Direktlänk till inlägg 28 maj 2013

Kravallerna - Politikernas fel

Av Göran - 28 maj 2013 10:36

Kravaller och upplopp i Sthlm;s fattigare förorter. Och inte bara där utan det har spritt sig även till Örebro och andra ställen.

Varför, undrar man förstås då.

Jag tror att ledarskribenten Peter Wolodarski i DN haråtminstone en del av svaret. Klicka på länken och läs!(http://www.dn.se/ledare/kolumner/peter-wolodarski-siffran-som-sammanfattar-stockholms-problem

Hur kommer det sig att resultaten hos eleverna i skolan är så mycket sämre  "fattiga" områden än i Djursholm, Danderyd och Saltsjöbaden till exempel? Beror det på att barnen är dummare i Tensta, Husby och Akalla?

Nejdå, det tror jag inte alls! Tvärtom anser jag att det är politikernas fel. Man har sparat och skurit ner mest i de områdena och därför blir skolorna sämre. Färre lärare, större elevgrupper, fler obehöriga lärare ger sämre resultat.

Hur många tror t.ex att de finns obehöriga lärare i de rika områdena?

På detta sätt skapas arga ungdomar som inte heller erbjuds varken jobb eller högre utbildning. Därför blir det svårt för dem att skaffa sig ett bra liv och de protesterar genom att slå tillbaka mot det samhälle som misshandlat dem.

I förra veckan såg jag lite av en TV-debatt om detta och de borgerliga politiker som kom till tals där tryckte hårt på att man inte får förstöra andras egendom (Läs: Elda upp bilar).

Självklart får man inte det men det skulle ha känts välgörande om en enda av dem rannsakat sig själv och sina poitikerkollegor en aning och åtminstone ställt frågan vad det beror på att de gör sådär. Ingen tycktes känna något ansvar för situationen utan intresserade sig bara för att privat egendom vandaliserades och förstördes.

Tack och lov har vi ännu inte haft några kravaller i mina trakter. Men även här finns förstås rikare och fattigare bostadsområden. Där jag själv bor finns t.ex inte särskilt många med nya Mercedesar så om upploppen sprider sig hit så ligger mitt närområde definitivt i riskzonen för att drabbas.

Nej, riksdag och regering samt kommunpolitikerna i Fjollträsk med onejd får ta bättre vara på sina barn och ungdomar och ge dem en vettig grund att stå på och en chans att skaffa sig ett bra liv med jobb och utbildning som verkligen är tlll för ALLA. Då garanterar jag att färre bilar  brinner!

Ont om jobb för unga är det här också. I sommar kommer mina två "mellanbarn" (näst yngsta och näst äldsta) att måsta försörjas av mig eftersom ingn av dem har fått nåt jobb. Och självklart ställer jag upp så mycket jag bara kan men det kommer att bli tufft att klara av hyran för sonens lägenhet i Kalmar. Över sommaren får han ju inte studiemedel och det s.k aktivitetststödet från arbetsförmedlingen är ju bara på 3000.

"Det ska löna sig at arbeta", brukar borgarna säga när det är valår. Tänk om de kunde tycka att det ska löna sig att SÖKA arbete också. Se till så unga kan få ett arbete.

En del av orsaken till arbetslöshet är att t.ex.min egen och många andra arbetsgivare har börjat med vad jag kallar taktiknställning. Om någon haft vikariat efter vikariat hos samma arbetsgivare så blir man till sist "lasad". D.v.s företaget blir tvingade att fastanställa dem. Det är arbetsgivarna dödligt rädda för och därför aktar man sig för att låta vikearierna stanna för länge. Man tar in nya istället och kostar på att lära upp dem och nobbar kunniga och duktiga människor. En ung grabb som jobbat i flera omgångar på min arbetsplats de senaste åren får inte ens sommarjobb i år. FAST han både är duktig och omtyckt av både arbetskrater och chefer. Och FAST han sköt sig exemplariskt varje chans han fått. Och dessutom stält upp så fort han tillfrågats om att jobba övertid. 

För om de tar in honom i tre månader så kommer han för nära den där brytpunkten då de måste tillsvidareanställa honom.

Så har det blivit i "folkhemmet" och jag gissar att både Per-Albin, Tage Erlander och Gunnar Sträng m.fl roterar ilsket i sina gravar. Det var knappast såhär de tänkte sig Sverige...

Men vi får väl försöka härda ut på nåt sätt i Sösdala, Blåsut, Måbacka och Bunkeflostrand, kära ordbrukare. Lev väl och starta inga nya kravaller var ni än bor i vårt avlånga land!

 
 
Gubbfan

Gubbfan

29 maj 2013 09:55

Jag skall försöka låta bli att starta kravaller.
Men ibland undrar jag om jag...
Men dina tankar om orsaker till oron i samhället är, så vitt jag fattar, helt rätt.
Man har försökt sig på att så en förändringens vind med mer åt de som redan har. (jo, man har kallat det reformer)
Nu får vi skörda ren storm.

Men försök i alla fall se något positivt.
All förstörelse och elände kommer att orsaka en massa försäkringsersättningar. De kommer med i andra kvartalets BNP-siffror och de kommer att i statistiken göra att Sverige är lite rikare, vilket kommer att glädja herrar Borg och Reinfeldt.

Undrar om man inte skulle ordna till lite kravaller där inne vid regeringskvarteren i alla fall?
Man kanske blev av med en del potentater då?

Synd att det är så långt till Fjollträsk och att SJ:s biljetter är så dyra. Garantipensionen räcker nog inte för några kostsamma äventyr.

Annars är här molnigt i dag och panelerna på logtaket producerar bara lite ström då. Känns lite grått i sinnet av den anledningen också.

http://Gubbfan.bloggplatsen.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Göran - Onsdag 17 april 10:45


Mitt lilla barnbarn slutar inte att fascinera mig. Igår var jag hemma hos exet på middag med dotter och mågämnet samt vår yngste son. När vi hade ätit klart satt lille Luis i sin pappas famn mitt emot mig vid bordet. Då plötlsigt fick vi ögonkontak...

Av Göran - Tisdag 16 april 12:28

Har ni tänkt på att kungen har namnsdag idag igen?  Nej det är varken Carl, Gustaf, Folke eller Hubertus i almanackan. Men det är... DEN SEXTONDE!!! Jodå, jag vet att jag skrivit den förut en gång men eftersom jag kom på det så återanvänder jag d...

Av Göran - Måndag 15 april 18:46

  Så har jag då äntligen fått träffa mitt allra första barnbarn. Min vackre dotterson Luis i sin bilbarnstol på golvet i mitt kök. De anlände i eftermiddags, de nyblivna föräldrarna med sitt lilla underverk. Och nu har jag fått hålla honom, snif...

Av Göran - Lördag 13 april 08:50

Facebook kan vara roligt ibland och har jag inget bättre för mig kan jag ju alltid fördriva tiden med att spela Quiz Planet, frågesportspelet där man kan spela med sina nätvänner och tävla i kunskap. Eller kanske snarare en blandning av tur och kunsk...

Av Göran - Torsdag 11 april 11:59

Det här blir mitt  sista inlägg som tar upp religioner. För den här gången, åtminstone! Möjligen återkommer jag till ämnet nån gång i framtiden, det får vi se. Jag vill vara tydlig med att jag inte missunnar någon deras tro. Eller att jag tycker ...

Presentation

Fråga mig

10 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards