Alla inlägg den 25 maj 2022

Av Göran - 25 maj 2022 17:32

Skrev för ett tag sen om eldrivna kick-bikes som bara exploderat fram i tusental den senaste tiden. Ser både vuxna och tonnåringar susa omkring i kanske 30 km/h eller mer. Och det är väl en sak... Men hur är man funtad som förälder om man köper ett sån där livsfarligt åkdon till sin tioåring. Eller yngre i vissa fall också. Så sent som igår åkte jag bil med sonen och var nästan hemma då en flicka som säkert inte var mer än 7-8 år brakade rakt ut i vägen framför oss vid en husknut. Tack vare husets placering fanns ingen chans att upptäcka henne innan.

Som tur var hade vi nästan ingen fart men han tutade ändå tiil åt henne. Då vänder hon på huvudet och räcker ut tungan åt oss. Med påföljd att hon körde ner i en grop med framhjulet och for av sparkcykeln. 

Hon landade i gräset och tycktes inte skadad (DEN gången...) och var snabbt iväg igen. Utan hjälm, utan skydd för handleder, armbågar eller knän för den delen.

Nu tycker jag ju inte att så pass små barn ska åka eldriven kickbike överhuvudtaget men undrar hur i fridens namn en förälder tänker när de släpper ut dem helt utan minsta skyddsutrustning. Ungar som cyklar i området har oftast åtminstone en cykelhjälm på sig men ingen av dem jag sett på kickbike har haft det.

Och då går ju den en bit fortare än de flesta ungar kan trampa upp på sina cyklar.

Kalla mig grinig surgubbe om ni vill men jag tycker det är hög tid att införa åldersgräns på såna där åkdon. 15 känns som en bra minimiålder, tycker jag. Om den går ungefär lika fort som de klassiska mopederna fick göra på min tid så borde det vara samma åldersgräns för de där. Riskerna är dessutom mycket större på grund av de pyttesmå hjulen de har. Det behövs ingen djup grop för att de ska kapsejsa och ungen störtar till marken. Då gäller det att de har samma turs som den lilla tjejen som räckte ut tungan åt oss, att de landar mjukt. För landar de på asfalt eller betong så kan det t.o.m vara godnatt för alltid. Tänk på det, föräldrar, innan ni skaffar era barn en eldriven kick-bike!

Bilandet, borrande av betonggolvet i källaren som skulle pågå i en vecka är numera inne i sin tredje vecka. Tydligen fanns fler fel att lokalisera och laga än de trodde innan så man tvingas försöka stå ut med oljudet varje vardag. Skönt att det är röd dag imorgon så vi får en lugn dag extra. Å andra sidan betyder ju det också att det kommer att ta ännu en dag innan de är klara.

Idag fick jag mail att den tändspolemodul jag beställde i helgen packats och skickats iväg från depån i Stockholm. Så om jag har en väldig tur så KAN den dyka upp på fredag men eftersom det är Postnörd (f´låt "NORD" ska det ju vara) som ska leverera så har jag inte så mycket hopp.

På fredag får jag dock låna min tama husmekankers bil över dagen eftersom Stockholmsdotter med sambo kommer hem och hälsar på och jag och hennes mamma ska bjuda dem på lunch på en trevlig restaurang på Alnön.

Gamla klassiska Vindhem, den ursprungliga restaurangen, brann ner till grunde för c:a 30-35 år sen eller nåt. Den ägdes då av samma familj som då ägde legendariska Hotell Knaust här i stan.

Därefter kördes en restaurangbåt som fått namnet på Sundsvallsfjärden i några år innan man byggde upp Vindhem igen. Själv har jag bara besökt det gamla Vindhem som barn en eller två gånger så det ska bli intressant att se hur det ser ut nu.

Båten med samma namn såg jag vid mitt senaste besök i huvudstaden där hon låg vid en kaj. Kanske fortfarande är i trafik, vad vet jag.

Någon sådan turbåt finns inte här sen ett par år tillbaka. Den senaste i den raden hette MS Medvind och med den åkte jag flera gånger då fackklubben på jobbet bjöd sina medlemmar på båtresa med skärgårdsbuffé och uppträdande från lokala artister.

Hockey-VM rullar på i vårt östra grannland men just idag har Sverige ledigt från spel så jag får hitta nåt annat att göra än att se på hockey ikväll. Youtube är ju en outsinlig källa med klipp eller små filmer av alla de slag och kvaliteter så där kan man slötitta bort hur mycket tid som helst om man vill.

Ha en fortsatt fin pig-lördag, kära ordbrukare i Östervåla, Smygehuk, Timmernabben och Västerhaninge.

Vi ses!

Presentation

Fråga mig

10 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3 4
5
6
7
8
9
10
11 12 13 14 15
16
17
18 19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2022 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards