Direktlänk till inlägg 6 juni 2014

Natt-journal-dagen

Av Göran - 6 juni 2014 11:41

Tar mig friheten att skoja lite i rubriksättningen med den svenskaste av årets alla dagar. I min barndom och ungdom kallades dagen svenska flaggans dag och jag förstod lika lite då som nu vad den ska vara bra för.

Var det måhända så att då första maj började räknas som storhelg i kollektivavtalen så ville högersidan också ha en dag som var röd? Skulle vänstern ha en helgdag så ville väl de också ha en. För nån helgdag var ju inte den här dagen förr.

Att norrmännen vill fira syttende mai förstår jag liksom att Finland firar dagen då de blev självständiga. Men vi är ju så lyckligt lottade att vi aldrig varit ockuperade av främmande makt (Ja, utom våra sydligaste delar förstås) och har ju därför ingenting att fira. I vart fall inte på samma nivå, om man säger så!

Och fira tänker inte jag heller. I alla fall inte så värst.

Jag ska fira genom att äntligen åka och köpa mig en säng. Sedan den gamla totalhavererade i april har jag sovit på madrass på golvet. Men nu är golvdagarna över, från och med ikväll kommer jag att ha 200 x 120 mjukt fjädrande centimetrar att vältra mig runt i om nätterna.

Likaså två Billy-bokhyllor ska inhandlas från det stora blå i Birsta (IKEA, alltså). Jag hade två svarta förut men den ena skänkte jag till sonen då han flyttade till Kalmar och den andra var så trasig att jag körde den på tippen i vintras.

Så inte bara har jag sovit på golvet utan dessutom i ett rum som är en enda röra med böcker staplade i högar nästan överallt. Men nu ska här bli ordning, har jag tänkt. Det blir förstås ett pyssel att montera ihop och ställa upp böcker men förhoppningsvis kommer jag efteråt att tycka att det var mödan värt.

Väntar bara på att tvättmaskinen med lakan ska bli klar så jag får hänga dem på tork, sen bär det iväg.

Slutligen tänkte jag berätta varifrån inspirationen till min jättevitsiga rubrik kommer.

För x antal år deltog jag i en kurs som omfattade människor från flera av de största arbetsgivarna i kommunen. Bl.a deltog en sjuksköterska från Sundsvalls sjukhus som varit nattarbetande i många år. En gång skulle hennes sambo hämta henne på morgonen och deras son i lågstadieåldern var också med i bilen. När hon satte sig i bilen frågade sonen varför hon dröjt så länge. Hon förklarade att hon måste lämna över till morgonskiftet och berätta hur patienterna mådde och så innan hon kunde gå därifrån och sa nåt om att hon måste gå igenom natt-journalen med dem så de visste vad som hänt under natten. Då frågade sonen; "Mamma, brukar ni sjunga natt-journal-sången också på morgnarna?" Så nu vet ni det också!

Fira eller låt bli, gör som ni själva vill, kära ordbrukare. Hos mig ska det så småningom festas till på spagetti och köttfärssås som ju numera räknas nästan som en svensk nationalrätt. I vart fall var det nån (eller kanske t.o.m några) forskare för några år sen som tagit reda på att varje dag innehåller c:a 30% av de medhavda matlådorna på Sveriges arbetsplatser just denna rätt. Och det stämmer nog för nästan varje dag jag jobbar ser jag åtminstone en som käkar Spegetti Bolognese som det väl egentligen heter.

Sen kan man ju fundera på VARFÖR man behövde forska i saken och vem som beställt denna forskning. Men det är kanske överkurs...

Sköt om er i Bollmora, Garphyttan, Kristinehamn och Rättvik tills nästa gång vi ses och hörs!

Så inte nån annan måste göra det...

 
 
Gubbfan

Gubbfan

6 juni 2014 17:36

Tror att du är inne på rätt väg angående svenska flaggans dag.
Hörde eller läste något om att den kom till 1916, eftersom borgarna ville ha något för nationalstaten och nationalkänslan. Något som stod emot alla strömningar från de otäcka socialisterna.
De förfärliga arbetarna hade ju 1:a maj.
Att de sedan har gjort den till någon slags nationaldag, röd dag, var väl för att man skulle kunna konkurrera bort 1:a maj på sikt.
Fast jag anser fortfarande att midsommarafton är vår verkliga nationaldag, med flaggande, dansande, ätande av forna tiders fattigmans käk, dvs sill, avlande av nya svenskar, supande och allt det där som är riktigt svenskt.
Men att tillåta att vanliga medborgare, kanske t o m socialister, själva skulle välja en nationaldag är att kräva för mycket från överheten.

Ha så bra och spara firandet till midsommar.
Då har du nog monterat ihop dina nya IKEA-grejer.

http://Gubbfan.bloggplatsen.se

 
skogsnuvan

skogsnuvan

6 juni 2014 21:34

Jag har firat dagen med att vara med på klassträff och vi hade så kul. Kändes som om vi gick i 9-an alla när vi gick runt i vår gamla skola och tittade på där vi satt. Vi är nog ganska lika ännu, fnittriga stökiga och glada. Solen sken över alltihopa och det var Kälarnedagen med marknad och mycket folk ute. Annars bryr jag mig inte så mycket om "svenska flaggans dag" och har aldrig gjort.

http://skogsnuvan.bloggagratis.se

 
gun

gun

8 juni 2014 22:04

Hoppas du har sovit gott nu:)......
Tycker att Pingsten har blivit förstörd när de
tog bort Annandag Pingst och gjorde om den till
Sveriges nationaldag.
Tur att du komihåg att sydligare delarna av vårt avlånga land
fick tampas med danskarna.
gun

http://anthilias.bloggplatsen.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Göran - Måndag 13 maj 08:23


Den trettonde idag. Men inte fredag den trettonde som jag hade som rubrik på mitt hittills enda blogginlägg för detta datum. Lite märkligt att det bara finns ett eftersom jag redan för två år sedan satte upp målet att varje datum på året skulle inneh...

Av Göran - Söndag 12 maj 06:08

Ibland undrar jag om demensen redan börjat smyga sig på mig. Fast om jag bara tänker efter en aning så vet jag ju att det inte är nåt nytt. Att då och då vara lite disträ är kanske en del av min personlighet. Då låter det genast mindre negativt. Bä...

Av Göran - Lördag 11 maj 11:18

Nu är det en tid på året som jag, som barn och tonåring, såg fram emot rätt länge. Eller... Rättare sagt så är det  TVÅ tider på året som jag såg fram emot då. Samtidigt dessutom! Dels är det ESC-finalen ikväll. Stora "Mellon" alltså. Fram till kan...

Av Göran - Onsdag 8 maj 10:20

"Alla klagar på vädret men ingen gör nåt åt det!" Nej, hur skulle vi kunna det? Men klaga kan vi ovh klaga har vi (jag) rätt att göra idag. Maj månad är åtta dagar gammal och utanför fönstren yr det snö i luften.  SNÖÖÖ!!! I MAJ??? Ska det VARA s...

Av Göran - Lördag 4 maj 20:06


Bortrest i några dagar och fick möta våren i sin prydno nere i Södemanland. Men sen jag kom hem till Sveriges midja har det hänt massor här också när det gäller utveckling av ny årstid. Efter två dagar med strålande sol fråb klarblå himmel och förs...

Presentation

Fråga mig

10 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards