

Våren kommer allt mer även om det fortfarande inte är någon värme att tala om i luften. Särskilt inte på nätterna då kvicksilvret gått ner en bra bit under nollan och tvingat mig att koppla in motor- och kupévärmare både söndag och måndag kväll för att slippa skrapa is på morgonen efter.

Idag tänkte jag städa kök och badrum samt göra rent insidan av rutorna i bilen. Vindrutan är så pass illa däran att det blir svårt att se framåt kvällen om man kör mot solnedgången. Men med s.k mirakeldukar (eller trolltrasor) är det ju snabbt ordnat utan kemikalier. Förr annvände jag T-sprit för att få fönstren rena men idag är det bara dessa micro-fiber-dukar som gäller. Enkelt och dessutom miljövänligt!

En dammsugning av Madame Citroens innersta skulle inte heller skada men vi får vl se vad jag hinner och orkar.

Ungefär fyra kilo gammaldags hederlig svensk kolsvart bondkatt ligger just nu framför tangentbordet och spinner högljutt fast jag inte har rört honom. Så länge han inte lägger sig PÅ tangentbordet så får han väl ligga där. Spinnandet antyder ju att han mår gott så varför störa honom?

Därmed tror jag att det får duga för idag. En halvtaskig blogg är ju också en blogg och ingen tvingade dig att läsa. Om du var korkad nog att läsa ända hit...

Ha en härlig aprilonsdag, kära ordbrukare i Månsbo, Ulvsunda, Hörnefors och Kungsbacka. Vi ses!


Presentation

Fråga mig

7 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2019
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Tankar och betraktelser från en amatörfilosof med Blogkeen
Följ Tankar och betraktelser från en amatörfilosof med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se