Direktlänk till inlägg 18 januari 2022

Bildnostalgi

Av Göran - Tisdag 18 jan 09:34

Finns det fler än jag som älskar att se gamla bilder från våra yngsta år? Min storebror är och har varit intresserad amatörfotograf sedan 10-årsåldern och under min tidiga barndom var det mest diabilder han tog. Som sedan förevisades vid diverse släkt- och familjesammankomster. Redan då tyckte jag mycket om att sitta och se på dem.

Papperskopior gulnade med åren men vetenskapen på den tiden påstod envist att hållbarheten hos diablder skulle vara närmast evinnerlig. Idag vet alla som har såna gamla att det inte förhåller sig på det sättet. 

Kvalitetenn försämras sakta men säkert hos dem. Därför har brorsan nu börjat scanna in sin enorma samling och han delar med sig till sina två syskon. 

Den första mappen med bilder kom i somras och senaste veckan har jag fått ytterligare ett hundratal bilder och även om jag inser att mina kära ordbrukare knappast kan ha nån större glädje av att se bilder av mig som rödblommg lintott eller bilder av mina närmaste så tänker jag dela med mig lite ändå.

Den första visar att även skrynkliga och överviktiga gamla surgubbar också varit små rara gossar en gång i tiden. Denna bild är tagen på min femårdag då jag legat vaken i en evighet och hört familjens viskade röster tissla och tassla på andra sidan dörren till mammas och pappas sovrum där även jag hade min säng då. Och tänkte säkert mer än en gång att; "Men kommer de aldrig nån gång?"  För att sen försöka spela nyvaken då de till sist gjorde det.

 

Att döma av den belåtna minnen hade jag nog just öppnat nåt paket med välkommet innehåll. Trolgen någon leksaksbil för det var nästan det enda jag lekte med.

Nästa bild föreställer ett höghus av lego som min bror var med och byggde hemma hos sin kompis. Jag var närvarande när det byggdes men fick inte vara med och bygga. "Se men inte röra", var det som gällde för sju år yngre lillebror.

När jag såg bilden mindes jag genast att jag undrade hur nån kunde ha såååå mycket lego att man kunde bygga så högt. Den pojken var enda barnet åt ganska välbeställda föräldrar. Pappan hade titeln disponent. Vi hade, för all del, legoklossar hemma hos oss också men inte på långa vägar så mycket som han.

 

En enplansvilla kunde man få ihop hemma hos oss medan brorsans kompis nog kunnat bygga dubbelt så högt och kanske ännu högre.

Nästa bild föreställer vår vackra mor stående på det som många på den tiden ansåg vara kvinnans plats. Vid spisen eller diskbaljan... Notera till vänster i köksskåpens underkant de tidstypiska glas- eller plastbehållarna med handtag som fanns i nästan varje svenskt kök på den tiden. Några har dem än i denna dag och förvarar vetemjöl, socker, salt, havregryn och allt möjliigt i dem. Inte så dum tanke egentligen.

Kusinens undulater, bakom morsan, fascinerade mig väldeliga och jag kunde tillbringa långa stunder vid buren för att försöka lära dem prata. Någon hade sagt till mig att just undulater kunde lära sig det.  

Bilden är inte tagen i mitt hem utan hemma hos vår ena moster så jag antar att det firades jämn födelsedag där och mamma hjälpte till med marktjänst så att värdfolket kunde ägna sig åt sina gäster istället. Det var så i min släkt att kvinnorna hjälpte varandra vid de festligheter man hade.

Den sista föreställer hennes föräldrar, min mormor och morfar. Poserande vid sin pyntade julgran som alltid var nästan amerikansk med allt glitter de hängde på den.

 

När man ser på morfar är det lätt att tro att han har nåt akademiskt yrke eller nån högre position i samhället eftersom han alltid var ytterst prydligt klädd. Kostym, vit skjorta och slips eller fluga var det som gällde när han ville klä upp sig. Håret vattenkammat i prydlig mittbena och alltid välrakad.

Men vid den tiden då bilden togs hade han ännu inte gått i pension utan jobbade fortfarande i det som då hette Renhållningen i stan.

(Nu kanske någon väldigt sydligt boende ordbrukare tolkar mig som om han skötte om renar men såna är ytterst ovanliga längs kusten så långt ner i Sverige som Sundsvall ändå är. Nej det handlade om att "hålla rent o snyggt)

Hans arbete gick mest ut på att åka runt med häst och vagn och rensa gatubrunnar. Eller hämta sopor med samma häst och vagn. Han måste ha varit den sista generationen som gjorde det jobbet med  häst och vagn. För åren närmast efter hans död 1964 frsvann hästen ut gatubilden ganska snart.

Så gammal är alltså den där lilla ljushåriga födelsedagspojken du såg på översta bilden att han nu i dataåldern ännu minns att arbeten utfördes med häst i stan. Ser man en häst i stan idag skulle man nog haja till ordentligt.

Morfar talade ogärna om sitt jobb. Han hade sysslat med mycket annat men efter krisåren och krigsåren var han kanske för gammal för att någon skulle vilja anställa honom på den sorts arbetem han ville ha. Så då bet han väl i det sura äpplet för att dra ihop till det dagliga grötsaltet, tänker jag. Och han skämdes nog lite, skam till sägandes, över sitt lågstatusarbete även om han säkert ändå visste att det behövdes och att han gjorde nytta.

Ännu ett sånt där inlägg som väl knappast är till glädje för någon annan än mig själv. Men det var ju just precis därför jag skrev det! För att om ett eller flera år komma tillbaka till och väcka nytt liv i minnena. Och på det viset glädja mig själv för en stund då.

Och det står ju, som jag sagt många gånger förr, var och en fritt att läsa eller låta bli.

Så... skyll dig själv om du sitter och gäspar efter att ha läst ända hit. 

Finns det, förresten, någon levande människa som råkar ha kvar en reservlampa till en diabildsprojektor? Brorsan har sökt med ljus och lykta men de tillverkas inte längre och ingen tycks ha några i  lager heller. Hör av er i så fall!

"Skyll dig själv" skrev jag visst några rader upp. Förlåt! Jag tar tillbaka det och säger istället tack till de tappra som läste hela vägen. Får väl försöka att vara lite mer intressant nästa gång vi ses.

För ses gör vi! Förr eller senare. När andan faller på...

 
 
skogsnuvan

skogsnuvan

Tisdag 18 jan 21:45

Roligt med gamla bilder som väcker bilder. När jag gick i 7-an i Kälarne hade sopköraren där också häst och vagn så det måste vara på 60-talet ungefär. Tror att jag har en sådan gammal diabildsvisare någonstans. Ska kolla om det finns någon lampa till den. Hör av mig om jag hittar någon

http://skogsnuvan.bloggplatsen.se

Göran

Tisdag 18 jan 22:47

Vore ju kanon om du har en lampa. Vet inte säkert fabrikat på projektorn men det kan ha varit Kodac.
Men den var vit utvändigt, det är jag säker på. OM du har den kan du PM;a mig på FB, gärna med bild så vidarebefodrar jag den till brorsan.

 
wiolettan

wiolettan

Torsdag 20 jan 09:22

Jag höll mig mer än vaken. Sådana här inlägg tycker jag om att läsa och även att se bilderna. Det kan finnas många små detaljer som minner om min barndom och jag kan känna igen mig.

Fin liten kille som fyller år. Legohuset, ja det är verkligen högt. Bra gjort att bygga höghus.
Vi hade också sådana där byttor som förvardes mjöl och liknande i. Praktisk och nära till hands.
Trevlig dag och tack än en gång för nostalgi trippen.

http://wiolettan.bloggplatsen.se

Göran

Torsdag 20 jan 09:35

Tack så mycket för uppmuntrande ord. Ska ärligt säga att jag allvarligt övervägde att inte publicera när jag var klar med inlägget. Men så mindes jag vad jag ju faktiskt har som det primära syftet med bloggen. Nämligen att skapa en minnenas allé åt mig själv för framtida år. Om sedan någon annan människa uppskattar min text och bilder så är det ju i så fall bara en bonus. Ha en bra dag själv!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Göran - Onsdag 25 maj 17:32

Skrev för ett tag sen om eldrivna kick-bikes som bara exploderat fram i tusental den senaste tiden. Ser både vuxna och tonnåringar susa omkring i kanske 30 km/h eller mer. Och det är väl en sak... Men hur är man funtad som förälder om man köper ett s...

Av Göran - Lördag 21 maj 15:59

Idag är det elva år sedan jorden skulle gå under. Det var i alla fall vad den då 90-årige (ungefär) amerikanske predikanten Harold Camping påstod. Detta enligt profetior han och andra fått direkt från högkvarteret. Från VH, alltså Vår Herre, även kal...

Av Göran - Torsdag 19 maj 16:52

Torsdag i Sverige. Kalasväder ute och inga ryska bombplan i luften ännu i alla fall. Fast... jag måste medge att jag mer än en gång funderat över om jag, i såna fall, kanske till sist får nytta av att bo så nära min f.d arbetsplats. Fabriken är ju in...

Av Göran - Onsdag 18 maj 22:43

På gott humör såhär i sena timmen. Jamen, vi har ju besegrat Finland i ishockey. Och det på deras egen hemmaplan dessutom. Inför en ishall fullsatt med skrikande, hejande landsmän plus en klick tillresta svenska fans. Det är liksom nåt extra med at...

Av Göran - Söndag 15 maj 09:13

Det är många år sen jag tittade på stora mellon. I yngre år var det en av årets höjdpunkter och jag kunde t.o.m bli upprörd ibland när min favorit inte vann. Men igår tittade jag faktiskt och jag måste säga att resultatet gör mig lite varmare i hjärt...

Presentation

Fråga mig

8 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1
2
3
4
5
6
7 8
9
10
11
12 13 14
15
16
17 18
19
20 21 22 23
24
25 26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2022 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se