Direktlänk till inlägg 28 januari 2013

Flugornas herre

Av Göran - 28 januari 2013 10:51

Hur ofta händer det att man blir glad över att se och höra en fluga? Nej, det är nog inte många flugor som fått uppleva att människor är glada att se dem. Om nu flugor upplever det, kanske skiter de totalt i vilket. Vad vet jag? Glad blev jag i alla fall imorse då jag först hörde det välbekanta surret bakom gardinen. Jag trodde knappt mina öron först. Inte förrän även ögonen kunde konstatera att jag hade en livs levande fluga i fönstret. I Januari!

Jo, jag HAR upplevt det förut men det är sällsynt att de vaknar så här års. Så jag bestämde mig genast för att flugan är en tjejfluga och därför kallar jag henne Maj-Britt. Jag tyckte att hon såg ut som en Maj-Britt helt enkelt.

Hade Maj-Britt dykt upp här under sommaren hade hon i bästa fall blivit utviftad genom fönstret och i värsta fall hade hon fallit offer för min flugsmälla för sommartid hade jag inte haft så mycket till övers varken för henne eller hennes artfränder. Men nu var hon välkommen vilket jag också talade om för henne när hon, för en stund sen, satt på kanten av hyllan över mitt databord och tycktes betrakta mig. Med tanke på hur en flugas ögon är byggda är det lite svårt att veta åt vilket håll hon tittar. Än svårare är att bedöma vartåt hon INTE tittar.

Nåja, det får väl vara hur det vill med den saken. Nu får jag försöka ha som livsuppgift att hålla henne vid liv tills hon kan släppas ut utan att riskera frysdöden.

Så.... hur mycket mat måste jag ställa fram åt henne när jag börjar jobba imorgon bitti? Äter hon korvstroganoff månntro? Tja, hon får väl äta det som serveras och portionerna behöver ju inte vara så himla stora heller. Ett halvt kryddmått är ju ett bautaskrovmål för  henne så det där med maten ordnar sig säkert.

Värre vore om hon börjar störa mig när jag sover. Om hon blir sådär kärvänlig som insekter är ibland och försöker utforska insidan av mina öron till exempel. Då lever hon farligt. Men jag får väl prata med henne om saken och skulle hon trilskas så får hon sova i vardagsrummet istälet.

Tänk om hon bara är en av artontusen små flugägg som kläckts och hennes syskon invaderar mitt hem den närmaste tiden! Då kommer det inte att vara lika roligt längre varken för dem eller för mig. Slutsatsen blir att flugor gör en glad BARA på vintern och BARA då de är ensamma. Ser jag en fluga sommartid har jag glömt den inom tre sekunder ungefär men Maj-Britt lär jag minnas betydligt längre. Hon var här nyss och promenerade lite på skärmen, antagligen ville hon se vad jag skrev om henne.

Rubriken har egentligen inget med texten att göra, den bara dök upp i huvudet. Lånad av titeln till en av mina favoritböcker av William Golding. Har du inte läst "Flugornas herre" ska du omgående uppsöka en bokhandel eller ett bibliotek och skaffa hem den. Själv fick jag den i present av min bror när jag fyllde femton år (för några år sen....) och använde en helg till att sträckläsa den från pärm till pärm. Ganska otäck var den men oerhört fascinerande.

Nåt annat som fascinerar mig är Claes Erikssons (Galenskaparna, ni vet) sätt att leka med vårt språk. Om man botaniserar runt lite på youtube inser man snabbt hur oerhört mycket roligt den mannens hjärna har värkt fram. Nästan på Povel Ramelskt maner gör han egna ord eller böjer till befintliga så att de passar in i hans idéer. På länken nedan gör han om vårt språk till obegriplighet men det är alldeles väldigt begripligt ändå. Första gången jag såg den sketchen vred jag mig av skratt och jag tycker fortfarande att den är vansinnigt rolig.

Håll till godo, kära ordbrukare!

http://www.youtube.com/watch?v=zGBllFD3WMc

"Har en plinten framme får la en höppa!"

Om ni fortfarande kan stå på benen och fortfarande kan läsa så tillösnkas ni härmed en fortsatt underbar måndag från mig och Maj-Britt. Och om ni också har en vinterfluga så sköt om den väl som en föraning om den sommar som kommer så småningom även om det är svårt att tro med en halvmeter snö på marken och en herrans massa minusgrader ute.

 
 
Gubbfan

Gubbfan

5 februari 2013 19:37

Hur går det med din fluga?
Fortfarande vid liv?

http://Gubbfan.bloggplatsen.se

Göran

6 februari 2013 07:43

Jadå, Maj--Britt lever i högönskelig välmåga. Eller åtminstone gjorde hon det igår eftermiddag. Idag har hon inte kommit för aatt hälsa ännu men hon är väl morgonrött, tänker jag...

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Göran - Torsdag 28 mars 13:42

Det moderna bondfångeriet börjar ta sig nya skepnader! Bara idag har jag anmält fyra annonser på FB där den ena utgav sig för att vara Youtubern och infuensern Joakim Lundell, alias Jockiboy, i en intervju hos Bianca Ingrosso. Man hör att det är ha...

Av Göran - Onsdag 27 mars 19:23

Måndagen och tisdagen liksom bara försvann. Och snart har väl även onsdagen följt i deras spår. Det grämer mig en aning att när jag nu äntligen hittade ett sätt att se all ishockey i hela Europa och även i Nordamerika helt gratis så är favortlaget ut...

Av Göran - Tisdag 26 mars 09:50

God Tisdagförmiddag på er, kära ordbrukare! Den här dagen började  tidigt. Redan halv fem vaknade jag utan att kunna somna om. Låg dock kvar ändå i en halvtimme innan naturen krävde uppstigning. En dusch och en kopp kaffe och sen byta lakan i sänge...

Av Göran - Fredag 22 mars 11:29

Nu är han äntligen här, mitt allra första barnbarn! Han skulle ju ha kommit igår egentligen men han tog sån tid på sig att det hann bli fredag. Lik sin pappa är han och givevis det mest fantastiska barn som någonsin fötts! Precis som ALLA barn både f...

Av Göran - Torsdag 21 mars 11:42

Jamen, det har ju liksom bllvit lite av en tradition att jag lägger ut "21/3" av och med Dan Hylander och Raj Montana Band när datumet infaller. Den har passerat 40-stecket och Dan själv fyller sjuttio i år om jag inte minns fel. Men både han och låt...

Presentation

Fråga mig

10 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards