Alla inlägg under augusti 2009

Av Göran - 30 augusti 2009 22:12

Jag blir visst inte förkyld längre. Inte på riktigt i alla fall. I yngre år var jag visserligen sällan sjuk då också men en gång om året ungefär brukade jag däckas ordentligt med rejäl feber, hosta och snuva.

Kan inte riktigt säga när det upphörde att vara på det sättet, vet bara att jag inte varit ordentligt förkyld på 4 år.

Jag skrev för ett par dagar sen att jag kände av början till förkylning och nånstans där är jag kvar ännu. Lite hängig men inte riktigt sjuk!
Kanske var det diverse regeringars försämring av sjukförsäkringen som "botade" mig liksom de botat så många andra från småkrämpor. Eller kanske tillåter jag inte mig själv att vara sjuk längre.

Hur som helst så har nämnda tilsltånd gjort att helgen blev ganska "beige". Inte mycket har blivit gjort, bara det allra nödvändigaste.

Och imorgon är det arbetsdag igen. Måtte ingen dag denna vecka likna föregående fredag för det var bland det värre jag upplevt på nuvarande arbete!

Såg på TV att Sverigedemokraterna jobbar stenhårt på att ta sig in i kyrkofullmäktige dår jag bor. Jag brukar aldrig bry mig om det valet men i år ska jag definitivt rösta (på nåt annat än SD) eftersom soffliggandet på valdagen är SD;s stora chans. Vid lågt deltagande kan det räcka med 30-35 röster, sa vår biskop i TV. Så i år kommer jag att rösta och upmanar alla andra att göra likadant. Rösta på samma som ni brukar till riksdag eller kommunfullmäktige om ni inte vet vad partierna vill, men gå och rösta!

Jag kan inte SD;s partiprogram men jag vet att det inte precis förespråkar rasism eller främlingsfientlighet. Men jag vet också att INGET annat parti lockar fler (procentuellt sett) rasister än de gör!
Sånt måste bekämpas, anser jag. På demokratiskt vis i öppen debatt och vid valurnor i samtliga val.

Det högerpopulistiska "Ny demokrati" med Ian och Bert tog sig in i riksdagen på 90-talet. Låt oss inte släppa SD så långt!

Av Göran - 27 augusti 2009 22:18

Tänk ändå vad världen har förändrats under min nära 52-åriga jordevandring! Ta bara det där med TV!

I min barndom var TV;n enkanalig och svartvit. I detta medium utvecklade legendariske Bengt Grive sina målande färgbeskrivningar av konståkares dräkter så att man själv fick tolka det som man ville.

De första program som jag minns att jag såg var nåt som hette "Småstad" menjag minns inga detaljer så det kan väl inte ha varit sååå bra. Sen minns jag också "Villervalle i söderhavet" som sändes innan jag ens börjat skolan.

Undrar om något av dagens program kommer att finnas kvar i mitt minne om sådär 20-25 år. (Om jag lever då...) 

När TV2 kom var det en stor händelse. Jag minns att vår TV var så gammal (en sån där med skjutbara luckor så att den såg ut som ett skåp då den var avslagen och luckan stängd) att man måste ha en s.k TV2-tillsats för att kunna se båda kanalerna.

Min moster blev den första i släkten att köpa färg-TV och jag minns hur stort det kändes att få se Lennart Hyland m.fl i färg.

På den tiden såg man fram emot sina favoritprogram. Så är det inte nu. I alla fall inte för mig. Idag har det liksom gått inflation i underhållning.

Jag har runt 20 kanaler men sällan eller aldrig visas nåt som jag känner att jag absolut måste se. Så frågan är om mångfald alltid är bra!

Ikväll visade trean "Du är vad du äter". Inte var det många minuter jag tittade men tillräckligt för att väcka funderingar. Hur mycket i den sortens program är fejkat och tillrättalagt för att skapa "bra TV"? För det är ju så att utan undantag brukar Anna Skippers adepter "trilla dit" på varmkorvar, gräddbakelser, pizzor och annat och då lurar alltid furir Skipper i vassen och avslöjar dem obönhörligt.

Men för all del, skulle hon ringa på min dörr och vilja forma om min kropp så gärna för mig!

Ta föresten hit "Lyxfällan" också! Inte för att jag har en massa dyra prylar köpta på kredit men min ekonomi är en tragisk historia ändå.

När sedan dessa två program har gjort mig slank och stilig och fixat mina finanser kan ju det amerikanska "Extreme homemakeover" få komma och totalrenovera huset samtidigt som de fem gaykillarna i "Fab 5" kommer och stylar upp mig till oemotståndlighet. Sen vore det väl f-n om inte halva Sveriges undersköna damer skulle hänga i klasar här utanför....

Håhåjaja... Här sitter man och drömmer! Och det fast jag inte ens somnat ännu! Nej, det blir nog att stiga upp strax före kl. 5 imorgon också och hasa sig iväg till slit och släp i en varm, dammig, skitig fabrik. Och kanske unna sig en flaska gott vin till helgen. UTAN att Anna Skipper kommer med några elaka pekfingrar! Det är nog lika så gott att man har det som man har det!

Tror jag ska se Postkodmiljonären imorgon, kanske...

Godnatt alla mina kära ordbrukare!

Av Göran - 26 augusti 2009 22:35

Sen onsdag kväll och snart läggdags. Halva första veckan gjord på jobbet och jag är seeeeg i starten. Har väl kanske med åldern att göra - man är ju inte 25 längre...

Egentligen borde jag väl inte klaga för jag har haft ett fullt acceptabelt läge på jobbet 3 morgnar på raken och inte direkt slitit ihjäl mig. I alla fall inte i jämförelse med hur jag vet att det kan vara.

Jag blev erbjuden ett hedersuppdrag idag. Smickrande men jag vet inte om jag ska ta på mig det. Om jag tackar ja så blir jag ett av totalt 4 huvudskyddsombud på företaget. En på vardera av de största avdelningarna och ett sammankallande som liksom har huvudansvaret för skydds- och miljöarbetet i hela fabriken. Och nu har alltså jag tillfrågats inför fyllnadsvalet om jag vill kandidera.

Och... visst vill jag! Men....

Jag tycker att den som tar på sig såna jobb måste verkligen brinna för upgiften. Och det gör jag nog men frågan är väl om det kanske finns för många "brandsläckare" omkring mig i mitt vardagsliv. Hur ordnar jag t.ex barntillsyn om jag behöver åka bort på kurs en vecka eller två?

Och om jag accepterar och blir vald - hur blir det då när det blir en vakans i portvakten? För den vill jag i så fall gärna vara med och kriga om. Och om man leker med tanken att jag skulle få den så tillhör jag då genast en annan avdelning och måste kliva av uppdraget som HSO redan efter ett drygt halvår.

Lyxproblem? Javisst, absolut är det så med tanke på hur många svåra problem världen av idag har att brottas med. Men ibland klarnar tankarna när man skriver ner dem och den som inte orkar läsa kan ju bara låta bli. Det är ju ett fritt land!

Sen håller visst den lille hypokondriker som bor allra djupast inne i mig (och kommer fram väääldigt sällan) på att vakna till liv. Ikväll har jag känt av lite ont i halsen och en märklig känsla av att vara lite svullen bakom näsan. Och genast infinner sig oron att jag dragit på mig den där svininfluensan.

Får väl hoppas att det bara är en gammaldags hederlig bondförkylning! En sån har jag nog inte haft på 3-4 år så det kanske är dags. Eller ännu hellre att det bara är ett utslag av svensk pjålighet och inbillning. För i såna fall är jag ju pigg igen imorgon bitti och kan kasta mig in i torsdagens utmaningar med liv och lust.

Sov gott, kära ordbrukare, för det tänker jag göra! Godnatt!

Av Göran - 23 augusti 2009 22:31

Slut semester kvar! Ingen semester har jag och den är slut dessutom...

Håhåjaja.... Imorgon börjar ett nytt slitår. Ovant kommer det att bli att byta om och gå upp till fabriken igen. Den del av sommaren då jag jobbade tillbringades ju i portvakten så jag har inte varit på ordinarie arbetsplats sen början av juni. Men imorgon är det alltså dags igen. Bara att bryta ihop och gå vidare!

Fast lite kul också att träffa "gänget" igen! Den glada samling människor som vanligen äter och fikar ihop.

Hoppas bara att de inte har ändrat en massa rutiner utan att informera mig. Men jag gör väl som jag alltid gör när jag börjar så lär det väl visa sig under dagen. Det finns väl inget som är så säkert som att man alltid får veta om man gör fel! Och gör jag fel så är det knappast nåt som dödar nån, alltså är det ingen katastrof.

Just nu sitter jag och är ganska nöjd med mig själv. Har varit "duktig" och förberett två middagar för kommande vecka. Jag hade en bautaförpackning köttfärs i frysen som jag varit för lat för att dela då jag köpte den så nu blev det pannbiffar med lök av 2/3 och resten blev en rejäl gryta med chili con carne. Biffarna tar vi imorgon, bara att koka "pärer" när jag kommer hem!

Så nu sitter jag här och bara "go´hörves"!

Det ni, sörlänningar, det vet ni inte vad det är, va? Men översatt betyder det ungefär att rysa av välbehag. Ett norrbottniskt uttryck som jag tycker låter så mysigt.

Men nu är det kanske bäst att man intar horisontalläge och försöker sova sig i form för att orka knega imorgon. Även åter dags att få upp och iväg kids till skolan fem dagar i veckan. Men det får väl gå, det med!

Salve!

Av Göran - 20 augusti 2009 22:24

Semestern går obönhörligt mot sitt slut liksom barnens sommarlov. På måndag börjar vi jobba, både de och jag!

Tack o lov kom barnbidraget idag så jag kunde åka och handla och fylla på mitt ytterst ödsliga kylskåp. Och där, på ICA Maxi, stötte jag ihop med en av mina favoritarbetskompisar genom åran. Vi kan kalla honom Ove för det heter han och jag blev stående en bra stund pratandes med honom om allt och ingenting.

Sen blev det köttgryta ur frysen (som jag hittade igår när jag avfrostade densamma) och ris för mig och lillgrabben. Döttrarna är -tillfälligtvis- utflugna. Den äldsta till Stockholm och den yngre spenderade natten hos sin mor, om jag fattade rätt.

Den förb.... mopeden var fortfarande inte klar, de väntar på reservdelar, så yngre dotra lrä få vänta till måndag eller tisdag. I bästa fall....

Själv sitter jag med andan i halsen varje gång jag tar plats bakom ratten i min bil, beredd på att den satans remjäveln ska gå åt helsefyr igen. (Drivremmen för servopump, kylkompressor, generator och vattenpump, alltså!) Men kanske har vi hittat orsaken så om den bara håller ett par veckor till så borde jag väl kunna sluta oroa mig....

Snart sängdags nu för gamla o halvgamla gubbar! Ska försöka hitta på ett sätt att njuta maximalt av min allra sista semesterdag imorgon.

Sov gott, mina kära ordbrukare!

(Fotnot: Ordet "ordbrukare" har jag inte hittat på själv! Jag har stulit det av en av mina favoritkåsörer sen många år - Åke Cato. Önskar att Aftonbladet ville ta honom tillbaka....)

Av Göran - 18 augusti 2009 22:55

Ibland får man till det! Ibland bara stämmer allt vid spisen och resultatet blir sådär makalöst god mat. Idag var en sån dag för mig!

Och dessutom var rätten en egen komposition, om än delvis inspirerad både av min syster och en amerikansk TV-show med nån som heter Rachel Rae (tror jag att det var).

Tyvärr hade jag inte sinnesnärvaro nog att ta en bild men jag ska ändå beskriva -i runda slängar- hur jag gjorde och rekommenderar eventuellt hungriga att pröva detta!
Jag gjorde kycklingfiléer inlindade i Schwartzwaldsskinka (finns på Lidl) soem sedan gratinerades i gorgonzolasås med västerbottenost på. Till detta tagliatelle men nästa gång ska jag ha färsk pasta så blir det ännu bättre!

Man behöver till 4 pers......


4 stora kycklingfiléer

8 skivor schwartzwaldskinka (eller luftttorkad, ex.vis prosciutto)

Salt

Svartpeppar

Olja att steka i

200 g riven västerbottenost


Till Gorgonzolasåsen


25 g smör el margarin

1 rågad msk vetemjöl

3 dl grädde

c:a 2 dl mjölk

50 g Gorgonzola


Skär kycklinfiléerna på längden till lagom portionsbitar. Krydda med svartpeppar och lite salt (tänk på att både skinkan och osten ger sälta) och linda in dem i skinka.

Smält smör i en kastrull och vispa ner mjölet. Vispa ner grädden och låt koka upp. Späd sedan med mjölk till lagom konsistens och rör ner gorgonzolan.

Stek kycklingen i lite olivolja c:a 2 min på var sida tills skinkan fått vacker färg och lägg dem sen i en ugnsform. Häll på såsen och gratinera i 20-25 minuter. Lägg på västerbottenosten när 10 min återstår. Servera med nykokt pasta eller presad potatis.

Givetvis kan grädden bytas mot magrare alternativ (själv använde jag 15%ig matlagningsgrädde).

Smaklig måltid, kära ordbrukare!



Av Göran - 16 augusti 2009 23:25

En sån helg! Minns inte när jag senast kunde bry mig om bara mig själv. Fredag var det surströmming i Armsjön hos kusinen H med hans syster Västervikskusinen och hennes man, min egen syrra med man och jag.

Nyktert och städat e-som jag skulle köra hem och sen upp och köra dotra till jobbet på lördagsmorgonen.

Inte alls lika nyktert och städat lördag kväll dock! Jag o syrran var ute i skogen och plockade svamp lördag förmiddag och efter hemlagad pizza och gott rödtjut kom starköl och whiskey fram senare på kvällen.

Visst det kom ett o annat sms från lilla dotra och exet på lördagkvällen men jag hade sån tur att moben dog av strömlöshet och då behövde jag ju bara bekymra mig om mig själv! Sov över där hos storasyster och lyckades sova till nästan halv elva. En bedrift bara det!

Sen var vi ute och provåkte Magnus och Lottas nya båt, åkte till tjärnen på andra sidan sjön men ingen fiskelycka. Däremot fanns det gott om fårticka, tegelkremla och blek taggsvamp nära stigen där. Dessa ska rensas, förvällas och frysas in så fort jag har sovit ruset av mig.

Rus och rus föresten... Vi åt kräftor och Västerbottenspaj idag, jag o äldsta dotra med gott vitt vin till. Finns det nåt godare än kräftor och V-bottenpaj! Tror inte det!

Nu stundar en ny vecka med barnen hemma igen och det får väl gå det med. Lilltjejens moppe bör bli klar tills det flyter in pengar på torsdag så då får jag nöjet att betala den "garantireparationen".

Varför heter det garanti när det inte är det?

Fick ett samtal från reparatören om att "Garantin gäller bara om ni gjort 50-milaservicen, har ni gjort den?" Så det är bara att "slanta upp" 800 kr för att få skiten lagad! Så mkt kostar alltså servicen!

Av Göran - 14 augusti 2009 07:27

En sällsynt vacker sommardag ser det ut att bli idag! Vad händer idag då? På vilket sätt ska jag ta vara på denna augustifredag? Åka och bada? Nej, fast solen skiner från klarblå himmel är det ingen värme i luften.

Nu finns det ju vissa som badar ändå, som anser att allt som krävs för att kunna bada är vatten. Temperatur i och ovanför vattnet är av underordnad betydelse. Men inte jag alltså.

Så det lutar åt att det blir en tur till Birsta för lite enklare shopping. Det finansiella läget tillåter inga större utsvävningar men jag måste köpa en ny konservöppnare för den gamla gick i bitar igår. Finns de ens att köpa längre, de där "Röda Klara" som varenda människa hade på väggen i köket i min barndom? Som vevades åt valfritt håll. De var så smart konstruerade att de gick att ta isär och vända så att de passade en vänsterhänt också.

Men det var länge sen jag såg nån. Får väl besöka nån loppis typ Myrorna eller Erikshjälpen. Där kan man ju hitta alla de där sakerna som bevisar tesen "Det var bättre förr". På Erikshjälpen hittades t.ex mitt suveräna våffeljärn från 60-talet. Ni vet ett sånt där med kromad utsida och laggar av gjutjärn. Det finns inte ett teflonjärn i världen som gör så goda våfflor vågar jag påstå. Kostade en femtilapp bara.

15 kr betalade jag för min s.k råkostkvarn, en trebent historia som vanligtvis var av plast och lätt gick sönder. Men min är i aluminium och lär säkert hålla min livstid ut. För den oinvigde kan man säga att det är en sorts människodriven matberedare. Den skivar, strimlar och river beroende på vilken skiva jag sätter i. Suverän när man gör potatisgratäng eller Janssons frestelse.

Sen har jag en annan mojäng också som jag inte vet vad den heter. Jag tror den från början var tänkt att hacka mandel och nötter med men jag har den mest till att hacka lök - det är den suverän till. Inköpt för typ en tia på Erikshjälpen! Ja, det är nog loppisdags, tror jag!

Ikväll blir det i alla fall surströmming, första för året för mig! Är bjuden till storasyster och ser fram emot att få träffa Västervikskusinen som jag inte sett på 3-4 år. Nykter tillställning blir det i alla fall för jag ska upp imorgon bitti e-som dotra börjar jobba kl. 7 och Timråbussarna tyvärr inte kan ta henne dit så dags. Sen ska lördagen ägnas åt svampletande..

Jag var ute en sväng igår kväll också, främst letandes Karl-Johan men det första jag hittade var en klunga med fina fårtickor. Trodde jag, ja!
Men bättre upp, när jag lyfte upp den första så visade de sig vara bleka taggsvampar. Och ibland är de ju så bleka att man kan tro det är fårticka.

Inget ont om fårticka, den är utmärkt som blandsvamp eller utfyllnad om man så vill. Men taggisar smäller liksom lite högre. Dessa plus några riktigt fina gula kantareller och en ynka pytteliten K-J blev en liten svampstuvning som ska avnjutas till frukost om nån timme eller så.

Än en gång svor jag över dessa svampmarodörer som tydligen måste sparka sönder alla svampar de själva inte tänker plocka. Tegelkremlor, sillkremlor och ännu mer taggsvamp hade massakrerats av människofot på ett av ställena jag var på. Och jag kan inte förstå detta! Varför inte bara låta dem vara? Själv sparkar jag inte ens på röda flugsvampar fast jag VET att varken jag eller nån annan ska äta dem. De är ju, om inte annat, vackra att se på!

Det gäller dock knappast undertecknad. Särskilt inte just nu när håret står åt alla håll. Så... det får bli en dusch nu! Godmorgon på er, ordbrukare, och ha en underbar fredag!

Presentation

Fråga mig

10 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1
2
3
4
5
6
7 8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26 27
28
29
30
31
<<< Augusti 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards