Direktlänk till inlägg 17 januari 2015

Om brojäveln. Och lite annat...

Av Göran - 17 januari 2015 09:00

Januari rullar på, som tur är! Halva har redan gått, bara resten kvar. Då den tar slut är det också slut med att åka gratis över den där nya fina E4-bron vi fått över Sundsvallsfjärden. Jag bor ju söder om stan och tjänar både kilometrar och minuter på att välja bron om jag ska nånstans som ligger norr om centrum.

Men fr.o.m februari ska vi alltså betala nio kronor per resa över den och det är inte direkt själva pengarna som stör mig utan principen. Jag ogillar intensivt broavgifter, vägtullar och sånt som förr betalades med skattemedel.

Så om två veckor har jag, som jag ser det, tre alternativ när jag t.ex vill besöka norrlands shopping-Mecka, Birsta.

Jag kan svälja förtreten och betala och därmed köra dit på mindre än tio minuter. Eller så kan jag välja gamla vägen genom stan och förbränna en halvliter extra bensin p.g.a alla start/stopp vid trafikljusen samt längre väg.

Den tredje möjligheten är nästan den som känns mest intressant. Att ta på tomtemask eller rånarhuva och göra nummerplåtarna oläsliga så varken jag eller min bil kan identifieras på bild.

Man får väl införskaffa en hink med nån sorts geggamoja och stanna till och smeta ner plåtarna innan man åker över bron. Både fram och bak för de där som hittade på att broåkningen skulle kosta pengar var så ondskefulla att de såg till att bilen fotograferas både framifrån och bakifrån. På så sätt kan de även pungslå motorcyklisterna som annars skulle klara sig lika bra som de gör vid hastighetskamerorna eftersom de nästan aldrig har nån nummerplåt framtill. Så.... var köper man geggamoja?

Eller kanske jag skulle starta egen verksamhet och stå och sälja nämnda geggamoja på rastplatserna närmast före bron på lediga dagar. Fem kronor per bil kunde man kanske få för att skita ner deras nummerplåtar. Då tjänar de ju ändå fyra kronor...

Annars råder helg och jag är ledig både idag och imorgon. Sen börjar en ganska behaglig arbetsperiod där jag arbetar som vanligt måndag och tisdag. Är sen ledig från första nattskiftet eftersom vi har skyddskommitté på onsdag. Och sista natten har jag bytt bort med min tama husmekaniker. Den ska jag sedan återbetala genom att jobba ett dagskift i hans ställe under min 14-dagars ledighet som börjar på fredag.

Det blir ett pass på gymmet mitt på dagen nån gång och sen ska jag laga fiskgratäng till middag åt sonen och mig. Och när disk och sånt är undanstökat blir det väl TV-soffan och bl.a "Stjärnorna på slottet". 

Jag var visst lite "daga-vill" (dialektalt uttryck för när man blandat ihop dagarnas namn) sist jag bloggade och påstod att det var fredag. Det var det alltså inte men jag hoppas ingen for alltför illa av det.

Inte heller blev det nåt av med att köpa hem nån vinflaska. Det duger så bra med kallt vatten. Särskilt med tanke på att vi ju i min hemkommun har Sveriges bästa kommunala dricksvatten. Mittsverige Vatten som levererar H2O till oss har vunnit den tävlingen hur många gånger som helst även om det är några år sen jag senast hörde talas om den.

Så NÅT har ju ändå vi Sundsvallsbor att vara lite stolta över. Som motvikt till brojäveln, menar jag. Själva bron är det väl egentligen inget fel på, den är ganska tjusig. Men avgiften gör att man blir förbannad när man ser den.

Sådärja, då har jag än en gång lyckats sätta en massa ord på pränt utan att ha nåt vettigt att säga. Men skit samma, det är i alla fall gratis att läsa min blogg för den som nu händelsevis vill. 

Dessa så kallade ordbrukare önskar jag därmed en härlig helg i Fellingsbro, Arvidsjaur, Bengtsfors och Skå.

 
 
Anna

Anna

17 januari 2015 10:11

Känner mig rysligt osäker på vilken slags jordmån ni har i Sundsvallstrakten, skulle ju i värsta fall kunna vara sandjord - och då skiter det sig. Här på Uppsalaslätten har vi ju annars den allra underbaraste lerjord. Här skulle otvivekaktigt lika delar vatten och jord kunna vispas (skaken, not steard) samman till en fantastisk "döljanummerplåtargegga" att applicera med till exempel en ergonomiskt korrekt utformad Falurörödfärgspensel. Men som sagt, vad ni har för jordmån där uppe kring sveriges midja - vet jag. Hojta till annars så skickar jag upp lite lera, har trädgården full sedan sista uppgrävningen av min trädgård. Eller ja, trädgård och trädgård var väl mycket sagt - jag har väl numer egentligen bara lera. I - överflöd. Så verkligen, tveka inte - här finns lera så det skulle räcka för hela Sveriges fordonspark - att åka gratis över åvan nämnda bro. Dom närmsta - 20 åren. . .

http://kanintevaratyst.bloggo.nu

Göran

17 januari 2015 11:37

Haha, jag får undersöka saken då jordarna tinar fram men jag tror nog att det finns alla typer även här omkring. Folk pratar om att bojkotta bron när avgiften träder i kraft men jag tvivlar på att så värst många verkligen gör det.

 
skogsnuvan

skogsnuvan

17 januari 2015 19:03

Hi hi du verkar reta upp dig lika mycket som jag på vissa grejor. Men...här finns ingen betalbro, knappt någon bro ens men jag retar upp mig på karljävlarna som far här uppe hos mig varje dag och dödar allt i sin väg. Skogsfåglarna har dom snart skjutit och hararna är helt borta Inte ett spår av djur mer än mina ekorrar och det är väl bara en tidsfråga innan dom också är borta. Så nog förstår jag hur förbannad och uppretad du är. Det är mänskligt att vara det. och du, iden med´gegga tror jag inte på. Man får ju böta för att man har snöiga rutor och skyltar så det skulle nog polisen sätta stopp för fort. Nya ideer får du nog tänka ut. Väntar med förtjusning

http://skogsnuvan.bloggagratis.se

Göran

17 januari 2015 19:19

Jo, jag kan förstå¨dig också. När det gäller jägare så är det ju ett släkte för sig. Om man säger det du säger till dem så svarar de att jakten är nödvändig för balansen i naturen. Viltet får inte bli för många.
Men det finns inte och har aldrig funnits EN enda jägare som drivs av den anledningen.
Förr kanske några kunde hävda att det handlade om att sätta mat på bordet, fattiglapparna tjuvjagade ju för att deras barn inte skulle svälta. Men de som ägnar sig åt jakt idag gör det ju endast och allenast för sitt höga nöjes skull. Eller som min mormor skämtsamt brukade uttrycka det; "Att de inte skäms! Skjuta oskäliga djur när butikerna dignar av fiskpinnar och falukorv!"
Visst fattar jag att en alltför stor andel älgar och rådjur är dåligt för de stackars fattiga skogsägarna men ändå.
Ekorre äter väl ingen idag, det är väl därför de klarar sig. Men förr gjorde man! Recept lär finnas i Kajsa Wargs kokbok har jag hört... Och du... Hade ni inte en avgiftsbelagd bro i Jämtland också ett tag? Om än en bra bit från dina trakter. Hur bar folk sig åt för att ta bort avgiften där? Total bojkott eller..?

 
gun

gun

18 januari 2015 21:05

Förstår din frustration över broavgiften:)...
Var i Stockholm nu och dessa tullavgifter!
Visste inte att ni hade Svedalas bästa dricksvatten.
Du får ha det så bra på di långa ledighet.
Blir det ut med skoter eller skidor månne?
gun

http://anthilias.bloggplatsen.se

Göran

18 januari 2015 22:07

Nej! Alla norrlänningar åker inte skoter och själv åker jag inte heller skidor. Har för dålig balans så jag bara ramlar hela tiden. Därför äger jag inte ens ett par skidor längre.
Nej, det blir nog hemmapyssel och lite mer aktiv träning på jobb-gymmet. Samt förhoppningsvis några turer till närmsta simhall.
Gällande trängselskatten i Sthlm kan jag ändå förstå den litegrann för det finns ju en tydlig miljöaspekt. I Sundsvall får vi betala för att vara snällare mot miljön i innerstan. Väljer man nya E4 och bron minskar utsläppen i centrum markant men med avgiften kommer många att bojkotta den och miljövinsterna uteblir.
Så jobbar politikerna i Sverige!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Göran - Tisdag 14 maj 11:45

Succé även igår i hockey-VM för vårt käraste landslag, Tre Kronor. Igår var det Tysklands tur att få en lektion i "hur den svenska grisen biter". Citatet vet jag inte varifrån det kommer men jag gillar att använda det emellanåt. Det blev rena, rama...

Av Göran - Måndag 13 maj 08:23


Den trettonde idag. Men inte fredag den trettonde som jag hade som rubrik på mitt hittills enda blogginlägg för detta datum. Lite märkligt att det bara finns ett eftersom jag redan för två år sedan satte upp målet att varje datum på året skulle inneh...

Av Göran - Söndag 12 maj 06:08

Ibland undrar jag om demensen redan börjat smyga sig på mig. Fast om jag bara tänker efter en aning så vet jag ju att det inte är nåt nytt. Att då och då vara lite disträ är kanske en del av min personlighet. Då låter det genast mindre negativt. Bä...

Av Göran - Lördag 11 maj 11:18

Nu är det en tid på året som jag, som barn och tonåring, såg fram emot rätt länge. Eller... Rättare sagt så är det  TVÅ tider på året som jag såg fram emot då. Samtidigt dessutom! Dels är det ESC-finalen ikväll. Stora "Mellon" alltså. Fram till kan...

Av Göran - Onsdag 8 maj 10:20

"Alla klagar på vädret men ingen gör nåt åt det!" Nej, hur skulle vi kunna det? Men klaga kan vi ovh klaga har vi (jag) rätt att göra idag. Maj månad är åtta dagar gammal och utanför fönstren yr det snö i luften.  SNÖÖÖ!!! I MAJ??? Ska det VARA s...

Presentation

Fråga mig

10 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5 6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards