Direktlänk till inlägg 7 maj 2016

Lokalpatrioten inom mig

Av Göran - 7 maj 2016 21:56

Jag ska bli lite lätt lokalpatriotisk idag, Nån dum jävel, säkerligen en politiker eller smart affärsman som vet med sig att han/hon är bra på att lura i politiker vad som helst, har hittat på att man ska bygga två (med Sundsvallsmått) extremt höga höghus.

Och det säger jag väl inte så mycket om, rent principiellt! Det vore kanske lite häftigt att förändra stdens siluett så radikalt. MEN... "Nån dum jävel" skriver jag på grund av platsen de valt, nämligen mitt i city vid stora torget.

Sundsvall anses förmodligen som en ful stad av folk som bara passerar på E4. De ser tre fula fabriker nära stadskärnan och från åtminstone en av dem bolmar det stora moln. Moln som i och för sig mest innehåller vattenånga men ändå.

Den sydligaste och i mitt tycke allra fulaste av fabrikerna har en skorsten där det brinner en låga för att förbränna de giftigaste gaserna och jag kan tänka mig att de är vad många minns när de har passerat oss och rullat in i endera Hälsinglands eller Ångemanlands skogar.

Men det finns något här som många Sundsvallsbor är stolta över. Vår stadskärna. Stenstaden som den kallas efter att man byggde husen i sten efter branden 1888. Och torget omges av vackra byggnader från just förrförra sekelskiftet.

Söder om torget står stadshuset med sina pampiga statyer på taket.

 

I väst det vackra Hirschka huset, med sina torn och vackra fönster samt rika dekorationer på den vita och röda fasaden.

 

På norra sidan finns det min generation kallar Forumhuset för så hette det KF-ägda varuhuset som höll till där i vår barn- och ungdom.

 

Där fick även G2, Gustav II Adolf, stadens grundare, vara med på ett hörn. Samt ett kringresande tivoli från förra sommaren eller nåt. Jag gissar att han (Gustav II Adolf) tillsammans med byggherrarna av stenstaden roterar ilsket i sina gravar åt de påhitt som nu går att läsa om i lokalpressen. 

Nåt sånt här var vad de där nytänkarna har tänkt sig...  

Jamen, håll med om att det ser helt jävla groteskt ut! Två extremt smala (11 x 11 meter) och extremt höga jävla torn (110 meter!) mitt bland alla dessa vackra gamla stenhus. 

Vill de nödvändigt leka Manhattan så gör det då. MEN GÖR DET NÅN ANNANSTANS!

Jag tycker definitivt inte att vi ska ha två tvillingtorn mitt i stan. Måste ni absolut uppföra dem så gör det i hamnområdet eller nån annanstans där de inte bryter av så fruktansvärt.

Två bilder till bara som jag tog under fackets båtresa med MS Medvind förra våren. De visar de ganska nybyggda husen i inre hamnen och stadens siluett sedd från havet. Låt vara i något mulet väder...

Kyrktornet är högst där och jag tycker det kan få fortsätta att vara det.

    

Är det bara jag som blivit för gammal för att se fördelarna med en så stor förändring eller är det beslutsfattarna som drabbats av storhetsvansinne och vill leka att vi bor i USA.?

Nåja, nu skulle jag väl kunna tänka mig att fler än jag tycker såhär så kanske blir protesterna för högljudda! Låt oss hoppas det så vi slipper de där missfostren mitt i stadskärnan!

Stadens mest vinstrika klubb inom elitidrotten har dessutom gått i konkurs. Basketlaget Sundsvall Dragons finns inte mer. Vad som eventuellt kan resa sig ur askan från resterna vet jag ingenting om.

Men för att se rent krasst på saken så är det en konkurent mindre om de ganska begränsade sponsorpengarna till idrott i distriktet. Vilket alltså borde gynna det lag jag bryr mig mer om, Timrå IK. Det är olika sporter men det är ändå så att ju fler klubbar som slåss om företagens bidrag desto mindre blir det till varje förening. Så kanske kan den enes död bli den andres bröd. Och den där korgbollen har jag aldrig riktigt förstått mig på. Men visst var det roligt de två åren Dragons vann SM-guld.

Nu är min lilla rest av gorgonzola slut, det blev lite över när jag gjorde sås förut. Så jag ska smutta i mig resten av glaset med rödtjut som står här bredvid och sen blir det nog sängen.

Sov gott, kära ordbrukare, och vakna torrt i Morkarla, Vassmolösa, Odeltorp och Njutånger!
 
ANNONS
 
Gubbfan

Gubbfan

8 maj 2016 22:46

Det ser ju larvigt ut med de där tornen.
Är du säker på att det inte är ett skämt?

Hur gick det med travet då?
Vinst även denna gång?

http://Gubbfan.bloggplatsen.se

Göran

9 maj 2016 08:43

Nä, nu gick jag på pumpen. You can´t win ém all!
Och vad gäller dubbelphallosen så ÖNSKAR jag att det vore ett skämt. Stadens siluett av idag domineras av kyrktornet som är väl c:a 50 m högt. De nya höghusen ska bli 110!
Och som sagt, bygg dem om ni nu måste men INTE DÄR!

 
skogsnuvan

skogsnuvan

10 maj 2016 07:43

Inte kan det väl vara möjligt att man tänkt sätta upp något så fult mitt i fina staden. Sedan har jag hört ryktas att man ska göra om torget också. Hoppas det inte blir som i Östersund där det nya torget blev jättefult och tomt och ingen vill vara där. Jag har faktiskt fått vår här också nu men inte fått njuta så mycket av det för jag har blivit matförgiftat och legat och spytt i flera dagar. Så var det med det.

http://skogsnuvan.bloggagratis.se

Göran

10 maj 2016 14:56

Stackare! Mat smakar alltid bättre på väg ner än då den kommer i retur! Krya på dig!
Ja, nog skulle det se egendomligt ut med de där två minareterna som i så fall blir mer än dubbelt så höga som kyrktornet.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Göran - Måndag 13 jan 21:21

En lite omtumlande måndag har det varit men nu har lugnet lägrat sig igen. Ringde ju vårdcentralen igen imorse eftersom antibiotikakuren jag fick inte  gav någon nämnvärd effekt. Fick tid kl 14 så av rehabgympan blev intet. Idag heller. En dusch och ...

Av Göran - Söndag 12 jan 17:01

Nu lider min långa härliga ledighet mot sitt slut. Från och med imorgon stundar två stycken fulla arbetsveckor (40 tim/vecka) och därefter en tvådagarsvecka innan jag får fem dagar ledigt igen. Hur det blir sedan står ju skrivet i stjärnorna. Vet t.e...

Av Göran - Lördag 11 jan 21:52

En tredjedel av januari är avklarad och "bara" c:a 60 % återstår. Men det är ju inte vinter på det sätt det borde vara så här års. Gräsmattor (grå visserligen) och vägar är snöfria och temperaturen håller sig omkring eller över nollan. Var ute och ...

Av Göran - Fredag 10 jan 21:15

Så har det börjat igen då. Ett av mina favoritprogram på TV - Talang i TV4. Programmet där precis vad som helst kan komma in på scenen och vad som helst kan hända. Ikväll fick vi t.ex se en grönmålad häxa sjunga skiten ur hela juryn, en kemist som le...

Av Göran - Onsdag 8 jan 10:35

11 år! Så gammal har den här klena ursäkten till blogg hunnit bli nu. Mestadels har det varit roligt och i  de perioder då det inte varit det har jag heller inte skrivit något under några veckor. Så kommer det, med all sannolikhet, att fortsätta så l...

Presentation

Fråga mig

7 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3
4
5 6 7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19 20 21
22
23
24
25
26
27
28 29
30
31
<<< Maj 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Tankar och betraktelser från en amatörfilosof med Blogkeen
Följ Tankar och betraktelser från en amatörfilosof med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se