Direktlänk till inlägg 13 juni 2024

Grattis Aina på namnsdagen!

Av Göran - Torsdag 13 juni 12:47

God eftermiddag på er, kära ordbrukare! Idag har jag både vaknat svintidigt och haft sovmorgon.

Går det ens? Jodå, för en lagom finurlig människa är det mesta möjligt.

Det började med att jag vaknade en kvart över fyra imorse. Efter 101-15 minuters försök att somna om gav jag dock upp och steg ur sängen. Fixade mig en kaffskvätt och satte mig här ett slag.

Och efter knappa två timmar kom så John Blund och tittade förbi med sandsäcken så då kröp jag tillbaka ner under täcket och låg kvar ända tills klockan nästan slagit tio.

Då krafsade det på dörren samt att jag hörde Theas missbelåtna stämma utanför. Men det missnöjet gick fort över i euforisk lycka då jag klätt på mig och öppnat dörren.

Och det var nog mer saknad än full blåsa som irriterat henne för så fort hon fick se mig så ville hon upp i famnen. Som varje morgon.

Vi har liksom en liten kramstund på morgnarna då hon får lite klapp och kli medan vi småpratar med varandra. D.v.s jag pratar och hon svarar med sina små belåtna grymtningar.

Samma ljud kommer även om jag sjunger eller visslar medan jag har henne i famnen. Så det kan väl inte låta så bedrövligt då, tänker jag. För hon har samma beundrande blick på mig även då.

Idag den 13/6 måste ni alla komma ihåg att säga grattis om ni träffar en polis eller flera. Det är nämligen Aina som har namnsdag idag.

DEN benämningen på uniformerade poliser fanns inte i min barn- eller ungdom. Den är av betydligt senare datum och jag tror att den kommer från den förortssvenska som talas runt Stockholm.

Vad poliser i allmänhet tycker om det vet jag inte alls. Men kanske är det lite trevligare än snuten, bängen, scheriffen och de andra äldre slangorden för lagens väktare.

I min barndom var namnet Aina synonymt med en dam som var vän till familjen. En tant, som vi barn kallade kvinnliga vuxna. En tant som bakade de godaste småkakorna och dessutom fler sorter än någon annan hade ork och fantasi till. Så jag följde gärna med då de vuxna skulle hälsa på hos henne.

Hennes man hette Folke och var nåt så ålderdomligt som skomakare. ALltså en riktig skomakare med en egen liten verkstad. Han tillverkade skor på beställning men jag tror att merparten av hans arbetsdagar gick åt till att laga skor, halvsula dem och byta klack på dem. Samt att laga väskor som gått sönder.

På den tiden köptes inte nytt om det gick att laga det gamla.

Sen har jag funderat lite över hur det kan komma sig att det här lilla landet hela tiden får fram världsstjärnor inom alla möjliga idrotter. Såna där som nästan inte går att slå under de år de är som allra bäst.

Vi minns ju alla Björn Borg och Ingemar Stenmarks härjningar i skidbackar och på tennisbanor för 40-talet år sedan. I deras spår följde sedan flera generatione duktiga både tennisspellare och utförsåkare.

Gunde Svan, Magdalena Forsberg och Carolina Klüft är fler exempel på såna idrottare.

Och nu har vi alltså Armand Duplantis. Som är så överlägsen bland stavhopparna att alla de andra vet redan innan de börjat tävla att det nästan krävs att han bryter ett ben för att han inte ska vinna.

Vad säger SD om en sån som han? Han är ju visserligen varken muslim eller mörkhyad men frågan är ju ändå om de räknar honom som svensk.

Kan också tänka mig att många amerikaner är besvikna att han valde att tävla för Sverige och inte för USA. För det var ju där han föddes, växte upp och lärde sig hoppa sådär överlägset bra.

Vad jag dock är ganska säker på är att även hans stjärnstatus kommer att få en massa småtjejer och killar att vilja testa på stavhopp. Och några blir säkert rätt duktiga även om det förstås blir svårt att överträffa Duplantis.

Torsdag råder och igår, liksom förra onsdagen, hade jag lite flyt vid V86-tävlingarna. En satsad hundralapp från förra veckans vinst blev till 240 kr tillbaka tack vare två rader med sex rätt på. Det går bra nu...

Sen... måste jag ju få återkomma till det där partiet som jag har så svårt för att tycka om. SD är varken nazister, fascister eller rasister hävdar de indignerat så fort någon antyder nåt sånt.

Ändå händer det ideligen att deras partifunktionärer gör Hitlerhälsning eller sjunge nazistiska sånger på tyska. Vilket alltså hände på deras valvaka. Nu igen!

Ni kan läsa själva i Jonas Gardells utmärkta krönika i Expressen...


https://www.expressen.se/kultur/jonas-gardell/varfor-blir-det-sa-har-sa-fort-ni-blir-fulla/?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTEAAR2fzhb069JD2y0t3SKJ29M5e_y87rW8BY-iJ8t_tZp6b_cO6JOa7mSlVu8_aem_AUYI30M-1fs9OgT-n4CQBF4VLwxjfW3ek1YwUNevbnNdf6e6huddJVlY3YJG3Nke8_MjBCHsdGG2vIJ8DHVKrgHS


Jag undrar precis som Gardell; Varför blir det så här så fort ni blir fulla???

Av barn och fyllhundar får man veta sanningen, lyder ett gammalt talesätt. Och kanske är det under alkoholens inverkan som folks verkliga personligheter kommer fram.

Detta fenomen är föga förvånande i min värld. Jag vet ju varifrån de kommer, de flesta av dem!

Vad jag däremot INTE kan fatta är det faktum att oavsett vilken skit media grääver fram om dem så växer de kontinuerligt ändå. Vilket gör mig orolig för Sveriges väljare mentala hälsa och kunskaper i historia.

Nej, nu ska jag gå och inventera min frys och ta fram nån matlåda som kan bli middag av idag.

För jag har ingen lust alls att ställa mig och skapa nåt nytt, gott och spännande.

Idag handlar det bara om bukfyllnad!
Därmed önskar jag mina kära ordbrukare en fortsatt härlig torsdag i Ytterby, Näsåker, Påarp och Bollstabruk!

No´ tänk´ je vi lär ses na mer! Nan gang!"

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Göran - Fredag 21 juni 07:52


Glad midsommar på er, mina kära ordbrukare! Bokstavsskötaren (jag) och tangentbordet har inte spenderat så mycket tid ihop som vi brukar den senaste tiden. Därför har inga nya klokskaper eller tokerier författats på ett par dagar. Men nu är den all...

Av Göran - Lördag 15 juni 11:48

Det är en underlig och i sanning föränderlig värld vi lever i. Under min barndom/ungdom hörde jag ofta vuxna säga saker som att nu har väl ändå utvecklingen nått så långt den kan. Nu kan de väl inte uppfinna så värst mycket mer. Och nu vid dryga 66...

Av Göran - Fredag 14 juni 11:28

Det märks att det är sommar. Både utomhus och inomhus. Vi fick lite regn för ett par dagar sen men solen kom tillbaka även om det inte precis är nån värmebölja. Men nån sån behöver jag inte heller, det räcker så bra med rådande 17-20 grader oc...

Av Göran - Tisdag 11 juni 10:53

"Det är klart att jag ser det i spegeln Att åren har rasslat förbi Och vågar jag titta tillbaka Så ser jag det som har blivit mitt liv Andra får klaga och sörja Och önska sin ungdom tillbaks Jag ser det nog mest som en början Och tänker på det...

Av Göran - Söndag 9 juni 13:49

Nu är det gjort! Nu är beslutet taget, verkställt och därmed oåterkalleligt. Kort sagt så har jag varit och gjort min medborgerliga plikt att rösta i valet till EU-parlamentet. Eller nyttjat min demokratiska rätt, om man så vill. Men egentligen tyc...

Presentation

Fråga mig

10 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1
2
3
4
5 6
7
8 9
10
11
12
13 14 15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2024
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards