Direktlänk till inlägg 4 februari 2015

Bekännelser från en smygtittare

Av Göran - 4 februari 2015 07:20

Onsdag morgon! Mitt i veckan. Fast... vilken skiftarbetare bryr sig om vad dagarna heter? Lediga dagar får vara helg vare sig de heter onsdag eller lördag. Och arbetsdagar blir måndag även om almanackan visar rött.

Men denna dag kallas ju även lill-lördag eller pig-lördag. Det senare namnet kommer från den tid då välbeställda familjer hade tjänstefolk. Någon gång måste ju även dessa få vara lediga och eftersom överklassen ofta hade middagsbjudningar på helgen fick pigor och drängar sin chans att slå klackarna i taket på onsdagarna istället. Om de hade råd kunde de då gå på bio eller "på lokal" för att svänga sina lurviga eller bara för att träffa likasinnade. Men jag misstänker att en hel del av dem var så trötta av hårt arbete i alldeles för många timmar per dygn att de bara tog det lugnt och laddade för ännu en arbetsvecka.

Sen är det åter dags att "komma ut" som jag gjort några gånger förut även om det nog var längesen sist.

Jag har gått ner mig i "Farmen-träsket". D.v.s jag följer, om än kanske inte slaviskt, tevefyras dokusåpa Farmen. I hopp om att ingen ska se mig boar jag ner mig i soffan mellan 19,30-20,00 varje vardagkväll och tittar i smyg.

Innan ni börjar förfasa er, kära ordbrukare, över detta förfall hos mig, låt mig försöka förklara varför.

Jag ogillar egentligen hela konceptet med dokusåpor. Tycker att det oftast bli förnedrings-TV av det. Och förnedringsfaktorn finns med i Farmen också, tro inget annat. Fast kanske i lite mindre omfattning än vissa andra.

Men detta är ju dock nåt som kanalcheferna gillar eftersom det lockar tittare. Och ju fler tittare desto lättare att sälja reklamtid. Och desto mer pengar kan de begära för denna tid.

Det jag finner nästan oemotståndligt intressant med just Farmen är det där spelet mellan människor. Hur vi agerar när vi hamnar i en situation som vi aldrig varit i. Med människor som vi måste interagera med samtidigt som de är våra konkurrenter i spelet om en halv miljon kronor.

Castingen (rollbesättningen) är också mycket noggrannt gjord. Man söker - och finner också - människor som det lätt skapas konflikter kring (för det är bra TV). Udda perrsonligheter, starka personligheter. De svaga åker ut i de första avsnitten. Sen åker de som inte är tillräckligt taktiska.

Hemma i TV-sofforna ska vi sitta och förfasa oss över han som sviker löften till höger och vänster eller hon som (bildligt talat) hugger bästisen i ryggen så fort chansen uppstår. För mig är det helt uppenbart att som deltagare måste var och en välja sitt eget sätt att nå målet och några vänner lär man inte hitta. Jag skulle aldrig lita på någon om jag mot all förmodan i världen skulle delta.

Och på samma gång som man vill slå ut alla andra så måste man ju även interagera med dem, samarbeta för ALLAS bästa på samma gång som man ska slå ut de andra. Det skapar det där spelet som jag finner intressant!

Vem som vinner struntar jag nästan helt i.

Om några timmar ska jag iväg på ett möte och funderar på att innan dess intaga en IKEA-frukost igen. Lite äggröra, bacon och annat jox som jag slipper laga själv. Meningen var att jag skulle laga kalops idag men jag glömde ta fram kött ur frysen igår kväll så det är numera uppskjutet till imorgon. Det blir fiskgryta till middag istället. 

Ledigheten börjar gå mot sitt slut, bara idag och imorgon kvar innan det bär till igen. Men jag är ju snart ledig igen, på tisdag morgon går jag av sista natten och har sedan friddagar resten av nästa vecka.

Kanske livet inte är så jävla dumt ändå? Fastän det är vinter och mörkt. Det har ju vänt och nu börjar det synas också. Igår råkade jag titta ut genom fönstren vid 16-tiden och... Det var inte becksvart i alla fall. Inte fullt dagsljus men inte heller kolmörker.

Så det går åt rätt håll! Kom ihåg det när minusgraderna biter dig i kinderna eller snöslasket plaskar runt skor eller bildäck. Det kommer en vår! I år också. Även om mycket lidande återstår innan vi är där.

Så kämpa på, kära ordbrukare i Mellansel, Rydaholm, Åmål och på Tjörn. Vi ses igen! När andan faller på...


 
 
skogsnuvan

skogsnuvan

4 februari 2015 09:04

hi hi jaså du Du smygtittar också på Farmen. Det gör jag också och det är precis så. Hur människor beter sig och vilka dom har valt ut som inte alls ska komma överens. Det som jag funderar över är att ingen fiskar. Det verkar ju finnas fisk i sjön och båt har dom ju också.Jag är ännu mer pinsam som ser på Åsanissefilmer och på Dr qvinn och åter till Audensfeald. Det gäller att försöka göra det bästa av trista vintern. Ät en god frukost på IKEA nu. Jag glömde också att ta fram kalopsen jag hade i frysen och som jag skulle ha igår kväll så det blev pytt i panna istället.

http://skogsnuvan.bloggagratis.se

Göran

4 februari 2015 11:31

Jomen, det VAR ju en som fiskade! Men han som faktiskt gjorde det åkte ju hem efter tvekamp nummer två. Saknad av ingen, tror jag!
Hon som åkte ut vecka ett (Sylvia)var nog en av de där som castingfolket räknade med att hon skulle "röra om i grytan" på Farmen så jag tror det var därför hon får en andra chans genom "Torpet". För att komma tillbaka in och skapa konflikter. Sen verkade hon ju kunna jobba också...

 
gun

gun

8 februari 2015 19:35

Rapport är väll det jag ser. Farmen har jag inte sett så jag behöver inte boa ner mig under filten:). Men jag missade aldrig
barnmorskorna i England och sedan var det en serie till som jag såg men som jag glömt namnet på även den från England under kriget:).
Idag har vi haft vårkänning här nere och fikakorgen smakade gott när man satt mot en fiskebod med ansiktet mot solen.
Man märker att dagarna blir längre även om man tycker det går så sakta.
gun

http://anthilias.bloggplatsen.se

Göran

9 februari 2015 09:07

Jo, alla har väl SIN skämskudde. Och SINA njutningar... Inte låter din variant så dum!

 
Anna

Anna

12 februari 2015 09:16

Min man var stor fan av Farmen. Han berättade om, och förfasades över alla tokerier dom sysselsatte sig med på Farmen. Till slut föll jag till föga och förföll till att titta på ett avsnitt. Och - var fast. Resten av den säsongen av Farmen inrättade vi våra liv efter - Farmen.
Efter den säsongen bestämde vi oss för att aldrig mer börja titta på Farmen. . .

Det här gick av stapeln innan "Play" hade gjort sitt intåg i vårt hushåll, så det gällde verkligen att passa tiden.

Jag avskyr verkligen intriger. Jag avskyr verkligen falskhet. Men jag bara måste sitta där och glo varje vardagkväll på just dessa avskydda företeelser. Intressant fenomen. Vinnande koncept. . .

http://kanintevaratyst.bloggo.nu

Göran

12 februari 2015 09:44

Jo, jag håller med! Ogillar också intrigmakare och falskhet. Men det gäller ju i det riktiga livet eller irl som det heter numera. I Farmen ska det ju liksom vara så. Att balansera mellan att vara juste och bli omtyckt/respekterad för att inte åka ut och, å andra sidan, agera taktiskt för att ta sig till final. Nästan omöjligt utan lite fult spel och det är väl det som skapar "bra TV"

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Göran - Måndag 15 april 18:46

  Så har jag då äntligen fått träffa mitt allra första barnbarn. Min vackre dotterson Luis i sin bilbarnstol på golvet i mitt kök. De anlände i eftermiddags, de nyblivna föräldrarna med sitt lilla underverk. Och nu har jag fått hålla honom, snif...

Av Göran - Lördag 13 april 08:50

Facebook kan vara roligt ibland och har jag inget bättre för mig kan jag ju alltid fördriva tiden med att spela Quiz Planet, frågesportspelet där man kan spela med sina nätvänner och tävla i kunskap. Eller kanske snarare en blandning av tur och kunsk...

Av Göran - Torsdag 11 april 11:59

Det här blir mitt  sista inlägg som tar upp religioner. För den här gången, åtminstone! Möjligen återkommer jag till ämnet nån gång i framtiden, det får vi se. Jag vill vara tydlig med att jag inte missunnar någon deras tro. Eller att jag tycker ...

Av Göran - Tisdag 9 april 13:10

"Vi har vår i luften, flickor! Var har ni er?" Det skämtet är så gammalt att det inte ens var nytt i min fars ungdom på 30- och 40-talen. Och kanske är jag lite för snabb med att utropa vår bara för att vi här på Sveriges midja är inne på andra dag...

Av Göran - Söndag 7 april 16:47

Jag skriver ju ofta om bloggens backspegel. Om hur bra stöd den är för minnena. Men av just denna dag har jag minnen ändå som härrör från långt innan jag ens hade hört ordet blogg. Och än mindre sett en persondator. Jag talar om den sjunde april 19...

Presentation

Fråga mig

10 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
<<< Februari 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards