Alla inlägg den 17 maj 2024

Av Göran - Fredag 17 maj 13:40

Som de flesta av mina trognaste ordbrukare redan vet så funderar jag en hel del över likheter och skillnader mellan Sverige förr och nu, mellan Sverige och världen. Och då framför allt skilnaderna mellan oss och USA.

Och jag vill, för död och pina, inte att vi ska ta efter dem ännu mer. Ändå är det precis i den riktnngen vi har gått i säkert 40 år. Om inte ännu längre.

Minns hur det var när vi bara hade två TV-kanaler. Många tyckte då att vem som ville borde få starta egna och reklamfinansierade kanaler.

Men "reklamfinansierade"...? Reklamen är ju bara en del av finansieringen. Resten står du och jag för och ju större och dyrare kanalpaket vi än väljer, desto mer är vi med och finansierar.

Så var har då frisläppndet av radio- och TV-sändningar gett oss?

Vänd ordet "SMART" bak-och-fram så har du svaret.

TRAMS, alltså! Men stora bokstäver. För tramset dominerar de flesta av de s.k fria kanalerna utbud. Det är bönder som söker fruar av alla möjliga slag. Det är kändisar, barn och andra som lagar mat och bakar i TV. Och inte bara från vårt eget land utan vi ska dessutom behöva titta på när samma skit sker i Danmark, Norge och andra ställen.

"Bäst i test" hette ett SVT-program som fick mig att undra om de också skulle helt övergå till att sända trams. Man sålde sen programidén till TV4 som låter den rulla på och kommer säkert att göra i många år framåt.

Och inte nog med det, nu ska vi dessutom få se danskarnas version av samma program.

Cheferna på dessa TV-bolag förvarar sig med att de ger folk vad folk vill ha.

Vilka folk talar man om då? Mig har då ingen frågat. Och jag har aldrig hört talas om att nån människa ska ha fått den frågan heller. 

Men, det förstås, de BEHÖVER ju inte fråga folk vad folk vill ha. De har ju sina tittarsiffror. Som sen avgör hur mycket företagen som vill placera ut sin reklam måste slanta upp för att synas under ett visst program.

Det känns lite som om de vill försöka underhålla oss till döds. Men maktens goda minne, såklart.

Ett korkat folk ställer ju inga besvärliga frågor och ju mer okunniga vi är desto lättare kommer de undan med sina skurkfasoner och sin nonchalans mot oss.

I USA är detta en självklarhet sen evigheter tillbaka. Där matas folket med "den amerikanska drömmen" och intalas att om man bara arbetar hårt nog så kan man bli snuskigt rik. Men det gäller att respektera och vörda sin arbetsgivare och aldrig ifrågasätta vad de mäktiga säger. 

Man hjärntvättar månniskorna hela vägen från vaggan till graven på tusentals olika sätt.

Det finns massor av företag där som har till uppgift att just hålla folket så okunniga som det bara går. Ett typexempel är det som i Sverige kallas "Det bästa". D.v.s Reader´s digest i USA. Under mina unga år sålde de vackert inbundna böcker som inte bara var EN roman utan 3-5 stycken. Kraftigt komprimerade och nerkortade.

Och givetvis bara litteratur som hyllade USA och dess makthavare. Därborta ger de också ut vecko- eller månadsmagasin som sprider propaganda för att fortsätta intala de 60% av amerikanerna som sliter som djur för usla löner och ännu uslare villkor att de lever i frihetens hemvist på jorden. Bättre finns inte, säger de.

I alla fall inte förrän man kommer till himlen. För religionen är minst lika viktig när det gäller att hålla massorna nere.

Vad det sen gäller nyhetskanalerna så är ingen av de stora drakarna obundna på något vis. CNN, CBS, Fox news och allt vad de heter är hårt knutna endera till republikanerna eller demokraterna. Och rapporteringen blir därefter.

Så gott som likadant är det på väg att bli även här hos oss. Fri media är bara en myt!

SR och SVT ägs av staten och törs inte bråka alltför mycket. Övriga nyhetsmedia lever av presstödet. Skulle det tas bort skulle vi knappt ha några nyhetsmedia kvar. Utom de som de politiska partierna använder sig av på sociala media.

För demokratin kan detta bli förödande på sikt. Det eftersom maktfullkomligheten hos riksdagens ledamöter bara växer och blir värre eftersom ingen riktigt synar dem ordentligt. De kommer undan med mer och mer korruption.

Det skapas då och så små stormar i ankdammen men de blåser över rätt fort.

Som förra moderatledaren Anna Kinnberg-Batras maktfullkomliga små manövrer där hon fixade fina jobb åt sina polare. Eller SD;s trollfabriker som väl är lite mer aktuellt. 

Där lär Åkesson komma undan med att han tog på offerkoftan och skyllde på Sossarna och TV4. Att allt som hördes och sågs i dokumentären bara var "jargong" på en arbetsplats.

Och så kanske det kan vara. Men även jargong har ju ett ursprung. Och berättar ju en hel del om vilken åsiktskultur som råder.

Men det sovande svenska folket lär nog vända sig och somna om bara när det gått några dagar. Och sätta sig vid TV;n och slötitta på Bonde söker gnu, Allan mot allan, Präst till häst eller nåt annat TRAMS.

Har ni förresten tänkt på att det bara skiljer två ynka bokstäver mellan Trump och Trams. Förövrigt så är det väl nästan samma sak också. Jag menar då att Trump också är trams.

Ja, jag är surgubbe idag. TROTS att solen skiner och vi har ännu en försommardag här på Sveriges midja. 

Men nu ska jag ägna mig åt hon som gillar och behöver mig, min kära lilla Thea. Ska ta ut henne i skogen och kasta lite boll åt henne så kanske mitt humör blir lite bättre.

Fortsatt fin fredag till alla mina kära ordbrukare i Tunabro, Väddestad, Västanfors och Korpilombolo.

Vi ses! Kanske...

Presentation

Fråga mig

10 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3 4
5
6
7
8
9
10
11 12
13 14 15 16 17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28 29 30 31
<<< Maj 2024 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards