Senaste inläggen

Av Göran - Torsdag 1 mars 21:20

Så har vi då äntligen lagt den sista av mina verkliga hatmånader bakom oss för den här gången. "No-good-november", "Dödens december", "Jävla januari" och "förbannade februari" är avklarade och "mysiga mars" ger åtminstone lite hopp.

Ljuset är tillbaka. Jag mötte en granne som jobbar på samma fabrik som jag när han skulle åka till sitt nattskift vid 17-tiden och det var inte mörkt. Lite skymning kanske men absolut inte mörkt. Kvicksilvret står på minus nio just nu men det haf ju varit mycket kallare i början av denna vecka så det är väl ok ändå.

Farmen i TV¤ rullar vidare och som väntat (för mig i alla fall) valde storbionden Robert sin kompis(?) från veckorna i skogen, Stefan som förstekämpe. I högsta grad väntat eftersom Stefan spytt galla över Robert i flera olika sammanhang som de andra farmarna har hört.

Vem väljer då Stefan som andrekämpe? Folket på Farmen verkar tro att han ska välja Dee men jag tror att han tar J-P.

Väljer han Dee blir det kunskap och jag tror att den enda som har en chans mot henne i den grenen är bonddottern Helena från Värmland som satte alla tio svaren i Torpet-finalen och skickade hem "Mulle".

När det gäller Dee har jag, som säkert många andra, noterat hennes egenhet att väldigt gärna vilja förtydliga vad hon nyss sagt fast på engelska. Något en hel del människor i hennes generation gärna ägnar sig åt. 

Annars... så är inte den där kaxiga grupperingen med Stella, J-P och Alexandra så fulla av självförtroende längre utan de är alla rädda för att bli valda som andrekämpe. Jag längtar redan till söndag kväll då vi får facit!

Facit närmar sig även då det gäller Timrå IK, mina rödvita hjältar på hockeyarenan. Imorgon möter de Leksand på bortaplan. Ett Leksand som Timrå har fem poängs försprång till. Det betyder att OM Timrå skulle ta alla tre poängen så är man klara seriesegrare och har därmed fördelen av hemmaplan i en eventull avgörande match i seriefinalen.

År 2000 var senast Timrå hade chansen (och tog den) att gå upp i vad som då hette elitserien, numera SHL. 

Då lyckades man. Bland annat på grund av att man hade seriens bästa målvakt (Bosse Ahl), seriens störste talang (Henrik Zetterberg) samt en lagspelare av absolut toppkvalitet i Anders Huss.

Anders Huss är kvar i klubben men nu som materialare, en rioll jag själv prövat på om än på mycket mer blygsam nivå. Hans roll på isen har numera tagits över av flera spelare. Han var den där spelaren som aldrig gjorde en dålig match men gärna visade vägen genom uppoffrande spel och en härlig inställning. Sådana killar finns nu också. Ingen av riktigt samma kaliber kanske men i gengäld finns det flera. Jag tänker på Didrik Strömberg, Vilmos Gallo och Jeremy Boyce-Rotewall och inte minst terriern Emil Berglund.

Seriens främsta talang är Jonathan Dahlen. Som också Timrå IK har till skillnad från AIK och Leksand. Och bakom honom finns en radda andra talanger som kommer att bli åtminstone nästan lika bra. Jacob Ololfsson, Filip Hållander för att nämna två. Men det finns fler som knackar på A-lagets port. "There´s more where  they came from" för att använda samma språkbruk som Dee i Farmen.

Vi har också seriens bästa målvaktspar med ettan Haukeland och utmärkte reserven Viktor Brattström. 

Så visst har vi vittring på SHL! Men jag törs inte ta ut något i förskott. Först ska vi spela klart serien mot Leksand, Modo och Björklöven innan kvalen tar vid. Hoppet finns där men jag vågar inte riktigt sticka ut hakan och säga att vi kommer att klara det. Hoppas gör jag förstås men...

Förra gången vi gick upp skedde det i en avgörande kvalmatch på hemmaplan mot Nyköping. Då var jag den ende i en fyrabarnsfamilj som inte drabbats av svår magsjuka. SÅ den kvällen ägnade jag åt att byta och tvätta lakan, torka bort spyor och liknande fastjag helst stått på läktaren i Timrå och jublat med alla andra fans.

Så... OM det blir en sån match inom de närmaste veckorna i Timrå så ska jag inte missa den denna gång!

Sov gott vördade ordbrukare i Mönsterås, Ljusnarsberg, Clemensnäs och Morkarla!

ANNONS
Av Göran - Onsdag 28 feb 21:29

Jamen, visst är väl ändå onsdag en rätt ok dag? I vart fall denna vecka eftersom onsdag betyder ledighet i sex dagar.

Har varit inne på "gruvan" en stund för att skriva protokollet från gårdagens skyddskommitté.

Nu blev det inte så mycket till protokoll eftersom vi ägnade mer tid åt att författa krav på arbetsmiljöåtgärder enligt arbetsmiljölagen §6:6A.

Företaget har valt att jävlas med ss så då jävlas vi tillbaka. De har sagt att möten av typen skyddskommitté ska skötas på exra utfyllnadstid. Då svarade vi med att tala om för dem att får vi inte övertid på det sätt vi alltid fått så avgår vi allihopa. Då backade de genast och sa att självklat ska ersättning utgå för övertid så fort någon kommer på ett möte på sin fritid.

Men vi överlämnade ändå sex formellla krav på omedelbara åtgärder som rör vår arbetsmiljö. Så att de vet vilka de har att göra med. Så att de vet hur den svenska grisen biter.

Protokollet har jag skrivit under dagen plus att jag haft telefonkontakt med arbetsmiljöverket.

Och mitt i denna hetluft så känner jag väldigt tydligt att... Jag har liksom gjort mitt! Med mer än tio år på samma uppdrag märker jag, till min förfäran, hur jag själv inte längre har det driv och den jävlaranamma som borde utmärka varje huvudskyddsombud. Eller vilken facklig förtroendeman som helst egentligen.

Därför har jag också varslat mina kolleger om min avgång senast om ett år, då mitt mandat går ut. Jag försökte ju få avgå redan för två år sedan men då de inte hittade någon som ville ta över lät jag mig övertalas att ta ytterkigare tre år. Nu ska jag kriga allt jag kan under det år som återstår av min tid som huvudskyddsombud och därmed försöka skaffa min efterträdare ett bättre läga att börja ifrån.

Vi fick företaget att backa när det gällde ersättningen för den tid vi lägger ner och det är en viktig delseger. Så nu ska jag bara försöka få dem att backa även på 5-6 andra viktiga punkter för att skapa ett bra läge för någon annan att ta över mitt uppdrag.

Ett av mina sista viktiga uppdrag blir att åka till Holland om ungefär en månad och kolla av att den dammsugarbil min arbetsgivare beställt håller måttet på alla vis. För två år sedan åkta jag till Årdal i Norge med höga fjäll och djupa dalgångar och nu ska jag alltså få se det platta holländska landskapet. Kanske tar jag med mig några tulpaner hem!

Snön ligger djup utanför mina fönster och kylan biter hårt i husknutarna. Förbannade februari men den är åtminstone snart över ocg får ge plats åt mars dom jag har mycket mer tolerans emot.

Härda ut, kära ordbrukare, och kom ihåg att det bara är knappa fyra månader till midsommar!

ANNONS
Av Göran - Fredag 23 feb 22:02

Vips så har hela veckan gått. Arbetsveckan för de flesta men frivecka för mig. Här hos mig är det alltså söndag kväll nu och jag ska upp vid halv fem imorgon bitti för att jobba dagskift. 

Fast... jag har ju faktiskt arbetat lite idag också. Igår morse ringde chefen för portvakten och var panikslagen eftersom hon som skulle ha öppnat på morgonen var sjuk och den andra började jobba först vid halv nio. Men eftersom jag jobbar lördag och söndag så gjorde jag mig lite helg i förrgår kväll och unnade mig både vin till maten och några skvättar whisky sen på kvällen. Så jag sa till honom att jag inte kör bil förrrän efter tolv på dagen om jag druckit något kvällen innan. Vilket han tyckte var klokt och fick därmed hitta en annan lösning.

Men han ringde igen senare på dagen och undrade om jag kunde komma in idag istället och göra några timmar på eftermiddagen. Det sa jag ja till eftersom jag vet att fredagseftermiddagar brukar vara lugna och stillsamma. 

Så nu har jag gjort ytterligare fyra av de 48 timmar övertid som vår vd tycker att vi ska få göra maximalt.

Eftersom jag jobbar hela dagen imorgon har jag ägnat en del av kvällen åt att komponera morgondagens travspel.

V75 på nationalarenan Solvalla och ganska hög klass på loppen för att vara vinter. Det var någon vecka sen sist men här får ni mitt förslag till lösning av veckans V75-gåta. Så här ser den ut och det står var och en fritt att, på egen risk, kopiera min rad och lämna in den till ATG. 144 kronor kostar den.


Ordinarie hästar                       Reserver

 

Avd.1) 1, 4, 9, 11                    6,8

Avd.2) 1, 6, 11, 13                  3,7

Avd.3) 1, 4                             13,7

Avd.4) 3 Farouk B.R                 5,6

Avd.5) 6 Antonio Trot             12,15

Avd.6) 9, 13, 14                       1,15

Avd.7) 2, 9, 11                         6,10

 

Några miljoner blir det knappast ens vid sju rätt men kanske lite guldkant på tillvaron i alla fall. Lycka till!

Av Göran - Måndag 19 feb 20:44

... skrev jag om "Stackars Modo". Visade empati och hjärta inför Timrå IK;s ärkefiende på hockeyrinkarna. Då hade de precis sparkat tränaren och sladdade i tabellen. Sladdar i tabelen gör de i år också men jag tvivlar på att Särkijärvi får sparken för det. Det verkar som om det håller på att sjunka in hos de närmast sörjande att de inte längre är ett stabilt elitlag i högsta serien. Och det svider ju såklart i deras hjärtan.

Att leva på nostalgi och blicka tillbaka kan vara roligt ett slag men det är förödande då såna tankar blir de dominerande. Så var det i Timrå från åttiotalets början och fram tills återkomsten till SHL (som elitserien numera heter) vid millenieskiftet. Då startade en ny storhetstid och de som var med under de år då "Lillstrimma", "Bulla" Berggren och Håkan Pettersson regerade hade väl endera dött undan eller med ålderns rätt tappat lite minne.

Jah menar att nostalgin, att tala om hur bra det var för 5, 10 eller 25 år sedan kan bli en bromskloss för utveckling och framåtanda. TIK har insett det och jobbar nu i medvind. Modo är nog på väg dit efter den apati som rådde första året i allsvenskan. Tittade en stund ikväll på deras bortamatch mot Södertälje SK och de spelade bra den stund jag tittade.

Men SSK ledde med 2-0 både då jag började och när jag slutade titta. Det var precis när andra perioden tog slut.

Så nu hoppas jag att de reser sig och vänder matchen i sista tredjedelen. (Fast tala inte om för de där Nolaskogsarna på jobbet att jag sa det)

Jamen, jag vill ju ha Modo i SHL. Så fort Timrå har säkrat en plats där så är Ö-vikarna välkomna efter!

Farmen rullar vidare med Alexandra som storbonde. Jag trodde att "Mulle" skulle ge J-P hans första amulett men hade fel. Jag hoppades faktiskt också att det skulle bli J-P för jag ser inga ledaregenskaper hos honom och det i sig hade säkert kunnat skapa en hel del kaos och roliga vändningar.

Nej, J-P är en kappvändare, tycker jag. Han smajlar med den som står närmast och håller sig någorlunda väl med alla fast han samtidigt smider ränker med Alexandra och Stella. Missförstå mig rätt, dock! Jag sa aldrig att jag ogillade honom. Taktiken att bara smyga med har lyckast förr poch han kan gå långt med den. Nu har de alltså bestämt sig för att ta ut Dee, som varit storbonde i två veckor efter varandra. Så jag anar att hon kommer att väljas till förstekämpe. Jag anar också att hon då väljer J-P som andrekämpe och därmed tävlar i kunskap mot honom. Den tävlingen tror jag att Dee slår nästan vem som helst av de andra i.

Nåja, vi får se! Jag väntar också med fasa på branden på Torpet. Eftersom de, i flera veckor, har visat i vinjetten hur Torpet står i ljusan låga så utgår jag ifrån att ingen blev skadad. Men drama blir det förstås ändå! 

Det blev ingen IKEA-frukost idag. Min tama husmekaniker var sjuk och orkade inte. Men imorgon tror jag nästan att jag åker dit alldeles själv. Längesen man smörjde kråset ordentligt.

Ha det gott, kära ordbrukare och kom ihåg att det bara är fyra månader till midsommar!

Av Göran - Söndag 18 feb 21:09

Första helt feberfria dagen så jag får väl anse mig som frisk från och med imorgon. En ny frivecka startade ju imorse så jag har ju faktiskt hela veckan på mig att "friska på mig", som en av döttrarna uttryckte det i späd ålder.

Halsen känns nästan helt ok så jag fick det lindrigt den här gången. Såvida det nu inte tar om...

Mycket TV blir det när man inte är hundraprocentig. Stafetten igår var ju en sann glädjekälla men herrarnas blev jag faktiskt lite besviken på. Hade inte alls hoppats på något guld men trdde ändå att vi skulle vara med och slåss om åtminstone bronspengen. Men... "You can´t win ´em all!!"

OS i Sotji för fyra år sedan blir nog svårt att upprepa överhuvudtaget men nog blir det ytterligare några medlajer. Femmilen på skidor brukar ju vara svensk paradgren och om Tre Kronor vinner nästa match så är de klara för semifinal och har då vittring på medalj. Sen vet jag inte säkert vad som återstår inom skidskyttet men där har vi ju duktiga både killar och tjejer,

Kvällen, eller åtminstone en del av den, tillbringade jag i soffan och såg "Mulle" bli utslagen ur Farmen. Mig kvittar det vem som vinner eller förlorar. Jag både gillar och ogillar alla deltagarna. Däremot tycker jag att snacket bland de andra efteråt var rena skitsnacket. Att Robert var feg som valde kunskap, att en man skulle möta en man i någon fysisk gren.

Bullshit, säger jag!
Koppla på en lögndetektor på var och en av deltagarna som är kvar och fråga dem om de inte skulle välja den gren där de tror sig ha störst chans att vinna. Det skulle de göra, allihop! Alla dagar i veckan!

Men det är just därför jag tittar. Känner mig liksom som någon som betraktar och ibland förfasar mig från utsidan med ett överseende leende. Spelet mellan människor som både måste samverka och samarbeta på samma gång som de ska slå ut varandra i kampen om den där halva miljonen.

Därför tror jag att mycket kommer att förändras när den grupperingens starke man är borta. Han utser någon av polarna till storbonde och de kommer sedan att hjälpas åt att göra livet ssurt för Dee och Robert. Stefan tror jag kommer att glida in ännu mer i Stellas grupp eftersom han inte gillar Robert. Och J-P kommer att fortsätta att försöka flyta med utan att anstränga sig så mycket eller skaffa sig ovänner. 

Om nu inte Mulle gör honom till storbonde för att ge honom en gratis amulett. Det kan bli så men jag tippar att han sätter Stella på den platsen igen. Mitt ttips blir att Stella blir storbonde men jag garderar med J-P.

Snart läggdags för många men eftersom jag ska hämta lilla dottern från jobbet klockan ett inatt så är det lite lönt att lägga sig innan. Får väl ta mig ännu en kopp kaffe och sitta här och läsa bloggar och kommentarer eller lägga spindelharpan tills det är dags att åka.

Er, kära ordbrukare, önskar jag en god natts sömn och en fin vecka. Kanske blir det frukost på "Det stora blå" (IKEA) imorgon för att hedra Kamprads minne om inte annat. Beror lite på vad det är för nåt på TV från Pyeong Chang imorgon bitti.


Av Göran - Torsdag 15 feb 22:13

Ännu ett OS-guld idag till det där lilla landet i norra Europa som invånarna kallar Sverige. Hanna Öberg sköt och skidade hem det imorse i skidskyttet. Underbart spännande och imponerande av en så ung deltagare.

Jag följde det från TV-soffan medan alvedonet tog ner febern åt mig. Nej, jag har inte drabbats av "OS-sjuka"! D.v.s att det är INTE på grund av OS som jag sjukskrivit mig. Det har jag inte råd med. Det tror jag ingen har råd med. Inte efter karensdagens införande av den arbetsgivarvänliga Bildt-ministären på 90-talet.

Man sa då att målet med karensdagen var att minska korttidsfrånvaron (Läs: Okynnes-frånvaron) och det lyckades man alldeles otroligt bra med. Däremot ledde karensdagens införande till att den betydligt dyrare (för arbetsgivarna, alltså) långtidsfrånvaron rakade i höjden eftersom folk inte stannade hemma för lättare krämpor längre utan bet ihop och jobbade FAST de var sjuka. Det ledde alltså automatiskt till att många blev rejält mycket sjukare än annars eftersom de inte hade råd att sjukskriva sig INNAN åkommorna blev allvarligare. Vilket ju vem som helst enkelt kunde räkna ut!

Men de där som vi kallar arbetsgivare var och är ju så säkra på att när deras fotfolk (anställda) sjukanmäler sig så är det oftast på grund av att de är så förbannat pjåliga och känner efter alldeles för mycket.

Och visst fanns det säkert en och annan som missbrukade de mer generösa sjukförsäkringsreglerna som rådde innan men den stora majoriteten jobbade fanimig på även många gånger då de borde stannat hemma!

Ikväll följde jag AIK-Timrå på C-More. Härligt att få möta ett Stockholmslag så man slipper sitta och kura framför dataskärmen utan får se matchen i direktsänd TV. Jag är nästan säker på att Timrå är det lag i hockeyalsvenskan som synts minst i TV-sändningarna. Detta trots att man toppar tabellen i överlägsen stil. Nästa match går på lördag och eftersom vi då möter Södertälje SK så räknar jag med att få se även den kampen från TV-soffan. AIK och Södertälje är tveklöst de två lag som synts oftast i TV-sändningarna ihop med Leksand och Björklöven. Seriesuveränerna från Timrå verkar inte intressera C-Mores beslutfattare att visa.

Just idag blev det ju förlust trots ett heroiskt kämpande TIK som hämtade upp underläge med 0-3 och 1-4 till 5-5 vid full tid och även efter förlängning. I straffläggningen drog sedan AIK den längsta stickan och vann.

Men jag såg ju hockey redan imorse också. Då från OS och matchen Sverige-Norge där vi vann med 4-0. Lite roligare kanske men å andra sidan bara vad vi hade rätt att förvänta oss.

Febertopparna bekämpas fortfarande med Alvedon men nu är de slut så imorgon måste jag åka iväg och köpa hem mer om kroppen envisas med att fortsätta att överhettas.

Till dess - Ha det gott, kära ordbrukare, i Bromölla, Sangis, Övralida och Mehedeby. Vi ses!

Av Göran - Onsdag 14 feb 09:48

Vaknade imorse och så var den dagen förstörd! Åtminstone arbetsdagen. Kände genast av lite ont i halsen och då jag steg upp kände jag hettan i huden och stoppade termometern i örat. 39,2 sa den.

Så då... ringde jag och sjukskrev mig!

Vet inte hur många gånger genom livet jag bitit ihop och åkt till jobbet fast jag borde stannat hemma. Men vid feber drar jag ändå gränsen. TROTS att det kostar mig ett löneavdrag på 12 timmar på lönen i mars. Så slår karensen för oss skiftarbetare. Den lön som redan är ganska mager p.g.a att jag varit ledig hela första halvan av denna månad och inte tjänat in några OB-tillägg.

Men det är bara att bita i det sura äpplet för jobbar med feber gör jag bara inte.

Läste igår kväll om en dunderkur som skulle hålla alla sjukdomar borta om man bara tog den varje morgon under vinterhalvåret. Man skulle pressa saften ur en apelsin och en citron. Sedan riva färsk ingefära i blandningen och sist pressa ner en vitlöksklyfta. Därefter slår man i sig sörjan. Med en grimas, kan jag tänka mig.

Nu är det ju på det viset att av dessa ingredienser har jag väl bara vitlöken hemma. Möjligen kan det ligga en liten bit ingefära i kylen men varken apelsiner eller citroner finns att tillgå. Så jag hoppas på att naturen gör jobbet själv inom några dagar. Plus några alvedon mot febern.

Halsen känns bättre efter några baljor varmt och gott kaffe och alvedonet hjälpte mot febern. Åtminstone just nu mår jag inte så pjåkigt ändå.

Så då får man ju försöka fördriva lite tid med att sätta lite tankar på pränt i bloggen. Det är ju inte precis ansträngande och jag kan dessutom ta paus så ofta och så länge jag vill.

Ljuset är sakta men säkert på väg tillbaka till mina breddgrader. Dagsljuset dröjer sig kvar en liten aning längre för varje dag. Och det är skönt även om snön ligger meterdjup överallt. Skönt om vi kunde få slippa mer snö ett tag nu så att snörröjningen får en chans att komma ifatt. Köra bort de gigantiska snöhögar som ligger här och var samt kanske damma av den gamla väghyveln och jämna ut de puckelpister som är gator och vägar i vanliga fall.

Idag undviker jag nog att åka ut på några bilturer. Planen var ju att jag skulle arbeta så jag har såklart sett till att det som behövs finns hemma. Och tar något slut akut så har jag ju faktiskt närbutiken, Tempo,  bara några hundra meter bort.

Så jag får väl slå igång TV;n och titta på lite sport från OS i Sydkorea. Det var visst skidskytte vid 12-tiden och det är ju alltid spännande att se på.

Så ha en underbar onsdag, kära ordbrukare, i Höganäs, Kaunisvaara, Mjölby och Grythyttan.

Av Göran - Söndag 11 feb 21:14

Söndag kväll men sängen får vänta tills dottern är hämtad från jobbet. Men hon slutar, tack och lov, klockan 23 ikväll. De två senaste nätterna har hon jobbat till klockan fyra på morgonen så elva på kvällen känns lite mer mänskligt.

Har tittat på Farmen ikväll och tyvärr så blev ju min tippade slutsegrare utslagen ikväll. Nu behöver ju inte det betyda det definitiva slutet för Pavel på farmen för medan eftertexterna rullade fick vi ju se hur han anlände på filialen, Torpet. Så kanske han tävlar sig tillbaka därifrån.

Egentligen tycker jag inte att man ska få någon andra chans när man har förlorat i tinget. Om jag leker med tanken på att jag själv skulle delta (vilket INTE kommer att ske) så skulle jag nog bli lite grinig om jag slagit ut en medtävlare i rättvis tävlan och den personen sedan fick en frisläng tillbaka och sedan vann hela skiten.

EGENTLIGEN... gillar jag inte heller systemet med utmanare som tillkommer efter resans gång. För att vara en riktigt värdig vinnare i mina ögon ska man helst ha varit med på hela resan. Byggt och mjölkat och mockat samt vunnit i tvekamp i tinget.

Men det blir kanske "bättre TV" om allt inte är så förutsägbart. Om deltagarna skakas om då och då av att det kommer in nya. Det är väl kanske det där att jag gillar fair play. Uppväxt som jag är i sjuttiotalets sosseland där alla skulle ha samma chans och allt skulle vara så rättvist som möjligt.

Imorgon kväll får vi se om Pavel kan överraska mig i sitt val av ny storbonde, om han nu får välja fritt. På Farmena har han ju bara en polare kvar och det är ju senaste storbonden Dee. Jag gissar att han väljer henne för en vecka till.

Och det är väl inget dumt val. Jag tycker att hon visat upp bäst ledaregenskaper av de som prövat på rollen så här långt. Möjligen ger han en hommage till sin baneman Robert som slog ut honom och sätter honom som storbonde.

Jag garderar med Robert men första gissningen är Dee.

Själv blir jag aldrig varken storbonde, farmare, torpare eller förstekämpe. Skulle aldrig ens tänka tanken på att vara med i något sånt där. Men det finns ju andra som vill så programmet lever säkert vidare ett bra tag.

Två lediga dagar återstår av min tvåveckors ledighet innan det bär till igen på onsdag morgon. Imorgon ska jag träffa min viktcoach och på eftermiddagen är det rehabträning. Jag har kört ett ganska hårt pass själv idag och det känns på flera ställen i kroppen. 

På tal om Farmen, förresten.... "Guttas" stand-in, Vincent sa i veckan att han äter sill till frukost varje dag. Jag blev nästan full i skratt när jag hörde det för bara ett par dagar innan fick jag tipset att pröva det av en LCHF-kompis på nätet. Hon sa att hon brukar skala två kokta ägg och dela dem i fyra klyftor. Till varje klyfta åt hon sedan 2-3 bitar valfri sill på burk. Jag testade och tyckte genast att det var en utmärkt frukost. Man blir mätt och är mätt ganska länge också.

Det finns ju en anledning till att sillen alltid står först på smörgåsbordet, julbordet etc. Sältan och syran får ju magsäcken att dra ihop sig lite och man orkar inte äta lika mycket av de dyrare inslagen på bordet, vilket förstås alla krögare vet om. Så flera dagar den senaste veckan har jag käkat ägg och skärgårdssill, senapssill eller fransk löksill. På Lidl hittade jag dessutom en ny smak som jag aldrig testat men jag vill varmt rekommendera deras Pepparrotssill med Wasabi. Lite starkare men väldigt god! Så, om du gillar sillinläggningar av olika slag, köp en burk och pröva när du går in i en Lidlbutik nästa gång.

Jag trodde ju tidigare att det fanns mycket kolhydrater i sill eftersom inläggningslagen innehåller socker men det är inte mycket alls. Sill innehåller ju desutom en massa Omega 3 som ska vara så nyttigt.

Precis som lax. Det åt vi till middag idag, dotra och jag och det var ren och skär njutning från första till sista tuggan.

Kall sås av gräddfil, röd stenbitsrom och rödlök gjorde den ännu bättre.

Imorgon ska jag ta min ganska nya Crockpot till heders igen och låta en bit fläskkaré tillaga sig mer eller mindre själv i 6-7 timmar med lite lök, morötter och annat gott. Med tanke på vad den där manicken gjorde med annat kött så lär väl karré falla sönder av sig själv bara man tittar på den när det är klart.

Det har så smått börjat snöa igen och SMHI har ju hotat med nytt oväder från Norge så vi får väl se om jag måste gräva mig ut med bilen imorgon bitti.

OM jag tar mig ut ska jag nog ta en sväng till Norrlands shoppingmecka, Birsta och inhandla en mindre snöskyffel att ha i bilen. Sen kan ni ge er tusan på att det inte faller en enda flinga till förrän tidigast i november.

Minns en sommar i början av 80-talet, tror det var -82, då ett varuhus i stan skulle stänga och hade utförsäljning. Då köpte jag nya gummistövlar, ett rejält regnställ samt två paraplyer (för att altid kunna ha ett i bilen).

Men jag fick inte användning av någotdera förrän året efter!

Så köp sånt istället för nya shorts eller andra lätta sommarkläder innan juni så ska ni se att vi får en kanonsommar!

Murphys lag, alltså! (Kan nå´t jävlas så kommer det att göra det!)

Bara drygt fyra månader kvar nu! Till midsommar, alltså. 

Ha det gott, kära ordbrukare, i Axmarby, Väckelsång, Svenstavik och Norrskedika!

Presentation

Fråga mig

7 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2 3 4
5
6
7 8
9
10
11
12
13 14
15
16
17
18
19
20
21 22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2018
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Tankar och betraktelser från en amatörfilosof med Blogkeen
Följ Tankar och betraktelser från en amatörfilosof med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se