Senaste inläggen

Av Göran - Lördag 7 april 11:38


"Euphoria"! Eufori, på ärans och hjältarnas språk. Kan man känna annat som Timråälskare? Som TIK-supporter sedan närmare femtio år är det euforisk glädje, lycka och galenskap som känns i hela kroppen.

"Vi ska tillbaka" och "Vi ska upp igen" har klacken skanderat i varenda match hela säsongen. Nu är säsongen över och vi ÄR tillbaka, vi är uppe igen där vi ska vara. I SHL!

Jag är så full av beundran för den prestation laget har gjort. Och det med en väldigt ung och oerfaren spelartrupp. En trupp där bara tre (eller möjligen fyra) spelare fyllt 25 år. Bara en har passerat trettio!

Med så ungt lag brukar det bli svårt att få till jämnheten, det brukar bli svackor. Och när det verkligen gäller brukar laget med flest rutinerade ha en fördel. Men det har inte kommit några svackor att tala om. Och när det verkligen gällde så var det Timrå ssom tog över taktpinnen allt mer ju längre kvalserien gick.

Det tyder på att man haft exakt rätt ledare för just den här gruppen. För de ska inte glömmas heller även om det är grabbarna på isen som spelar.

Nu startar nästa säsong och det ska bli intressant att se vilken trupp Kent "Nubben" Norberg får ihop innan SHL startar i september. Jag lovar i alla fall att bara jag inte jobbar kommer jag att vara på plats i NHK arena när första hemmamatchen spelas.

FY FAN, VAD GLAD JAG ÄR!!!

ANNONS
Av Göran - Onsdag 4 april 22:02

Äntligen är del sex av thrillern över. Den rysare som heter Timrå IK-Karlskrona HK och som till sist vanns av Timrå som därmed tvingade fram en sjunde och helt avgörande match på fredag i Karlskrona. 

Jag kan förstå hur Timrås Jonathan Dahlén tänkte då han, för ett tag sen, sa att det är märkligt att ett lag som förlorat sig genom säsongen ska ha fördelen av hemmaplan i sista avgörande matchen. Men nu är det som det är med det. Det är bara för Timrå att gilla läget och åka ner till Blekinge och kämpa ner dem en gång till.

Jag må väl vara partisk men jag påstår på fullaste allvar att jag tycker Timrå är klasser bättre än KHK sett över hela matchserien. TIK har haft mer fart under skridskorna, man har anfallit och anfallit även då KHK ställde upp fem mans försvar på egen blå linje och bara väntade ut motståndarens misstag.

Därför står det också nu 3-3 i denna oerhört spännande matchserie. På fredag kväll avgörs det och jag grämer mig inte så lite över att jag jobbar natt då och inte lär hinna se så mycket av matchen.

Jag har förstås C-more-appen på min telefon och kan se på den men jobbet måste ju gå först så jag får väl, i bästa fall, följa matchen via radion i något fordon.

All heder som finns åt de nästan sextusen fans som var på plats i NHK arena och skapade en härlig inramning med ramsor och sång matchen igenom. Hoppas att de får ihop ett par busslaster även på fredag som åker ner och stöttar laget i sista matchen. 

Dagskiften är gjorda och två nattskift återstår. Från och med imorgon ska vi sjösätta verksledningen idé om att schemalägga våra jobb ner i mikrober. Scheman som vi måste följa oavsett vad som hände. Några daggående tjänstemän har lagt ner timmar/dagar/veckor/månader på att pränta ner på papper EXAKT när och hur vi ska göra vad.

Tror någon att de frågade vad vi tyckte innan de började? Dum är den, i så fall för de gjorde de INTE!

Det är alltså en ren skrivbordsprodukt av tjänstemän som tror att de är bättre skickade än vi som utför jobben att tala om hur och i vilken ordning de ska utföras.

Jag HATAR toppstyrning/detaljstyrning!!!

I min idealvärld må väl tjänstemän få kläcka idéer och gärna provköra dem också. Men längs vägen till genomförande borde man visa oss operatörer respekten att fråga vad vi tycker och hur vi vill lösa de problem de anser att vi har.

Men så jobbar man inte hos min arbetsgivare! Daggående chefer anser sig nog vara lite förmer än vi eftersom de ideligen bara kör över oss med diverse mer eller mindre idiotiska påfund.

Men... dessvärre är det ju så att arbetsgivaren har rätten att leda och fördela arbetet så för oss är det väl bara att låta dem få som de vill. Göra EXAKT som de säger och på det sättet visa dem hur dumma deras idéer egentligen är.

Vet inte hur många liknande projekt jag tragglat mig igenom under mina år i företaget. Projekt som nästan undantagslöst bara runnit ut i sanden. Endera för att upphovsmännen inte orkat fullfölja genomförandet av sina tankar eller också för att de till slut insett att idéerna inte fungerar i verkligheten.

De sitter vid sina datorer och räknar minuter och sekunder på vår arbeten. Sedan kommer de oftast fram till att vi har hur mycket tid som helst över och att vi måste vara ena jävla latoxar som inte åstadkommer dubbelt så mycket eller mer. Men alla de där sakerna som påverkar oss men inte syns i deras datorprogram kommer aldrig med i deras tankebanor utan de tar den enklaste vägen och tvingar oss till förändringar som är mer eller mindre galna.

Nu ropar kudden förföriskt att jag ska komma och kramas lite med den. Och varför inte? Har man ingen levande att krama så är väl kudden bättre än inget alls?

Så godnatt, kära ordbrukare i slott och i koja i Srömnäsbruk, Sangis, Barkarby och Brattfors! Vi ses!


ANNONS
Av Göran - Tisdag 3 april 21:26

Jag har ofta sagt att jag förlorade min mor två gånger under uppväxten. Mamma gick bort tre veckor före min sexårsdag och jag och min bror togs om hand av vår mormor som blev ställföreträdande mamma åt oss.

När jag var fjorton dog också hon och det var kanske ännu svårare för mig än att mista mamma eftersom jag då var såpass mycket äldre och förståndigare att jag fattade lite mer om vad döden innebär.

Vill man vinkla till det kan man säga att jag idag förlorade min  tredje och sista morsa då pappas andra fru, Eva, lämnade jordelivet. Känslomässigt är det inte riktigt så även om jag känner någon sorts sorg även över henne.

Men den där riktigt tighta relationen fanns aldrig mellan oss.

Hon var 27 då hon träffade min pappa som var 15 år äldre än hon. Sex år senare ar de gifta och hade tre små barn mellan 3 år och 2 månader då plötsligt jag stoppades in i den familjen. Som vuxen har jag ibland tänkt att det måste ha varit ganska tufft för henne som hemmafru och mamma till tre små plötsligt få en tonårskille på halsen också.

Men vi anpassade oss, både Eva och jag, och hittade så småningom fram till en relation som funkade. Jag försökte att vara hjälpsam så gott jag kunde men 15-åriga grabbar har ju så mycket annat som drar än att diska och passa småsyskon.

Det var egentligen långt senare, långt efter pappas bortgång, som vi hittade en vänskap som jag och (tror jag) också hon satte värde på. Men igår gick hon alltså ur tiden, 77 år gammal.

Beskedet kom på sms från min äldre bror som fått veta av Evas och pappas äldsta dotter, vår halvsyster.

Bara en halvtimme senare satt jag i den 7-tons gaffeltruck som var min arbetsplats idag och nåddes av nyheten om Lill-Babs död. Henne kände jag ju inte personligen men precis som de flesta svenskar hade jag ändå någon sorts relation till henne.

Jag tror att jag nån gång sagt att hennes artistgärning inte saatt några djupare spår i mig men idag då dödsbudet kom insäg jag att det har nog varenda svensk som passerat åtminstone 40-strecket. Herregud, hon har ju funnits med t.o.m längre än Jerry Williams. Hon hördes och sågs i radio och TV från mina spädaste år och fram till idag.

Och jag kände ofta att det där är en sån där människa som man liksom inte får tycka illa om. Hon verkade ha ett så starkt engagemang för alla omkring sig. Säkert också en insppirationskälla för många. En tjej/kvinna som tog för sig av livet och gjorde det med all rätt också eftersom hon själv gav så oändligt mycket mer än hon fick.

Jag ska uttrycka det så fint jag kan; "Barbro Svensson, Lill-Babs, jag är stolt över att i dryga sextio år fått leva i samma land som du! Tack för all glädje du spred!"

Första arbetsdagen är avklarad. Men imorgon bitti klockan sex kommer det en ny. Därför avslutar jag här och hoppas att mina kära ordbrukare ska sova gott i Hova, Mehedeby, Flurkmark och Väckelsång! Vi ses!

Av Göran - Måndag 2 april 22:42

Vad skönt det är att idrott inte alltid är rättvis! F-n vet om giffarna egentligen förtjänade den poäng man fick genom att hålla nollan både framåt och bakåt mot Örebro inför en minst sagt annorlunda inramning av en allsvensk premiär.

Konstgräsplanen var förstås snöfri liksom huvuddelen av de läktare som har tak över sig. Men på¨båda kortsidorna var läktarna begravda av snö. På den östra sågs ett äldre par som grävt fram två stolar och satt där i snön med kaffetermos och massor av kläder mot kylan. Ungar åkte kana nedför läktaren både på mage och på sina rumpor. Det kan jag inte minnas att jag sett förut under en fotbollsmatch. Se det själva här!

Örebro började bäst och ägde stora delar av första halvleken. Men GIF jobbade sig in i matchen och hade kanske lika många chanser som gästerna att skapa målchanser. Men 0-0 blev det och jag gissar att bägge lagen är nöjda med det.

I Karlskronas hemmahall var läktarna snöfria och dagen till ära sattes ett nytt säsongsrekord för publikmängd. Delvis tack vare Timrås spelartrupp som bjudit sina fans på bussresa och entrébiljett. Spelarna själva gick alltså in med pengar för att få full buss med supportrar att åka hundra mil söderut och stötta laget.

Och i matchen mellan Medelpad och Blekinge gick alltså Norrland ut som segrare. Nu har vi alltså minst en match kvar av säsongen. I hemmahallen på onsdag möts TIK och KHK igen. Vinner blekingarna är säsongen slut för Timrå men vid hemmaseger blir det en avgörande match på fredag i Karlskrona.

Hur rättvist det sean var att Timrå vann ikväll kan säkert diskuteras men eftersom vi gjorde två mål mer än hemmalaget så vann vi väl rättvist då- Även om KHK vann skottstatistiken, tekningarna och puckinnehavet så är det ju "til syvende og sidst" målen som räknas.

Och jag är nöjd förstås! Giffarna har hela säsongen på sig att plocka de poäng som behövs för att stanna kvar i högsta serien och Timrå har fortfarande chansen att ta sig upp.

Därmed stänger jag butiken för idag och önskar godnatt till mina kära ordbrukare i Jämjö, Söderbärke, Sibbhult och Simlångsdalen. Vi se igen! När andan faller på...

Av Göran - Måndag 2 april 11:44

Det ser inte så ljust ut för Timrå efter hemmaförlusten i förrgår. Man spelar minst lika bra som Karlskrona men skillnaden mellan lagen består i att KHK hela vintern innan mött bättre motstånd än Timrå gjort. Det går egentligen inte fortare i SHL, åker skridskor gör amn lika fort i allsvenskan. Nej, det handlar om den där lilla skillnaden i skicklighet i att göra något vettigt med pucken i samma höga fart. Karlskrona är vana vid att måsta tänka någon microsekund snabbare än Timrå. Vi ligger under med 1-3 i matcher. Vinner KHK idag så är säsongen över för de rödvita hjältarna från sulfitens hemort på jorden. 

Men jag väljer optimismen och håller både tummar och stortårna  för att TIK ska göra det inget lag gjort sedan nuvarande kvalmodell infördes - att resa sig ur två matchers underläge. I SHL har ingen klubb någonsin rest sig ur 0-3-läge men såna där rekord är till för att slås och varför inte tänka så. "Vi är Timrå och vi ger aldrig upp!", sjunger jag för mig själv precis som hejaklacken på deras hemmaläktare.

Inte nog med att det är hockeymatch idag. Innan den börjar kommer jag även att ha sett GIF Sundsvall inleda årets fotollsallsvenska med match mot Örebro. Lite underligt känns det att fotbollen drar igång fast snön ligger meterdjup.

Men på GIF Sundsvalls namnlösa hemmaarena finns ingen snö. Där lyser plastgräset grönt och fint tack vare värmeslingor i marken. Men på läktarplats lär det vara svinkallt eftersom det blåser i planens längdriktning idag. Så eftersom jag inte äger varken skoteroverall eller vargpäls så avnjuter/genomlider jag också den matchen från soffan.

Expertisen i Sverige, de där som "kan", så kommer GIF att hamna toksist i årets allsvenska. Men de brukar tippa oss ungefär där så det är bara som vanligt. Och jag måste medge att mina förhoppningar på årets lag är lägre än på många år. Jag känner också att jag är väldigt nöjd om de klarar av att stanna i allsvenskan samt att rikta upp sina finanser så att de inte förlorar elitlicensen. För då flyttas de ner om de så blir svenska mästare.

Om ett drygt halvår vet vi hur det gick. Och om c:a 7-8 timmar vet vi om Timrå krigat sig till en sjätte matc på tisdag eller om de hängt undan utrustningen och tagit sommarlov.

I min fantasi jublar jag och alla andra Timråfans på torsdag kväll över att TIK gjort det ingen gjort före dem - vänt underläge med 1-3 till vinst med 4-3. Då blir det fest nästa frivecka (som börjar på lördag morgon eftersom min fjortondagarsledighet tar slut idag. Imorgon ska vi "på´t igen", jag och de andra tokstollarna på skiftlag fem.


Jamen det måste jag ju också nämna lite om.

Fr.o.m imorgon ska vi pröva verksledningens nya idéer. Daggående chefer har alldeles för lite att göra och dessutom en viss fallenhet för hybris. Tankarna om deras egen betydelse blir lite för stora ibland. Så nu har något eller några av dessa ljushuvuden räknat fram ett arbetsschema som vi ska följa till punkt och pricka. Det är ihopräknat exakt på minuten genom hela arbetsdagen och alla vi som jobbar på golvet vet att det kommer att gå åt skogen redan första dagen och om några veckor har cheferna själva tröttnatr på att följa upp att vi jobbar som de vill och allt rinner stillsamt ut i sanden. Och återgår till det vanliga.

Några gånger har jag frågat såna chefer vad det är som får dem att tro att de är bättre lämpade att lägga upp vårt arbete än experterna själva. D.v.s vi som utför jobben. Genast brukar de försäkra mig att de tror de inte alls utan de vill bara försöka underlätta för oss. I helvete heller, säger jag! Idéer och skrivbordsprodukter från chefer syftar undantagslöst till att tjäna mer pengar åt företaget. DET är det primära syftet. Och lika undantagslöst så krånglar det alltid till tillvaron för oss som gör jobben. Vi får mer att göra, måste springa fortare och skadar oss lättare.

Men som tur är så har där "mupparna" väldigt dåligt tålamod att faktiskt genomföra sina tankar. Det verkar som om det är roligare att hitta på nya dumheter!

Som ordbrukarna säkert förstår så hatar jag detaljstyrning. Ingen är mer expert på ett arbetes utförande än den som utför det. Så de kunde väl åtminstone fråga oss till råds innan de sjösätter sina ranka skutor till projekt. Då kanske man kunde plantera en eller två vettiga idéer hos dem. Det har jag faktiskt lyckats med ett par gånger genom åren. Fått en chef att tänka på ett nytt sätt och se andra vägar. Som han lite senare presenterat som sin egen tanke!

Men det bjuder jag gärna på om det blir lite midre galet!

Ha en skön annandagseftermiddag och kväll, kära ordbrukare i Sundsvall, Örebro, Karlskrona och Timrå. Jag hoppas dock att invänarna i Medelpad är ett par snäpp lyckligare ikväll än folket i Närke och Blekinge.

Av Göran - Fredag 30 mars 17:14

Jamen, visst tog Timrå IK ett rejält kliv framåt i gårdagens match nere i Blekinge. Med full snöstorm utanför väggarna visade man Karlskronaborna var skåpet ska stå. Fem mål för Timrå mot 2 för KHK gör att på tre matcher har de gjort fem mål medan Timrå gjort sex stycken. Men det är fortfarande KHK som leder matchserien efter tre matcher.

Det hoppas jag dock att vi ska ändra på imorgon kväll då de får känna på hur den norrländska påsktuppen nyps. Som det såg ut i gårdagens match är TIK det bättre laget. Och jag tycker faktiskt att de varit det även i de två första kamperna som vanns av KHK. Vinner vi imorgon så är det likaläge igen och Timrå måste fortfarande vinna en match till i Blekinge plus ännu en hemmamatch. Men hoppet lever vidare!

Ett steg tillbaka är kanske att minstingsonen tycks ha flyttat hem till mig igen. Inte så att jag har något emot att ha honom här, tvärtom. Men jag känner väl ibland att det börjar bli dags för mig att få leva lite singelliv snart.

Jag går inte in på orsakerna varför han kommer i retur men... Igår var ingen rolig dag förrän jag satte mig att titta på hockeyn.

Så nu ska jag försöka lägga ner lite energi på att hjälpa honom att hitta ett jobb. Det är ju säsong nu för alla fabriker i trakten att ta in sommarjobbare så kanske kan han få in en fot där på något sätt.

Tur på travet har jag dock haft. Först en riktigt bra slant i onsdags och så alla rätt i gårdagens V75 och den ofantliga summan av 598 kronor. Jamen... på satsade 140 är det väl en bra utdelning även om det inte ger mig någon framskjuten plats i taxeringskalendern.

Dock bär det ju till igen idag med V75 så kanske är det idag som miljonerna ska rulla in...

Glad påsk på er, kära ordbrukare!
Av Göran - Tisdag 27 mars 23:16

Det är en besviken och lite lätt desillusionerad singelfarsa som äntrar datastolen och tar tangentbordet i besittning ikväll. För två dagar sedan var jag hoppfull men med respekt inför direktkvalet till SHL för Timrå IK. 

Idag ståtar vi med två uddamålsförluster. Den första, i söndags, efter förlämgning och ikväll med 0-1 på hemmais.

Om jag kopplar på expertögat när jag tittar på matcherna så är lagen ganska jämna. Jag skulle till och med vilja säga att Timrå spelar lite bättre än Karlskrona, sett över hela matcherna.

Men det är ju inte det det handlar om! Det handlar om att VINNA! Och det har blekingarna lyckats med. De har grislirat och hållit ihop sitt försvar och väntat ut misstagen från Timrå. Och i söndags likväl som idag kom det misstaget till slut. Båda matcherna har avgjorts på ett litet individuellt misstag! I Karlskrona var det amerikanen Michael Parks som klantade till det och ikväll Jesper Dahlroth som vinglade omkring i egen zon och försökte dribbla på blå linjen.

När de (Karlskrona HK) väl fått hål på Haukeland i Timråmålet var det sedan grislir för hela slanten.

Men det lyckades ju! De leder matchserien med 2-0 vilket jag aldrig trott före första matchen. Timrå spelar den bättre hockeyn som är rolig att titta på men vinner inte.

Skillnaderna mellan lagen är små men EN viktig skillnad till KHK;s fördel är att de spelat hela säsongen mot bästa möjliga motstånd inom Sverige. Det gör att Timrå får liiiite mindre tid på sig framför allt i spelet med puck mot vad man är vana vid. Kan vi snäppa upp där en liten aning så kommer matchbilden att förändras redan på torsdag då den tredje matchen går av stapeln. Jag väljer optimismen och tror att Timrå har en växel till att lägga i samt tålamodet att invänta misstagen från KHK.

Det är miljonbelopp som står på spel för vinnande/förlorande lag. Bara i TV-pengar! För att inte tala om sponsorernas bidrag. Så vem bryr sig då om man spelar rolig och publikfriande hockey? Det handlar inte om snyggaste dragningen, puckinnehav eller skott på mål utan bara om att vinna. Till vilket pris som helst! Dags att vi också inser det och hittar sättet att slå dem redan på torsdag!

VI ÄR TIMRÅ OCH VI GER ALDRIG UPP!!!

Av Göran - Tisdag 27 mars 07:35

Så otroligt ledsamt det känns att Erik "Jerry Williams" Fernström inte längre vandrar här på jorden. Denne glädjespridare som funnits i mitt liv sedan jag inte ens börjat skolan. Min kusin hade en vinylsingel som spelades flitigt hemma hos honom när jag var 5-6 år. "Darling Nellie Grey", hette låten och jag älskade den lika mycket som jag på den tiden älskade Sven-Ingvars och lite senare även Hep Stars.

Jag växte till mig och i mellanstadieåldern dök han åter upp i mitt liv. Från femte klass började man anordna disko på min skola en eller två gånger per termin. Och det fanns två låtar som var särskilt populära. Den ena hette "Looky, looky" och hade en särskild dans som hörde till. Och den andra var "Keep on" med Jerry Williams. När den spelades var det nästan ingen som inte var uppe och dansade. Var och en på sitt vis.

Men Jerka, som han också kallades ibland, var också en människa som stod upp för de svagaste i samhället och världen. Och egentligen är det lite märkligt att han aldrig egentligen sjöng politiska texter eftersom han var så engagerad.

Det finns dock ett undantag - hans cover på Beatleslåten "Working class hero". På orginalversionen hörs det tydligt hur ironisk John Lennon låter men i munnen på Jerry Williams får låten en helt annan själ. Jerry menar allvar när han sjunger att det är något att vara stolt över att vara arbetarklassens hjälte.

Och det var ju precis vad han var också. A working class hero! Få artister har haft så bred publik och jag vågar lova att t.o.m inom Sverigedemokraterna finns det masor som sörjer Jerry Williams trots att hans värderingar är ungefär så långt ifrån deras som man kan komma.

Så... Vila i frid, Jerka! Du kommer inte att glömmas på många, många år!

Presentation

Fråga mig

7 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16 17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2018
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Tankar och betraktelser från en amatörfilosof med Blogkeen
Följ Tankar och betraktelser från en amatörfilosof med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se