Direktlänk till inlägg 7 februari 2016

Lycka - finns det?

Av Göran - 7 februari 2016 18:59

Vad är lycka egentligen? Det går inte att ge något enkelt svar på den frågan för det varierar. Både från person till person och från en tid till en annan.

När man var fem år kunde lycka vara att få en tablettask (finns Tutti-Frutti fortfarande) eller att vakna en höstmorgon och se att det kommit snö ute. Eller bara att få gå ut en tidig morgon INNAN snön kommit och med sina gummistövelbeklädda små fötter vara den som först hann trampa hål i isen på vattenpölarna. Ännu tidigare i livet gav även en ofrusen vattensamling lycka för det var ju kul att hoppa i dem så vattnet stänkte metervis.

Blir man lycklig av pengar? Nej, jag tror inte att pengar och rikedom skänker annat än möjligen kortvarig lycka. Förvisso kan de befria en från vissa bekymmer men rent generellt tror jag inte att miljonärer är lyckligare än oss vanliga dödliga. Men man får ju istället nya bekymmer för hur man ska förvalta och helst få pengarna att föröka sig.

"Mycket vill ha mer" sägs det och det ligger en hel del i det.

Ett annat gammalt talesätt säger att "Lite räcker och mycket går åt". Det använde ofta min mormor då jag växte upp. Vi hade sommarbostad i en väldigt liten, väldigt primitiv och väldigt gammal fäbodstuga utan både VC och rinnande vatten. Där dök det ofta upp släktingar och andra bekanta som ville "överraska" (Läs: Bo gratis i lantlig miljö några dagar)

Och även om det ekade nästan tomt i skafferiet sa hon aldrig nej. Inte heller behövde någon gå hungrig eller sakna en plats att sova på. "Finns det hjärterum så finns det stjärterum!" Om så bara på en luftmadrass på golvet.

På nåt vis lyckades hon alltid trolla med knäna och klara av det.

Och alla var nöjda och glada utom kanske hon själv. Eller föresten... Jag tror att det nog ändå gav henne en slags lyckokänsla av att klara av att både härbärgera och utfodra mer eller mindre avlägsna medlemmar av släkt och bekantskapskrets. 

Sen hade hon förstås ett annat talesätt när de gav sig iväg (men det hörde oftast bara jag)...

"Det var roligt att ni kom", brukade hon säga innan bildörrarna stängdes. När bilen börjat rulla brukade hon lägga till att "men det var ganska roligt att ni for också¨...". Inte elakt utan bara på skoj. För såklart var det jobbigare med en hel familj utöver oss själva..

Lycka är alltså olika saker för olika människor vid olika tillfällen!

Men... med så många "olika" borde väl det också vara ett mått på lycka? Sug på den, alla flyktingmotståndare!

För just mig, just idag var lycka att öppna frysen när jag kom hem för att se efter vad som fanns i matlådeväg inför morgondagens arbetsdag. För gissa vad jag hittade som höjde mitt humör en hel del!

Jo, en alldeles lagom plastlåda med hemlagat rotmos och kokt rimmad fläsklägg. Just då var det allt som behövdes för att ge mig några sekunder av ren lycka. För jag trodde egentligen inte att det fanns några lådor kvar alls i frysen. Och så ligger rotmoset bara där och ser orangeaktigt och mumsigt ut. Sann lycka! Ett Halelujah Moment!

Det tillönskar jag er också, kära ordbrukare. Öpnna ögonen och hitta lyckan i din närhet, i din vardag!

Den finns där, det gäller bara att öppna ögonen och hitta den! Kanske i form av rotmos eller nåt annat som just du blir lycklig av. Eller också i form av en kär närstående eller en katt eller hund som älskar dig förbehållslöst.

Eller nåt annat, det vet ni bäst själva. Jag har sagt det förr och säger det igen; "Om ingen annan gör dig lycklig - Gör det själv!"

Sov gott Sverige! Var ni än är!

 
 
skogsnuvan

skogsnuvan

8 februari 2016 12:03

Tuttifrutti visst finns dom. Såg en hel massa gamla askar på blomsterhandeln igår. Salmiak och tuttifrutti och lakresal i metalltub och lite annat gammalt som tänder minnen från en tid då man var liten och förstod att finna lycka i det lilla. Numera är det svårare speciellt på vintern. Lycka för mig är att få bada i sjön, få dansa en härlig sommarkväll och oväntat vinna på en lott.

http://skogsnuvan.bloggagratis.se

 
Veronika

Veronika

9 februari 2016 05:32

Hej hittade hit via en annan gemensam bloggare.

Lyckans definiering? Det ligger mycket i det du skriver att den är personlig och tar sig personliga uttryck. Individuell lycka. Vad betyder något för just den individen eller den där. Skulle det fungera med en enhetlig lyckodefinition? Jag är inte så säker på just det. Alla människor som traskar runt på vår jord har och vandrar olika vägar med allehanda bagage i ryggsäcken, det kan påminna om grannens men helt jämförbara blir inte erfarenheterna de glider isär på minsta minimal.

Vissa egenskaper kan man lätt sålla ut. Man kan inte köpa pengar för lycka, inte heller hälsa eller vänner. Ja de vänner som kan köpas är inte ärliga vänner om man formulerar det så.
För mig personligen är lycka -

att kunna ta sig upp ur sängen på egen hand
att kunna gå, äta för egen maskin
att vara frisk (förutom allergi)
att ha mina barn
att se dem skratta och må bra
min familj

Ett litet tillskott i plånboken skull väl inte sitta helt fel "ler"

Det din mormor gjorde är det inte många idag som skulle göra. Hennes generation var av en annan kaliber, de hade andra erfarenheter från sin samtids moral, etik och förpliktelser, både på gott och ont. Den fattige har oftast så mycket mer att ge än den rike.

Ha en bra dag - god morgon

http://ordochingavisor.bloggplatsen.se

 
Micke

Micke

9 februari 2016 15:11

Lycka kommer i små doser - som att vakna upp och inse att det är fredag. Eller att man känner att förkylningen är på väg bort.

/M

http://zeunertz.bloggplatsen.se

Göran

9 februari 2016 15:46

Exakt!

 
Ingen bild

Catten

23 februari 2016 20:57

Lycka...är säkerligen olika för oss alla :)

Värt att notera är att ända fram tills ganska nyligen förstod (generellt) asiater och afrikaner inte riktigt frågan om "vad är lycka". De hade (återigen generellt) fullt upp med att leva, dag för dag och att likt oss västerlänningar jaga efter "lycka" fanns inte riktigt på deras agenda....men häromdagen såg jag en dokumentär om det lilla landet Bhutan där de inte mätte BNP utan bruttonationallycka ända sedan 70-talet. Ett i sanning intressant land - kanske värt ett besök? :)

Göran

23 februari 2016 22:26

Kloka ord! Och som jag sa...; Lycka kan vara vitt skilda saker för olika människor liksom beroende på tidpunkt även olika för samma person. Vi som bor i den här delen av världen borde kanske vara mer stolta och lyckliga över att vi bor i ett land som andra människor vill komma till därför att det fortfarande är ett bra land jämförelsevis. Ocj med tanke på hur få vi är i förhållande till landets yta så har iv ju gott om plats och borde bara säga som Hans Rosling i den där TV-galan; Välkomna!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Göran - Måndag 22 april 14:07

Idag blir det recykling i min blogg. Eller återvinning som det heter på svenska. Varför ska man skriva en ny blogg när det finns några gamla som jag är så nöjd med. Och varför ska inte jag få använda repriser när alla TV-kanaler gör det idelign?  Det...

Av Göran - Lördag 20 april 12:47

Nä, inte fanken blev det nån miljardvinst igår heller! Det blev som det nästan alltid blir. D.v.s noll rätt. En gång kändes det som jag varit nära storvinsten. För 4-5 år sen så var alla fem dragna nummer talgrannar med mina nummer. T.ex om jag had...

Av Göran - Fredag 19 april 17:57

Jaha! Så var det fredag igen då! Till glädje för alla skolbarn och vuxna med dagtidsjobb. För skiftarbetare och pensionärer spelar ju dagarnas namn inte så stor roll. Numera är det ju inget som hindrar att man åker och storhandlar på en söndag hell...

Av Göran - Onsdag 17 april 10:45


Mitt lilla barnbarn slutar inte att fascinera mig. Igår var jag hemma hos exet på middag med dotter och mågämnet samt vår yngste son. När vi hade ätit klart satt lille Luis i sin pappas famn mitt emot mig vid bordet. Då plötlsigt fick vi ögonkontak...

Av Göran - Tisdag 16 april 12:28

Har ni tänkt på att kungen har namnsdag idag igen?  Nej det är varken Carl, Gustaf, Folke eller Hubertus i almanackan. Men det är... DEN SEXTONDE!!! Jodå, jag vet att jag skrivit den förut en gång men eftersom jag kom på det så återanvänder jag d...

Presentation

Fråga mig

10 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20 21
22
23
24
25
26
27
28
29
<<< Februari 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards