Direktlänk till inlägg 21 augusti 2024
Onsdag, mitt i veckan. Ingen skrivlust har kommit över mig de senaste dagarna. På gott och ont, kanske...
I början på förra veckan blev jag ju bjuden på middag hos lillpojken. Han som "bara" är 28 år...
Då passade jag på att fråga honom om det var nåt speciellt av mina paradrätter som han kanske längtade efter ibland och inte lagar själv.
Svaret var inte ett dugg överraskande. Han svarade direkt att han gärna ville få min hemlagade lasagne. Så jag lovade att laga det någon dag då han inte jobbar. Den dagen inföll igår och än en gång kunde jag inte låta bli att föreviga den när den var färdig. Tror aldrig jag varit så nöjd med utseendet på lasagnen. Smaken var det heller inget fel på men den kan jag ju inte dela med mig av här. Men visst blev den väl vacker?
När vii hade smaskat i oss så vi var rejält mätta återstid ändå ungefär 75% av denna pastagratäng. Sonen fick med sig tre matlådor och det sista frös jag själv in för framtida bruk.
I vanliga fall undviker jag ju så kolhydratrik mat men emellanåt får man ändå unna sig att "synda" lite.
Jag brukar ju säga att det bästa sätter att bli av med en frestelse är att falla för den.
Och det var alltså just det jag gjorde igår. Idag är jag ordentlig igen och ska laga broccoli och blomkålsgratäng med stekt sidfläsk till. Nära noll i kolhydrater precis som min frukost på stekt ägg och lite bacon samt lite grönsaker.
För att fortsätta lite på ämnet mat som talade jag med min yngsta halsyster imorse på FB;s Messenger och vi försökte tillsammans att återkalla vad pappa hade i en gratäng han ofta gjorde till helgfrukostar.
Jag vet att den bestod av hackade kokta ägg, purjolök och böckling eller rökt sik i mindre bitar. Vi kom överebs om att det nog var grädde i den också. Om den innehöll nåt mer kan jag inte minnas och inte lillsyrran heller.
Så om någon av mina vördade ordbrukare skulle känna igen rätten och ha facit på vad den ska innehålla så vore jag tacksam om hen ville skriva det i en kommentar så jag kan prova att laga det själv.
Min far lagade inte ofta mat men när han gjorde så gjorde han det bra. Lördagar och söndagar fixades oftast en lite mer genomarbetad frukost än den vardagliga tekoppen och limpmackan med ost eller kokt medvurst.
Gratängen jag nämnde var näl lite säsongsbetonad för böckling eller rökt sik fanns ju inte året om. Åtminstone inte i början av sjuttiotalet.
Annars kunde det bli bondomelett på stekt potatis, purjo, skinka och korvbitar och än oftare lagade han Janssons frestelse vilket uppskattades av mig och de vuxna men inte lika mycket hos mina småsyskon.
En gång skulle han ge sig på att göra äggröra på 8-10 ägg till ett paket prinskorv som han stekte innan. Men den äggröran blev nog lite mer än han klarade för den var mer lik en stabbig omelett och jag minns hur besviken han var.
Men det var bara han som sörjde över det. Resten av familjen åt och tyckte att det var gott ändå.
Äggröra är faktiskt inte sådär helt enkelt att få till perfekt. Jag har lärt mig att smälta lite smör i pannan tills det tystnar. Då slår jag helt av plattan och använder eftervärmen.
Och om jag ser att smeten koagulerar lite för mycket och för snabbt lyfter jag upp pannan från plattan och fortsätter att röra. För det mesta blir jag nöjd med resultatet men jag kan gott föreställa mig att det nog är svårare att göra det på så många ägg som farsan förskte med.
I några FB-grupper jämförs ofta matvanorna från förr mot de som råder nu. Någon publicerade, för ett tag sen, en skolmatsedel från 1957. Mitt födelseår, alltså.
Och jag kunde kontatera att det ju faktiskt hade förändrats redan till 1964 då jag började i ettan. T.ex fick barnen i den skolan havregrynsgröt och en smörgås en dag varje vecka. De fick saltströmming, s.k korvkaka med lever och russin i och klimp när det serverades kött- eller grönsakssoppa.
Klimp vet jag att jag smakade en gång hos mormor och morfar. För morfar skulle absolut ha det i köttsoppan. Jag tyckte dock inte alls om det och har inget minne av att det serverades i skolan.
Nåja, tiderna förändras ju oupphörligen hela tiden. Och tur är kanske det. Även om jag inte tror att dagens skolbarn skull fara så illa av att äta kalvsylta med kokt potatis och rödbetor eller lappskojs på rimmad oxbringa eller fläsklägg.
Onsdag råder, som sagt. Så jag ska använda lite av mina innestående vinstpengar hos ATG till att tota ihop ett spek på kvällen V86-tävlingar på Solvalla och norska Bjerke. Vem vet, kanske har jag tur!
Det har i alla fall den som läser min ynkedom till blogg idag, För nu är den snart över.
Ska bara först önska fortsatt fin onsdag till mina kära ordbrukare i Långsele, Skebokvarn, Kvidinge och Smögen.
Nog tänker jag att vi ses igen. Endera dagen...
Sommaren har börjat. I alla fall enligt almanackan. I verkligheten uupplever jag nog att den liksom står på tröskeln och skrapar med foten, lite tveksamt. Kanonväder igår, regn i förrgår och idag är det jämngrått men ingen nederbörd ännu i allla fall...
Nej, det får fanimej bli ett inlägg till idag! Inte första gången men mindre vanligt på senare år att jag författat mer än ett blgginlägg på samma dag. Men just nu känner jag mig liksom lite omtumlad och behöver väl kanske få "skriva av mig" en ani...
Så är det slut på våren för i år då! Det är dags att avtacka maj månad för årets insats och hälsa sommaren välkommen. För enligt almanackan börjar ju sommaren imorgon, den första juni. Men om jag ska kunna KÄNNA att det är sommar får allt vädergu...
Har skrivit om det förut men nu verkar det vara på väg att blossa upp en folkstorm mot Transportstyrelsens nya påhitt att dra in körkortet för folk bara p.g.a att ett s.k PETH-test visar riskbeteende mad alkoholbruket. Det gläder mig, i så fall. V...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 | 4 |
||||||
5 |
6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 |
|||
12 | 13 | 14 |
15 | 16 | 17 |
18 | |||
19 |
20 |
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | |||
26 |
27 |
28 |
29 | 30 | 31 | ||||
|