Direktlänk till inlägg 24 september 2014
Frostnupen morgon här på Sveriges midja! Första nattfrosten för denna höst, alltså. Därav rubriken. För som florsocker ser det ut ungefär då jag tittar ut genom fönstren denna morgon. En påminnelse om vart det bär så här års med isiga bilrutor och vitt skinn på vattenpölarna. Huvvaligen!
Men som tur är har jag än så länge tak över huvudet och en hyresvärd som inte snålar med värmen. Vilket tydligen inte är allom givet för den som hyr sin lägenhet, har jag förstått. Så det börjar bli dags att skaffa hem lite ved att elda i öppna spisen de kvällar då hösten tränger ända in i märgen FAST det är varmt och skönt inne.
Tiden för brasor och värmeljus är alltså här, förbi är shortsens och sandalernas årstid. Den får vi vänta på i 8-9 månader innan det åter grönskar därute. Och.... tja, det är väl bara att "gilla läget" som det heter.
På yngste sonens begäran ska idag kokas ärtsoppa enligt det mycket enkla recept som min mormor använde och som aldrig funnits nedtecknat utan förts vidare endast med muntlig tradition. Men om ni lovar att hålla det för er själva så ska jag berätta hur man gör c:a 12-15 portioner att frysa in och spara till andra ruggiga dagar.
Dag 1 kokas en fläsklägg med ben på c:a 1,5 kg med 8-10 kryddpepparkorn och några lagerblad i 1,5 timme. Den får sen svalna över natten i sitt eget spad . I en annan kastrull blötläggs 1 kg gula ärtor över natten.
Dag 2 (idag) lyfts fläsket upp och benet skärs loss. Kokspadet silas och mäts upp. När ärtorna sköljts slår man dem i en stor kastrull tillsammans med spadet från fläsket och lägger i fläskbenet som får koka med. Därefter fyller man på med vatten, om inte spadet räcker, tills vätskemängden uppgår till 3 liter. En stor gul lök hackas och läggs i tillsammans med en matsked salt. Smaka först på fläsket så att det inte blir för salt. Koka upp. Därefter tärnar man fläsket medan soppan kokar i ungefär en timme. När ärtorna är mjuka lyfts benet ur och det tärnade fläsket läggs i. Smaka av med salt och vitpeppar samt timjan och/eller mejram. Voila, soppan är klar!
Kan du göra en godare ärtsoppa så lyckönskar jag dig. Själv har jag aldrig smakat nån som är i närheten ens även om Bongs på burk också är god.
Tack vare ny och modern teknik är det redan dags att gå ner i källaren och hänga första maskinen tvätt. Med gamla maskinen hade det dröjt 15-20 minuter till. Därför kommer ni lindrigt undan idag, kära ordbrukare, jag avslutar nu.
Och det gör jag förstås med att önska er en otrolig onsdag i världens alla hörn och skrymslen.
Som Fjällbacka, Öregrund, Överkalix och Lillhärdal. Till exempel.
Idag fanns det mycket att läsa i backspegeln för min blogg. Utan den hade jag t.ex inte haft en susning om att det är den internationella whiskydagen idag. Men så är det. Inte för att jag kommer att fira den. Åtminstone inte genom att dricka någon ...
Pingst? Hänryckningens tid? Tja, kanske för 40-50 år sen när det gäller mig. Den enda nytta jag har haft av pingsten i mitt liv är väl när jag gick i skolan och hade måndagen ledig. Dett eftersom det då fanns nåt som hette annandag pingst och almanac...
Som de flesta av mina trognaste ordbrukare redan vet så funderar jag en hel del över likheter och skillnader mellan Sverige förr och nu, mellan Sverige och världen. Och då framför allt skilnaderna mellan oss och USA. Och jag vill, för död och pina,...
Nästan nyss var det vinter. Sen kom våren smygande på tårna men motades ut av senkommen snö igen. Som inte stannade så länge utan försvann på några dagar. Men man hann knappt ens njuta av våren för de senaste tre dagarna har vi haft nästan sommarvä...
På mitt förra inlägg fick jag en kommentar från Krister. Han skrev att reklamen spaltade upp min blogg alldeles för mycket. Jag svarade lite uppgivet att jag var medveten om saken men inte visste vad jag skulle göra åt det. Det vet jag nu. Och har ...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 | 6 |
7 |
|||
8 |
9 |
10 | 11 |
12 | 13 |
14 | |||
15 |
16 |
17 |
18 |
19 | 20 |
21 | |||
22 |
23 |
24 | 25 |
26 | 27 |
28 |
|||
29 | 30 |
||||||||
|