Direktlänk till inlägg 1 juni 2019

Juni

Av Göran - Lördag 1 juni 14:55

Jag har visst skrivit om det förut men det tål att skrivas om igen. Det där med att Juni är ett vackert ord. Bara någon mil från mitt hem, i Njurunda socken finns en liten by som heter just Juni. Det finns även en by som heter Maj. Båda är byar så små att de nästan inte finns. Med invånarantal som nog kan räknas på fingrarna. Möjligen går det åt en tå eller två också. Just namnet Juni ingår dessutom i fler namn på små byar inom Njurunda. Juniskär och Junibodsand är båda små fiskelägen som väl har åtminstone någon yrkesfiskare kvar som röker böckling och sik. Båda dessa ortsnamn tycker jag är väldigt vackra.

Månaden juni är väl dessutom min favorit bland de tolv vi har. Och ordet juni är väl sjufalt tjusigare än åtminstone december, januari, rotfyllning, fiskbullar eller restskatt.

Skulle ha haft klämdagen ledig igår men eftersom jag behövdes i portvakten så ställde jag snällt upp och stannade istället hemma i onsdags. Portvaktandet gick bättre än jag befarade innan. Mycket tack vare att jag slapp vara ensam de timmar jag egentligen skulle ha varit ensam. Strax före klockan sex dök det upp en ung dam som ska ersätta tjejerna under deras semestrar i år. Mycket trevlig var hon dessutom så jag hade inga som helst svårigheter att hålla mig vaken.

Det var ganska dött rent arbetsmässigt (det var ju klämdag) men eftersom jag hade någon att prata med hela tiden så rullade det på ändå. Dött var det dock inte på lastbilsfronten. En lång rad med polska och littauiska långtradare hade radat upp sig utanför grinden innan jag ens kommit till jobbet. Det visade sig att fyra av dem var såna där som hade tjänat lite tid nånstans innan och chansat på att åka hit upp redan igår fast de inte var inplanerade för lastning förrän i nästa vecka. Metallen vi skeppar ut ser väl ungefär lika ut i folks ögon med varje enskilt göt har sin specifikation över form, vikt och vilken legering kunden beställt. Det är alltså inte bara att lasta ett visst antal ton aluminium utan det måste vara rätt form, rätt vikt och rätt legering beroende på vad den ska användas till.

Därför kan det hända att den metall en chaufför vill hämta i förtid inte ens är gjuten ännu då de kommer. Om de kommer i förväg, alltså!

Finns metallen i lager så får de självklart lasta. Vi fattar ju också att de vill hem så fort det går. Men ibland kan de, som sagt, bli stående till dagen därpå och ibland även över helgen. Och allt det är inte så jävla enkelt att förklara för någon som kanske gått sex år i skola för 40-50 år sedan och inte kan något annat språk än sitt eget. De blir ofta ganska förbannade om de inte får lasta när de hoppats.

Jag har tidigare föreslagit chefen för portvakten att skaffa dit en laptop eller s.k padda där man kunde ha ett översättningsprogram öppet och förklara med hjälp av det. Men den idén hade han alltså inte tagit till sig.

Men igår såg jag att de i alla fall fått en svängbar bildskärm framme vid disken och testade därför min tanke ett par gånger. Och därmed slapp jag se förare bli sådär ledsna eller arga som de blir när de förstår att de måste övernatta.

Så att tanken som sådan var riktig och bra tycker jag att jag har konstaterat.

Men jag tänker inte säga något till nuvarande chef för jag vet att även om min idé genomförs och därmed förbättrar situationen för både egen personal och kunder så får jag inte ett öre för det.

Det har pratats i åratal om att ett lönesystem är på väg men den vägen är visst båda slingrig och hal för det händer inte ett smack. Enligt våra fackliga förhandlare så sitter det i att företaget inte vill skjuta till några egna pengar utan de tycker att de vi får från de centrala förhandlingarna på förbundsnivå ska fördelas enligt ett eventuellt nytt lönesystem. Facket, å sin sida, menar att de pengarna ska alla ha del av och att företaget måste lägga på en slant för att få igång det tänkta lönesystemet.

Men till dess jobbar vi vidare med rövslickartillägg och smilfinksersättning till de som ägnar sig åt det. Bara de har ju fått något utöver centrala avtalet i hur många år som helst. Och vem vill skänka bort bra idéer till en firma som vill ha allt gratis?

Nej, man gör det man ska på det sätt de kräver men inte ett dugg mer än så. Man får vad man betalar för är en sanning som stämmer på många olika områden.

Idag, om bara några timmar, är det årets första norrlandsderby i fotbollsallsvenskan. GIF Sundsvall reser till Östersund för att möta ÖFK. Säkerligen inför nästan fulla läktare.

Därför hoppas jag verkligen att Patronerna (Giffarnas supporterklubb) lägger av med de där dumheterna som började märkas för något år sedan och därefter ökat i omfattning. D.v.s dåligt beteende och hatramsor för att nämna några.

Visst ska vi ha en rivalitet mellan föreningarna, det är bara sunt och bra. Men ord som hata, krossa, spöa tycker jag de ska ta bort ur sina ramsor. Driv gärna med varandra men det kan man göra utan att bli hotfull eller elak.

Hot och elakhet finns det tillräckligt av ändå i den här världen. Därför ser jag hellre att vi och jäämtarna håller ihop mot resten av fotbolls-Sverige som helst vill ha allsvenska norrgränsen i Solna. Ser gärna att lag från Umeå, SKellefteå eller Luleå gör samma resa som ÖFK har gjort och visar sörlänningarna att vi kan fotboll i norr också.

Må bästa norrlandslag vinna!

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Göran - Lördag 14 dec 21:31

Jag tycks vara inne i ett stim just nu. Från att ha haft 8-20 besökare per dag får jag pllötsligt 50-60 och t.o.m mer vissa dagar. Man undrar ju om det är någon slumpgenerator i det stora högkvarteret som hängt sig och skickar alla som slumpar runt j...

Av Göran - Fredag 13 dec 21:14

Fredag den trettonde går mot sitt slut utan att några allvarliga incidenter inträffat. Åtminstone inte för mig. Tvärtom skulle jag väl snarare säga eftersom Timrå spelade ut Karlskrona på hemmaisen ikväll och vann med klara 5-1. Siffrorna kan ju lj...

Av Göran - Torsdag 12 dec 21:49

Bromsade in och mellanlandade här ett slag innan sängdags. Kanske blir det ett inlägg, kanske inte. Beslöt mig för att låta fingrarna dansa på tangentbordet för att se om de kan skapa något värt att publicera eller inte. Arbetsveckan lider mot sitt...

Av Göran - Måndag 9 dec 20:11

När jag går och lägger mig ikväll, om någon timme eller så, är det ett helt år tills jag vaknar. Eller? Jo, men det måste det ju vara för då jag lägger mig är jag sextioett och imorgon bitti blir jag sextiotvå. Och det är ju en skillnad på ett år. ...

Av Göran - Tisdag 3 dec 21:50

Har just lämnat TV-soffan efter att ha svettats och lidit i tre perioder. Det skilde nio poäng mellan Timrå och Vita Hästen från Norrköping inför kvällens drabbning, nu skiljer det tolv. Men skillnaderna på isen var marginella och om något lag stundt...

Presentation

Fråga mig

7 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2019 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Tankar och betraktelser från en amatörfilosof med Blogkeen
Följ Tankar och betraktelser från en amatörfilosof med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se