Alla inlägg den 21 juni 2016

Av Göran - 21 juni 2016 20:18

Sådärja! Då var dagskiften avklarade och båda två tillbringades huvudsakligen bakom ratten på en 7,5 tons gaffeltruck.

Dessutom var det mulet och regn både igår och idag men klarnade upp ikväll när vår hemgång började närma sig. Hemma igen fick jag dra ner persiennerna i fönstret åt väster för att slippa sol i ögonen medan jag såg Tyskland besegra Nordirland i fotbolls-EM i Frankrike.

Nattskift blir det inte så mycket av med den här gången. Imorgon ska jag vara på fabriken vid halv åtta för möte med skyddskommittén för min avdelning och därmed slipper jag jobba natt imorgon kväll. Även på torsdag är det skydd och miljö på agendan då den centrala skyddskommittéen sammanträder. Då ska jag stämpla in vid 12:30 på dagen och när mötet är över byta om och gå upp till fabriken och utföra någon sorts arbete innan mina arbetskolleger kommer vid sextiden. Därefter jobbar jag drygt halva nattskiftet och går på frivecka fem timmar före mina kolleger.

Sen, mina vänner, är det förbanne mig midsommar! Har inte en enda plan för den men ser det inte som någon katastrof om jag tillbringar den hemma i sällskap av bara mig själv och Ansgar (sonens oreangeaktiga kattoxe).

Egentligen bryr jag mig inte så mycket om någon av de gamla högtiderna. Dels är jag ju inte religiös det minsta och dels har jag jobbat skiftgång under så stor del av mitt liv att den helg finns inte som jag inte har tillbringat på fabriken.

Därför har jag fått lära mig att göra helg när det passar mig. D.v.s när arbetsschemat tillåter.

Otaliga gånger under åren som gift blev vi uppringa av svärmor med förslag om att komma till dem på kaffe eller annat men tvingades tacka nej eftersom vi  druckit vin till maten.

"På en TISDAG???" kunde hon då utbrista med förfäran i rösten. Och då fick man försöka förklara att jag/vi hade jobbat när de flesta andra hade helg och därför valt att göra helg när vi kunde. Oftast dock utan nämnvärd framgång!

Hon hade jättevsvårt att acceptera att det fanns människor som inte styrdes av almanackan utan av arbetsschemat.

Dricka vin gjorde man möjligtvis, enligt henne, på fredag kväll och lördag men absolut inte på vardagar.

Men...den enes helg är den andres vardag och vice versa.

Men det är inte bara icke-skift-arbetande som har såna där fördomar. Vi skiftare har dem också. Det fick jag lära mig av en arbetskamrat på mitt förra skiftlag. 

Han berättade en gång i slutet av vårt sista nattskift att "nu ska jag hem och dricka en iskall starköl innan jag går och lägger mig. Eller kanske två..."

Min första reaktion var att "Så gör man väl inte!" Dricka starköl på morgonen lät som alkoholistvarning i mina öron. Men arbetskamraten (som vi kan kalla Danne) sa ungefär att... "Vad då då? Om jag kommer hem på fredag eftermiddag efter en arbetsvecka är det ju inget konstigt att ta ett par pilsner. Varför får man inte tänka så när man slutar sin arbetsvecka en tisdagmorgon i februari?"

Jag hade inga argument emot. Inga som verkade vettiga, i alla fall!

Men en tid senare testade jag själv. Och jag tror aldrig en kall öl smakat så bra som direkt efter hemkomst från sista nattskiftet oavsett om det ägde rum i maj eller januari.

Nu är väl detta inget som jag gör vanemässigt. Det är vanligare att det INTE händer än att det gör det. Men NÄR det händer så har jag numera bestämt mig för att inte skämmas för... "Den enes vardag är den andres helg!"

I gengäld har jag kanske fler helnyktra jular, nyår och midsomrar än många jämnåriga!

Men å andra sidan... Vem bryr sig?

Varför inte bara leva som man vill? Göra det man får lust till och strunta i både konvenans, Jante och gamla traditioner som säger att allt ska vara si eller så. Ät surströmming på nyårsafton om du får lust med det (DET har jag också gjort en gång för länge sen)! Ta dig en rackabajsare i varje ben när du är ledig om du vill det FAST det är tisdag, onsdag eller torsdag. Eller ät kräftor i april eller rabarberkräm i december. 

Om du kan.

FÖR att du kan. Eller för att du vill!

Världen går inte under för det! 

Så jag fortsätter att leva som det faller mig in. Vill jag ta en kall pilsner eller en whisky efter sista natten innan jag lägger mig så.... Så ska resten av världen skita i det! 

Vill jag inte så... Så ska de skita i det också!

Kanske borde man starta ett politiskt parti för att försvara rätten att leva annorlunda än de där "nio-till-fem-svenskarna" med mellanmjölk, tax och volvo. "Gör-som-du-vill-partiet" är härmed startat.

Återkommer med valresultat så småningom...

Presentation

Fråga mig

10 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards