Direktlänk till inlägg 26 april 2009

Sommar i april - även i Norrland

Av Göran - 26 april 2009 19:44

Så går då den första riktigt härliga vårhelgen mot sitt oundvikliga slut! Nästan osannolikt med runt 20 grader i skuggan fast vi bara är i april. I Sthlms-trakten kanske och söder därom men inte här! På Sveriges midja!
Sundsvall ligger c:a 10 mil från Sveriges geografiska mittpunkt, berget Flataklocken, men ändå kallas Mälardalen för Mellan-Sverige! Jag har alltid undrat varför. Borde man inte mena mitten av Sverige med det ordet?

Mälardalen är väl närmast mitten av nedre halvan...

Nåja, strunt samma, underbart har det varit i alla fall med sol och vackert väder. Har t.o.m kunnat hänga tvätt ute för första gången i år och den torkade på bara nån timme. Sen doftar den ju så gott också sen när man tar in den!

Dessutom har jag, på arbetskamraternas uppdrag inhandlat en kaffebryggare, filter samt ett paket Gevalia så från imorgon slipper vi det förhatliga rävgift som kallas snabbkaffe! Jag har ganska mycket kvar i min burk men jag funderar på att hälla ut det ändå bara "för att", liksom!

Äldste sonen som bor med sin mamma var här och åt middag med oss, grillad karré med klyftpotatis! Smaskens med ute-grillat! Så för ovanlighetens skull hade jag alla mina barn hemma till middag idag och det var trevligt. Även om kanske inte alla var trevliga mot varandra precis hela tiden... Men det är ju så det är med den saken, jag börjar ju bli van!

Undrar ofta om det bara är på film som familjer kan sitta tillsammans och äta utan att nån fäller taskiga kommentarer. Utan att nån är missnöjd med maten! Där man vänligt ber sin bordsgranne att skicka salladen. Och där man hjälps åt att plocka ihop efteråt! Tror aldrig jag är sååå ensam som när maten avätits och köket ska återställas till städat skick.

Men det är givetvis mitt eget fel som inte ställt de kraven från början. Ofta blir det så att man "gör själv" därför att det går snabbast och då blir det dessutom gjort på det sätt jag vill. Och sen sitter man där med det berömda skägget i den lika berömda brevlådan.

Nån som vet varifrån det uttrycket kommer föresten? (Skägget i brevlådan, alltså) Eller varför man säger att man ska "få främmande" när vänner och bekanta kommer på visit! De är ju inte ett dugg främmande - tvärtom!

Så om nån upplyst person har svaren - skriv gärna en kommentar och berätta! Så får jag utöka min redan ganska välfyllda "bank" av s.k värdelöst vetande.

 
 
Catten

Catten

27 april 2009 17:06

Efter att ha googlat hejvilt (och mest fått träffar på förra årets julkalender) har jag inte kommit fram till nåt annat än att det betyder "att försätta sig i en obehaglig situation" - men det visste vi ju redan. Inte ens www.susning.nu hade koll - mitt sökande efter ursprunget kommer att oförtrutet gå vidare!=)

http://catten.bloggagratis.se

 
Göran

Göran

27 april 2009 23:29

Ja, ja, ja... Vad det betyder (på ett ungefär) VET jag. Undrar mer hur det har uppkommit. Finns många såna uttryck!

http://singelfarsan.bloggagratis.se

 
Ingen bild

Gihta

29 april 2009 13:55

Kunde ju inte låta bli att undra jag med, så detta är vad jag hittat:
Enligt Svenska Dagbladets namnsida .
Skribenten Omar Magnergård redde ut begreppet kring uttrycket 1998.
I SAOB (Svenska Akademiens Ordbok) står det att det första belagda tillfället när uttrycket förekommer i svenskan är 1959. När den engelska deckaren "Beska piller" av Peter Cheney översattes till svenska blev frasen ''who will get hurt'' utbroderad till "vem som skall sitta där med skägget i brevlådan".
Karl Rune Östlund hette översättaren som satte uttrycket på pränt.
Men var fick han det ifrån?
En teori är att han eller någon annan vid den här tiden moderniserat ett gammalt sjömansuttryck "att fastna med skägget i blocket".
Ombord på segelfartyg finns det ju så kallade block (ett litet hjul som tamparna löper igenom) där den långskäggige i värsta fall kunde fastna när han pysslade med fall och skot. Farligt och smärtsamt naturligtvis.
Men det förklarar inte hur block blev brevlåda.
Dessutom är det större risk att göra illa fingrar än skägg låter redaktionens seglare Olle hälsa.
En bättre historia bjuder Ture Gärdin, en insändarskribent i SvD, på.
Han säger att det är han som är upphovsmannen till uttrycket och att han kläckte frasen när han satt och spelade kort med ett par kompisar i lumpen.
Han ville helt enkelt tala om för kompisen att han låg pyrt till och sa spontant "nu sitter du allt med skägget i brevlådan". En i sällskapet tyckte att uttrycket var kul och skrev ner det, samma person umgicks i teaterkretsar så året därpå, 1946, dök frasen upp i Casinorevyn och fick därigenom större spridning.
Håll till godo ;-) Kram

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Göran - Fredag 19 april 17:57

Jaha! Så var det fredag igen då! Till glädje för alla skolbarn och vuxna med dagtidsjobb. För skiftarbetare och pensionärer spelar ju dagarnas namn inte så stor roll. Numera är det ju inget som hindrar att man åker och storhandlar på en söndag hell...

Av Göran - Onsdag 17 april 10:45


Mitt lilla barnbarn slutar inte att fascinera mig. Igår var jag hemma hos exet på middag med dotter och mågämnet samt vår yngste son. När vi hade ätit klart satt lille Luis i sin pappas famn mitt emot mig vid bordet. Då plötlsigt fick vi ögonkontak...

Av Göran - Tisdag 16 april 12:28

Har ni tänkt på att kungen har namnsdag idag igen?  Nej det är varken Carl, Gustaf, Folke eller Hubertus i almanackan. Men det är... DEN SEXTONDE!!! Jodå, jag vet att jag skrivit den förut en gång men eftersom jag kom på det så återanvänder jag d...

Av Göran - Måndag 15 april 18:46

  Så har jag då äntligen fått träffa mitt allra första barnbarn. Min vackre dotterson Luis i sin bilbarnstol på golvet i mitt kök. De anlände i eftermiddags, de nyblivna föräldrarna med sitt lilla underverk. Och nu har jag fått hålla honom, snif...

Av Göran - Lördag 13 april 08:50

Facebook kan vara roligt ibland och har jag inget bättre för mig kan jag ju alltid fördriva tiden med att spela Quiz Planet, frågesportspelet där man kan spela med sina nätvänner och tävla i kunskap. Eller kanske snarare en blandning av tur och kunsk...

Presentation

Fråga mig

10 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6
7 8
9
10
11
12
13
14
15
16
17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27
28
29
30
<<< April 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards