Direktlänk till inlägg 15 juni 2024

Skurkar och banditer

Av Göran - Lördag 15 juni 11:48

Det är en underlig och i sanning föränderlig värld vi lever i. Under min barndom/ungdom hörde jag ofta vuxna säga saker som att nu har väl ändå utvecklingen nått så långt den kan. Nu kan de väl inte uppfinna så värst mycket mer.

Och nu vid dryga 66 års ålder skrattar mina barn åt mig när jag berättar lite om hur världen såg ut på sextiotalet.

Inga datorer, mobiltelefoner. Inget swish, inte en uppsjö av radio- och TV-kanaler att välja mellan.

Jag minns så väl hur stort det var när TV2 startades upp.

I den åldern bodde jag hos mormor och hennes svartvita TV var så gammal att hon måste köpa en liten dosa, en TV2-tillsats, för att kunna se det nya och märkvärdiga. Och ville man byta kanal var det bara att lyfta arslet ur soffan och gå fram till apparaten. Det skulle dagens unga få pröva på nån gång!

Min första egna mobiltelefon köpte jag begagnad för dryga 25 år sedan och hade kontantkort i den de första åren. På den kunde jag ringa och skicka sms och var rätt nöjd med det.

På min första nya mobil kunde man dessutom spela nåt som hette snake och ytterligare några enklare spel.

Och idag, c:a 20 år senare är det nästan lättare att räkna upp vad man INTE kan använda telefonen till.

Och nya finesser tillkommer hela tiden inom data- och telefoni. På gott och ont.

Det här med AI (Artificiell intelligens för den som ev. inte visste vad bokstäverna står för) kommer att ta mer och mer plats i vår vardag under kommande år, Det är ju ännu ett ganska nytt påfund men utvecklinge galopperar fram i en hiskelig fart.

Givetvis har den kriminella världen börjat hitta sätt att använda tekniken för att lura av oss pengar.

Så sent som igår, när jag spelade Word Blitz på Facebook en stund ploppade det upp en film i reklamavbrottet där en AI-genererad avatar av Kung Carl XVI Gustaf tittade in i kameran och en AI-genererad kopia av hans röst talade om hur fort man kunde bli snuskigt rik genom att köpa kryptovaluta. Har även sett kronprinsessan i en liknande reklamfilm.

Då kan man kanske tycka att den som är dum nog att tro på sånt får skylla sig själva om de låter isg luras. Men det måste ju finnas massor av sånt folk. Annars skulle väl ingen göra sig besvär med att skapa den där reklamen.

Olagligt får jag verkligen hoppas att det är. Eller har lagstiftarna kommit på efterkälken?

I så fall gäller det nog att de sparkar sig ifatt illa kvickt. För att döma av hur snabbt det utvecklasts så är det ju bara en tidsfråga innan de där avatarerna blir så verkliga att ännu fler låter sig luras.

Vad som också förbryllar mig är att jag inte har hört eller sett att media uppmärksammat problemet.

Och de där bedragarna borde ju vara rätt enkla att lokalisera och lagföra. För reklam på sociala medier är ju inte gratis för någon annonsör. Därmed måste väl ansvariga för t.ex Facebook reagera och anmäla, kan man tycka.

Å andra sidan har jag ju själv anmält ett stort antal uppenbara bluffreklamrutor och fått till svar att de inte hittar nåt fel på dem. Så då är det väl fritt fram för pengasugna skojare då...

Skojare och skurkar har ju funnits i alla tider och lär så göra även framgent. 

Och det är väl bara att försöka hänga med så gott man kan och minnas den gamla devisen att "När nåt låter för bra för att vara sant så är det nästan aldrig sant heller"!

Ett exempel på den saken har jag även sett idag. Det var ett sånt där mirakelpiller som skulle få sen att gå ner tio kilo på bara två veckor. Jag tittade in och läste och längst ner på sidan fanns det omdömen från kunder.

Ett av dem var ett ganska ovanligt namn. Hon sades vara 55 år och bo i Vårgårda. För skojs skull googlade jag namnet och fick fram tre kvinnor i hela Sverige som hette så. Den äldsta var 97 medan de andra två båda var under 440.

Man behöver alltså inte sno någons identitet, det räcker att hitta på ett namn, en ålder och en plats.

För det är ju knappast nån som kollar ändå...???

Jo, tänk att här finns en som gjorde det. Och kollade upp några namn till också på andra orter. I ett fall hittade jag en person där namn och ort hittades men han var ett år äldre än han i reklamen.

Då KAN det förstås vara så att annonsen lades ut i förra veckan och han har fyllt år sen dess.

Men jag tolkar det förstås som att  det är bara lögner och påhitt. Och sörjer över att det tydligen finns folk som gladeligen låter sig luras.

Men såna är förstås varken jag eller ni, kära ordbrukare i Väckelsång, Sågmyra, Genarp och Lysekil.

Trevlig lördag på er. Ät och drick nåt ni tycker om. Själv har jag tinat en låda köttbullar med egengjord sås som jag ska koka lite färskpotatis till och värma dem i micron. Inte dumt alls!

Vi ses!

 
 
wiper

wiper

Tisdag 18 juni 09:11

Ja du det har hänt mycket på alla dessa år. Nu blev jag nostalgisk ;). Jag är så gammal så tv:n kom när jag var 12 år så före det så var det radio som gällde. Fattar inte att jag lever fortfarande ;)

Precis som du säger så kunde man inte sitta kvar i soffan och fixa med tv:n, bra att få röra sig lite emellanåt

Jag har ju haft datorer och mobiler ända sen dom kom så man har i alla fall hängt med. Som du säger så går utvecklingen snabbare och snabbare. Lite jobbigt att hela tiden lära sig nytt. Ai kommer att ställa till det för som det är nu är det stor arbetslöshet och om Ai blir stort så blir det ännu värre

Vi är rätt skyddade mot bedrägerier men det dyker upp mer och mer avancerade ingångar till att ställa till det för folk

Det gäller att inte gå på såna saker som du nämner utan tänka efter flera gånger. Sist så var det ett piller som stoppar åldrandet ;)

Bra skrivet av dig om allt detta och även utvecklingen från tjock tv till nu

Ha en fin tisdag
Hälsning från Malin

http://wiper.bloggplatsen.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Göran - Fredag 21 juni 07:52


Glad midsommar på er, mina kära ordbrukare! Bokstavsskötaren (jag) och tangentbordet har inte spenderat så mycket tid ihop som vi brukar den senaste tiden. Därför har inga nya klokskaper eller tokerier författats på ett par dagar. Men nu är den all...

Av Göran - Fredag 14 juni 11:28

Det märks att det är sommar. Både utomhus och inomhus. Vi fick lite regn för ett par dagar sen men solen kom tillbaka även om det inte precis är nån värmebölja. Men nån sån behöver jag inte heller, det räcker så bra med rådande 17-20 grader oc...

Av Göran - Torsdag 13 juni 12:47

God eftermiddag på er, kära ordbrukare! Idag har jag både vaknat svintidigt och haft sovmorgon. Går det ens? Jodå, för en lagom finurlig människa är det mesta möjligt. Det började med att jag vaknade en kvart över fyra imorse. Efter 101-15 minute...

Av Göran - Tisdag 11 juni 10:53

"Det är klart att jag ser det i spegeln Att åren har rasslat förbi Och vågar jag titta tillbaka Så ser jag det som har blivit mitt liv Andra får klaga och sörja Och önska sin ungdom tillbaks Jag ser det nog mest som en början Och tänker på det...

Av Göran - Söndag 9 juni 13:49

Nu är det gjort! Nu är beslutet taget, verkställt och därmed oåterkalleligt. Kort sagt så har jag varit och gjort min medborgerliga plikt att rösta i valet till EU-parlamentet. Eller nyttjat min demokratiska rätt, om man så vill. Men egentligen tyc...

Presentation

Fråga mig

10 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1
2
3
4
5 6
7
8 9
10
11
12
13 14 15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2024
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards