Direktlänk till inlägg 12 april 2011

Försämringskassan

Av Göran - 12 april 2011 09:39

Vår gamla institution Försäkringskassan håller sakta men säkert på att monteras ner. Därför har den fått en massa öknamn av folkhumorn. Förskingringskassan, försänkningskassan och försämringskassan är bara några av dem.

Förr, på den gamla goda tiden, var de till för att hjälpa den som inte kunde jobba p.g.a sjukdom hos sig själv  eller kanske ens barn. Idag verkar det mer vara en domstol med syfte att bevisa att vi är ena jävla bluffmakare, latryggar och simulanter allihop. Ett läkarintyg är t.ex inte värt ens dataprogrammet det är skriver med om FK;s läkare gör en annan bedömning.

Visst, jag vet att det finns några som utnyttjat vårt trygghetssystem men den stora majoriteten av dem som ber dem om pengar har verkligen det behov man säger sig ha. Som min son till exempel...

Han är varkn sjuk eller har sjuka barn men får underhållsstöd från sin mamma genom F-kassan. MEN.... I januari flyttade vi ju till lägenhet. Flyttanmälan gjorde vi samtidigt och jag betelade avgifterna för oss båda så fort jag fick inbetalningskorten. Vi skickade ävern in blanketterna till skatteverket för folkbokföringens skull. I mitt fall var folkbokföringen ändrad ganska fort men för honom dröjde det så i mars ringde jag för att kolla och skatteverket hade inte fått hans anmälan, sa de. De skickade en ny blankett som fylldes i och sändes in och nu gick det bättre.

Men så dags hade F-kassan redan dragit in hans UH-stöd med motiveringen att han inte var folkbokförd på samma adress som jag. Han ska alltså bevisa för dem att avgiften för hans flyttanmälan inte betalades "bara på skoj" samt att han inte bott ensam i huset som nya ägarna tog över fr.o.m februari.  SKatteverket, å sin sida, säger att man inte kan efterdatera en flyttanmälan utan den gäller som tiigast från det datum den kom in till dem. Alltså borde posten betala hans UH-stöd eftersom de inte lyckats få fram hans blankett till skatteverket i Malmö som sköter folkbokföringen. Eller...?

Beslutet från FK har överklagats nu och vi har gett dem flera bevis på att sonen bott med mig hela tiden. Men jag har inga stora förhoppningar om att de ska ändra sig. Så de pengar jag har lånat ut till honom i väntan på slantarna från "kassan" kan jag nog titta i månen efter.  

I ett större perspektiv är detta ärende rent strunt. Betydligt värre är det väl när människor som är döende i cancer eller förlamade efter en stroke får beskedet att FK bedömer att de är friska nog att jobba. Där har du nåt att bita i, Håkan Juholt, om du vill återupprätta sossarnas rykte som de breda massornas vän! DET vill jag höra dig agitera om från barrikaderna! Och en del annat givetvis.

Jag vill ha tillbaka den sociala tryggheten även om man kanske får leva med risken att några missbrukar den. Såna finns alltid, hur man än gör.

Det låter så fint när politikerna säger att man vill "hjälpa" folk tillbaka till arbete men att tvinga till varje pris är INTE detsamma som att hjälpa.

Nej, vårt tidgare så trygg och varma Sverige blir kallare och kallare ju längre egoismens kalla stjärna tillåts stå för belysningen.

Kanske dags att återupprätta ord som solidaritet, empati och tryggeht. Och återge dem deras rätta betydelse!

En fantastisk tisdag tillönskas friska och sjuka, unga och gamla, tjocka och smala samt långa och korta. Liksom alla de som befinner sig nånstans på mitten av nämnda skalor i Skokloster, Malung, Tänndalen och Trångsund. Sköt om er, kära ordbrukare, för ingen annan lär göra det!


 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Göran - Tisdag 16 april 12:28

Har ni tänkt på att kungen har namnsdag idag igen?  Nej det är varken Carl, Gustaf, Folke eller Hubertus i almanackan. Men det är... DEN SEXTONDE!!! Jodå, jag vet att jag skrivit den förut en gång men eftersom jag kom på det så återanvänder jag d...

Av Göran - Måndag 15 april 18:46

  Så har jag då äntligen fått träffa mitt allra första barnbarn. Min vackre dotterson Luis i sin bilbarnstol på golvet i mitt kök. De anlände i eftermiddags, de nyblivna föräldrarna med sitt lilla underverk. Och nu har jag fått hålla honom, snif...

Av Göran - Lördag 13 april 08:50

Facebook kan vara roligt ibland och har jag inget bättre för mig kan jag ju alltid fördriva tiden med att spela Quiz Planet, frågesportspelet där man kan spela med sina nätvänner och tävla i kunskap. Eller kanske snarare en blandning av tur och kunsk...

Av Göran - Torsdag 11 april 11:59

Det här blir mitt  sista inlägg som tar upp religioner. För den här gången, åtminstone! Möjligen återkommer jag till ämnet nån gång i framtiden, det får vi se. Jag vill vara tydlig med att jag inte missunnar någon deras tro. Eller att jag tycker ...

Av Göran - Tisdag 9 april 13:10

"Vi har vår i luften, flickor! Var har ni er?" Det skämtet är så gammalt att det inte ens var nytt i min fars ungdom på 30- och 40-talen. Och kanske är jag lite för snabb med att utropa vår bara för att vi här på Sveriges midja är inne på andra dag...

Presentation

Fråga mig

10 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11 12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23 24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards