Alla inlägg den 5 mars 2016

Av Göran - 5 mars 2016 07:18

Lördag morgon. Och min kropp är visst lite felkalibrerad. Den verkar tro att det är söndag. Detta eftersom jag vaknade strax före halv fem med känslan att det var dags att stiga upp. Men det är ju inte förrän imorgon bitti jag börjar jobba igen. Därför åker jag förstås inte Vasaloppet i år heller.

Nej, har jag lyckats hålla mig borta från det där i 58 år så ska jag väl klara av att låta bli under de år jag har kvar också. Imorgon är alltså ursäkten att jag inte vill lämna min arbetsgivare i sticket genom att vara borta från jobbet. Nästa år kanske jag får hitta på nåt annat, det återstår att se. Men jag har förstås en reservplan som alltid funkar, nämligen att jag varken äger skidor eller pjäxor. Och utan dessa förnödenheter är det svårt att åka Vasaloppet på traditionellt vis.

Besiktat bilen har jag också gjort i veckan och som så många gånger förr blev de så förtjusta i den att de vill se den en gång till. Senast 1 april ska jag bevisa för dem att rostiga bromsrör bytts ut liksom handbromsbackarna och en länkarm framtill som också den angripits av bilistens fiende nummer ett - rosten. Så nu måste jag hitta någon billig bekant som gillar att stånga pannan blodig under gamla rosthögar där allt sitter fast som hälleberget. Därefter inhandla reservdelar där de kostar minst men ändå tvingas hosta upp c:a 2500 kr.

Så i eftermiddag hoppas jag lite extra på att hästarna ska trava rätt i dagens V75 på min närmaste bana, Bergsåker. Helst ska de förstås inbringa såpass att jag kan köra min blå ögonsten till närmsta bilskrot och skänka den till dem innan jag köper nåt nytt, fräscht och glänsande blankt åkdon att frakta matväskan i. Men gärna åtminstone såpass att det täcker de reparationer som måste göras för att SAAB;en ska få fortsätta rulla på vägarna i ett år till.

Det sägs ju att "plötsligt händer det" anspelande på att bara man spelar så vinner man förr eller senare. Så jag hoppas att det är "plötsligt-dagen" idag.

Annars så... har en för mig tidigare helt okänd form av kriminalitet uppdagats i mina trakter. Det handlar om svampstölder(!), hör och häpna. En kvinna i Sundsvallsområdet upptäckte en dag "gubbar" i björkarna på sin tomt.

På trädstammarna växte något som kallas sprängticka som man tydligen kan sälja för dyra pengar på nätet. Man tror tydligen att den är nån sorts hälsokost som är bra mot lite allt möjligt. Fan tro´t!

Så nu härjar alltså tydligen en svamptjuvsliga i mitt närområde. Jag skulle råda dem att hålla sig i marker som omfattas av allemansrätten för då borde det väl vara lagligt att klättra upp och skära loss de där sprängtickorna. Men att plocka svamp i en villaträdgård utan ägarens tillstånd får man såklart inte göra. Varken från marken eller uppe i träden!

Inte för att det brukar växa så mycket svamp med matvärde i en villaträdgård. Smörsopp och bläcksvamp är väl de som är vanligast. Bläcksvampen är ätlig som ung och späd men det gäller att plocka den innan den utvecklat de starka färgämnen som gett den sitt namn. Man ska också akta sig för att intaga alkohol samma dag som man äter den eftersom den innehåller samma ämne som är det verksamma i antabus (har glömt vad det heter). Och smörsoppen tycker jag personligen är svampbokens mest överskattade. Så dem låter jag stå kvar om jag ser dem.

Jag har hört att en skicklig svampplockare kan plocka svamp hela året så alltså är jag inte särskilt skicklig då. För plockare av samma kaliber som jag är det långt till svampsäsong.

Man får trösta sig med annat. Som hockey till exempel. Jag såg mitt kära Timrå IK spela skjortorna av Oskarshamns IF igår kväll men ändå "bara" vinna med uddamålet. Det var stundtals rena utklassningen och det är förstås glädjande för ett rödvitt hjärta att få vara med om.

Nej, det börjar bli dags att starta upp dagen med lite frukost. Äggröra kanske. Det var ett tag sen.

Ha en härlig lördag, kära ordbrukare i Vattlång, Moheda, Sysslebäck och Ytterlännäs. Och se till att vila skönt i TV-soffan under morgondagens skidtävlingar i Dalaskogarna. 

Presentation

Fråga mig

10 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9 10
11
12
13
14 15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards