Alla inlägg under april 2011

Av Göran - 30 april 2011 06:52

Valborg... Så hette den barska frun till en av min morfars bröder. En tant som jag var ganska rädd för under min barndom. Om jag fattat släktingarna rätt så var även hennes make, morfars bror Henry, också ganska full av respekt för sin "drake".

Men både Valborg och Henry är döda sen länge och vad hon än må ha på sitt samvete så är det förmodligen preskriberat vid detta laget.

Valborg är också en helg för tonårsfylleri och jag hoppas innerligt att ingen av mina trtre tonårsbarn blir hemskjutsat av fältassistent ikväll som jag blev för 39 år sen.

30/4 1972... Jag var 14 år och hade tillsammans med en kompis fixat en hela Silver Rom som vi groggade med Coca Cola. Uppvuxen i en släkt av helnykterister var det förstås extra förbjudet och därmed spännande.

Och jag blev full! Så vidrigt, fruktansvärt asberusad att jag knappt mindes någonting efteråt. Mina snälla kamrater försökte gömma mig mellan några containers på SJ;s bangård i sta´n men eftersom de varit många inbrott i järnvägsvagnar just då så kom en polispatrull åkande och fick syn på oss. Mina kompisar var kapabla att springa men inte jag så jag var den ende de fick tag i.

Den enda gång jag blivit gripen av polis och förd till polisstationen.

Men eftersom jag var minderårig kontaktades den tidens svar på socialjouren och en fältassistent fick skjutsa mig hem.

Ska inte gå in på eferspelet mer än att säga att jag fick inget beröm hemma för mitt tilltag.

Men nu är det som sagt preskriberat. Utom möjligen för min storasyster som var den  som "tog emot" när hennes asfulle lillebror kom hem mitt i ntten. Hon påminner mig gärna än idag om detta mitt felsteg.

Så ni som är unga nu... gör inte om mitt misstag. Det är INTE tufft att bli så full att man inget minns.

Så ta det lugnt ikväll, kära ordbrukare, med både alkohol och raketer i SKillingaryd, Bastuträsk, Askersund och Bengtsfors. Så orkar vi alla demonstrera imorgon lite lagom bakis....

Av Göran - 24 april 2011 22:44

Vad passar väl bättre som avslutning på en bra dag än lite lagom slött bloggande?

Så vad är då definitionen på en bra dag? Svaren är nog lika många som det finns människor på jorden. Eller egentligen kanske 10 eller 100 gånger så många.

För... en bra dag denna vecka kanske inte är den ultimata dagen om en månad eller två. Då menar jag för samma människa för vi förändras ju och växer hela tiden.

Men dagen för mig har inneburit en mycket lyckad middagsbjudning där äldsta dottern och yngste sonen deltog men hedersgästerna var nog ändå mina f.d svärföräldrar.

Runt jul blev jag tillsammans med de två äldsta barnen hembjudna till dem på middag och jag sa då att bara jag kommit i ordning i nya lägenheten skulle jag bjuda igen. Och idag blev den dagen!

Inspirerad av TV-programmet "Halv åtta hos mig" beslutade jag att bjuda dem på en trerätters middag. Något jag aldrig tidigare gjort!

Förrätten blev "Luffarens kräftsoppa" som jag bjöds på hos min syster i höstas. Varnrätten blev dragon- och vitlökspotatis med stekt laxfilé, färsk sparris och sockerärtor. Båda mycket uppskattade!
Men vid desserten sket det sig lite. Tanken var att servera bourbonglass och varma hjortron med en touch av whisky men.... Hjortronen var slut överallt så det fick bli björnbär istället. Och utan whisky för sådan fanns ej heller att uppbringa i mitt för-löne-fattiga hem. Men det spelar ingen roll för jag vet ändå inte om björnbär och whisky skulle passa så bra ihop.

Hur som haver så verkade mina gäster nöjda och glada ändå! Trots att de varken fick hjortron eller whisky.

Efter maten tittade vi på "Mästarnas mästare" tillsammans och imponerades än en gång av fenomenet Ingemar Stenmark. Jag gillar verkligen programidén och konceptet att låta föredettingar tävla på alla möjliga sätt. Och källan att ösa deltagare ur är väl närmast bottenlös. Tänk så många stora stjärnor som ännu inte varit med! T.ex Gunde Svan, Pernilla Wiberg, Björn Borg, Stefan Edberg, Frank Andersson, Bengt Baron, Ragnar Skanåker, Linda Haglund, Henrik Larsson och tusentals andra. En nästan outtömlig källa att ösa ur med andra ord. Så... serien kommer nog att pågå så länge SVT vill att den ska göra det.

Måste säga att jag högaktar mina ex-svärisar för att de inte stängt ut mig efter skilsmässan utan tvärtom fortsatt välkomna mig i sitt hem och sina liv. Har även talat om det för dem ikväll och det känns bra att de nu vet det också.


Sen... efter att de åkt hem sätter jag mig vid databurken och ser detta...

http://www.expressen.se/noje/extra/1.2413560/suri-cruise-varldens-aldsta-femaring

Och.... man blir som trött! När ska vuxna inse att barn ska vara barn och inte miniatyrer av vuxna? Hur kommer denna stackars flickas liv att gestalta sig när hon inser att livet inte bara handlar om smink, kläder och lyx.

Föräldrarna (Tom Cruise och Katie Holmes är scientologer och om dem vet jag inte så mycket men enligt Expressen.se har de inställningen att barn ska betraktas som självständiga individer som är mogna att fatta egna beslut. Varför uppfanns då fenomenet föräldrar, undrar jag.

Jag tycker så synd om alla barn som inte får vara barn på det sätt de SKA vara. Det hör till uppväxt och mognad att göra en massa misstag och med föräldrars (och andra vuxnas) hjälp lära sig att hitta rätt väg. Barnen är vår framtid! Det är av dem vi har lånat denna värld vi lever i!

Vi har alltså inte ärvt världen av våra förfäder - vi har lånat den av våra barn!

Tänk på det, mina kära ordbrukare, när ni går till sängs i Bälinge, Mattmar, Grycksbo och Karesuando. Fred och lugn inatt i mänskoland! 

Av Göran - 23 april 2011 14:27

Jo, jag vet att jag har använt den där lilla lustigheten förut men när solen bara vräker ner och värmer frusna kroppar och själar är det lätt hänt att man blir lite spattig och upprepar sig. En underbar vårdag. åtminstone i mitt lilla hörn av världen. Och jag har sett vitsippor, de första för i år! Ännu ganska få utslagna utan de flesta späda knoppar som skiftar från vitt till lila/blåaktigt.

Jag har, tillfälligtvis, lånat in en träningsmaskin av den fyrbenta art som i dagligt tal kallas hund så imorse blev det en ganska rejäl promenad på en dryg timme för att vovven skulle få göra av med lite av springet hon hade i benen och givetvis för det där andra också som jyckar förväntas sköta utomhus.

Vi gick promenadvägen längs havsstranden och ganska snart hade hon fattat att det var jag som var chef för turen och bestämde tempot och hur länge man nosar på stenar, stolpar och buskar innan man går vidare. Sen blev promenaden riktigt trevlig och då jag såg vitsipporna tänkte jag en stund att man kanske skulle plocka med sig en bukett att ställa på köksbordet. Men jag avstod, tänkte att de vissnar ju ändå på nån dag om man tar in dem så de är nog finast där de står.

Äldste sonen har dragit till Malmö med flcikvännen men yngstingen är här som sällskap istället.

Han och jag tittade på Talang i TV4 igår kväll och jag häpnade än en gång över bredden i detta program. Precis vad som helst kan dyka upp på den scenen, man vet aldrig vad man får se härnäst! Och det är just det s,om är det roliga, tycker jag. Inte för att jag är ett dugg intresserad av en gubbe som gör marsipanfigurer på tid men just det att han får chansen likaväl som alla sångfåglar, breakdansare, trollkarlar och akrobater gillar jag. Den fumlige trollkarlen med den mekaniska fågeln höll vi på att skratta oss harmynta åt t.ex

Ledig påsk, som sagt, på gott och ont. Skönt att vara ledig när det är så härligt väder men samtidigt är jag lite avis på dem som får jobba och dra in storkovan i form av storhelgstillägg. (Aldrig är man HELT nöjd.....)

Men det kommer fler påskar. Och jular, nyår, midsomrar, första maj och nationaldagar då det kanske blir min tur att skära guld med täljkniv.

Därmed önskar jag läsekretsen an fortsatt fin påsk i Övertorneå, Hällekis, Skinnskatteberg och Vassmolösa. Till exempel....

Av Göran - 12 april 2011 09:39

Vår gamla institution Försäkringskassan håller sakta men säkert på att monteras ner. Därför har den fått en massa öknamn av folkhumorn. Förskingringskassan, försänkningskassan och försämringskassan är bara några av dem.

Förr, på den gamla goda tiden, var de till för att hjälpa den som inte kunde jobba p.g.a sjukdom hos sig själv  eller kanske ens barn. Idag verkar det mer vara en domstol med syfte att bevisa att vi är ena jävla bluffmakare, latryggar och simulanter allihop. Ett läkarintyg är t.ex inte värt ens dataprogrammet det är skriver med om FK;s läkare gör en annan bedömning.

Visst, jag vet att det finns några som utnyttjat vårt trygghetssystem men den stora majoriteten av dem som ber dem om pengar har verkligen det behov man säger sig ha. Som min son till exempel...

Han är varkn sjuk eller har sjuka barn men får underhållsstöd från sin mamma genom F-kassan. MEN.... I januari flyttade vi ju till lägenhet. Flyttanmälan gjorde vi samtidigt och jag betelade avgifterna för oss båda så fort jag fick inbetalningskorten. Vi skickade ävern in blanketterna till skatteverket för folkbokföringens skull. I mitt fall var folkbokföringen ändrad ganska fort men för honom dröjde det så i mars ringde jag för att kolla och skatteverket hade inte fått hans anmälan, sa de. De skickade en ny blankett som fylldes i och sändes in och nu gick det bättre.

Men så dags hade F-kassan redan dragit in hans UH-stöd med motiveringen att han inte var folkbokförd på samma adress som jag. Han ska alltså bevisa för dem att avgiften för hans flyttanmälan inte betalades "bara på skoj" samt att han inte bott ensam i huset som nya ägarna tog över fr.o.m februari.  SKatteverket, å sin sida, säger att man inte kan efterdatera en flyttanmälan utan den gäller som tiigast från det datum den kom in till dem. Alltså borde posten betala hans UH-stöd eftersom de inte lyckats få fram hans blankett till skatteverket i Malmö som sköter folkbokföringen. Eller...?

Beslutet från FK har överklagats nu och vi har gett dem flera bevis på att sonen bott med mig hela tiden. Men jag har inga stora förhoppningar om att de ska ändra sig. Så de pengar jag har lånat ut till honom i väntan på slantarna från "kassan" kan jag nog titta i månen efter.  

I ett större perspektiv är detta ärende rent strunt. Betydligt värre är det väl när människor som är döende i cancer eller förlamade efter en stroke får beskedet att FK bedömer att de är friska nog att jobba. Där har du nåt att bita i, Håkan Juholt, om du vill återupprätta sossarnas rykte som de breda massornas vän! DET vill jag höra dig agitera om från barrikaderna! Och en del annat givetvis.

Jag vill ha tillbaka den sociala tryggheten även om man kanske får leva med risken att några missbrukar den. Såna finns alltid, hur man än gör.

Det låter så fint när politikerna säger att man vill "hjälpa" folk tillbaka till arbete men att tvinga till varje pris är INTE detsamma som att hjälpa.

Nej, vårt tidgare så trygg och varma Sverige blir kallare och kallare ju längre egoismens kalla stjärna tillåts stå för belysningen.

Kanske dags att återupprätta ord som solidaritet, empati och tryggeht. Och återge dem deras rätta betydelse!

En fantastisk tisdag tillönskas friska och sjuka, unga och gamla, tjocka och smala samt långa och korta. Liksom alla de som befinner sig nånstans på mitten av nämnda skalor i Skokloster, Malung, Tänndalen och Trångsund. Sköt om er, kära ordbrukare, för ingen annan lär göra det!


Av Göran - 11 april 2011 05:57

"Och det är mååååååndag morgon, och mitt huvud känns så tungt..." Så sjunger Povel Ramel i sin "Gräsänkling blues" och jag gjorde det också för en stund sen. Tyst för mig själv.

Men det är bara till hälften sant. Måndag morgon är det, utan tvivel. Men huvudet är inte tungt alls. Tvärtom vaknade jag pigg som en speleman för en dryg halvtimme sedan.

Ledig vecka framför mig, måndag till fredag. Fast.... sååå  ledig är den kanske inte ändå. Jag har möten på "gruvan" tisdag,torsdag och fredag som jag måste gå på.

Å andra sidan blir det ju lite mer övertid, d.v.s komptimmar att använda när det känns tungt nån gång.

Men idag är jag helt ledig. Förutom att jag ska ila ner i tvättstugan vid sju och se till att jag och sonen får rena kläder och rena lakan i sängarna.

Och en svängom med den gamla snabeldraken måste det nog också bli för katterna släpper så sanslöst med hår just nu att det nästan är ett under att de inte blivit nakenkatter. Gammelkatten, Daisy, sticker ut från balkongen minsta chans hon får och det är väl bara att acceptera. Har man varit utekatt i 18 år är det nog svårt att sadla om till innekatt. Sonens katt, Rambo, kommer genast och "skvallrar" när hon har hoppat. Jo, det är sant! Han är väldigt uttrycksfull i sitt jamande, har flera olika läten. Jag har lärt mig känna igen "hungrig", "Var är min husse?" (Sonen alltså som Rambo tyr sig till 100 %) och "Nu har Daisy rymt igen".

Den sistnämnda kommer han alltid till mig med, som om han tror att jag ska rycka ut med blåljus och sirener. Och ibland sitter han på balkongräcket och tittar så längansfullt ner på gräset. Men hoppa törs han inte.

Nåja, Daisy kommer ju alltid hem igen. Hon har lärt sig var hon bor, tack och lov! Jag var lite orolig första gångerna att hon skulle leta sig tillbaka upp till huset där hon bott sen 1998 men som tur är vågade hon aldrig gå närmare E4 än till järnvägstunneln ovanför under dessa år så hon har nog inte fattat hur nära det egentligen är.

Tittade på "Mästarnas mästare" igår kväll och det är nästan lika intressant i år som tidigare upplagor. Fjolårets intriger mellan Patrik Sjöberg, Stefan Holm och Tomas Gustafsson blir dock svårt att slå. Men man måste beundra framför allt Ingemar Stenmark (vilken vinnarskalle) och fenomenet Evy Palm, 67-åring som slog ut den avsevärt yngre Rober Prytz i nattduellen igår. Men.... Prytz ser ganska sliten ut, tycker jag! Vet ej om han levat hårt eller om det bara beror på den starka solen där programmet spelas in men hans rödaktiga ansikte ger sken av att det kanske slunkit i ett och annat för mycket där genom åren som gått sen han la fotbollsskorna i gympapåsen och knöt ihop den.

Själv ska jag strax gå och göra mig en macka med rökt skinka och tomat och fylla på kaffemuggen igen innan det är tvättardags. Sen ska jag också under dagen hämta den sista nyckeln till min lägenhet (den de hade så svårt att hitta i januari) samt nyckel till bastun i källaren.

Titta, nu har jag gjort det igen - skrivit ett alldeles för långt inlägg om nästan ingenting. Men...jag tvingar ju ingen att läsa, det är ditt eget val.

Och om du är så dum så att du har läst ända hit så tycker jag du också är värd en kopp gott kaffe och en god macka. Så gå genast till köket och fixa det oavsett om du bor i  Brunflo, Rödeby, Svartede eller Blåkulla. Njut sen av våren!

Jo, den ÄR här nu! Det vet jag för på väg hem från jobbet igår kväll mötte jag hela 2 motorcyklar och 4 "raggarbilar". Dessutom såg jag tussilago på fabriksområdet. Så... vår är det!


Av Göran - 8 april 2011 13:39









Surströmmingen är räddad! Jag må vara hur negativ som helst til vår moderatledda regering men jag ska dock ge er credd för att ni räddade surströmmingen som EU ville förbjuda. EU anser att det är för mycket dioxin i Östersjöfisk för att den ska få säljas som människoföda men regeringen har idag beslutat om undantag för surströmmingen. Dioxin är förstås inte nyttigt men med de mängder surströmming de flesta får i sig på ett på ett år tror jag förgiftningsrisken är förumbar. Tack Reinfeldt o c:o! Men det krävs MYCKET mer än så för att jag ens ska överväga att rösta på er. Nånsin!

Jag tackar signaturen Ulrika för vänlig kommentar på mitt förra inlägg. Du skriver att du vill veta mer om mig. Så jag föreslår att du tittar på  "visa presentation" så hittar du min mailadress där. Sen kan du ju skriva till mig och fråga om det du vill veta. Att ägna ett blogginlägg åt att berätta om mig som person känns inte som jag vill. Men mailkommunikation är en annan sak.

Fast, å andra sidan, berättar om mig själv gör jag väl egentligen på sätt och vis hela tiden. Jag skriver ju utifrån mina åsikter och värderingar och ofta om saker jag upplevt hemma eller på jobbet. Och vill sen nån läsa det så är det såklart kul men det känns inte livsviktigt. Jag skriver mest för att jag mår bra av det.

Jag har fått en mellandag idag. Skulle jobbat natt ikväll men eftersom jag tillhör den lilla exklusiva skara som är utbildade på att köra dammsugarbilen ville min arbetsgivare att jag jobbar dagskift lördg och söndag istället för fredag och lördag natt. Och inte mig emot, bara skönt att få sova på den tid då vår herre har avsett att vi människor SKA sova.

Så ikväll får jag alltså möjligeten att se hockeylandskampen om jag vill eller kanske jag kollar Modo-Södertälje via datorn för på TV har jag inte Viasats sportkanaler som sänder kvalserien.

Det blev alltså en ganska omväxlande skiftperiod med en dag i portvakten där jag numera är den ende reserv de har, (F-n, man borde kräva högre lön!) sen en dag (igår) i vanligt jobb och sist 2 dagar i "den sugande holländaren" som bilen ibland kallas av folkhumorn. Det har sina fördelar att ha en bred kompetens!

Om ett tag ska jag steka lövbiff åt mig och sonen samt ge katterna lite fredagsgodis i form av tonfisk. Sen blir det en lugn hemmakväll i soffan istället för nattskift i en skitig fabrik.

Och allt detta i vetskapen om att vi gick behålla nationalskatten Surströmming!

Några filéer från "Oskars", färsk mandelpotatis, lök, tunnbröd och Västerbottensost är en svårslagen kombination. Gärna med ett glas iskall mjölk till även om jag KAN pina i mig en Åbro Guld, Klass 3 och en skvätt Gammal Norrlands Akvavit också. Om du trugar en stund, alltså!

Hävv-ö-najs-vikend, ävryhopa"!

Av Göran - 5 april 2011 22:40

"õm en sulle....."  gå och knyta sig, kanske. Men det är liksom ingen mening med att försöka förekomma John Blund för jag vet ju att den pajsar´n kommer när han kommer. Och ännu är han inte här!

Apropå det.... Har jag återberättat den där lilla historien om den lille gossen som skule lägga sig? Hans mamma hade läst saga, stoppat om och sjungit en stump då pojken gnuggade sina ögon.

- Mamma, det kliar så i ögonen, sa han.

Mamma ler och klappar honom på kinden.

- Det är för att John Blund har strött sovsand i dem så du ska blunda.

Pojken lägger sig lydigt tillrätta och blundar men efter ett par sekunder studsar han till och tittar upp och ser ganska irriterad ut.

- Mamma, nu är den där John Blund i rumpan också!


Jo, det vet vi ju alla att klia kan det göra lite varstans och han använde ju bara barnets omedelbara logik. Den är inte så dum den, undrar varför nästan alla vuxna har tappat den.

Jag har latat mig ganska ordentligt idag, endast gjort det nödvändigaste. Varför göra idag det som går att skjuta upp till imorgon? Vem vet, imorgon kanske nån annan gjort det och då slapp man ju. Så jag skulle kunna göra en lång lista över allt jag inte gjort idag.

Ändå känner jag mig nöjd med dagen. Hade hyresvärdens serviceman här på förmiddagen för att försökautröna hur i h-e det kan börja lukta rök i min lägenhet när grannen ovanpå eldar i sin öppna spis. Han lärde mig att fläktreglaget över spisen i köket ska stå i ett viss läge när man eldar så jag får pröva det nästa gång. Likaså visade han mig hur jag ska säkra spjället i min öppna spis nästa gång jag tänder en brasa. SÅ nu kan jag elda igen av hjärtans lust. Fast det är snart för varmt för att man ska vilja ha nån brasa inne. Men till hösten så... Då vet jag en som ska elda i spisen var och varannan kväll!

Sen fick han mig att känna mig lite dum...

Jag monterade och hängde upp en ny lampa över matsalsmöblerna i vardagsrummet i lördags. MEN.... den lyste inte. Jag mätte i uttaget med spänningsprovare men det var helt dött. Samma sak konstaterade även vaktmästaren idag. Men strax därpå pekade han på väggen strax intill fönstret.

Och tror ni inte att det sitter en strömbrytare där som jag inte lyckats upptäcka!

Visserligen skyms den lite av gardinerna men ändå!

Jaja, misstag gör vi alla som den närsynte igelkotten sa när han klev av skurborsten. Nu tror jag John Blund kanske kan vara i antågande ,även om jag tror att han missade för det kliar bara på ryggen en så länge. Men han får en ny chans!

Därmed önskar jag läsekretsen en fantastisk natt och en underbar aprilonsdag imorgon i Garphyttan, Näsåker, Morkarla och Vinslöv.

Jag kommer tillbaka! När andan faller på.....


Av Göran - 5 april 2011 06:31

Dagen gryr utanfr mina fönster. Eller rättare sagt så har den väl redan gjort det. Det kommer allt snabbare nu, det där ljuset som blåser liv i växter, djur och människor.

Gammelkatten är ute på drift igen, har varit ute hela natten och befann sig inte inom hörhåll då jag var ute och ropade. Eller så ville hon inte komma in ännu, bara.

Annars är hon ju faktiskt så klok att hon brukar svara när jag ropar på henne. Ibland har jag gått ut sent på kvällen och lockat och kunnat höra henne jama långt borta. Sen fortsätter hon jama så man hör att hon hela tiden närmar sig.

Det har varit mycket nostalgi ett tag nu i bloggen och värre blir det. Sen 7-8 år är jag medlem på sajten "Stayfriends" eller "Klassträffen" som den hette förr.

De har infört ett slags klotterplank eller anslagstavla som man kallar det och på en av mina f.d skolor är gamla elever väldigt aktiva med att klottra där. Detta har fångat mitt intresse också och igår kväll togs jag än en gång på en åktur längs "Memory lane". Det skrivs om lärare, vissa med legendstatus, om vaktmästaren och om kiosker och affärer i närheten. Samtliga numera nedlagda.

Det roliga med Stayfriends är ju just nostalgin - att få kontakt med gamla vänner och även gamla romanser. De borde ha en särskild inloggning för lärare också. Förvånansvärt många av de som utbildade mig är fortfarande vid liv och ännu mer förvånande så kommer en del av dem ihåg en också. Säkert finns det en och annan av dessa som gärna skulle vija byta ett par ord öve nätet med f.d bråkstakar eller mönsterelever.

Så ni som inte kände till sajten och är nyfikna på vilka gamla klasskompisar som finns där - regga er hos "stayfriends.se" och låt er svepas med i nostalgin i Falkenberg, Lenhovda, Bengtsfors, Naggen och Bollstabruk. Wherever you are...

Presentation

Fråga mig

10 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11 12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23 24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards